Tématem bakalářské práce je Bezlepková dieta nejen u pacientů s celiakií. Teoretická část se zabývá popisem bezlepkové diety a všech onemocnění, při kterých je léčba bezlepkovou dietou nezbytná. Je zde nastíněn i dnešní trend konzumace bezlepkové diety.
Pro zpracování praktické části byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvoří 15 respondentů, kteří 14 dnů do záznamu stravy zapisovali veškeré zkonzumované jídlo. Pomocí programu Nutriservis byly jídelníčky vyhodnoceny podle průměrné hodnoty energie, bílkovin a vlákniny a byly srovnány s doporučenými denními hodnotami. Respondenti byli rozděleni do 3 skupin podle stravování. První skupinu tvoří lidé se stravou bez omezení, ve druhé skupině jsou pacienti s celiakií a v poslední skupině jsou zařazeni lidé dodržující bezlepkovou dietu, aniž by jim byla prokázána celiakie či alergie na lepek. Jednotlivé skupiny byly porovnávány i mezi sebou. Dále pomocí rozhovorů bylo zjištěno, z jakého důvodu respondenti drží bezlepkovou dietu a zda se během té doby změnil či zlepšil jejich zdravotní stav.
Výzkumná část bakalářské práce měla za cíl zmapovat kvalitu jídelníčku u bezlepkové diety. Při porovnávání se stravou bez omezení výzkum nedospěl k velkým rozdílům mezi jednotlivými skupinami respondentů. Největším problémem u všech skupin je nízký příjem vlákniny.
Při rozhovorech zjišťujících z jakého důvodu respondenti dodržují bezlepkovou dietu a zda pro ně měla nějaký pozitivní účinek, byly odpovědi různé. U problému s atopickým ekzémem a migrénou se dodržování bezlepkové diety osvědčilo, naopak tomu je u problému se zácpou nebo zažívacími potížemi. V jednom případě byl respondent přesvědčen o škodlivosti lepku, a z toho důvodu už 15 měsíců nekonzumuje stravu obsahující lepek. Nyní se cítí méně unaven a uvádí i snížení váhy o 4 kg.
Anotace v angličtině
The theme of this bachelor thesis is a gluten-free diet not only in the medical treatment of the patients withceliac disease. The particular subject of the theoretic part is a description of the gluten-free diet and all other diseases for which treatment this diet therapy is necessary.It also outlines the contemporary trend of eating gluten-free diet.
For the practical part, a qualitative research method was chosen. The research group was comprised of 15 respondents who enrolled in record all consumed food within two weeks. Using the program "Nutriservis", the diets were evaluated according to the average values of energy, proteins and dietary fiber, and, subsequently, compared tothe recommended daily figures. The respondents were divided into three groups according to alimentation. The first group was made up of people with a diet without restrictions, the second group of the patients who suffered from celiac disease andthe last group included people observing a gluten-free diet, without them being proven celiac disease or gluten allergy. The groups were also compared to each other. Next, it was analyzed through interviews why the respondents were holding the gluten-free diet, and whether during that timetheir healthwas changed or improved.
The research part of the thesis was to chart the quality menu of the gluten-free diet. Comparing to the non-restricted diet, research has not reached large differences between the particular groups of respondents. The biggest problem of all groups was low fiber intake.
From the interviews, investigating why the respondents observed the gluten-free diet and whether it had any positive effect, emerged different responses. For the problem of atopic eczema and migraine compliance, the gluten-free diet has proven a good effect. On the contrary, it is the problem with constipation or digestive problems. In one case, the respondent was convinced about the harmful effect of gluten and therefore had 15 months consumed only gluten-free food. Afterwards he felt less tired than before and, moreover, he should have reduced his weight by 4 kg.
Tématem bakalářské práce je Bezlepková dieta nejen u pacientů s celiakií. Teoretická část se zabývá popisem bezlepkové diety a všech onemocnění, při kterých je léčba bezlepkovou dietou nezbytná. Je zde nastíněn i dnešní trend konzumace bezlepkové diety.
Pro zpracování praktické části byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvoří 15 respondentů, kteří 14 dnů do záznamu stravy zapisovali veškeré zkonzumované jídlo. Pomocí programu Nutriservis byly jídelníčky vyhodnoceny podle průměrné hodnoty energie, bílkovin a vlákniny a byly srovnány s doporučenými denními hodnotami. Respondenti byli rozděleni do 3 skupin podle stravování. První skupinu tvoří lidé se stravou bez omezení, ve druhé skupině jsou pacienti s celiakií a v poslední skupině jsou zařazeni lidé dodržující bezlepkovou dietu, aniž by jim byla prokázána celiakie či alergie na lepek. Jednotlivé skupiny byly porovnávány i mezi sebou. Dále pomocí rozhovorů bylo zjištěno, z jakého důvodu respondenti drží bezlepkovou dietu a zda se během té doby změnil či zlepšil jejich zdravotní stav.
Výzkumná část bakalářské práce měla za cíl zmapovat kvalitu jídelníčku u bezlepkové diety. Při porovnávání se stravou bez omezení výzkum nedospěl k velkým rozdílům mezi jednotlivými skupinami respondentů. Největším problémem u všech skupin je nízký příjem vlákniny.
Při rozhovorech zjišťujících z jakého důvodu respondenti dodržují bezlepkovou dietu a zda pro ně měla nějaký pozitivní účinek, byly odpovědi různé. U problému s atopickým ekzémem a migrénou se dodržování bezlepkové diety osvědčilo, naopak tomu je u problému se zácpou nebo zažívacími potížemi. V jednom případě byl respondent přesvědčen o škodlivosti lepku, a z toho důvodu už 15 měsíců nekonzumuje stravu obsahující lepek. Nyní se cítí méně unaven a uvádí i snížení váhy o 4 kg.
Anotace v angličtině
The theme of this bachelor thesis is a gluten-free diet not only in the medical treatment of the patients withceliac disease. The particular subject of the theoretic part is a description of the gluten-free diet and all other diseases for which treatment this diet therapy is necessary.It also outlines the contemporary trend of eating gluten-free diet.
For the practical part, a qualitative research method was chosen. The research group was comprised of 15 respondents who enrolled in record all consumed food within two weeks. Using the program "Nutriservis", the diets were evaluated according to the average values of energy, proteins and dietary fiber, and, subsequently, compared tothe recommended daily figures. The respondents were divided into three groups according to alimentation. The first group was made up of people with a diet without restrictions, the second group of the patients who suffered from celiac disease andthe last group included people observing a gluten-free diet, without them being proven celiac disease or gluten allergy. The groups were also compared to each other. Next, it was analyzed through interviews why the respondents were holding the gluten-free diet, and whether during that timetheir healthwas changed or improved.
The research part of the thesis was to chart the quality menu of the gluten-free diet. Comparing to the non-restricted diet, research has not reached large differences between the particular groups of respondents. The biggest problem of all groups was low fiber intake.
From the interviews, investigating why the respondents observed the gluten-free diet and whether it had any positive effect, emerged different responses. For the problem of atopic eczema and migraine compliance, the gluten-free diet has proven a good effect. On the contrary, it is the problem with constipation or digestive problems. In one case, the respondent was convinced about the harmful effect of gluten and therefore had 15 months consumed only gluten-free food. Afterwards he felt less tired than before and, moreover, he should have reduced his weight by 4 kg.
Současný stav dané problematiky:
Bezlepková dieta je stravovací režim charakterizovaný vyloučením surovin a potravin obsahujících lepek.
V dnešní době je celiakie neboli celiakální sprue častým celoživotním onemocněním dětí a dospělých a základní léčbou pro toto onemocnění je bezlepková dieta.
Stále více se vyskytuje i nesnášenlivost na lepek, která se projevuje podobně jako celiakie, přesto se nemusí prokázat na výsledcích testů na celiakii. Rostoucí povědomí lidí o nesnášenlivosti na lepek přivádí některé jedince se střevními problémy na bezlepkovou dietu, aniž by jim byla lékařem naordinována.
Cíl práce:
Zmapování kvality jídelníčků u pacientů s bezlepkovou dietou.
Výzkumné otázky:
Mají pacienti s bezlepkovou dietou plnohodnotnou stravu?
Z jakého důvodu drží lidé bezlepkovou dietu, aniž by jim byla doporučena lékařem?
Změnil/zlepšil se zdravotní stav pacientů bez celiakie během dodržování bezlepkové diety?
Popis metodiky:
Praktická část bude zaměřena na zmapování kvality jídelníčků u pacientů s bezlepkovou dietou. Bude použita metoda kvalitativního výzkumu, formou rozhovoru s pacienty s bezlepkovou dietou. Pomocí programu Nutriservis bude vyhodnocen jejich 14-ti denní jídelníček ve srovnání s běžnou plnohodnotnou stravou.
Předpokládané využití práce v praxi
Práce může poukázat na nezbytnost bezlepkové diety pro celiakii a možné výhody i u ostatních pacientů.
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky:
Bezlepková dieta je stravovací režim charakterizovaný vyloučením surovin a potravin obsahujících lepek.
V dnešní době je celiakie neboli celiakální sprue častým celoživotním onemocněním dětí a dospělých a základní léčbou pro toto onemocnění je bezlepková dieta.
Stále více se vyskytuje i nesnášenlivost na lepek, která se projevuje podobně jako celiakie, přesto se nemusí prokázat na výsledcích testů na celiakii. Rostoucí povědomí lidí o nesnášenlivosti na lepek přivádí některé jedince se střevními problémy na bezlepkovou dietu, aniž by jim byla lékařem naordinována.
Cíl práce:
Zmapování kvality jídelníčků u pacientů s bezlepkovou dietou.
Výzkumné otázky:
Mají pacienti s bezlepkovou dietou plnohodnotnou stravu?
Z jakého důvodu drží lidé bezlepkovou dietu, aniž by jim byla doporučena lékařem?
Změnil/zlepšil se zdravotní stav pacientů bez celiakie během dodržování bezlepkové diety?
Popis metodiky:
Praktická část bude zaměřena na zmapování kvality jídelníčků u pacientů s bezlepkovou dietou. Bude použita metoda kvalitativního výzkumu, formou rozhovoru s pacienty s bezlepkovou dietou. Pomocí programu Nutriservis bude vyhodnocen jejich 14-ti denní jídelníček ve srovnání s běžnou plnohodnotnou stravou.
Předpokládané využití práce v praxi
Práce může poukázat na nezbytnost bezlepkové diety pro celiakii a možné výhody i u ostatních pacientů.
Seznam doporučené literatury
KOHOUT, P. a J. PAVLÍČKOVÁ. Otázky kolem celiakie.Víte si rady s bezlepkovou dietou?: Rady lékaře, průvodce dietou. 1.vyd. Praha: Forsapi, 2010. ISBN 978-80-8725-009-9.
ČERVENKOVÁ, R. Celiakie. 1. vyd. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-726-2425-3
RUJNER, J. a CICHANSKA, B. Bezlepková a bezmléčná dieta. Brno: Computer Press, 2006, ISBN 80-251-0775-2
FRIČ, P. a O. MENGEROVÁ. Celiakie: bezlepková dieta a rady lékaře. Čestlice: Medica Publishing, 2008, ISBN 978-80-85936-62-9
FRIČ, P., M. ZAVORAL a T. DVOŘÁKOVÁ. Choroby způsobené lepkem. Vnitřní lékařsví [online]. 2013, roč. 59, č. 5. DOI: 1801-7592. Dostupné z: http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_3063.pdf
Seznam doporučené literatury
KOHOUT, P. a J. PAVLÍČKOVÁ. Otázky kolem celiakie.Víte si rady s bezlepkovou dietou?: Rady lékaře, průvodce dietou. 1.vyd. Praha: Forsapi, 2010. ISBN 978-80-8725-009-9.
ČERVENKOVÁ, R. Celiakie. 1. vyd. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-726-2425-3
RUJNER, J. a CICHANSKA, B. Bezlepková a bezmléčná dieta. Brno: Computer Press, 2006, ISBN 80-251-0775-2
FRIČ, P. a O. MENGEROVÁ. Celiakie: bezlepková dieta a rady lékaře. Čestlice: Medica Publishing, 2008, ISBN 978-80-85936-62-9
FRIČ, P., M. ZAVORAL a T. DVOŘÁKOVÁ. Choroby způsobené lepkem. Vnitřní lékařsví [online]. 2013, roč. 59, č. 5. DOI: 1801-7592. Dostupné z: http://www.bezlepkovadieta.cz/data/articles/down_3063.pdf