Hlavním cílem diplomové práce bylo posoudit odolnost vůči porůstání zrna jako základního kvalitativního parametru potravinářské pšenice u vybraných odrůd ozimé pšenice.
Pokus byl založen ve vegetačním období 2014/2015 na pozemku Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Celkem bylo pro pokus vybráno 9 odrůd ozimé pšenice.
Všechny odrůdy vykázaly vysoké hodnoty čísla pádu tzn. vysokou odolnost vůči porůstání zrna, které se pohybovaly v rozmezí 376 - 512 s. Vyhodnocením sledovaných odrůd z hlediska vhodnosti pro pekařské účely, lze říci, že Elitní (E) odrůdy dosáhly v průměru nejvyšší hodnoty čísla pádu (479 s). Kvalitní (A) odrůdy vykázaly hodnotu (453 s) a chlebové (B) odrůdy dosáhly nejnižší hodnoty (435 s).
Dílčím cílem bylo vyhodnocení i ostatních ukazatelů kvality (Zelenyho test, obsah N- látek a objemová hmotnost). Hodnoty Zelenyho testu se pohybovaly v rozmezí 35 - 53 ml., přičemž průměrná hodnota všech odrůd byla 49,4 ml. Obsah N- látek se pohyboval u jednotlivých odrůd v rozmezí od 14,23 % - 16,52 %. Většina sledovaných odrůd vyhověla normou stanovenému limitu objemové hmotnosti (760 g/l-1). Pohybovala se v rozmezí 747 - 819 g/l-1.
Během vegetace byl také hodnocen zdravotní stav porostu a došlo ke stanovení počtu klasů na m2. Po sklizni byly hodnoceny i další výnosové prvky (počet zrn v klasu a HTZ).
V pokusu byla vyhodnocena vysoká úroveň kvalitativních ukazatelů, kdy jednotlivé odrůdy vykázaly také vysoké výnosy. Tato skutečnost může být ovlivněna především nadprůměrnými teplotami ve sledovaném období 2014/2015, agrotechnikou, ale také úrovní výživy a hnojení porostů.
Anotace v angličtině
The main objective thesis was consider resistence of grow grain as elementary qualitative parameter food wheat by selection variety winter wheat.
The test was create in vegetational period of years 2014/2015 on the plot of Faculty of Agriculture, University of South Bohemia in České Budějovice. In total was for test select 9 variety winter wheat.
All variety had show high value number fall, high resistence against grow grain, which ranged 376 to 512 s. In evaluation observe variety suitability in terms of baking, we can say elite (E) inbreads reached the highest average number values fall (479 s). Quality (A) varietes showed value (453 s) and bread (B) varieties reached the lowest value (435 s).
The partial objective was evaluation and other indicators (Zeleny test, The content of N-substances and density). Value of Zeleny test ranged 35 to 53 ml., from it averaged of all varietes 49,4 ml. The content of N-substances varied for each variety in 14,23 % - 16,52 %. Most of the studied varieties meet the standard set limit density (760 g/l-1). Ranged from 747 to 819 g/l-1.
During the vegetation was also evaluated the health status of vegetation and there has been a determination of ears per square meter. After harvesting, they were also evaluated as further yield elements (number of grains per spike and HTZ).
The experiment was evaluated by a high level of quality indicators, where individual varieties also showed high rebenues. This may be primarily affected by higher than average temperatures during the period of years 2014/2015, agrotechnics, but but also the level of nutrition and fertilization of crops.
Klíčová slova
potravinářská pšenice, kvalita, číslo pádu, obsah NL, Zelenyho test, objemová hmotnost, výnosové prvky, zdravotní stav.
Klíčová slova v angličtině
food wheat, quality, number fall, the content of N-substances, Zeleny test, density, yield elements, the health status.
Rozsah průvodní práce
98 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Hlavním cílem diplomové práce bylo posoudit odolnost vůči porůstání zrna jako základního kvalitativního parametru potravinářské pšenice u vybraných odrůd ozimé pšenice.
Pokus byl založen ve vegetačním období 2014/2015 na pozemku Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Celkem bylo pro pokus vybráno 9 odrůd ozimé pšenice.
Všechny odrůdy vykázaly vysoké hodnoty čísla pádu tzn. vysokou odolnost vůči porůstání zrna, které se pohybovaly v rozmezí 376 - 512 s. Vyhodnocením sledovaných odrůd z hlediska vhodnosti pro pekařské účely, lze říci, že Elitní (E) odrůdy dosáhly v průměru nejvyšší hodnoty čísla pádu (479 s). Kvalitní (A) odrůdy vykázaly hodnotu (453 s) a chlebové (B) odrůdy dosáhly nejnižší hodnoty (435 s).
Dílčím cílem bylo vyhodnocení i ostatních ukazatelů kvality (Zelenyho test, obsah N- látek a objemová hmotnost). Hodnoty Zelenyho testu se pohybovaly v rozmezí 35 - 53 ml., přičemž průměrná hodnota všech odrůd byla 49,4 ml. Obsah N- látek se pohyboval u jednotlivých odrůd v rozmezí od 14,23 % - 16,52 %. Většina sledovaných odrůd vyhověla normou stanovenému limitu objemové hmotnosti (760 g/l-1). Pohybovala se v rozmezí 747 - 819 g/l-1.
Během vegetace byl také hodnocen zdravotní stav porostu a došlo ke stanovení počtu klasů na m2. Po sklizni byly hodnoceny i další výnosové prvky (počet zrn v klasu a HTZ).
V pokusu byla vyhodnocena vysoká úroveň kvalitativních ukazatelů, kdy jednotlivé odrůdy vykázaly také vysoké výnosy. Tato skutečnost může být ovlivněna především nadprůměrnými teplotami ve sledovaném období 2014/2015, agrotechnikou, ale také úrovní výživy a hnojení porostů.
Anotace v angličtině
The main objective thesis was consider resistence of grow grain as elementary qualitative parameter food wheat by selection variety winter wheat.
The test was create in vegetational period of years 2014/2015 on the plot of Faculty of Agriculture, University of South Bohemia in České Budějovice. In total was for test select 9 variety winter wheat.
All variety had show high value number fall, high resistence against grow grain, which ranged 376 to 512 s. In evaluation observe variety suitability in terms of baking, we can say elite (E) inbreads reached the highest average number values fall (479 s). Quality (A) varietes showed value (453 s) and bread (B) varieties reached the lowest value (435 s).
The partial objective was evaluation and other indicators (Zeleny test, The content of N-substances and density). Value of Zeleny test ranged 35 to 53 ml., from it averaged of all varietes 49,4 ml. The content of N-substances varied for each variety in 14,23 % - 16,52 %. Most of the studied varieties meet the standard set limit density (760 g/l-1). Ranged from 747 to 819 g/l-1.
During the vegetation was also evaluated the health status of vegetation and there has been a determination of ears per square meter. After harvesting, they were also evaluated as further yield elements (number of grains per spike and HTZ).
The experiment was evaluated by a high level of quality indicators, where individual varieties also showed high rebenues. This may be primarily affected by higher than average temperatures during the period of years 2014/2015, agrotechnics, but but also the level of nutrition and fertilization of crops.
Klíčová slova
potravinářská pšenice, kvalita, číslo pádu, obsah NL, Zelenyho test, objemová hmotnost, výnosové prvky, zdravotní stav.
Klíčová slova v angličtině
food wheat, quality, number fall, the content of N-substances, Zeleny test, density, yield elements, the health status.
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Posoudit odolnost vůči porůstání jako základního kvalitativního parametru potravinářské pšenice u vybraných odrůd pšenice ozimé.
1) Úvod - stručný nástin významu tématu.
2) Literární přehled - nové poznatky na základě studia doporučené i další získané literatury.
3) Metodický postup:
- založit na pozemku ZF JU maloparcelkový pokus s odrůdami ozimé pšenice;
- během vegetace provádět fenologická pozorování a sledovat zdravotní stav jednotlivých odrůd pšenice;
- odebrat vzorky zrna, podílet se na sklizni pokusu, po sklizni vyhodnotit číslo pádu jako základní ukazatel kvality zrna, doplňkově i ostatní ukazatele kvality zrna (vlhkost, objemová hmotnost, obsah NL,
Zelenyho test).
4) Výsledková část - uspořádání do tabulek a grafů včetně slovního komentáře a statistického hodnocení.
5) Diskuze - porovnání dosažených výsledků s literárními údaji, příp. spojit s výsledkovou částí.
6) Závěr - shrnutí výsledků vlastní práce.
7) Seznam literatury.
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Posoudit odolnost vůči porůstání jako základního kvalitativního parametru potravinářské pšenice u vybraných odrůd pšenice ozimé.
1) Úvod - stručný nástin významu tématu.
2) Literární přehled - nové poznatky na základě studia doporučené i další získané literatury.
3) Metodický postup:
- založit na pozemku ZF JU maloparcelkový pokus s odrůdami ozimé pšenice;
- během vegetace provádět fenologická pozorování a sledovat zdravotní stav jednotlivých odrůd pšenice;
- odebrat vzorky zrna, podílet se na sklizni pokusu, po sklizni vyhodnotit číslo pádu jako základní ukazatel kvality zrna, doplňkově i ostatní ukazatele kvality zrna (vlhkost, objemová hmotnost, obsah NL,
Zelenyho test).
4) Výsledková část - uspořádání do tabulek a grafů včetně slovního komentáře a statistického hodnocení.
5) Diskuze - porovnání dosažených výsledků s literárními údaji, příp. spojit s výsledkovou částí.
6) Závěr - shrnutí výsledků vlastní práce.
7) Seznam literatury.
Seznam doporučené literatury
Kolektiv autorů: Pšenice - od genomu po rohlík, Kurent České Budějovice, 2008.
Prugar J. a kol: Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí, VÚPS a Komise jakosti rostlinných produktů ČAZV, Praha, 2008.
Zimolka, J.: Pšenice - pěstování, hodnocení a užití zrna, Proffi Press Praha, 2005.
ČSN 46 12 00 -2 , ČSN 46 11 00 -2
Situační a výhledové zprávy Mze ČR
Vědecké a odborné časopisy: Úroda, Farmář, Zemědělec
Internetové databáze AGRIS, CAB, Current content, aj.
Seznam doporučené literatury
Kolektiv autorů: Pšenice - od genomu po rohlík, Kurent České Budějovice, 2008.
Prugar J. a kol: Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí, VÚPS a Komise jakosti rostlinných produktů ČAZV, Praha, 2008.
Zimolka, J.: Pšenice - pěstování, hodnocení a užití zrna, Proffi Press Praha, 2005.
ČSN 46 12 00 -2 , ČSN 46 11 00 -2
Situační a výhledové zprávy Mze ČR
Vědecké a odborné časopisy: Úroda, Farmář, Zemědělec
Internetové databáze AGRIS, CAB, Current content, aj.