Péče o výživu u imobilních klientů na standardním oddělení interního typu nabývá neustále na významu, a to proto, že péče o výživu je důležitým faktorem pro udržení dobrého zdraví a pro podporu kvality života. Výživový stav u imobilního klienta je velice důležité co nejdříve diagnostikovat, abychom zamezili vzniku potenciálních komplikací. Dostatečná výživa je velice významná také pro udržení dobrého psychického stavu.
Ústředním cílem práce bylo zmapovat specifika ošetřovatelské péče v oblasti výživy u imobilního klienta na standardním oddělení interního typu. V návaznosti na tento cíl byly stanoveny tři výzkumné otázky, které zněly: Jak je hodnocen nutriční stav pacienta na standardním oddělení interního typu? Jaké jsou možnosti aplikace výživy u imobilních klientů na standardním oddělení interního typu? Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče v oblasti výživy u imobilního klienta na standardním oddělení interního typu?
Empirická část bakalářské práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumného šetření, jež bylo realizováno technikou polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovor obsahoval 3134 otázek, které byly zaměřeny na péči o výživu u imobilních klientů na standardní jednotce interního typu. Výzkumný soubor tvořily všeobecné sestry pracující na standardním oddělení interního typu v Nemocnici České Budějovice, a.s.
Výživa u imobilních klientů na standardním oddělení interního typu je podávána všemi možnými způsoby od perorální výživy přes enterální výživu až po parenterální aplikaci. Celkově z této práce vyplývají dvě zjištění, a to pozitivní i negativní. V rámci pozitivního zjištění můžeme říci, že všeobecné sestry při aplikaci výživy per os poskytují dostatečnou péči. Negativní zjištění se týká toho, že námi dotazované všeobecné sestry zajišťují pouze základní péči při zavedené enterální a parenterální výživě. Podrobnější specifika péče o enterální i parenterální výživu neznají. Na základě tohoto zjištění si myslíme, že by bylo vhodné pořádání pravidelných seminářů či školení pro sestry, aby si své znalosti o péči rozšiřovaly, či případně alespoň připomínaly. Tato bakalářská práce může sloužit jako informační materiál pro sestry v praxi nebo studenty nelékařských zdravotnických oborů. Dále tato práce může sloužit jako podklad pro další výzkumné šetření
Anotace v angličtině
Nutritional care for immobile clients at a standard department of internal type becomes still more important, because nutritional care is important for maintaining good health and supporting quality of life. Nutritional status of immobile clients is very important to diagnose as early as possible in order to avoid all risks of potential complications. Adequate nutrition is also very important to maintain good mental health.
The central objective of this work was to explore the specifics of nursing care in the field of nutritional care for immobile client at a standard department of internal type. Following this goal, three research questions were set up: How is the nutritional status of patients at a standard department of internal type assessed? What are the possibilities of application of nutrition for immobile client at a standard department of internal type? What are the specifics of nursing care in the fields of nutrition of immobile client at a standard department of internal type?
The empirical part of the thesis was processed using qualitative research, which was realized through semi-structured interview technique. The interview contained 3134 questions, which focused on nutrition care for immobile clients on standard unit of internal type. The research sample consisted of nurses working in the standard department of internal type in the České Budějovice Hospital, a.s. Overall, this study leads to two findings, both positive and negative. Within the positive findings we can say that nurses provide adequate care in the application of nutrition per os. Negative findings relates to the fact that the interviewed nurses provide only basic care in case of the introduction of enteral and parenteral nutrition. They do not know more detailed specifics of enteral and parenteral nutrition. Based on this finding, we think it would be useful to organize regular seminars and trainings for nurses to expand their knowledge about this type of care, or at least remind it. This thesis can serve as an informational material for nurses in practice or students of other health professions. This work can serve also as a basis for further research.
Klíčová slova
Výživa, péče o výživu, druhy výživy, interní oddělení, imobilizační syndrom, sestra
Klíčová slova v angličtině
Nutrition, nutritional care, types of nutrition, internal department, immobilization syndrome, nurse
Rozsah průvodní práce
67
Jazyk
CZ
Anotace
Péče o výživu u imobilních klientů na standardním oddělení interního typu nabývá neustále na významu, a to proto, že péče o výživu je důležitým faktorem pro udržení dobrého zdraví a pro podporu kvality života. Výživový stav u imobilního klienta je velice důležité co nejdříve diagnostikovat, abychom zamezili vzniku potenciálních komplikací. Dostatečná výživa je velice významná také pro udržení dobrého psychického stavu.
Ústředním cílem práce bylo zmapovat specifika ošetřovatelské péče v oblasti výživy u imobilního klienta na standardním oddělení interního typu. V návaznosti na tento cíl byly stanoveny tři výzkumné otázky, které zněly: Jak je hodnocen nutriční stav pacienta na standardním oddělení interního typu? Jaké jsou možnosti aplikace výživy u imobilních klientů na standardním oddělení interního typu? Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče v oblasti výživy u imobilního klienta na standardním oddělení interního typu?
Empirická část bakalářské práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumného šetření, jež bylo realizováno technikou polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovor obsahoval 3134 otázek, které byly zaměřeny na péči o výživu u imobilních klientů na standardní jednotce interního typu. Výzkumný soubor tvořily všeobecné sestry pracující na standardním oddělení interního typu v Nemocnici České Budějovice, a.s.
Výživa u imobilních klientů na standardním oddělení interního typu je podávána všemi možnými způsoby od perorální výživy přes enterální výživu až po parenterální aplikaci. Celkově z této práce vyplývají dvě zjištění, a to pozitivní i negativní. V rámci pozitivního zjištění můžeme říci, že všeobecné sestry při aplikaci výživy per os poskytují dostatečnou péči. Negativní zjištění se týká toho, že námi dotazované všeobecné sestry zajišťují pouze základní péči při zavedené enterální a parenterální výživě. Podrobnější specifika péče o enterální i parenterální výživu neznají. Na základě tohoto zjištění si myslíme, že by bylo vhodné pořádání pravidelných seminářů či školení pro sestry, aby si své znalosti o péči rozšiřovaly, či případně alespoň připomínaly. Tato bakalářská práce může sloužit jako informační materiál pro sestry v praxi nebo studenty nelékařských zdravotnických oborů. Dále tato práce může sloužit jako podklad pro další výzkumné šetření
Anotace v angličtině
Nutritional care for immobile clients at a standard department of internal type becomes still more important, because nutritional care is important for maintaining good health and supporting quality of life. Nutritional status of immobile clients is very important to diagnose as early as possible in order to avoid all risks of potential complications. Adequate nutrition is also very important to maintain good mental health.
The central objective of this work was to explore the specifics of nursing care in the field of nutritional care for immobile client at a standard department of internal type. Following this goal, three research questions were set up: How is the nutritional status of patients at a standard department of internal type assessed? What are the possibilities of application of nutrition for immobile client at a standard department of internal type? What are the specifics of nursing care in the fields of nutrition of immobile client at a standard department of internal type?
The empirical part of the thesis was processed using qualitative research, which was realized through semi-structured interview technique. The interview contained 3134 questions, which focused on nutrition care for immobile clients on standard unit of internal type. The research sample consisted of nurses working in the standard department of internal type in the České Budějovice Hospital, a.s. Overall, this study leads to two findings, both positive and negative. Within the positive findings we can say that nurses provide adequate care in the application of nutrition per os. Negative findings relates to the fact that the interviewed nurses provide only basic care in case of the introduction of enteral and parenteral nutrition. They do not know more detailed specifics of enteral and parenteral nutrition. Based on this finding, we think it would be useful to organize regular seminars and trainings for nurses to expand their knowledge about this type of care, or at least remind it. This thesis can serve as an informational material for nurses in practice or students of other health professions. This work can serve also as a basis for further research.
Klíčová slova
Výživa, péče o výživu, druhy výživy, interní oddělení, imobilizační syndrom, sestra
Klíčová slova v angličtině
Nutrition, nutritional care, types of nutrition, internal department, immobilization syndrome, nurse
Zásady pro vypracování
Současný stav problematiky
Výživa patří mezi základní potřebu člověka, která mu zajišťuje nezbytné živiny pro jeho život. Lidský organismus potřebuje tyto látky k získání energie, růstu či obnově buněk, tkání a orgánů. Imobilizační syndrom je soubor poškození, jež vzniká na základě imobility člověka a dlouhodobého klidu na lůžku. Postihuje různé orgánové soustavy v lidském těle, ale také psychiku nemocného. Výživa u pacientů s imobilizačním syndromem se stává problémem, neboť si jí takový pacient nedokáže zajistit sám. Proto se potřeba výživy u imobilních pacientů přesouvá plně do rukou ošetřujícího personálu. V nemocnici je nesčetně možností, jak můžeme klientům zajistit adekvátní přísun stravy krmení, pomocí sondy, PEG,PEJ, parenterální výživa.
Cíl
Zmapovat specifika ošetřovatelské péče v oblasti výživy u imobilního klienta na standardním oddělení interního typu.
Výzkumné otázky
Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče v oblasti výživy u imobilního klienta na standardním oddělení interního typu?
Jaké jsou možnosti aplikace výživy u imobilních klientů na standardním oddělení interního typu?
Jak je hodnocen nutriční stav pacienta na standardním oddělení interního typu?
Metodika
Výzkumná část práce bude zpracována metodou kvalitativního výzkumného šetření. Technikou sběru dat bude hloubkový rozhovor. Rozhovor bude realizován se všeobecnými sestrami na standardním oddělení interního typu.
Výzkumný soubor
Výzkumný soubor budou tvořit všeobecné sestry pracující na standardním oddělení interního typu.
Využití v praxi
Na základě výsledků bude vytvořena informační brožura pro sestry, která poskytne základní informace o jednotlivých způsobech aplikace výživy u imobilního klienta. Brožura bude též obsahovat popis ošetřovatelské péče u jednotlivých způsobů aplikace výživy. Výsledky práce by mohly posloužit jako studijní materiál pro studenty ošetřovatelství.
Zásady pro vypracování
Současný stav problematiky
Výživa patří mezi základní potřebu člověka, která mu zajišťuje nezbytné živiny pro jeho život. Lidský organismus potřebuje tyto látky k získání energie, růstu či obnově buněk, tkání a orgánů. Imobilizační syndrom je soubor poškození, jež vzniká na základě imobility člověka a dlouhodobého klidu na lůžku. Postihuje různé orgánové soustavy v lidském těle, ale také psychiku nemocného. Výživa u pacientů s imobilizačním syndromem se stává problémem, neboť si jí takový pacient nedokáže zajistit sám. Proto se potřeba výživy u imobilních pacientů přesouvá plně do rukou ošetřujícího personálu. V nemocnici je nesčetně možností, jak můžeme klientům zajistit adekvátní přísun stravy krmení, pomocí sondy, PEG,PEJ, parenterální výživa.
Cíl
Zmapovat specifika ošetřovatelské péče v oblasti výživy u imobilního klienta na standardním oddělení interního typu.
Výzkumné otázky
Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče v oblasti výživy u imobilního klienta na standardním oddělení interního typu?
Jaké jsou možnosti aplikace výživy u imobilních klientů na standardním oddělení interního typu?
Jak je hodnocen nutriční stav pacienta na standardním oddělení interního typu?
Metodika
Výzkumná část práce bude zpracována metodou kvalitativního výzkumného šetření. Technikou sběru dat bude hloubkový rozhovor. Rozhovor bude realizován se všeobecnými sestrami na standardním oddělení interního typu.
Výzkumný soubor
Výzkumný soubor budou tvořit všeobecné sestry pracující na standardním oddělení interního typu.
Využití v praxi
Na základě výsledků bude vytvořena informační brožura pro sestry, která poskytne základní informace o jednotlivých způsobech aplikace výživy u imobilního klienta. Brožura bude též obsahovat popis ošetřovatelské péče u jednotlivých způsobů aplikace výživy. Výsledky práce by mohly posloužit jako studijní materiál pro studenty ošetřovatelství.
Seznam doporučené literatury
GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. 1. vyd. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 978-802-4718-682.
KALVACH, Zdeněk. Křehký pacient a primární péče. 1. vyd. Praha: Grada, 2011, 399 s. ISBN 978-802-4740-263.
SCHULER, Matthias a Peter OSTER. Geriatrie od A do Z pro sestry. 1. české vyd. Praha: Grada, 2010, 336 s. ISBN 978-802-4730-134.
SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6.
ŠAMÁNKOVÁ, Marie. Lidské potřeby ve zdraví a nemoci aplikované v ošetřovatelském procesu. 1. vyd. Praha: Grada, 2011, 134 s. ISBN 978-802-4732-237.
Seznam doporučené literatury
GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. 1. vyd. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 978-802-4718-682.
KALVACH, Zdeněk. Křehký pacient a primární péče. 1. vyd. Praha: Grada, 2011, 399 s. ISBN 978-802-4740-263.
SCHULER, Matthias a Peter OSTER. Geriatrie od A do Z pro sestry. 1. české vyd. Praha: Grada, 2010, 336 s. ISBN 978-802-4730-134.
SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6.
ŠAMÁNKOVÁ, Marie. Lidské potřeby ve zdraví a nemoci aplikované v ošetřovatelském procesu. 1. vyd. Praha: Grada, 2011, 134 s. ISBN 978-802-4732-237.