Pomocí čtyř vybraných potravinářských proteáz byly vytvořeny částečné hydrolyzáty dvou typů bramborových proteinových koncentrátů (PC). Komerčně produkovaný proteinový koncentrát společnosti Lyckeby a laboratorně vyrobený proteinový koncentrát odrůdy Ornella byly podrobeny enzymatické hydrolýze enzymy Fromase 220TL, Fromase 220XLG, Maxiren XDS (komerčně dostupné formy chymosinu) a neutrální proteasa z Bacilus subtilis. Pomocí metody SDS-PAGE byl vytvořen proteinový profil hydrolyzátů. U všech hydrolyzátů byla stanovena rozpustnost a antioxidační aktivita metodou DPPH. Hlavním cílem bylo hodnocení účinnosti štěpení bramborových proteinů vybranými proteázami. Z výsledků práce vyplývá, že nejúčinnějším enzymem použitým pro hydrolýzu PC byl enzym neutrální proteasa z Bacillus subtilis.
Anotace v angličtině
Partial hydrolysates of two types potato protein concentrates were produced by four selected food proteases. Commercialy produced (company Lyckeby) protein concentrate and laboratory prepared concentrate from tubers of Ornella cultivar were subjected of enzymatic hydrolysis by Fromase 220TL, Fromase 220XLG, Maxiren XDS (commercialy available forms of chymosin) and Neutral protases from bacterial Bacillus subtilis. Protein profile of hydrolysates was created using SDS-PAGE. All hydrolysates were determined by solubility and antioxidant activity using DPPH method. The main aim of this study was to evaluate the efficiency of digestion potato protein concentrate by these selected proteases. Based on the results, the most effective enzyme used for hydrolysis of PC was Neutral proteases form Bacillus subtilis.
partial hydrolysis, food proteases, potato protein concentrate
Rozsah průvodní práce
68
Jazyk
CZ
Anotace
Pomocí čtyř vybraných potravinářských proteáz byly vytvořeny částečné hydrolyzáty dvou typů bramborových proteinových koncentrátů (PC). Komerčně produkovaný proteinový koncentrát společnosti Lyckeby a laboratorně vyrobený proteinový koncentrát odrůdy Ornella byly podrobeny enzymatické hydrolýze enzymy Fromase 220TL, Fromase 220XLG, Maxiren XDS (komerčně dostupné formy chymosinu) a neutrální proteasa z Bacilus subtilis. Pomocí metody SDS-PAGE byl vytvořen proteinový profil hydrolyzátů. U všech hydrolyzátů byla stanovena rozpustnost a antioxidační aktivita metodou DPPH. Hlavním cílem bylo hodnocení účinnosti štěpení bramborových proteinů vybranými proteázami. Z výsledků práce vyplývá, že nejúčinnějším enzymem použitým pro hydrolýzu PC byl enzym neutrální proteasa z Bacillus subtilis.
Anotace v angličtině
Partial hydrolysates of two types potato protein concentrates were produced by four selected food proteases. Commercialy produced (company Lyckeby) protein concentrate and laboratory prepared concentrate from tubers of Ornella cultivar were subjected of enzymatic hydrolysis by Fromase 220TL, Fromase 220XLG, Maxiren XDS (commercialy available forms of chymosin) and Neutral protases from bacterial Bacillus subtilis. Protein profile of hydrolysates was created using SDS-PAGE. All hydrolysates were determined by solubility and antioxidant activity using DPPH method. The main aim of this study was to evaluate the efficiency of digestion potato protein concentrate by these selected proteases. Based on the results, the most effective enzyme used for hydrolysis of PC was Neutral proteases form Bacillus subtilis.
partial hydrolysis, food proteases, potato protein concentrate
Zásady pro vypracování
Bramborové bílkoviny jsou v zahraničních škrobárnách většinou produkovány kombinovaným procesem kyselé precipitace a tepelné koagulace, při němž dochází k denaturaci bílkovin a ztrátě jejich rozpustnosti a velké části
funkčních vlastností. Jednou z možností jak zlepšit tento stav je enzymová hydrolýza. Pro následné využití získaných hydrolyzátů v potravinářských aplikacích je důležité použít při přípravě bílkovinných hydrolyzátů
enzymové preparáty, které jsou registrovány pro potravinářské využití. Cílem diplomové práce (DP) je hodnocení účinnosti štěpení bílkovin bramborových hlíz pomocí vybraných enzymových preparátů určených pro použitím
potravinářském průmyslu.
Řešení DP bude probíhat formou laboratorních experimentů, ve kterých bude na dvou vzorcích koncentrátů bramborových bílkovin (laboratorně připravený koncentrát, komerční koncentrát) testován štěpící efekt 2-4 vybraných
proteas uplatnitelných v potravinářském průmyslu. Po štěpení bude efekt hydrolýzy hodnocen pomocí elektroforézy a pomocí testu na antioxidační aktivitu, která by se měl s rozsahem enzymové hydrolýzy štěpených proteinů zvyšovat.
Formálně bude práce členěna obvyklým způsobem pro práce experimentálního charakteru na části: úvod, literární přehled, cíl práce, materiál a metody, výsledky, diskuze, závěr a literární přehled. Získané výsledky budou
zpracovány do tabulek nebo grafů, případně bude využita obrazová dokumentace.
DP bude zpracována podle platného sdělení děkana pro vypracování bakalářských a diplomových prací (Opatření děkana ZF JU č. 4/2014, viz web ZFJU).
Zásady pro vypracování
Bramborové bílkoviny jsou v zahraničních škrobárnách většinou produkovány kombinovaným procesem kyselé precipitace a tepelné koagulace, při němž dochází k denaturaci bílkovin a ztrátě jejich rozpustnosti a velké části
funkčních vlastností. Jednou z možností jak zlepšit tento stav je enzymová hydrolýza. Pro následné využití získaných hydrolyzátů v potravinářských aplikacích je důležité použít při přípravě bílkovinných hydrolyzátů
enzymové preparáty, které jsou registrovány pro potravinářské využití. Cílem diplomové práce (DP) je hodnocení účinnosti štěpení bílkovin bramborových hlíz pomocí vybraných enzymových preparátů určených pro použitím
potravinářském průmyslu.
Řešení DP bude probíhat formou laboratorních experimentů, ve kterých bude na dvou vzorcích koncentrátů bramborových bílkovin (laboratorně připravený koncentrát, komerční koncentrát) testován štěpící efekt 2-4 vybraných
proteas uplatnitelných v potravinářském průmyslu. Po štěpení bude efekt hydrolýzy hodnocen pomocí elektroforézy a pomocí testu na antioxidační aktivitu, která by se měl s rozsahem enzymové hydrolýzy štěpených proteinů zvyšovat.
Formálně bude práce členěna obvyklým způsobem pro práce experimentálního charakteru na části: úvod, literární přehled, cíl práce, materiál a metody, výsledky, diskuze, závěr a literární přehled. Získané výsledky budou
zpracovány do tabulek nebo grafů, případně bude využita obrazová dokumentace.
DP bude zpracována podle platného sdělení děkana pro vypracování bakalářských a diplomových prací (Opatření děkana ZF JU č. 4/2014, viz web ZFJU).
Seznam doporučené literatury
Miedzianka J., Peksa A., Pokora M., Rytel E., Tajner-Czopek A., Kita A. (2014): Imporoving the properties of foyer potato protein concentrate by enzymatic hydrolysis. Food Chemistry 159: 512 - 518.
McCarthy A. L., O´Callaghan Y. C., O´Brien N. M. (2013): Protein hydrolysates from agriculture crops - bioactivity and potential for functional food development. Agriculture, 3: 112 - 130.
Sumantha A., Larroche C., Pandey A. (2006): Microbiology an industrial biotechnology of food-grade proteases: A perspective. Food Technology and Biotechnology 44: 211 - 220.
Udenigwe C. C., Aluko R. E. (2012): Food protein - derived bioactive peptides: Production, processing, and potential health benefits. Journal of Food Science, 71: R11 - R24.
Seznam doporučené literatury
Miedzianka J., Peksa A., Pokora M., Rytel E., Tajner-Czopek A., Kita A. (2014): Imporoving the properties of foyer potato protein concentrate by enzymatic hydrolysis. Food Chemistry 159: 512 - 518.
McCarthy A. L., O´Callaghan Y. C., O´Brien N. M. (2013): Protein hydrolysates from agriculture crops - bioactivity and potential for functional food development. Agriculture, 3: 112 - 130.
Sumantha A., Larroche C., Pandey A. (2006): Microbiology an industrial biotechnology of food-grade proteases: A perspective. Food Technology and Biotechnology 44: 211 - 220.
Udenigwe C. C., Aluko R. E. (2012): Food protein - derived bioactive peptides: Production, processing, and potential health benefits. Journal of Food Science, 71: R11 - R24.