Obsah bakalářská práce je věnován problematice onemocnění zvanému osteoporóza. V teoretické části práce krátce popisuji anatomii a fyziologii kosti, dále pak definuji co to osteoporóza znamená, jaké jsou její rizikové faktory, jaký je její výskyt v populaci a především se věnuji souvislosti výživy s prevencí a léčbou tohoto onemocnění. V prevenci zdůrazňuji důležitost vápníku, jeho potravinových zdrojů a ostatním významným prvkům spjatých s osteoporózou, jako například vitaminu D. V léčbě osteoporózy je pak klíčovou kapitolou suplementace. V praktické části mé bakalářské práce bylo za cíl zodpovědět si otázku znalosti žen v prevenci osteoporózy a také to, jaké je chování žen v rámci její prevence z nutričního pohledu. Kvantitativní část výzkumu byla provedena dotazníkovým šetřením. Dotazník v tištěné podobě jsem rozdala 74 ženám ve věku 50 90 let. Ženy jsem následně rozdělila do dvou věkových kategorií, od 50 do 70 let a od 71 do 90 let. Výsledek každé otázky jsem za pomoci programu Microsoft Excel 2007 zpracovala do grafu. Pro kvalitativní část výzkumu mi dvě ženy zapisovaly do zadaných záznamových archů své týdenní stravovací zvyklosti. Tyto zvyklosti jsem za pomoci nutričního programu Nutriservis následně vyhodnotila, především mě zajímal obsah vápníku. Podle výsledků výzkumu přijímá většina žen nedostatečné množství vápníku. Z výzkumu také vyplývá, že neznají správné denní množství mléka a mléčných výrobků, neboť udávaly jako dostatečnou porci jeden nebo dva mléčné výrobky denně.
Anotace v angličtině
The theme of the bachelor thesis is devoted to the issue of a disease called osteoporosis. In the theoretical part, I briefly describe the anatomy and physiology of bone, then I define what osteoporosis is, what are the risk factors, what is its incidence in the population and primarily I deal with the connection of nutrition and the prevention and treatment of the disease. The prevention emphasizes the importance of calcium, its food sources and other important elements associated with osteoporosis, such as vitamin D. The chapter concerning supplementation is crucial in the treatment of osteoporosis. In the practical part of my bachelor thesis, there was aimed to answer the questions on women's knowledge in the prevention of osteoporosis, and the behaviour of women in the prevention of nutritional perspective. The quantitative part of the survey was conducted by the questionnaires. I distributed the questionnaire in printed form to 74 women aged from 50 to 90 years. Then, I divided these women into two age categories, from 50 to 70 years and from 71 to 90 years. I have compiled the outcome of each question into a chart with the help of Microsoft Excel 2007. For the qualitative part of the research, two women wrote down their weekly eating habits into the record sheets. These practices were analysed with the help of a nutrition program Nutriservis, especially, I was interested in calcium content. According to the research results, most women have lack of calcium intake. The research also implies that they do not know the correct daily amounts of milk and dairy products, because they said that a reasonable portion is one or two dairy products a day.
Klíčová slova
osteoporóza, kost, zlomenina, vápník, výživa
Klíčová slova v angličtině
osteoporosis, bone, fracture, calcium, nutrition
Rozsah průvodní práce
68 s.(113 043 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Obsah bakalářská práce je věnován problematice onemocnění zvanému osteoporóza. V teoretické části práce krátce popisuji anatomii a fyziologii kosti, dále pak definuji co to osteoporóza znamená, jaké jsou její rizikové faktory, jaký je její výskyt v populaci a především se věnuji souvislosti výživy s prevencí a léčbou tohoto onemocnění. V prevenci zdůrazňuji důležitost vápníku, jeho potravinových zdrojů a ostatním významným prvkům spjatých s osteoporózou, jako například vitaminu D. V léčbě osteoporózy je pak klíčovou kapitolou suplementace. V praktické části mé bakalářské práce bylo za cíl zodpovědět si otázku znalosti žen v prevenci osteoporózy a také to, jaké je chování žen v rámci její prevence z nutričního pohledu. Kvantitativní část výzkumu byla provedena dotazníkovým šetřením. Dotazník v tištěné podobě jsem rozdala 74 ženám ve věku 50 90 let. Ženy jsem následně rozdělila do dvou věkových kategorií, od 50 do 70 let a od 71 do 90 let. Výsledek každé otázky jsem za pomoci programu Microsoft Excel 2007 zpracovala do grafu. Pro kvalitativní část výzkumu mi dvě ženy zapisovaly do zadaných záznamových archů své týdenní stravovací zvyklosti. Tyto zvyklosti jsem za pomoci nutričního programu Nutriservis následně vyhodnotila, především mě zajímal obsah vápníku. Podle výsledků výzkumu přijímá většina žen nedostatečné množství vápníku. Z výzkumu také vyplývá, že neznají správné denní množství mléka a mléčných výrobků, neboť udávaly jako dostatečnou porci jeden nebo dva mléčné výrobky denně.
Anotace v angličtině
The theme of the bachelor thesis is devoted to the issue of a disease called osteoporosis. In the theoretical part, I briefly describe the anatomy and physiology of bone, then I define what osteoporosis is, what are the risk factors, what is its incidence in the population and primarily I deal with the connection of nutrition and the prevention and treatment of the disease. The prevention emphasizes the importance of calcium, its food sources and other important elements associated with osteoporosis, such as vitamin D. The chapter concerning supplementation is crucial in the treatment of osteoporosis. In the practical part of my bachelor thesis, there was aimed to answer the questions on women's knowledge in the prevention of osteoporosis, and the behaviour of women in the prevention of nutritional perspective. The quantitative part of the survey was conducted by the questionnaires. I distributed the questionnaire in printed form to 74 women aged from 50 to 90 years. Then, I divided these women into two age categories, from 50 to 70 years and from 71 to 90 years. I have compiled the outcome of each question into a chart with the help of Microsoft Excel 2007. For the qualitative part of the research, two women wrote down their weekly eating habits into the record sheets. These practices were analysed with the help of a nutrition program Nutriservis, especially, I was interested in calcium content. According to the research results, most women have lack of calcium intake. The research also implies that they do not know the correct daily amounts of milk and dairy products, because they said that a reasonable portion is one or two dairy products a day.
Klíčová slova
osteoporóza, kost, zlomenina, vápník, výživa
Klíčová slova v angličtině
osteoporosis, bone, fracture, calcium, nutrition
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky:
Prevalence osteoporózy dosahuje přibližně 7-8 % a je přibližně srovnatelná s prevalencí diabetu mellitu. V ČR je osteoporózou postiženo nejméně 400 000 žen a 200 000 mužů; 15 % můžu a 33 % žen starších 50 let. Riziko zlomenin dramaticky vzrůstá s věkem. Po 50. roce prodělá zlomeninu každá druhá žena a každý pátý muž. V ČR představují pacienti starší 70 let více než 80 % případů zlomenin kyčle. (Vlček, 2014)
Cíl práce:
1. Zmapovat znalosti žen související s prevencí osteoporózy.
2. Zmapovat, zda se ženy se zvyšujícím se věkem chovají v rámci prevence osteoporózy zodpovědněji.
Výzkumné otázky:
1. Jaké jsou znalosti žen v prevenci osteoporózy?
2. Jaké je chování žen se zvyšujícím se věkem v rámci prevence osteoporózy z nutričního pohledu?
Popis metodiky:
Předmětem výzkumu je frekvence osteoporózy a objektem jsou ženy od 50 do 80 let.
Ve studii bude využita jednak kvantitativní metoda - forma strukturovaný dotazník, jednak kvalitativní metoda - rozbor třídenního jídelníčku u respondentek. Vyhodnocení jídelníčku provedeno pomocí programu Nutriservis Profi.
Výzkumný soubor:
30 žen - z toho 10 žen od 50 do 60 let, 10 žen od 60 do 70 let a 10 žen od 70 do 80 let
Předpokládané využití v praxi:
Práce může sloužit jako edukační materiál o osteoporóze pro ženy i muže jakéhokoliv věku.
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky:
Prevalence osteoporózy dosahuje přibližně 7-8 % a je přibližně srovnatelná s prevalencí diabetu mellitu. V ČR je osteoporózou postiženo nejméně 400 000 žen a 200 000 mužů; 15 % můžu a 33 % žen starších 50 let. Riziko zlomenin dramaticky vzrůstá s věkem. Po 50. roce prodělá zlomeninu každá druhá žena a každý pátý muž. V ČR představují pacienti starší 70 let více než 80 % případů zlomenin kyčle. (Vlček, 2014)
Cíl práce:
1. Zmapovat znalosti žen související s prevencí osteoporózy.
2. Zmapovat, zda se ženy se zvyšujícím se věkem chovají v rámci prevence osteoporózy zodpovědněji.
Výzkumné otázky:
1. Jaké jsou znalosti žen v prevenci osteoporózy?
2. Jaké je chování žen se zvyšujícím se věkem v rámci prevence osteoporózy z nutričního pohledu?
Popis metodiky:
Předmětem výzkumu je frekvence osteoporózy a objektem jsou ženy od 50 do 80 let.
Ve studii bude využita jednak kvantitativní metoda - forma strukturovaný dotazník, jednak kvalitativní metoda - rozbor třídenního jídelníčku u respondentek. Vyhodnocení jídelníčku provedeno pomocí programu Nutriservis Profi.
Výzkumný soubor:
30 žen - z toho 10 žen od 50 do 60 let, 10 žen od 60 do 70 let a 10 žen od 70 do 80 let
Předpokládané využití v praxi:
Práce může sloužit jako edukační materiál o osteoporóze pro ženy i muže jakéhokoliv věku.
Seznam doporučené literatury
VLČEK, Jiří a Magda VYTŘÍSALOVÁ. Klinická farmacie II. 1. vyd. Praha: Grada, 2014, 255 s. ISBN 9788024745329.
ŘEHOŘKOVÁ, Pavla, Monika ŠPIČKOVÁ a Miroslava Špičková. Odvápnění kostí, čili, Osteoporóza: dieta bohatá vápníkem. 1. vyd. Praha: Forsapi, c2008, 106 s. ISBN 978-80-87250-00-6.
VYSKOČIL, Václav. Osteoporóza a ostatní nejčastější metabolická onemocnění skeletu. 1. vyd. Praha: Galén, c2009, xiv, 507 s. ISBN 978-80-7262-637-3.
KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Osteoporóza. Pardubice: Filip Trend, 2001. ISBN 80-86282-16-3.
NIGEL ARDEN, Editor. Osteoporosis. London, UK ; Chicago: Remedica, 2006. ISBN 1850092052.
Seznam doporučené literatury
VLČEK, Jiří a Magda VYTŘÍSALOVÁ. Klinická farmacie II. 1. vyd. Praha: Grada, 2014, 255 s. ISBN 9788024745329.
ŘEHOŘKOVÁ, Pavla, Monika ŠPIČKOVÁ a Miroslava Špičková. Odvápnění kostí, čili, Osteoporóza: dieta bohatá vápníkem. 1. vyd. Praha: Forsapi, c2008, 106 s. ISBN 978-80-87250-00-6.
VYSKOČIL, Václav. Osteoporóza a ostatní nejčastější metabolická onemocnění skeletu. 1. vyd. Praha: Galén, c2009, xiv, 507 s. ISBN 978-80-7262-637-3.
KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Osteoporóza. Pardubice: Filip Trend, 2001. ISBN 80-86282-16-3.
NIGEL ARDEN, Editor. Osteoporosis. London, UK ; Chicago: Remedica, 2006. ISBN 1850092052.