Bakalářská práce se zabývá problematikou stravovacích návyků u dětí školního a adolescentního věku na druhém stupni základních a středních škol na Táborsku. Obsahem teoretické části je vymezení základních složek výživy, zásad zdravé výživy a specifik výživy u dospívající mládeže. Dále vymezuje základy týkající se dietních režimů, speciálních systémů stravování a rizik souvisejících se stravováním (poruchy příjmu potravy). V praktické části je provedeno dotazníkové šetření na dvou základních a dvou středních školách s celkovým počtem respondentů (n=349). Výsledky jsou porovnány dle jednotlivých škol a dle pohlaví respondentů.
Anotace v angličtině
The Bachelor's thesis deals with the issue of children's and adolescent's eating habits at the second level of elementary and secondary schools in Tábor and its surroundings. The theoretical part defines the basic nutrients, the principles of healthy nutrition and specifics of children's and adolescent's nutrition. Also defines basics of diets, alternative dietary lifestyles and risks related to eating habits (eating disorders). In the practical part the research in two elementary and two high schools with total respondents of (n=349) is done. The results are compared across the sex of the respondents and their studied schools.
Klíčová slova
zdravá výživa, alternativní výživa, poruchy příjmu potravy, diety
Klíčová slova v angličtině
healthy eating habits, alternative eating habits, eating disorders, diets
Rozsah průvodní práce
113
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá problematikou stravovacích návyků u dětí školního a adolescentního věku na druhém stupni základních a středních škol na Táborsku. Obsahem teoretické části je vymezení základních složek výživy, zásad zdravé výživy a specifik výživy u dospívající mládeže. Dále vymezuje základy týkající se dietních režimů, speciálních systémů stravování a rizik souvisejících se stravováním (poruchy příjmu potravy). V praktické části je provedeno dotazníkové šetření na dvou základních a dvou středních školách s celkovým počtem respondentů (n=349). Výsledky jsou porovnány dle jednotlivých škol a dle pohlaví respondentů.
Anotace v angličtině
The Bachelor's thesis deals with the issue of children's and adolescent's eating habits at the second level of elementary and secondary schools in Tábor and its surroundings. The theoretical part defines the basic nutrients, the principles of healthy nutrition and specifics of children's and adolescent's nutrition. Also defines basics of diets, alternative dietary lifestyles and risks related to eating habits (eating disorders). In the practical part the research in two elementary and two high schools with total respondents of (n=349) is done. The results are compared across the sex of the respondents and their studied schools.
Klíčová slova
zdravá výživa, alternativní výživa, poruchy příjmu potravy, diety
Klíčová slova v angličtině
healthy eating habits, alternative eating habits, eating disorders, diets
Zásady pro vypracování
Problém:\\
Pro současnou společnost je charakteristický hektický styl života a uplatňování "nepsaných" společenských norem, které zasahují
i do stravovacích návyků a zvyklostí, kdy se stávají nástrojem kompenzace stresu, frustrace, či naopak nástrojem k dosažení společenského a pracovního postavení.\\
Účelem práce je zjistit, jak uvedené skutečnosti zasahují
do života školních dětí a mládeže, jaké jsou jejich zkušenosti v oblasti dodržování diet, používání potravinových doplňků nebo užívání preparátů jako náhražky běžné stravy. Za důležité je též nutné považovat přístup společnosti k možnosti využití stravování ve školních jídelnách.\\
Cíl práce:\\
1. Zjistit zkušenost s aplikací diet nebo stravovacích omezení
u žáků ZŠ a studentů SŠ na Táborsku\\
2. Zjistit hladinu náklonosti k dietám a používání potravinových náhražek u žáků ZŠ a studentů SŠ na Táborsku\\
3. Vyhodnotit trend rozdílů mezi žáky ZŠ a studenty SŠ\\
Postup řešení - metody:\\
Analýza a syntéza odborného textu\\
Dotazníkové šetření\\
Analýza získaných dat\\
Výzkumný soubor:\\
Žáci 2. stupně ZŠ a studenti SŠ táborsého regionu (500/500)\\
Využití výsledků:\\
Na základě zjištěných výsledků možná aplikace do výukových plánů předmětů VKZ.\\
Prezentace závěrů výzkumu zpozornit žáky a studenty na možné problémy současných stravovacích strategií a marketingu.\\
Specializace v disciplině:\\
Výchovné aspekty ve výživě, Metodologie snižování nadváhy, Poruchy příjmu potravy\\
Zásady pro vypracování
Problém:\\
Pro současnou společnost je charakteristický hektický styl života a uplatňování "nepsaných" společenských norem, které zasahují
i do stravovacích návyků a zvyklostí, kdy se stávají nástrojem kompenzace stresu, frustrace, či naopak nástrojem k dosažení společenského a pracovního postavení.\\
Účelem práce je zjistit, jak uvedené skutečnosti zasahují
do života školních dětí a mládeže, jaké jsou jejich zkušenosti v oblasti dodržování diet, používání potravinových doplňků nebo užívání preparátů jako náhražky běžné stravy. Za důležité je též nutné považovat přístup společnosti k možnosti využití stravování ve školních jídelnách.\\
Cíl práce:\\
1. Zjistit zkušenost s aplikací diet nebo stravovacích omezení
u žáků ZŠ a studentů SŠ na Táborsku\\
2. Zjistit hladinu náklonosti k dietám a používání potravinových náhražek u žáků ZŠ a studentů SŠ na Táborsku\\
3. Vyhodnotit trend rozdílů mezi žáky ZŠ a studenty SŠ\\
Postup řešení - metody:\\
Analýza a syntéza odborného textu\\
Dotazníkové šetření\\
Analýza získaných dat\\
Výzkumný soubor:\\
Žáci 2. stupně ZŠ a studenti SŠ táborsého regionu (500/500)\\
Využití výsledků:\\
Na základě zjištěných výsledků možná aplikace do výukových plánů předmětů VKZ.\\
Prezentace závěrů výzkumu zpozornit žáky a studenty na možné problémy současných stravovacích strategií a marketingu.\\
Specializace v disciplině:\\
Výchovné aspekty ve výživě, Metodologie snižování nadváhy, Poruchy příjmu potravy\\
Seznam doporučené literatury
Disman, M. (2002). Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum. ISBN 80-246-0139-7\\
Fialová, J., Poledne, R., Malichová, E. (2012). Stravovací návyky dětí a školní prostředí: implementace preventivních programů Světové zdravotnické organizace v České republice. Brno: Barrister. ISBN 978-808-7474-556\\
Fraňková, S., Dvořáková-Janů, V. (2003). Psychologie výživy
a sociální aspekty jídla. Praha: Karolinum, ISBN 80-246-0548-1.\\
Fraňková, S., Pařízková J., Malichová E. (2013). Jídlo v životě dítěte a adolescenta: teorie, výzkum, praxe. Praha: Karolinum. ISBN 978-802-4622-477\\
Krch, F., K., a kol. (2005). Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada. ISBN 80-247-0840-X\\
Mach, I., Goggins, A., Malichová E. (2012). Doplňky stravy: jaké si vybrat při sportu i v každodenním životě. Praha: Grada. ISBN 978-802-4743-530\\
Papežová, H. (2000). Anorexia nervosa. Praha: Prychiatrické centrum. ISBN 978-80-851-2132-2\\
Seznam doporučené literatury
Disman, M. (2002). Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum. ISBN 80-246-0139-7\\
Fialová, J., Poledne, R., Malichová, E. (2012). Stravovací návyky dětí a školní prostředí: implementace preventivních programů Světové zdravotnické organizace v České republice. Brno: Barrister. ISBN 978-808-7474-556\\
Fraňková, S., Dvořáková-Janů, V. (2003). Psychologie výživy
a sociální aspekty jídla. Praha: Karolinum, ISBN 80-246-0548-1.\\
Fraňková, S., Pařízková J., Malichová E. (2013). Jídlo v životě dítěte a adolescenta: teorie, výzkum, praxe. Praha: Karolinum. ISBN 978-802-4622-477\\
Krch, F., K., a kol. (2005). Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada. ISBN 80-247-0840-X\\
Mach, I., Goggins, A., Malichová E. (2012). Doplňky stravy: jaké si vybrat při sportu i v každodenním životě. Praha: Grada. ISBN 978-802-4743-530\\
Papežová, H. (2000). Anorexia nervosa. Praha: Prychiatrické centrum. ISBN 978-80-851-2132-2\\