Bakalářská práce se zaměřuje na význam bílkovin ve výživě kondičních kulturistů. Prvním cílem bakalářské práce je zmapovat, z jakých zdrojů (potravin i suplementů) kondiční kulturisté nejčastěji čerpají bílkoviny. Druhým cílem je zmapovat průměrný týdenní příjem bílkovin u vybraných kondičních kulturistů.
V teoretické části bakalářské práce shrnuji veškeré důležité informace týkající se bílkovin v souvislosti s kulturistikou. Bakalářská práce může v budoucnu sloužit kulturistům k lepší orientaci v problematice bílkovin. Na začátku práce se zabývám obecnými charakteristikami bílkovin a kondiční kulturistiky. Dále popisuji metabolismus bílkovin a rozdíly v potřebě bílkovin mezi běžnou populací a kulturisty. Jednoduše se zmiňuji o důležitých zdrojích bílkovin ve stravě. Samostatnou kapitolu jsem věnovala načasování bílkovin (nutričnímu timingu) a proteinovým doplňkům. Poslední kapitola je se zabývá vysokoproteinovými dietami, které jsou dnes u kulturistů velmi oblíbené, obzvlášť při redukci tělesné hmotnosti.
K dosažení cíle praktické části bakalářské práce jsem zvolila kvantitativní a kvalitativní výzkum. Sběr dat pro kvantitativní část výzkumu byl uskutečněn prostřednictvím dotazníku v psané i elektronické podobě. Tištěný dotazník byl rozdán několika kondičním kulturistům přímo v posilovnách. Elektronický dotazník byl uveřejněn na internetovém kulturistickém fóru Ronnie.cz. Výsledky kvantitativního výzkumu jsou zpracovány do grafické podoby.
Pro kvalitativní část výzkumu jsem použila záznamový arch, který jsem poskytla několika vybraným kondičním kulturistům v posilovnách. Kondiční kulturisté do archu průběžně vyplňovali všechna zkonzumovaná jídla a proteinové suplementy za celý týden. Získaná data jsem zpracovala v programu Nutriservis a zhodnotila průměrný týdenní příjem bílkovin u každého respondenta. Výsledky jsem porovnala s individuálními výživovými doporučeními, zaznamenala do tabulek a textově je zhodnotila.
Podle výsledků výzkumu přijímá většina kondičních kulturistů nadbytek bílkovin. Kondiční kulturisté preferují živočišné potraviny více, než rostlinné potraviny. Ukázalo se také, že strava kondičních kulturistů je většinou značně stereotypní.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deal with role of proteins in nutrition of recreational bodybuilders. The first aim of this thesis is to describe the main sources (food and supplements) of protein of conditional bodybuilders. The second aim is to describe average intake of proteins of choosen conditional bodybuilders.
Theoretical part of this thesis summarize all important informations about proteins in connection with bodybuilding. The thesis could be useful as a manual for recreatioonal bodybuilders to better understand of protein issue. At first, I occupy with general facts about proteins and recreational bodybuilding. Progressively I describe the protein metabolism and differences in protein intake between common population and bodybuilders. I simply concern important sources of protein in food. I devoted separate chapter to protein timing (nutrient timing) and protein supplements. The final chapter deal with high-protein diets, which are very popular in bodybuilding latest time, especially in weight loss.
To acchieve the goals of this bachelor thesis, I have chosen quantitative and qualitative research. The collection of data for quantitative research was realized via questionnaires which were distributed to recreational bodybuilders in the written and electronic form. Written questionnaire was given to several recreational bodybuilders in the gym. Electronic questionnaire was published on online bodybuilding forum Ronnie.cz. Results of quantitative research are presented in the form of the graphs.
For qualitative research I have used the recording sheet to which the selected recreational bodybuilders recorded their one-week diet. These data were evaluated in the program Nutriservis. The results were compared with the recommendations of protein intake and interpreted in the form of the tables and text evaluation.
Results of the research confirmed my hypothesis that most of recreational bodybuilders consume more proteins than they actually need. According to frequency form, recreational bodybuilders prefer rather animal proteins than plant proteins. Qualitative evaluation also indicated that conditional bodybuilders diet is often very stereotypical.
Klíčová slova
Bílkoviny, kulturistika, bílkoviny v kulturistice, nutriční timing, výživa.
Klíčová slova v angličtině
Proteins, bodybuilding, proteins in bodybuilding, nutrient timing, nutrition.
Rozsah průvodní práce
82 s. (95 054 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zaměřuje na význam bílkovin ve výživě kondičních kulturistů. Prvním cílem bakalářské práce je zmapovat, z jakých zdrojů (potravin i suplementů) kondiční kulturisté nejčastěji čerpají bílkoviny. Druhým cílem je zmapovat průměrný týdenní příjem bílkovin u vybraných kondičních kulturistů.
V teoretické části bakalářské práce shrnuji veškeré důležité informace týkající se bílkovin v souvislosti s kulturistikou. Bakalářská práce může v budoucnu sloužit kulturistům k lepší orientaci v problematice bílkovin. Na začátku práce se zabývám obecnými charakteristikami bílkovin a kondiční kulturistiky. Dále popisuji metabolismus bílkovin a rozdíly v potřebě bílkovin mezi běžnou populací a kulturisty. Jednoduše se zmiňuji o důležitých zdrojích bílkovin ve stravě. Samostatnou kapitolu jsem věnovala načasování bílkovin (nutričnímu timingu) a proteinovým doplňkům. Poslední kapitola je se zabývá vysokoproteinovými dietami, které jsou dnes u kulturistů velmi oblíbené, obzvlášť při redukci tělesné hmotnosti.
K dosažení cíle praktické části bakalářské práce jsem zvolila kvantitativní a kvalitativní výzkum. Sběr dat pro kvantitativní část výzkumu byl uskutečněn prostřednictvím dotazníku v psané i elektronické podobě. Tištěný dotazník byl rozdán několika kondičním kulturistům přímo v posilovnách. Elektronický dotazník byl uveřejněn na internetovém kulturistickém fóru Ronnie.cz. Výsledky kvantitativního výzkumu jsou zpracovány do grafické podoby.
Pro kvalitativní část výzkumu jsem použila záznamový arch, který jsem poskytla několika vybraným kondičním kulturistům v posilovnách. Kondiční kulturisté do archu průběžně vyplňovali všechna zkonzumovaná jídla a proteinové suplementy za celý týden. Získaná data jsem zpracovala v programu Nutriservis a zhodnotila průměrný týdenní příjem bílkovin u každého respondenta. Výsledky jsem porovnala s individuálními výživovými doporučeními, zaznamenala do tabulek a textově je zhodnotila.
Podle výsledků výzkumu přijímá většina kondičních kulturistů nadbytek bílkovin. Kondiční kulturisté preferují živočišné potraviny více, než rostlinné potraviny. Ukázalo se také, že strava kondičních kulturistů je většinou značně stereotypní.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deal with role of proteins in nutrition of recreational bodybuilders. The first aim of this thesis is to describe the main sources (food and supplements) of protein of conditional bodybuilders. The second aim is to describe average intake of proteins of choosen conditional bodybuilders.
Theoretical part of this thesis summarize all important informations about proteins in connection with bodybuilding. The thesis could be useful as a manual for recreatioonal bodybuilders to better understand of protein issue. At first, I occupy with general facts about proteins and recreational bodybuilding. Progressively I describe the protein metabolism and differences in protein intake between common population and bodybuilders. I simply concern important sources of protein in food. I devoted separate chapter to protein timing (nutrient timing) and protein supplements. The final chapter deal with high-protein diets, which are very popular in bodybuilding latest time, especially in weight loss.
To acchieve the goals of this bachelor thesis, I have chosen quantitative and qualitative research. The collection of data for quantitative research was realized via questionnaires which were distributed to recreational bodybuilders in the written and electronic form. Written questionnaire was given to several recreational bodybuilders in the gym. Electronic questionnaire was published on online bodybuilding forum Ronnie.cz. Results of quantitative research are presented in the form of the graphs.
For qualitative research I have used the recording sheet to which the selected recreational bodybuilders recorded their one-week diet. These data were evaluated in the program Nutriservis. The results were compared with the recommendations of protein intake and interpreted in the form of the tables and text evaluation.
Results of the research confirmed my hypothesis that most of recreational bodybuilders consume more proteins than they actually need. According to frequency form, recreational bodybuilders prefer rather animal proteins than plant proteins. Qualitative evaluation also indicated that conditional bodybuilders diet is often very stereotypical.
Klíčová slova
Bílkoviny, kulturistika, bílkoviny v kulturistice, nutriční timing, výživa.
Klíčová slova v angličtině
Proteins, bodybuilding, proteins in bodybuilding, nutrient timing, nutrition.
Zásady pro vypracování
1. Současný stav dané problematiky:
Neznalost kondičních kulturistů ohledně dostatečného příjmu bílkovin je častý. Na jedné straně dochází k nedostatečnému přísunu bílkovin, na straně druhé k přehnanému příjmu bílkovin ve snaze co nejrychleji dosáhnout nárůstu svalové hmoty. Oba stavy mohou vést až k trvalým následkům, např. při nedostatku bílkovin ke kachexii, nadbytek bílkovin může poškozovat ledviny nebo vést ke zvýšenému odbourávání vápníku z organismu. Velmi častou příčinou těchto stavů je nezájem kondičních kulturistů o stravu a nedostatečná či mylná informovanost.
2. Cíl práce:
1) Zmapovat, kolik bílkovin přijímají vybraní kondiční kulturisté.
2) Zmapovat, z jakých zdrojů vybraní kondiční kulturisté bílkoviny nejvíce čerpají.
3. Výzkumné otázky:
1) Kolik bílkovin přijímají vybraní kondiční kulturisté?
2) Z jakých zdrojů vybraní kondiční kulturisté nejčastěji čerpají bílkoviny?
4. Metodika:
Smíšený výzkum: a) Sběr týdenních jídelníčků od kondičních kulturistů ve vybraných posilovnách (výzkumného souboru), jejich analýza a porovnání s doporučeným denním příjmem bílkovin pro kondiční kulturisty s ohledem na pohlaví, tělesnou hmotnost a počet tréninkových jednotek týdně.
b) Dotazník sestavený na základě vlastních zkušeností ve sportovní výživě.
5. Předpokládané využití bakalářské práce:
Informační materiál pro kondiční kulturisty
Zásady pro vypracování
1. Současný stav dané problematiky:
Neznalost kondičních kulturistů ohledně dostatečného příjmu bílkovin je častý. Na jedné straně dochází k nedostatečnému přísunu bílkovin, na straně druhé k přehnanému příjmu bílkovin ve snaze co nejrychleji dosáhnout nárůstu svalové hmoty. Oba stavy mohou vést až k trvalým následkům, např. při nedostatku bílkovin ke kachexii, nadbytek bílkovin může poškozovat ledviny nebo vést ke zvýšenému odbourávání vápníku z organismu. Velmi častou příčinou těchto stavů je nezájem kondičních kulturistů o stravu a nedostatečná či mylná informovanost.
2. Cíl práce:
1) Zmapovat, kolik bílkovin přijímají vybraní kondiční kulturisté.
2) Zmapovat, z jakých zdrojů vybraní kondiční kulturisté bílkoviny nejvíce čerpají.
3. Výzkumné otázky:
1) Kolik bílkovin přijímají vybraní kondiční kulturisté?
2) Z jakých zdrojů vybraní kondiční kulturisté nejčastěji čerpají bílkoviny?
4. Metodika:
Smíšený výzkum: a) Sběr týdenních jídelníčků od kondičních kulturistů ve vybraných posilovnách (výzkumného souboru), jejich analýza a porovnání s doporučeným denním příjmem bílkovin pro kondiční kulturisty s ohledem na pohlaví, tělesnou hmotnost a počet tréninkových jednotek týdně.
b) Dotazník sestavený na základě vlastních zkušeností ve sportovní výživě.
5. Předpokládané využití bakalářské práce:
Informační materiál pro kondiční kulturisty
Seznam doporučené literatury
BARTŮŇKOVÁ, Staša. Fyziologie člověka a tělesných cvičení: učební texty pro studenty fyzioterapie a studia Tělesná a pracovní výchova zdravotně postižených. 2. vyd. Praha: Karolinum, 2010, 285 s. ISBN 978-80-246-1817-3.
BURKE, Louise. Practical sports nutrition. Champaign: Human Kinetics, 2007, xi, 530 s. ISBN 978-0-7360-4695-4.
CLARK, Nancy. Sportovní výživa: [obsahuje 71 receptů pro dobrou kondici a sportovní trénink]. 1. vyd. Praha: Grada, 2009, 352 s. ISBN 978-80-247-2783-7.
KENNEY, W, Jack H WILMORE a David L COSTILL. Physiology of sport and exercise. 5th ed. Champaign, IL: Human Kinetics, c2012, xvii, 621 s. ISBN 978-0-7360-9409-2.
KONOPKA, Peter. Sportovní výživa. České Budějovice: Kopp, 2004, 125 s. ISBN 80-7232-228-1.
MAUGHAN, Ron J a Louise BURKE. Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu. 1. české vyd. Praha: Galén, c2006, 311 s. ISBN 80-7262-318-4.
VILIKUS, Zdeněk, Ivan MACH a Petr BRANDEJSKÝ. Výživa sportovců a sportovní výkon. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2012, 177 s. ISBN 978-80-246-2064-0.
WU, Guoyao. Amino acids: biochemistry and nutrition. Boca Raton: Taylor & Francis, c2013, xxii, 481 s. ISBN 978-1-4398-6189-9.
Seznam doporučené literatury
BARTŮŇKOVÁ, Staša. Fyziologie člověka a tělesných cvičení: učební texty pro studenty fyzioterapie a studia Tělesná a pracovní výchova zdravotně postižených. 2. vyd. Praha: Karolinum, 2010, 285 s. ISBN 978-80-246-1817-3.
BURKE, Louise. Practical sports nutrition. Champaign: Human Kinetics, 2007, xi, 530 s. ISBN 978-0-7360-4695-4.
CLARK, Nancy. Sportovní výživa: [obsahuje 71 receptů pro dobrou kondici a sportovní trénink]. 1. vyd. Praha: Grada, 2009, 352 s. ISBN 978-80-247-2783-7.
KENNEY, W, Jack H WILMORE a David L COSTILL. Physiology of sport and exercise. 5th ed. Champaign, IL: Human Kinetics, c2012, xvii, 621 s. ISBN 978-0-7360-9409-2.
KONOPKA, Peter. Sportovní výživa. České Budějovice: Kopp, 2004, 125 s. ISBN 80-7232-228-1.
MAUGHAN, Ron J a Louise BURKE. Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu. 1. české vyd. Praha: Galén, c2006, 311 s. ISBN 80-7262-318-4.
VILIKUS, Zdeněk, Ivan MACH a Petr BRANDEJSKÝ. Výživa sportovců a sportovní výkon. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2012, 177 s. ISBN 978-80-246-2064-0.
WU, Guoyao. Amino acids: biochemistry and nutrition. Boca Raton: Taylor & Francis, c2013, xxii, 481 s. ISBN 978-1-4398-6189-9.