Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi využití doplňkových látek ve výživě zvířat. Práce je zaměřena na důležitost a nezbytnost dosažení zdravého vývoje a růstu hospodářských zvířat, s dopadem na životní prostředí a bezpečnost pro člověka. Je zde popsána charakteristika jednotlivých látek, jejich účinek a správné dávkování.
Anotace v angličtině
This thesis deals with utilization additives in animal nutrition. The work is focused on the importance and necessity to achieve healthy development growth of livestock with the environmental impact and safety for humans. There is described the characterization of the individual substances, their effect and the correct dosage.
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi využití doplňkových látek ve výživě zvířat. Práce je zaměřena na důležitost a nezbytnost dosažení zdravého vývoje a růstu hospodářských zvířat, s dopadem na životní prostředí a bezpečnost pro člověka. Je zde popsána charakteristika jednotlivých látek, jejich účinek a správné dávkování.
Anotace v angličtině
This thesis deals with utilization additives in animal nutrition. The work is focused on the importance and necessity to achieve healthy development growth of livestock with the environmental impact and safety for humans. There is described the characterization of the individual substances, their effect and the correct dosage.
Největší podíl krmných směsí je vyráběn pro nepřežvýkavá zvířata. Kompletní krmiva zajišťují denní potřebu krmné dávky a obvykle jsou směsí krmných surovin s přídavkem doplňkových látek. Aditivní látky dodávají krmivům chybějící živiny, zlepšují jejich vlastnosti, mohou ovlivňovat užitkové parametry, včetně zdraví i konečný živočišný produkt.
Cílem bakalářské práce je kompilačním způsobem zpracovat legislativní aspekty doplňkových látek, přehled a jejich rozdělení, charakteristiku a možnosti využití doplňkových látek ve výživě hospodářských zvířat. V závěru konkretizujte perspektivy možného efektivního vyžití aditivních látek ve výživě zvířat.
Zásady pro vypracování
Největší podíl krmných směsí je vyráběn pro nepřežvýkavá zvířata. Kompletní krmiva zajišťují denní potřebu krmné dávky a obvykle jsou směsí krmných surovin s přídavkem doplňkových látek. Aditivní látky dodávají krmivům chybějící živiny, zlepšují jejich vlastnosti, mohou ovlivňovat užitkové parametry, včetně zdraví i konečný živočišný produkt.
Cílem bakalářské práce je kompilačním způsobem zpracovat legislativní aspekty doplňkových látek, přehled a jejich rozdělení, charakteristiku a možnosti využití doplňkových látek ve výživě hospodářských zvířat. V závěru konkretizujte perspektivy možného efektivního vyžití aditivních látek ve výživě zvířat.
Seznam doporučené literatury
Opletal, L., Skřivanová, V. 2010. Přírodní látky a jejich biologická aktivita. UK v Praze, Karolinum, 653 s.
Zeman L., Tvrzník P. 2010. Aktualizace předpisů a poznatků v oblasti doplňkových látek. Vědecký výbor výživy zvířat.
Václavková E., Lustyková A., 2010. Fytogenní krmná aditiva ve výživě monogastrů. Krmivářství 6/2010: s 9-10
Plumstead P. 2013. Developing enzymes to deliver current and future values. Danisco Animal Nutrition.
Nielsen K. B. 2008. Botanicals as feed additives to improve health and production in pigs.
Mavromichalis I. 2013. Feed additives that can replace antibiotics. Pig International, July/August 2013: s 28-29.
Beran O., Marcinková A. 2012. Probiotika, prebiotika, synbiotika. Krmivářství 6/2012: s 16-17
Odborné a vědecké časopisy; databáze přístupné na internetu
Seznam doporučené literatury
Opletal, L., Skřivanová, V. 2010. Přírodní látky a jejich biologická aktivita. UK v Praze, Karolinum, 653 s.
Zeman L., Tvrzník P. 2010. Aktualizace předpisů a poznatků v oblasti doplňkových látek. Vědecký výbor výživy zvířat.
Václavková E., Lustyková A., 2010. Fytogenní krmná aditiva ve výživě monogastrů. Krmivářství 6/2010: s 9-10
Plumstead P. 2013. Developing enzymes to deliver current and future values. Danisco Animal Nutrition.
Nielsen K. B. 2008. Botanicals as feed additives to improve health and production in pigs.
Mavromichalis I. 2013. Feed additives that can replace antibiotics. Pig International, July/August 2013: s 28-29.
Beran O., Marcinková A. 2012. Probiotika, prebiotika, synbiotika. Krmivářství 6/2012: s 16-17
Odborné a vědecké časopisy; databáze přístupné na internetu