První část této práce je věnována zpracování literárních zdrojů a údajů o možnostech použití různých druhů hmyzu jako alternativního krmiva podávaného rybám. Druhá část práce je věnována samotnému experimentu. Pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss) byl chován v akvarijní místnosti Fakulty rybářství a ochrany vod JU ve Vodňanech. Experiment byl proveden ve třech opakováních, ve 300 litrových akváriích, po 8 -10 kusech ryb v každém akváriu. Během experimentu byly ryby rozděleny do skupin podle typu použitého krmiva. Kontrolní skupina byla krmena komerčním peletovým krmivem a další 4 skupiny krmiv obsahovaly v určitém procentuálním zastoupení energie krmné dávky hmyzu, jímž byl cvrček domácí (Acheta domesticus) a larvy potemníka peruánského (Zophobas morio). Ryby byly sledovány po dobu 2 měsíců a během této doby byla třikrát zaznamenána jejich váha a míra. Po dokončení experimentu byla provedena senzorická analýza masa, ve které byly hodnoceny rozdíly mezi vůní, chutí, pachutí a konzistencí rybího masa v závislosti na předkládaném krmivu. Výsledky sledování váhy a přírůstku ryb ukazují, že předkládané krmivo nemá významný vliv na tyto ukazatele. Naproti tomu senzorická analýza prokázala rozdíly mezi sledovanými parametry. Jako nevhodné alternativní krmivo se ukázalo krmivo obsahující pouze hmyz. Jednoznačným závěrem je, že hmyz lze použít jako alternativní krmivo pro ryby chované v akvakulturách, nicméně je více než vhodné ho kombinovat s komerčními krmivy.
Anotace v angličtině
The first part of my work is devoted to review of alternative components in feeds for fish with special focus on insect. The second part of my work is based on the feeding experiment. Rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss) were bred in the aquaria at the Faculty of Fisheries and Protection of Water JU in Vodňany. Experiment was performed in three replications, in 300 litre aquaria with 8 - 10 fish per aquarium. Fish were divided into 5 groups according to the type of feed used. Control group was fed the commercial granule feed and the other four groups were served insect in certain percentage. It was a cricket (Acheta domesticus) and the maggots of giant mealworm beetle (Zophobas morio).Weight and length of fish was registered three times during 2 months of experiment. The sensory analysis of fish meat was done for evaluation of aroma, taste, after taste and consistence of fish muscle. The results show that diet containing insect did not significantly influence weight and growth. In the contrast, sensory analysis proved the difference in analysed parameters. The feed containing only insect was identified as an inappropriate alternative feed. In conclusion, the insect can be used as the alternative feed for fish in the aquaculture. Nevertheless, it is recommended to combine the insect with commercial feeds.
První část této práce je věnována zpracování literárních zdrojů a údajů o možnostech použití různých druhů hmyzu jako alternativního krmiva podávaného rybám. Druhá část práce je věnována samotnému experimentu. Pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss) byl chován v akvarijní místnosti Fakulty rybářství a ochrany vod JU ve Vodňanech. Experiment byl proveden ve třech opakováních, ve 300 litrových akváriích, po 8 -10 kusech ryb v každém akváriu. Během experimentu byly ryby rozděleny do skupin podle typu použitého krmiva. Kontrolní skupina byla krmena komerčním peletovým krmivem a další 4 skupiny krmiv obsahovaly v určitém procentuálním zastoupení energie krmné dávky hmyzu, jímž byl cvrček domácí (Acheta domesticus) a larvy potemníka peruánského (Zophobas morio). Ryby byly sledovány po dobu 2 měsíců a během této doby byla třikrát zaznamenána jejich váha a míra. Po dokončení experimentu byla provedena senzorická analýza masa, ve které byly hodnoceny rozdíly mezi vůní, chutí, pachutí a konzistencí rybího masa v závislosti na předkládaném krmivu. Výsledky sledování váhy a přírůstku ryb ukazují, že předkládané krmivo nemá významný vliv na tyto ukazatele. Naproti tomu senzorická analýza prokázala rozdíly mezi sledovanými parametry. Jako nevhodné alternativní krmivo se ukázalo krmivo obsahující pouze hmyz. Jednoznačným závěrem je, že hmyz lze použít jako alternativní krmivo pro ryby chované v akvakulturách, nicméně je více než vhodné ho kombinovat s komerčními krmivy.
Anotace v angličtině
The first part of my work is devoted to review of alternative components in feeds for fish with special focus on insect. The second part of my work is based on the feeding experiment. Rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss) were bred in the aquaria at the Faculty of Fisheries and Protection of Water JU in Vodňany. Experiment was performed in three replications, in 300 litre aquaria with 8 - 10 fish per aquarium. Fish were divided into 5 groups according to the type of feed used. Control group was fed the commercial granule feed and the other four groups were served insect in certain percentage. It was a cricket (Acheta domesticus) and the maggots of giant mealworm beetle (Zophobas morio).Weight and length of fish was registered three times during 2 months of experiment. The sensory analysis of fish meat was done for evaluation of aroma, taste, after taste and consistence of fish muscle. The results show that diet containing insect did not significantly influence weight and growth. In the contrast, sensory analysis proved the difference in analysed parameters. The feed containing only insect was identified as an inappropriate alternative feed. In conclusion, the insect can be used as the alternative feed for fish in the aquaculture. Nevertheless, it is recommended to combine the insect with commercial feeds.
Současná vysoká poptávka a vysoké ceny živočišných bílkovin a tuků, spolu s rostoucí produkcí živočišné výroby (akvakultura, drůbež), přináší potřebu nahrazení limitovaných zdrojů živočišných surovin alternativními zdroji. Hlavním limitem dalšího růstu akvakultury je jednoznačně nalezení dlouhodobě udržitelných krmiv, které nebudou konkurovat lidské spotřebě. Jednou z takových alternativ je využití odpadů z potravinářství či zemědělství, buď přímo jako krmných ingrediencí či jako substrátu pro kultivaci krmných organismů (např. hmyzu, mikrobiálního proteinu a oleje apod.) (Turchini et al., 2010). Dostupné údaje naznačují, že hmyzí biomasa je kvalitativně srovnatelná s tradičními zdroji nejvyšší kvality (např. rybí moučky). Alternativním zdrojem živočišné biomasy může být několik druhů hmyzu. Obecně hmyzí biomasa obsahuje 30 % až 70 % bílkovin, je bohatá na vitamíny a minerály a obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Hmyz představuje z hlediska potřeby vstupních surovin (energie, voda, krmivo) perspektivní alternativu pro produkci živočišných bílkovin, tuků a ostatních nutričních látek. Mimochodem, využití hmyzu pro pokrytí potřeby živočišných bílkovin vidí FAO jako nezbytné opatření pro pokrytí potřeby potravin pro lidskou populaci, která má v roce 2050 dosáhnout 9 miliard. Koncept chovu hmyzu pro produkci potravin a komponent krmiv je relativně nový.
V rámci bakalářské práce bude v první řadě vypracován přehled netradičních zdrojů, odpadů a vedlejších produktů pro výživu ryb a dalších vodních organismů. Bude vypracována rešerše využití odpadů pro produkci krmného hmyzu a jeho využití pro přikrmování ryb.
Dále bude vyhodnoceno vliv typu krmného odpadu na kvalitu hmyzu a vhodnost pro různé druhy pomocí laboratorního experimentu. V provedeném experimentu bude vyhodnocen vliv na produkční ukazatele, welfare, zdravotní stav a kvalitu ryb, využití živin a energie a ekonomiku. Cílem experimentu bude zjistit pozitivní efekt přídavku hmyzu (cvrčci, mouční červy, přirozený nálet) v dietě ryb, a to jak v živném stavu, tak přídavku v krmivu. Pozornost bude zaměřena jednak na ochotu přijímat živou potravu v různém stádiu vývoje, tak její vliv na růst, zdravotní a kondiční stav. Získané poznatky budou směřovat k vývoji nového alternativního krmiva. Vybrané krmivo bude testováno u vybraných ryb v akvarijní místnosti nebo na žlabech experimentálního rybochovného zařízení. Cílem bakalářské práce bude sumarizovat dosud publikované informace a porovnat je s aktuálními výslekdy získanými v experimentech FROV. Studentka bude využívat literárních zdrojů a prakticky se seznámí s prováděním experimentů.
Zásady pro vypracování
Současná vysoká poptávka a vysoké ceny živočišných bílkovin a tuků, spolu s rostoucí produkcí živočišné výroby (akvakultura, drůbež), přináší potřebu nahrazení limitovaných zdrojů živočišných surovin alternativními zdroji. Hlavním limitem dalšího růstu akvakultury je jednoznačně nalezení dlouhodobě udržitelných krmiv, které nebudou konkurovat lidské spotřebě. Jednou z takových alternativ je využití odpadů z potravinářství či zemědělství, buď přímo jako krmných ingrediencí či jako substrátu pro kultivaci krmných organismů (např. hmyzu, mikrobiálního proteinu a oleje apod.) (Turchini et al., 2010). Dostupné údaje naznačují, že hmyzí biomasa je kvalitativně srovnatelná s tradičními zdroji nejvyšší kvality (např. rybí moučky). Alternativním zdrojem živočišné biomasy může být několik druhů hmyzu. Obecně hmyzí biomasa obsahuje 30 % až 70 % bílkovin, je bohatá na vitamíny a minerály a obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Hmyz představuje z hlediska potřeby vstupních surovin (energie, voda, krmivo) perspektivní alternativu pro produkci živočišných bílkovin, tuků a ostatních nutričních látek. Mimochodem, využití hmyzu pro pokrytí potřeby živočišných bílkovin vidí FAO jako nezbytné opatření pro pokrytí potřeby potravin pro lidskou populaci, která má v roce 2050 dosáhnout 9 miliard. Koncept chovu hmyzu pro produkci potravin a komponent krmiv je relativně nový.
V rámci bakalářské práce bude v první řadě vypracován přehled netradičních zdrojů, odpadů a vedlejších produktů pro výživu ryb a dalších vodních organismů. Bude vypracována rešerše využití odpadů pro produkci krmného hmyzu a jeho využití pro přikrmování ryb.
Dále bude vyhodnoceno vliv typu krmného odpadu na kvalitu hmyzu a vhodnost pro různé druhy pomocí laboratorního experimentu. V provedeném experimentu bude vyhodnocen vliv na produkční ukazatele, welfare, zdravotní stav a kvalitu ryb, využití živin a energie a ekonomiku. Cílem experimentu bude zjistit pozitivní efekt přídavku hmyzu (cvrčci, mouční červy, přirozený nálet) v dietě ryb, a to jak v živném stavu, tak přídavku v krmivu. Pozornost bude zaměřena jednak na ochotu přijímat živou potravu v různém stádiu vývoje, tak její vliv na růst, zdravotní a kondiční stav. Získané poznatky budou směřovat k vývoji nového alternativního krmiva. Vybrané krmivo bude testováno u vybraných ryb v akvarijní místnosti nebo na žlabech experimentálního rybochovného zařízení. Cílem bakalářské práce bude sumarizovat dosud publikované informace a porovnat je s aktuálními výslekdy získanými v experimentech FROV. Studentka bude využívat literárních zdrojů a prakticky se seznámí s prováděním experimentů.
Seznam doporučené literatury
Bednářová, M., Borkovcová, M., Komprda, T., 2014. Purine derivate content and amino acid profile in larval stages of three edible insects, Journal of the Science of Food and Agriculture 94 (1), 71-76 s.
Belluco, S., Losasso, C., Maggioletti, M., Alonzi, C. C., Paoletti, M. G., Ricci, A., 2013. Edible insects in a food safety and nutritional perspective: a critical review, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 12 (3), 296-313 s.
Brinchmann, B. C., Bayat, M., Br\o{}gger, T., Muttuvelu, D. V., Tj\o{}nneland, A., Sigsgaard, T., 2011. A possible role of chitin in the pathogenesis of asthma andallergy, Annals of Agricultural and Environmental Medicine 18 (1),7-12 s.
Bukkens, S. G. F., 2005. Insects in the human diet: nutritional aspects. In M. G. Paoletti, ed. Ecological implications of minilivestock; role of rodents, frogs, snails, and insectsfor sustainable development, Science Publishers, 545-577 s.
DeFoliart, G. R., 1992. Insects as human food: Gene DeFoliart discusses simenutritional and economic aspects, Crop Protection 11 (5), 395-399 s.
EFSA, 2012. Scientific opinion on bovine lactoferrin, EFSA J 10 (7),
FAO, 2013. Edible insects Future prospects for food and feed security
FAO, 1998. Protein quality evaluation Food and nutrition paper, 51
Finke, M. D., 2002. Complete nutrient composition of commercially raised invertebratesused as food for insectivores, Zoo Biology 21, 269-285 s.
Finke, M. D., 2007. Estimate of chitin in raw whole insects, Zoo Biology 26, 105-115 s.
Hall, G. M., 1992. Fish processing technology, Fishery By-products, 155-192 s.
Oonincx, D. G. A. B, de Boer, I. J. M., 2012. Environmental impact of the production of mealworms as a protein source for humans: a life cycle assesment, PLoS ONE 7 (12)
Oonincx, D. G. A. B., van der Poel, A. F. B., 2011. Effects of diet od the chemical composition of migratory locusts (Locustamigratoria), Zoo Biology 30, 9-16 s.
Oonincx, D. G. A. B., van Itterbeeck, J., Heetkamp, M. J. W., van den Brand, H., van Loon, J., van Huis, A., 2010. An exploration on greenhouse gas and ammonia production by insect species suitable for animal or human consumption, PLoS One 5 (12)
Ramos-Elorduy, J., Pino, J. M., Prado, E. E., Perez, M. A., Otero, J. L., de Guevara, O. L., 1997. Nutritional value od edible insects from the state of Oaxaca, Mexico. Journal of Food Composition and Analysis 10, 142-157 s.
Ramos-Elorduy, J., Pinto, M. J. M., 1990. Caloric content of some edible insects of Mexico, Reviewe of Society Qim. Mexico 34, 56-68 s.
Ramos-Elorduy, J., 1997. Insects: a sustainable source of food? Ecology of Food and Nutrition 36, 247-276 s.
Ramos-Elorduy, J., Pino, J. M., González, O., 1981. Digestibilidad in vitro de algunos insectos comestibles de México, Folia Entomol. Mex. 49, 141-152 s.
Sánchez-Muros, M.-J., Barroso, F. G., Manzano-Agugliaro, F., 2014. Insect meal as renewable source of food for animal feeding: a review, Journal of Cleaner Production 65, 16-27 s.
Wang, D., Bai, Y.-Y., Li, J.-H., Zhang, C.-X., 2004. Nutritional value of the field cricket (Gryllus testaceus walker), Insect Science 11 (4), 275-283 s.
a další literatura
Seznam doporučené literatury
Bednářová, M., Borkovcová, M., Komprda, T., 2014. Purine derivate content and amino acid profile in larval stages of three edible insects, Journal of the Science of Food and Agriculture 94 (1), 71-76 s.
Belluco, S., Losasso, C., Maggioletti, M., Alonzi, C. C., Paoletti, M. G., Ricci, A., 2013. Edible insects in a food safety and nutritional perspective: a critical review, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 12 (3), 296-313 s.
Brinchmann, B. C., Bayat, M., Br\o{}gger, T., Muttuvelu, D. V., Tj\o{}nneland, A., Sigsgaard, T., 2011. A possible role of chitin in the pathogenesis of asthma andallergy, Annals of Agricultural and Environmental Medicine 18 (1),7-12 s.
Bukkens, S. G. F., 2005. Insects in the human diet: nutritional aspects. In M. G. Paoletti, ed. Ecological implications of minilivestock; role of rodents, frogs, snails, and insectsfor sustainable development, Science Publishers, 545-577 s.
DeFoliart, G. R., 1992. Insects as human food: Gene DeFoliart discusses simenutritional and economic aspects, Crop Protection 11 (5), 395-399 s.
EFSA, 2012. Scientific opinion on bovine lactoferrin, EFSA J 10 (7),
FAO, 2013. Edible insects Future prospects for food and feed security
FAO, 1998. Protein quality evaluation Food and nutrition paper, 51
Finke, M. D., 2002. Complete nutrient composition of commercially raised invertebratesused as food for insectivores, Zoo Biology 21, 269-285 s.
Finke, M. D., 2007. Estimate of chitin in raw whole insects, Zoo Biology 26, 105-115 s.
Hall, G. M., 1992. Fish processing technology, Fishery By-products, 155-192 s.
Oonincx, D. G. A. B, de Boer, I. J. M., 2012. Environmental impact of the production of mealworms as a protein source for humans: a life cycle assesment, PLoS ONE 7 (12)
Oonincx, D. G. A. B., van der Poel, A. F. B., 2011. Effects of diet od the chemical composition of migratory locusts (Locustamigratoria), Zoo Biology 30, 9-16 s.
Oonincx, D. G. A. B., van Itterbeeck, J., Heetkamp, M. J. W., van den Brand, H., van Loon, J., van Huis, A., 2010. An exploration on greenhouse gas and ammonia production by insect species suitable for animal or human consumption, PLoS One 5 (12)
Ramos-Elorduy, J., Pino, J. M., Prado, E. E., Perez, M. A., Otero, J. L., de Guevara, O. L., 1997. Nutritional value od edible insects from the state of Oaxaca, Mexico. Journal of Food Composition and Analysis 10, 142-157 s.
Ramos-Elorduy, J., Pinto, M. J. M., 1990. Caloric content of some edible insects of Mexico, Reviewe of Society Qim. Mexico 34, 56-68 s.
Ramos-Elorduy, J., 1997. Insects: a sustainable source of food? Ecology of Food and Nutrition 36, 247-276 s.
Ramos-Elorduy, J., Pino, J. M., González, O., 1981. Digestibilidad in vitro de algunos insectos comestibles de México, Folia Entomol. Mex. 49, 141-152 s.
Sánchez-Muros, M.-J., Barroso, F. G., Manzano-Agugliaro, F., 2014. Insect meal as renewable source of food for animal feeding: a review, Journal of Cleaner Production 65, 16-27 s.
Wang, D., Bai, Y.-Y., Li, J.-H., Zhang, C.-X., 2004. Nutritional value of the field cricket (Gryllus testaceus walker), Insect Science 11 (4), 275-283 s.
a další literatura
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka Markéta Hlávková seznámila komisi se svou bakalářskou prací.
Tajemník komise, doc. Ing. Martin Kocour, Ph.D. seznámil komisi s posudkem vedoucího a oponenta bakalářské práce. Následně studentka zodpověděla doplňující otázky.
Proběhla diskuze na téma práce.