Cílem této diplomové práce je posouzení kvality piva v minipivovarech. Teoretická část se zabývá charakteristikou minipivovarů, jejich historií, výrobou piva v minipivovarech a použitých surovin. Tato část je zakončena přehledem metod, pomocí nichž je možno pivo analyzovat. V praktické částky je posuzována kvalita piv z minipivovaru na základě senzorické a instrumentální analýzy.Dále je v práci zpracováno dotazníkové šetření zaměřené na produkci
a konzumaci piva v restauračních pivovarech.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to evaluate quality of beer in microbreweries. The theoretical part deals with the characteristics of microbreweries, their history, brewing beer in a microbrewery and used materials. This part ends with an overview of methods by which it is possible to analyze beer. In the practical part we are evaluating the quality of beer from the microbreweries on the base of sensory and instrumental analysis. In the work we processed survey which focuses on the production and consumption of beer in restaurant breweries.
Cílem této diplomové práce je posouzení kvality piva v minipivovarech. Teoretická část se zabývá charakteristikou minipivovarů, jejich historií, výrobou piva v minipivovarech a použitých surovin. Tato část je zakončena přehledem metod, pomocí nichž je možno pivo analyzovat. V praktické částky je posuzována kvalita piv z minipivovaru na základě senzorické a instrumentální analýzy.Dále je v práci zpracováno dotazníkové šetření zaměřené na produkci
a konzumaci piva v restauračních pivovarech.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to evaluate quality of beer in microbreweries. The theoretical part deals with the characteristics of microbreweries, their history, brewing beer in a microbrewery and used materials. This part ends with an overview of methods by which it is possible to analyze beer. In the practical part we are evaluating the quality of beer from the microbreweries on the base of sensory and instrumental analysis. In the work we processed survey which focuses on the production and consumption of beer in restaurant breweries.
Pivovarnictví jako potravinářské odvětví má v České republice dlouholetou tradici. V posledních několika letech byl zaznamenán nárůst v počtu minipivovarů, neboli restauračních pivovarů, které se soustřeďují vedle produkce běžných druhů piv také na piva netradičních senzorických vlastností. Minipivovary tak významně rozšiřují portfolio výrobků produkované na českém trhu.
Cílem práce je posoudit kvalitu vybraných druhů piv vyrobených v minipivovarech ve spotřebitelské síti.
Pomocí vybraných metod senzorické analýzy získáte data pro posouzení kvality piv vyrobených v minipivovarech. Dále provedete dotazníkové šetření zaměřené na produkci a konzumaci piva v restauračních pivovarech/minipivovarech. Získaná data zpracujete pomocí vhodných matematicko-statistických metod.
Zásady pro vypracování
Pivovarnictví jako potravinářské odvětví má v České republice dlouholetou tradici. V posledních několika letech byl zaznamenán nárůst v počtu minipivovarů, neboli restauračních pivovarů, které se soustřeďují vedle produkce běžných druhů piv také na piva netradičních senzorických vlastností. Minipivovary tak významně rozšiřují portfolio výrobků produkované na českém trhu.
Cílem práce je posoudit kvalitu vybraných druhů piv vyrobených v minipivovarech ve spotřebitelské síti.
Pomocí vybraných metod senzorické analýzy získáte data pro posouzení kvality piv vyrobených v minipivovarech. Dále provedete dotazníkové šetření zaměřené na produkci a konzumaci piva v restauračních pivovarech/minipivovarech. Získaná data zpracujete pomocí vhodných matematicko-statistických metod.
Seznam doporučené literatury
Vazquez-Araujo, L.,Parker, D., Woods, E., Comparison of temporal-sensory methods for beer flavor evaluation. Journal of sensory studies, 28 (5), 2013, pp. 387-395.
Ghasemi-Varnamkhasti, M., Mohtasebi, S.S., Rodriguez-Mendez, M.L., Lozano,J., Razavi, S.H., Ahmadi, H, Potential application of electronic nose technology in brewery. Trends in Food Science Technology, 22 (4), 2011, pp. 165-174.
Basařová, G., et al., Pivovarství. Teorie a praxe výroby piva: VŠCHT, 2010, 904 s.
Pelikán, M., Suková, M., Hodnocení a využití rostlinných produktů (Návody do cvičení). Č. Budějovice: JU ZF České Budějovice, 1998, 181 s.
Pokorný, J., a kol. Senzorická analýza potravin, Praha: VŠCHT, 1998, 95 s.
Pokorný, J., a kol. Senzorická analýza potravin: laboratorní cvičení, Praha: VŠCHT, 1997, 62 s.
Jarošová, A. Senzorické hodnocení potravin. Brno: MZLU, 2001, 84 s.
Seznam doporučené literatury
Vazquez-Araujo, L.,Parker, D., Woods, E., Comparison of temporal-sensory methods for beer flavor evaluation. Journal of sensory studies, 28 (5), 2013, pp. 387-395.
Ghasemi-Varnamkhasti, M., Mohtasebi, S.S., Rodriguez-Mendez, M.L., Lozano,J., Razavi, S.H., Ahmadi, H, Potential application of electronic nose technology in brewery. Trends in Food Science Technology, 22 (4), 2011, pp. 165-174.
Basařová, G., et al., Pivovarství. Teorie a praxe výroby piva: VŠCHT, 2010, 904 s.
Pelikán, M., Suková, M., Hodnocení a využití rostlinných produktů (Návody do cvičení). Č. Budějovice: JU ZF České Budějovice, 1998, 181 s.
Pokorný, J., a kol. Senzorická analýza potravin, Praha: VŠCHT, 1998, 95 s.
Pokorný, J., a kol. Senzorická analýza potravin: laboratorní cvičení, Praha: VŠCHT, 1997, 62 s.
Jarošová, A. Senzorické hodnocení potravin. Brno: MZLU, 2001, 84 s.