Cílem této práce je podat informace o tom, co jsou toxinogenní plísně a mykotoxiny. U mykotoxinů byly zdůrazněny nejvýznamnější druhy mykotoxinů, jejich charakteristika, biologické účinky, metody stanovení. Aflatoxiny jsou v přírodě běžně se vyskytující mykotoxiny, které jsou produkované toxinogenními vláknitými houbami rodu Aspergillus. Jedná se o látky s velmi vysokou toxicitou. V závěru jsou popsány metody detekce, prevence a dekontaminace mykotoxinů. Dekontaminace se provádí fyzikálními, chemickými nebo biologickými metodami.
Anotace v angličtině
The aim of this work is to provide information about what toxigenic fungi and mycotoxins are. The mycotoxins were highlighted the most important types of them, the characteristics, biological effects, methods of determining. Aflatoxins are naturally commonly occurring mycotoxins, which are produced by toxigenic filamentous fungi of the genus Aspergillus. These are substances with a very high toxicity. In conclusion, there are described the methods of detection, prevention and decontamination of mycotoxins. The decontamination is carried out by physical, chemical or biological methods.
Klíčová slova
plísně, mykotoxiny, aflatoxin, fumonisiny, ochratoxin A, patulin, zearalenon, mykotoxikózy
Klíčová slova v angličtině
moulds, mycotoxins, aflatoxin, fumonisin, ochratoxin A, patulin, zearalenon, mycotoxicosis
Rozsah průvodní práce
61 s. (86150)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této práce je podat informace o tom, co jsou toxinogenní plísně a mykotoxiny. U mykotoxinů byly zdůrazněny nejvýznamnější druhy mykotoxinů, jejich charakteristika, biologické účinky, metody stanovení. Aflatoxiny jsou v přírodě běžně se vyskytující mykotoxiny, které jsou produkované toxinogenními vláknitými houbami rodu Aspergillus. Jedná se o látky s velmi vysokou toxicitou. V závěru jsou popsány metody detekce, prevence a dekontaminace mykotoxinů. Dekontaminace se provádí fyzikálními, chemickými nebo biologickými metodami.
Anotace v angličtině
The aim of this work is to provide information about what toxigenic fungi and mycotoxins are. The mycotoxins were highlighted the most important types of them, the characteristics, biological effects, methods of determining. Aflatoxins are naturally commonly occurring mycotoxins, which are produced by toxigenic filamentous fungi of the genus Aspergillus. These are substances with a very high toxicity. In conclusion, there are described the methods of detection, prevention and decontamination of mycotoxins. The decontamination is carried out by physical, chemical or biological methods.
Klíčová slova
plísně, mykotoxiny, aflatoxin, fumonisiny, ochratoxin A, patulin, zearalenon, mykotoxikózy
Klíčová slova v angličtině
moulds, mycotoxins, aflatoxin, fumonisin, ochratoxin A, patulin, zearalenon, mycotoxicosis
Zásady pro vypracování
Závažné riziko pro kvalitu krmiv, užitkovost zvířat a jejich zdraví, ale i pro bezpečnost potravin a zdraví lidí představují plísně a mykotoxiny.
Cílem bakalářské práce je formou literární studii zpracovat vliv mykotoxinů na zdraví a užitkovost zvířat. Studii zaměřte především na rozdělení mykotoxinů, výskyt mykotoxinů, význam problematiky obsahu mykotoxinů v různých materiálech, na rozsah negativního vlivu mykotoxinů a možnosti redukce kontaminace krmiv mykotoxiny. Pozornost věnujte také preventivnímu opatření výskytu mykotoxinů v oblasti výroby krmiv a jejich zdravotní a hygienické nezávadnosti. Na základě literární studie navrhněte preventivní opatření a možnosti eliminace mykotoxinů v praktických podmínkách výživy.
Zásady pro vypracování
Závažné riziko pro kvalitu krmiv, užitkovost zvířat a jejich zdraví, ale i pro bezpečnost potravin a zdraví lidí představují plísně a mykotoxiny.
Cílem bakalářské práce je formou literární studii zpracovat vliv mykotoxinů na zdraví a užitkovost zvířat. Studii zaměřte především na rozdělení mykotoxinů, výskyt mykotoxinů, význam problematiky obsahu mykotoxinů v různých materiálech, na rozsah negativního vlivu mykotoxinů a možnosti redukce kontaminace krmiv mykotoxiny. Pozornost věnujte také preventivnímu opatření výskytu mykotoxinů v oblasti výroby krmiv a jejich zdravotní a hygienické nezávadnosti. Na základě literární studie navrhněte preventivní opatření a možnosti eliminace mykotoxinů v praktických podmínkách výživy.
Seznam doporučené literatury
Jard, G., Mathieu, F., Lebrihi, A.: Review of mycotoxin reduction in food and feed: from prevention in the field to detoxication by adsorption or transformation. Feed Additives and Contaminants, 28, 2011, č. 11, s. 1590-1609
Kan, C. A., Meijer, G. A. L. The risk of contamination of food with toxic substance regent in animal feed. Anim. Fd.Sci. and Technol., 133, 2007, č. 1-2, s. 84-108.
Nedělník, J. Moravcová, H. Problematika výskytu mykotoxinů v krmivech pro dojnice. Veterinářství 2005; 55:214-219
Schneiderová, P. Bezpečnost krmiv a zdraví zvířat - mykotoxiny. ÚZPI Praha, 2008
Suchý, P., Herzig , I. Plísně a mykotoxiny. Prevence jejich vzniku a dekontaminace v krmivech. Vědecký výbor výživy zvířat.
Sýkorová, S., Nedělník, J. Mykotoxiny - stav výskytu v zemědělských surovinách a krmivech v ČR a v Evropě a dalších zemích. Výzkumný ustav rostlinné výroby, Praha 6 Ruzyně, 2003
Seznam doporučené literatury
Jard, G., Mathieu, F., Lebrihi, A.: Review of mycotoxin reduction in food and feed: from prevention in the field to detoxication by adsorption or transformation. Feed Additives and Contaminants, 28, 2011, č. 11, s. 1590-1609
Kan, C. A., Meijer, G. A. L. The risk of contamination of food with toxic substance regent in animal feed. Anim. Fd.Sci. and Technol., 133, 2007, č. 1-2, s. 84-108.
Nedělník, J. Moravcová, H. Problematika výskytu mykotoxinů v krmivech pro dojnice. Veterinářství 2005; 55:214-219
Schneiderová, P. Bezpečnost krmiv a zdraví zvířat - mykotoxiny. ÚZPI Praha, 2008
Suchý, P., Herzig , I. Plísně a mykotoxiny. Prevence jejich vzniku a dekontaminace v krmivech. Vědecký výbor výživy zvířat.
Sýkorová, S., Nedělník, J. Mykotoxiny - stav výskytu v zemědělských surovinách a krmivech v ČR a v Evropě a dalších zemích. Výzkumný ustav rostlinné výroby, Praha 6 Ruzyně, 2003