Diplomová práce se zabývá tématem - Příprava kávy a její kultura, jež se dostává v dnešní moderní společnosti do popředí a souvisí tak s životním stylem člověka. Cílem diplomové práce bylo zjistit, jaké ponětí mají lidé o kávě, kávové kultuře, také o správné přípravě kávových nápojů, jejich zdravotních účincích a alternativních metodách přípravy kávy. Dalším cílem bylo zmapovat postoje lidí a sociální vlivy na kávovou kulturu. Teoretická část práce je zaměřená především na oblasti kávy jako rostliny, zpracování kávových zrn, přípravu kávy a kávovou kulturu, které jsou sepsány z dostupných odborných literárních a online zdrojů. Dále se opírá o teoretické poznatky, které jsem získala na základě zkušeností s Mezinárodní kávovou asociací SCAE Speciallity Coffee Association of Europe, jenž sídlí v Londýně. Empirický výzkum lze využít jako inspirace pro vybudování kavárny. Diplomová práce může komplexně sloužit jako podklad pro zpracování odborné publikace určené jak laické veřejnosti zajímající se o kávovou kulturu, tak i samotným baristům.
Anotace v angličtině
My diploma work deals with the topic of The preparation of coffee and its culture which is becoming interesting issue in our modern society and it is connected with modern lifestyle. The aim of my diploma work is exploring people's knowledge of coffee, coffee culture and also of the right preparation of coffee beverages, their health effects and some alternative methods of making coffee. Next point is to survey people's attitudes and social influences on coffee culture. Theoretical part of my work is mainly focused on coffee as a plant, processing of coffee beans, making coffee and coffee culture. The facts have been excerpted from available specialized literature and online resources. I have also used my theoretical knowledge based on my experience with SCAE Speciallity Coffee Association of Europe, that has the seat in London. Empirical research can be used as an inspiration for setting up a coffee bar. My diploma work can serve as a resource for creating specialized publication aimed at either wide public interested in coffee culture or at professional barists.
Klíčová slova
Káva jako rostlina, zpracování zrn, příprava kávy, kávová kultura
Klíčová slova v angličtině
coffee as a plant, processing of coffee beans, making coffee, coffee culture
Rozsah průvodní práce
101 s. (141 693 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá tématem - Příprava kávy a její kultura, jež se dostává v dnešní moderní společnosti do popředí a souvisí tak s životním stylem člověka. Cílem diplomové práce bylo zjistit, jaké ponětí mají lidé o kávě, kávové kultuře, také o správné přípravě kávových nápojů, jejich zdravotních účincích a alternativních metodách přípravy kávy. Dalším cílem bylo zmapovat postoje lidí a sociální vlivy na kávovou kulturu. Teoretická část práce je zaměřená především na oblasti kávy jako rostliny, zpracování kávových zrn, přípravu kávy a kávovou kulturu, které jsou sepsány z dostupných odborných literárních a online zdrojů. Dále se opírá o teoretické poznatky, které jsem získala na základě zkušeností s Mezinárodní kávovou asociací SCAE Speciallity Coffee Association of Europe, jenž sídlí v Londýně. Empirický výzkum lze využít jako inspirace pro vybudování kavárny. Diplomová práce může komplexně sloužit jako podklad pro zpracování odborné publikace určené jak laické veřejnosti zajímající se o kávovou kulturu, tak i samotným baristům.
Anotace v angličtině
My diploma work deals with the topic of The preparation of coffee and its culture which is becoming interesting issue in our modern society and it is connected with modern lifestyle. The aim of my diploma work is exploring people's knowledge of coffee, coffee culture and also of the right preparation of coffee beverages, their health effects and some alternative methods of making coffee. Next point is to survey people's attitudes and social influences on coffee culture. Theoretical part of my work is mainly focused on coffee as a plant, processing of coffee beans, making coffee and coffee culture. The facts have been excerpted from available specialized literature and online resources. I have also used my theoretical knowledge based on my experience with SCAE Speciallity Coffee Association of Europe, that has the seat in London. Empirical research can be used as an inspiration for setting up a coffee bar. My diploma work can serve as a resource for creating specialized publication aimed at either wide public interested in coffee culture or at professional barists.
Klíčová slova
Káva jako rostlina, zpracování zrn, příprava kávy, kávová kultura
Klíčová slova v angličtině
coffee as a plant, processing of coffee beans, making coffee, coffee culture
Zásady pro vypracování
Cíl práce:\\
Cílem práce je zmapovat, jaké ponětí mají lidé o kávě a kávové kultuře. Také o správné přípravě kávových nápojů, jejich zdravotních účincích a alternativních metodách přípravy kávy. Dalším cílem bude zmapovat postoje lidí a sociální vlivy na kávovou kulturu. \\
Postup řešení - metody: Metoda dotazování, technika anonymního dotazníku\\
1. Vyhledání a obsahová analýza odborné literatury, včetně vědecky orientovaných
internetových zdrojů (českých a zahraničních), vztahující se k tématu diplomové práce.\\
2. Sestavení obsahu diplomové práce na základě konzultací s vedoucí práce.\\
3. Na základě studia odborné literatury zpracování teoretické části práce.\\
4. Stanovení předpokladů plánovaného výzkumu, navržení, zpracování a sestavení dotazníku, výběr, oslovení participantů vhodných pro výzkum.\\
5. Realizace výzkumu dotazníkovou metodou.\\
6. Statistické vyhodnocení zjištěných dat.\\
7. Analýza a komparace všech získaných dat.\\
8. Diskuse k zjištěným faktům.\\
9. Závěry a doporučení pro praxi.\\
Výzkumný soubor:\\
Cílovou skupinou jsou lidé navštěvující kavárny v Jihočeském kraji.\\
Využití výsledků: Výsledky budou sloužit jako vhodný podklad pro publikování.\\
Zásady pro vypracování
Cíl práce:\\
Cílem práce je zmapovat, jaké ponětí mají lidé o kávě a kávové kultuře. Také o správné přípravě kávových nápojů, jejich zdravotních účincích a alternativních metodách přípravy kávy. Dalším cílem bude zmapovat postoje lidí a sociální vlivy na kávovou kulturu. \\
Postup řešení - metody: Metoda dotazování, technika anonymního dotazníku\\
1. Vyhledání a obsahová analýza odborné literatury, včetně vědecky orientovaných
internetových zdrojů (českých a zahraničních), vztahující se k tématu diplomové práce.\\
2. Sestavení obsahu diplomové práce na základě konzultací s vedoucí práce.\\
3. Na základě studia odborné literatury zpracování teoretické části práce.\\
4. Stanovení předpokladů plánovaného výzkumu, navržení, zpracování a sestavení dotazníku, výběr, oslovení participantů vhodných pro výzkum.\\
5. Realizace výzkumu dotazníkovou metodou.\\
6. Statistické vyhodnocení zjištěných dat.\\
7. Analýza a komparace všech získaných dat.\\
8. Diskuse k zjištěným faktům.\\
9. Závěry a doporučení pro praxi.\\
Výzkumný soubor:\\
Cílovou skupinou jsou lidé navštěvující kavárny v Jihočeském kraji.\\
Využití výsledků: Výsledky budou sloužit jako vhodný podklad pro publikování.\\
Seznam doporučené literatury
WINTGENS, Edited by Jean Nicolas. Coffee: growing, processing, sustainable production : a guidebook for growers, processors, traders, and researchers. 2nd updated ed. Weinheim: Wiley-VCH, 2009. ISBN 35-273-2286-8. \\
FRANTIŠEK VONÁŠEK, Emilie Trepková. Chuť a aroma: growing, processing, sustainable production : a guidebook for growers, processors, traders, and researchers. 2nd updated ed. Praha: Maxdorf, 2002. ISBN 80-858-0051-9.\\
PAVEL, Dvořák. Domácí výroba alkoholických a nealkoholických nápojů: growing, processing, sustainable production : a guidebook for growers, processors, traders, and researchers. 1. vyd. Třebíč: Tempo, 1998. ISBN 80-238-2764-2.\\
CHARKOVSKÝ], [Vadim. Jak na kávu: growing, processing, sustainable production : a guidebook for growers, processors, traders, and researchers. Vyd. 1. Praha: V. Charkovský, 2013. ISBN 978-802-6049-654\\
Seznam doporučené literatury
WINTGENS, Edited by Jean Nicolas. Coffee: growing, processing, sustainable production : a guidebook for growers, processors, traders, and researchers. 2nd updated ed. Weinheim: Wiley-VCH, 2009. ISBN 35-273-2286-8. \\
FRANTIŠEK VONÁŠEK, Emilie Trepková. Chuť a aroma: growing, processing, sustainable production : a guidebook for growers, processors, traders, and researchers. 2nd updated ed. Praha: Maxdorf, 2002. ISBN 80-858-0051-9.\\
PAVEL, Dvořák. Domácí výroba alkoholických a nealkoholických nápojů: growing, processing, sustainable production : a guidebook for growers, processors, traders, and researchers. 1. vyd. Třebíč: Tempo, 1998. ISBN 80-238-2764-2.\\
CHARKOVSKÝ], [Vadim. Jak na kávu: growing, processing, sustainable production : a guidebook for growers, processors, traders, and researchers. Vyd. 1. Praha: V. Charkovský, 2013. ISBN 978-802-6049-654\\