Tato bakalářská práce je zaměřena na zpracování literárního přehledu, který posuzuje nutriční význam sýrů, vývoj spotřeby v posledních letech, jakožto i nabídku sýrů v tržní síti, včetně uvedení inovačních a spotřebitelských trendů tohoto odvětví.
Bakalářská práce byla v průběhu zpracování doplněna o dílčí cíl, a to vypracovat jednoduché dotazníkové šetření zaměřené na problematiku nákupu a spotřeby sýrů u vybrané skupiny respondentů. Výsledky průzkumného šetření jsou uvedeny v závěru bakalářské práce a informují o základních rysech nákupního a spotřebního chování na trhu se sýry.
Anotace v angličtině
This thesis focuses on the literature review process that assesses the nutritional importance of cheese consumption trends in recent years, as well as offer cheese market network, including the introduction of innovative and consumer trends of the industry.
This thesis was completed during the processing of intermediate destination, and develop a simple questionnaire focused on the issue of purchase and consumption of cheeses with selected participants. The results of an exploratory survey are provided at the end of the thesis and inform on the essential features shopping and consumer behavior on the market in cheese.
Tato bakalářská práce je zaměřena na zpracování literárního přehledu, který posuzuje nutriční význam sýrů, vývoj spotřeby v posledních letech, jakožto i nabídku sýrů v tržní síti, včetně uvedení inovačních a spotřebitelských trendů tohoto odvětví.
Bakalářská práce byla v průběhu zpracování doplněna o dílčí cíl, a to vypracovat jednoduché dotazníkové šetření zaměřené na problematiku nákupu a spotřeby sýrů u vybrané skupiny respondentů. Výsledky průzkumného šetření jsou uvedeny v závěru bakalářské práce a informují o základních rysech nákupního a spotřebního chování na trhu se sýry.
Anotace v angličtině
This thesis focuses on the literature review process that assesses the nutritional importance of cheese consumption trends in recent years, as well as offer cheese market network, including the introduction of innovative and consumer trends of the industry.
This thesis was completed during the processing of intermediate destination, and develop a simple questionnaire focused on the issue of purchase and consumption of cheeses with selected participants. The results of an exploratory survey are provided at the end of the thesis and inform on the essential features shopping and consumer behavior on the market in cheese.
Spotřeba sýrů má v posledních letech vzrůstající trend, který je jistě ovlivněn i širokou nabídkou v tržní síti.
Cílem práce bude zpracovat literární přehled, v němž bude uveden nutriční význam sýrů, vývoj spotřeby v posledních desetiletích v ČR a EU včetně nabídky sýrů v tržní síti. Součástí práce bude rovněž kapitola věnovaná inovačním a spotřebitelským trendům.
Bakalářská práce bude vypracována na základě pokynů (http://www.zf.jcu.cz/copy_of_studenti/informace-pro-studujici/dokumenty-studijniho-oddeleni/informace-pro-studujici/Jak_vypracovat_DP.pdf) podle následující osnovy:
Úvod - charakteristika a význam řešené problematiky
Cíl práce
Současný stav poznání dané problematiky s ohledem na cíle práce, zpracovaný formou literárního přehledu na základě studia soudobé vědecké a odborné literatury
Závěr - shrnutí získaných informací, návrhy a doporučení vyplývající z problematiky
Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce)
Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad
Zásady pro vypracování
Spotřeba sýrů má v posledních letech vzrůstající trend, který je jistě ovlivněn i širokou nabídkou v tržní síti.
Cílem práce bude zpracovat literární přehled, v němž bude uveden nutriční význam sýrů, vývoj spotřeby v posledních desetiletích v ČR a EU včetně nabídky sýrů v tržní síti. Součástí práce bude rovněž kapitola věnovaná inovačním a spotřebitelským trendům.
Bakalářská práce bude vypracována na základě pokynů (http://www.zf.jcu.cz/copy_of_studenti/informace-pro-studujici/dokumenty-studijniho-oddeleni/informace-pro-studujici/Jak_vypracovat_DP.pdf) podle následující osnovy:
Úvod - charakteristika a význam řešené problematiky
Cíl práce
Současný stav poznání dané problematiky s ohledem na cíle práce, zpracovaný formou literárního přehledu na základě studia soudobé vědecké a odborné literatury
Závěr - shrnutí získaných informací, návrhy a doporučení vyplývající z problematiky
Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce)
Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad
Seznam doporučené literatury
Menrad K.: Market and marketing of functional food in Europe. J. Food Eng., 2003, 56, 181-188.
Padilla M.: International markets for dairy products: yesterday and tomorrow. Prospects for a sustainable dairy sector in the Mediterranean. Book Series: EAAP, 2002, 99: 401-411.
Siro I. et al.: Functional food. Product development, marketing and consumer acceptance - A review. Appetite, 2008, 51, 456-467.
Databáze WOS, CASLIN, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST, dostupné na www: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze
Dokumenty, publikace a informace Společnosti pro výživu (http://www.vyzivaspol.cz/), Potravinářské komory ČR (http://www.foodnet.cz/), popř. internetových portálů www.agronavigator.cz, www.mze.cz a www.czso.cz; dále odborné publikace v časopisech Výživa a potraviny, Mlékařské listy aj.
Vyhláška MZe č.77/2003, kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje. Částka: 32/2003 Sb.
Seznam doporučené literatury
Menrad K.: Market and marketing of functional food in Europe. J. Food Eng., 2003, 56, 181-188.
Padilla M.: International markets for dairy products: yesterday and tomorrow. Prospects for a sustainable dairy sector in the Mediterranean. Book Series: EAAP, 2002, 99: 401-411.
Siro I. et al.: Functional food. Product development, marketing and consumer acceptance - A review. Appetite, 2008, 51, 456-467.
Databáze WOS, CASLIN, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST, dostupné na www: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze
Dokumenty, publikace a informace Společnosti pro výživu (http://www.vyzivaspol.cz/), Potravinářské komory ČR (http://www.foodnet.cz/), popř. internetových portálů www.agronavigator.cz, www.mze.cz a www.czso.cz; dále odborné publikace v časopisech Výživa a potraviny, Mlékařské listy aj.
Vyhláška MZe č.77/2003, kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje. Částka: 32/2003 Sb.