Cílem této bakalářské práce je porovnat vliv různých typů balení (průtažná fólie, modifikovaná atmosféra, vakuové balení) masných výrobků na jejich zdravotní nezávadnost z pohledu norem, které určují specifické požadavky
na zdravotní nezávadnost masných výrobků. První část této práce popisuje vývoj
a různé typy uzenářských obalů a obalových materiálů masných výrobků. Druhá část zachycuje provádění vlastního testování a měření výskytu mikroorganismů
a koliformních bakterií od vlastního výběru vhodných typů masných výrobků, typů balení, přípravy vzorků až po vyhodnocení naměřených hodnot. Výsledky ukázaly, že typ balení, není to jediné kritérium, které ovlivňuje trvanlivost zvolených masných výrobků.
Anotace v angličtině
The aim of this work is to compare the effect of different types of packaging (stretch film, modified atmosphere and vacuum packaging) meat products on their safety in terms of the standards that define specific requirements on health safety of meat products. The first part describes the development and various types of casings and packaging of meat products. The second part describes
the implementation of the self-testing and measuring the occurrence of the microorganisms and coliform bacteria from their choice of suitable types
soft meat products, types of packaging, sample preparation to evaluate the measured values. The results showed that the type of packaging is not the only criterion that affects the durability of selected meat products.
Klíčová slova
obal, masné výrobky, celkové počty mikroorganismů, koliformní bakterie
Klíčová slova v angličtině
packaging, meat products, total viable counts, coliform bacteria
Rozsah průvodní práce
42 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této bakalářské práce je porovnat vliv různých typů balení (průtažná fólie, modifikovaná atmosféra, vakuové balení) masných výrobků na jejich zdravotní nezávadnost z pohledu norem, které určují specifické požadavky
na zdravotní nezávadnost masných výrobků. První část této práce popisuje vývoj
a různé typy uzenářských obalů a obalových materiálů masných výrobků. Druhá část zachycuje provádění vlastního testování a měření výskytu mikroorganismů
a koliformních bakterií od vlastního výběru vhodných typů masných výrobků, typů balení, přípravy vzorků až po vyhodnocení naměřených hodnot. Výsledky ukázaly, že typ balení, není to jediné kritérium, které ovlivňuje trvanlivost zvolených masných výrobků.
Anotace v angličtině
The aim of this work is to compare the effect of different types of packaging (stretch film, modified atmosphere and vacuum packaging) meat products on their safety in terms of the standards that define specific requirements on health safety of meat products. The first part describes the development and various types of casings and packaging of meat products. The second part describes
the implementation of the self-testing and measuring the occurrence of the microorganisms and coliform bacteria from their choice of suitable types
soft meat products, types of packaging, sample preparation to evaluate the measured values. The results showed that the type of packaging is not the only criterion that affects the durability of selected meat products.
Klíčová slova
obal, masné výrobky, celkové počty mikroorganismů, koliformní bakterie
Klíčová slova v angličtině
packaging, meat products, total viable counts, coliform bacteria
Zásady pro vypracování
Balení masných výrobků je důležitou součástí zachování zdravotní nezávadnosti za současného prodloužení trvanlivosti produktu. Cílem této bakalářské práce je porovnat vliv různých typů balení (průtažná folie, modifikovaná atmosféra, vakuové balení a podobně) masných výrobků na jejich zdravotní nezávadnost v době použitelnosti.
Od každého typu balení jednoho zvoleného masného výrobku (cca 5 různých výrobků) odeberete 10 vzorků. U těchto vzorků provedete mikrobiální rozbor na celkový počet mikroorganizmů a na koliformní bakterie v 1. až 10. týdnu. Získané výsledky sumarizujte a formulujte odpovídající závěry.
Úvod - charakteristika a význam řešené problematiky Literární přehled - současný stav poznání dané problematiky získaný studiem soudobé vědecké a odborné literatury Cíl Materiál a metodika - popis použitých analytických metod včetně metod statistických Výsledky a diskuse - tabulkové a grafické zpracování získaných dat navazující na cíl práce, jejich statistické vyhodnocení a porovnání s dostupnými literárními údaji Závěr - stručné shrnutí výsledků vlastní práce, návrhy a doporučení vyplývající z řešené problematiky Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce)
Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad
Zásady pro vypracování
Balení masných výrobků je důležitou součástí zachování zdravotní nezávadnosti za současného prodloužení trvanlivosti produktu. Cílem této bakalářské práce je porovnat vliv různých typů balení (průtažná folie, modifikovaná atmosféra, vakuové balení a podobně) masných výrobků na jejich zdravotní nezávadnost v době použitelnosti.
Od každého typu balení jednoho zvoleného masného výrobku (cca 5 různých výrobků) odeberete 10 vzorků. U těchto vzorků provedete mikrobiální rozbor na celkový počet mikroorganizmů a na koliformní bakterie v 1. až 10. týdnu. Získané výsledky sumarizujte a formulujte odpovídající závěry.
Úvod - charakteristika a význam řešené problematiky Literární přehled - současný stav poznání dané problematiky získaný studiem soudobé vědecké a odborné literatury Cíl Materiál a metodika - popis použitých analytických metod včetně metod statistických Výsledky a diskuse - tabulkové a grafické zpracování získaných dat navazující na cíl práce, jejich statistické vyhodnocení a porovnání s dostupnými literárními údaji Závěr - stručné shrnutí výsledků vlastní práce, návrhy a doporučení vyplývající z řešené problematiky Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce)
Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad
Seznam doporučené literatury
Gammariello, D., Incoronato, A., L., Conte, A., Del Nobile, M., A.: Use of Sodium Lactate and Modified Atmosphere Packaging for Extending the Shelf Life of Ready-to-Cook Fresh Meal. PACKAGING TECHNOLOGY AND SCIENCE, 2015, 28(2), 101-112 p. DOI: 10.1002/pts.2092
Ingr, I.: Produkce a zpracování masa. Vyd. 2., nezměn. V Brně: Mendelova univerzita, 2011, 202 s. ISBN 978-80-7375-510-2.
Kadlec, P., Melzoch, K., Voldřich, M.: Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2013, 496 s. ISBN 978-80-7418-163-4.
Kadlec, P., Melzoch, K., Voldřich, M.: Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2012, 569 s. ISBN 978-80-7418-145-0.
Peelman, N., Ragaert, P., Vandemoortele, A., Verguldt, E., De Meulenaer, B., Devlieghere, F.: Use of biobased materials for modified atmosphere packaging of short and medium shelf-life food products. INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES, 2014, 26, 319-329 p. DOI: 10.1016/j.ifset.2014.06.007
Toldrá, F.: Handbook of meat processing. Ames: Wiley-Blackwell, 2010, xv, 566 s. ISBN 978-0-8138-2182-5.
Odborné databáze a periodika (např. WOS, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST) dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze
Seznam doporučené literatury
Gammariello, D., Incoronato, A., L., Conte, A., Del Nobile, M., A.: Use of Sodium Lactate and Modified Atmosphere Packaging for Extending the Shelf Life of Ready-to-Cook Fresh Meal. PACKAGING TECHNOLOGY AND SCIENCE, 2015, 28(2), 101-112 p. DOI: 10.1002/pts.2092
Ingr, I.: Produkce a zpracování masa. Vyd. 2., nezměn. V Brně: Mendelova univerzita, 2011, 202 s. ISBN 978-80-7375-510-2.
Kadlec, P., Melzoch, K., Voldřich, M.: Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2013, 496 s. ISBN 978-80-7418-163-4.
Kadlec, P., Melzoch, K., Voldřich, M.: Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2012, 569 s. ISBN 978-80-7418-145-0.
Peelman, N., Ragaert, P., Vandemoortele, A., Verguldt, E., De Meulenaer, B., Devlieghere, F.: Use of biobased materials for modified atmosphere packaging of short and medium shelf-life food products. INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES, 2014, 26, 319-329 p. DOI: 10.1016/j.ifset.2014.06.007
Toldrá, F.: Handbook of meat processing. Ames: Wiley-Blackwell, 2010, xv, 566 s. ISBN 978-0-8138-2182-5.
Odborné databáze a periodika (např. WOS, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST) dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze