Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit údaje o tělesné kondici dojnic a posoudit souvislost mezi změnami zdravotního stavu mléčné žlázy, produkcí a kvalitou mléka dojnic. Sledování probíhalo ve vybraném podniku od října 2015 do září 2016 u dojnic plemene české strakaté. U dojnic bylo zjišťováno bodové kondiční skóre, jehož hodnocení probíhalo měsíčně při ranním dojení, současně s kontrolou užitkovosti. Z údajů kontroly užitkovosti byly použity hodnoty pro mléčnou užitkovost (množství nadojeného mléka, % tuku, % bílkoviny, % laktózy, PSB). Dále byly použity údaje o reprodukci sledovaného stáda, pořadí laktace, datum posledního otelení a věk. Sledováno bylo 482 dojnic.
Při hodnocení bodového kondičního skóre byl zjištěn průměrný stupeň tělesné kondice krav 2,18. Minimum tělesné kondice ve sledovaném období bylo 1,25, maximum 3,75. Korelační analýzou vztahu mezi kondicí a množstvím nadojeného mléka byla zjištěna negativní závislost (-0,21). Dále byla sledována kvalita mléka. Obsah tuku v mléce byl u sledovaných dojnic 4,16 % a bílkoviny 3,63 %. Složkou, na kterou měla kondice vliv, byl zjištěn tuk (r = 0,14). Nejvíce kondicí ovlivněnou složkou vyplynula bílkovina (0,28). Vyplynul i nepatrný vliv březosti, hodnotou r = 0,06. Dalším vyhodnoceným ukazatelem kvality mléka byl počet somatických buněk (PSB). Vliv kondice na PSB byl mírně průkazný (-0,05). Průměrný počet somatických buněk za sledované období byl 287,75 tis./ml.
Plodnost ve stádě se jeví jako nevyhovující. V rámci populace se stádo projevilo lepší v zabřeznutí po 1. inseminaci (46,7%) naopak po všech inseminacích slabší (44%). Následně byl vyhodnocen vliv tří faktorů: den březosti, den otelení a věk ve dnech na kondici. U dojnic na 1. laktaci byl zjištěn jeden průkazný vliv a to věk s hodnotou korelačního koeficientu 0,23. Zatímco u krav na vyšší laktaci byl prokázán vliv všech tří sledovaných faktorů. Závislost mezi dnem březosti a BCS se projevila jako negativní (-0,06) ale velmi slabá. Vyšší absolutní hodnota korelačního koeficientu byla pozorována mezi věkem ve dnech a BCS (-0,14). Hodnota BCS byla přímo úměrná dnů od otelení (0,16).
Práce vznikla za podpory projektu GAJU 019/2016/Z Výživa a technika chovu jako cesta k pohodě zvířat a kvalitě produktů.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis was to evaluate the data about body condition of cows and assess the relationship between changes of health status of the mammary gland, milk production and quality of cow´s milk. The monitoring took place in a selected company from October 2015 to September 2016 with the Czech spotted cattle. The body condition scoring was monitored within the herd, with the monthly evaluation of data, during the milking in the morning, together with the production performance control. The data values, received out of production performance control, were used for milk production performance (amount of milked milk, % fat, % protein, % lactose, SCC). Then the data about reproduction of the monitored herd were used, so as the order of lactation, date of the last calving and age. Total of 482 cows were monitored.
During evaluation of the condition score, the average level of cows body condition was detected with value of 2, 18. Minimal body condition, during the monitored period, was 1.25, the maximum was 3.75. Correlation analysis of the relationship between the form and amount of the milked milk showed a negative correlation (-0.21). Furthermore the quality of milk was monitored. The amount of fat in milk, within the monitored herd, was 4.16% and 3.63% of protein. The fat was found to be the component, which the cow´s form had the effect on, with value: r = 0.14. The most affected component by the form was protein (0.28). A slight influence of pregnancy with Rf value = 0.06 arose too. Next evaluated indicator of milk quality was somatic cell count (SSC). The influence of the form, on SSC, was moderately significant (-0.05). The average somatic cell count, during the monitored period, was 287.75 thousand per milliliter.
The prolificacy within the herd appears to be inconvenient. Within the population of the herd, the herd showed to be better at pregnancy rate after the first insemination (46.7%), however after all inseminations it proved to be weaker (44%). Subsequently the effect of three factors was evaluated: the day of pregnancy, the day of calving and the age in days at form. For dairy cows, at first lactation, there was found one significant influence the age, with the value of the correlation coefficient 0.23, while the cows at higher lactation showed to be influenced by all three of these factors. The dependence between the pregnancy day and the BCS is expressed as a negative (-0.06) but very weak. Higher absolute value of the correlation coefficient was observed between the age, in days, and BCS (-0.14). BCS value was directly proportional to days, since calving (0.16).
This thesis was carried out with the support of the project Gaju 019/2016 / Z Nutrition and breeding technology as a way to animal welfare and the product quality.
Klíčová slova
bodové kondiční skóre, dojnice, mléčná užitkovost, březost, české strakaté plemeno
Klíčová slova v angličtině
body condition score, dairy cows, milk production performance, pregnancy, Czech Spotted breed cattle
Rozsah průvodní práce
79 s. (17 696 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit údaje o tělesné kondici dojnic a posoudit souvislost mezi změnami zdravotního stavu mléčné žlázy, produkcí a kvalitou mléka dojnic. Sledování probíhalo ve vybraném podniku od října 2015 do září 2016 u dojnic plemene české strakaté. U dojnic bylo zjišťováno bodové kondiční skóre, jehož hodnocení probíhalo měsíčně při ranním dojení, současně s kontrolou užitkovosti. Z údajů kontroly užitkovosti byly použity hodnoty pro mléčnou užitkovost (množství nadojeného mléka, % tuku, % bílkoviny, % laktózy, PSB). Dále byly použity údaje o reprodukci sledovaného stáda, pořadí laktace, datum posledního otelení a věk. Sledováno bylo 482 dojnic.
Při hodnocení bodového kondičního skóre byl zjištěn průměrný stupeň tělesné kondice krav 2,18. Minimum tělesné kondice ve sledovaném období bylo 1,25, maximum 3,75. Korelační analýzou vztahu mezi kondicí a množstvím nadojeného mléka byla zjištěna negativní závislost (-0,21). Dále byla sledována kvalita mléka. Obsah tuku v mléce byl u sledovaných dojnic 4,16 % a bílkoviny 3,63 %. Složkou, na kterou měla kondice vliv, byl zjištěn tuk (r = 0,14). Nejvíce kondicí ovlivněnou složkou vyplynula bílkovina (0,28). Vyplynul i nepatrný vliv březosti, hodnotou r = 0,06. Dalším vyhodnoceným ukazatelem kvality mléka byl počet somatických buněk (PSB). Vliv kondice na PSB byl mírně průkazný (-0,05). Průměrný počet somatických buněk za sledované období byl 287,75 tis./ml.
Plodnost ve stádě se jeví jako nevyhovující. V rámci populace se stádo projevilo lepší v zabřeznutí po 1. inseminaci (46,7%) naopak po všech inseminacích slabší (44%). Následně byl vyhodnocen vliv tří faktorů: den březosti, den otelení a věk ve dnech na kondici. U dojnic na 1. laktaci byl zjištěn jeden průkazný vliv a to věk s hodnotou korelačního koeficientu 0,23. Zatímco u krav na vyšší laktaci byl prokázán vliv všech tří sledovaných faktorů. Závislost mezi dnem březosti a BCS se projevila jako negativní (-0,06) ale velmi slabá. Vyšší absolutní hodnota korelačního koeficientu byla pozorována mezi věkem ve dnech a BCS (-0,14). Hodnota BCS byla přímo úměrná dnů od otelení (0,16).
Práce vznikla za podpory projektu GAJU 019/2016/Z Výživa a technika chovu jako cesta k pohodě zvířat a kvalitě produktů.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis was to evaluate the data about body condition of cows and assess the relationship between changes of health status of the mammary gland, milk production and quality of cow´s milk. The monitoring took place in a selected company from October 2015 to September 2016 with the Czech spotted cattle. The body condition scoring was monitored within the herd, with the monthly evaluation of data, during the milking in the morning, together with the production performance control. The data values, received out of production performance control, were used for milk production performance (amount of milked milk, % fat, % protein, % lactose, SCC). Then the data about reproduction of the monitored herd were used, so as the order of lactation, date of the last calving and age. Total of 482 cows were monitored.
During evaluation of the condition score, the average level of cows body condition was detected with value of 2, 18. Minimal body condition, during the monitored period, was 1.25, the maximum was 3.75. Correlation analysis of the relationship between the form and amount of the milked milk showed a negative correlation (-0.21). Furthermore the quality of milk was monitored. The amount of fat in milk, within the monitored herd, was 4.16% and 3.63% of protein. The fat was found to be the component, which the cow´s form had the effect on, with value: r = 0.14. The most affected component by the form was protein (0.28). A slight influence of pregnancy with Rf value = 0.06 arose too. Next evaluated indicator of milk quality was somatic cell count (SSC). The influence of the form, on SSC, was moderately significant (-0.05). The average somatic cell count, during the monitored period, was 287.75 thousand per milliliter.
The prolificacy within the herd appears to be inconvenient. Within the population of the herd, the herd showed to be better at pregnancy rate after the first insemination (46.7%), however after all inseminations it proved to be weaker (44%). Subsequently the effect of three factors was evaluated: the day of pregnancy, the day of calving and the age in days at form. For dairy cows, at first lactation, there was found one significant influence the age, with the value of the correlation coefficient 0.23, while the cows at higher lactation showed to be influenced by all three of these factors. The dependence between the pregnancy day and the BCS is expressed as a negative (-0.06) but very weak. Higher absolute value of the correlation coefficient was observed between the age, in days, and BCS (-0.14). BCS value was directly proportional to days, since calving (0.16).
This thesis was carried out with the support of the project Gaju 019/2016 / Z Nutrition and breeding technology as a way to animal welfare and the product quality.
Klíčová slova
bodové kondiční skóre, dojnice, mléčná užitkovost, březost, české strakaté plemeno
Klíčová slova v angličtině
body condition score, dairy cows, milk production performance, pregnancy, Czech Spotted breed cattle
Zásady pro vypracování
V chovu skotu je stále větší důraz kladen na zdravotní stav a pohodu zvířat, která se odrazí v kvalitě mléka jako hlavního produktu u dojených plemen skotu.
Cílem práce bude vyhodnotit údaje o tělesné kondici dojnic a posoudit souvislost mezi změnami zdravotního stavu mléčné žlázy i produkcí a kvalitou mléka dojnic. Ve vybraném zemědělském podniku budete pravidelně sledovat údaje o tělesné kondici plemenic skotu. Zjištěné změny v tělesné kondici dáte do souvislosti s údaji o změnách zdravotního stavu mléčné žlázy a změnách produkce a kvality mléka. V kvalitě mléka se soustředíte především na obsah somatických buněk, CPM a obsah jednotlivých složek mléka. Změny ve složení zohledníte i ve vztahu ke stádiu pohlavního cyklu a stádiu laktace. Zjištěné hodnoty posoudíte pomocí vhodných biometrických metod a z výsledků vyvodíte závěry a doporučení pro praxi.
Řešení práce je podporováno projektem GAJU 019/2016/Z.
Zásady pro vypracování
V chovu skotu je stále větší důraz kladen na zdravotní stav a pohodu zvířat, která se odrazí v kvalitě mléka jako hlavního produktu u dojených plemen skotu.
Cílem práce bude vyhodnotit údaje o tělesné kondici dojnic a posoudit souvislost mezi změnami zdravotního stavu mléčné žlázy i produkcí a kvalitou mléka dojnic. Ve vybraném zemědělském podniku budete pravidelně sledovat údaje o tělesné kondici plemenic skotu. Zjištěné změny v tělesné kondici dáte do souvislosti s údaji o změnách zdravotního stavu mléčné žlázy a změnách produkce a kvality mléka. V kvalitě mléka se soustředíte především na obsah somatických buněk, CPM a obsah jednotlivých složek mléka. Změny ve složení zohledníte i ve vztahu ke stádiu pohlavního cyklu a stádiu laktace. Zjištěné hodnoty posoudíte pomocí vhodných biometrických metod a z výsledků vyvodíte závěry a doporučení pro praxi.
Řešení práce je podporováno projektem GAJU 019/2016/Z.
Seznam doporučené literatury
FRASER, A.F., BROOM, D.M.: Farm animal behoviour and welfare. Cab International, Wallingford, UK, third edition, 1997, 437 p.
BOUŠKA, J. et al.: Chov dojeného skotu. Profi Press, Praha, 2006, 186 s. ISBN 80-86726-16-9.
HULSEN, J. a AERDEN D.: Signály krmení: praktická příručka ke krmení dojnic pro jejich zdraví a užitkovost. Praha: [ProfiPress], 2014, 80 s. ISBN 978-80-86726-62-5.
HULSEN, J.: Cow signals: jak rozumět řeči krav: praktický průvodce pro chovatele dojnic. Praha: ProfiPress, 2011, 98 s. ISBN 978-80-86726-44-1
DOLEŽAL, O., HLÁSNÝ, J., JÍLEK, F., HANUŠ, O., VEGRICHT, J., PYTLOUN, J., MATOUŠ, E., KVAPILÍK, J. Mléko, dojení, dojírny. 1. Vyd., Praha Agrospoj-František Savov, 2000 s.239.
RIEKERINK, R. G. M. O., BARKEMA, H. W., STRYHN, H. (2007). The effect of season on somatic cell count and the incidence of clinical mastitis. Journal of Dairy Science, 90 (4): 1704-1715.
BARRETT, D. (2002). High somatic cell counts - a persistent problem. Irish Veterinary Journal, 55: 173-178.
Seznam doporučené literatury
FRASER, A.F., BROOM, D.M.: Farm animal behoviour and welfare. Cab International, Wallingford, UK, third edition, 1997, 437 p.
BOUŠKA, J. et al.: Chov dojeného skotu. Profi Press, Praha, 2006, 186 s. ISBN 80-86726-16-9.
HULSEN, J. a AERDEN D.: Signály krmení: praktická příručka ke krmení dojnic pro jejich zdraví a užitkovost. Praha: [ProfiPress], 2014, 80 s. ISBN 978-80-86726-62-5.
HULSEN, J.: Cow signals: jak rozumět řeči krav: praktický průvodce pro chovatele dojnic. Praha: ProfiPress, 2011, 98 s. ISBN 978-80-86726-44-1
DOLEŽAL, O., HLÁSNÝ, J., JÍLEK, F., HANUŠ, O., VEGRICHT, J., PYTLOUN, J., MATOUŠ, E., KVAPILÍK, J. Mléko, dojení, dojírny. 1. Vyd., Praha Agrospoj-František Savov, 2000 s.239.
RIEKERINK, R. G. M. O., BARKEMA, H. W., STRYHN, H. (2007). The effect of season on somatic cell count and the incidence of clinical mastitis. Journal of Dairy Science, 90 (4): 1704-1715.
BARRETT, D. (2002). High somatic cell counts - a persistent problem. Irish Veterinary Journal, 55: 173-178.