Tématem bakalářské práce je "Vybrané kvalitativní ukazatele medů včelstev získaných v průběhu kalendářního roku". Hlavním cílem práce bylo provést rešerši daného tématu a porovnat vybrané ukazatele (obsah vody, kyselost, elektrická vodivost medu, důkaz porušení vzorků medu škrobovým sirupem, škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky aj. kvalitativní ukazatele medu) ze vzorků medu nasbíraných za určité období (květen, červen, červenec). V Experimentální části byla provedena analýza vybraných ukazatelů kvality medu
ze vzorků, které byly odebrány od včel z vlastního chovu.
Evropská norma pro obsah vody v medu byla splněna v 59 vzorcích z 60. Norma pro český med byla splněna v květnu a červnu u 9 vzorcích a v měsíci červenci u všech 20 vzorků. Normu pro kyselost medu a porušení medu škrobovým sirupem, škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky splnilo všech 60 vzorků.
Anotace v angličtině
Topic of bachelor thesis is "Selected qualitative indicators of honey from different bee hives that were obtained during a calendar year." Main aim of the thesis was to conduct a research of topic given and to compare selected indicators (water content, acidity, electrical conductivity of honey, proof of honey samples being disrupted by starch sirup, starch sugar or malt extracts and other qualitative indicators of honey) from samples of honey that has been collected during a defined period of the year (May, June, July). In the experimental part of the thesis, analysis was performed using defined indicators of quality from selected samples of honey of those that were collected from bees of our own bee hives.
European norm for water content in honey was satisfied in 59 samples out of 60. Norm for Czech honey was satisfied in May and June in 9 samples and in July in all 20 samples. Norm for honey acidity and disruption by starch sirup, starch sugar or malt extracts satisfied all 60 samples.
Klíčová slova
včelí med, kvalitativní ukazatele, obsah vody, kyselost
Klíčová slova v angličtině
honey, qualitative indicators, water content, acidity
Rozsah průvodní práce
57 s. (63 220 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tématem bakalářské práce je "Vybrané kvalitativní ukazatele medů včelstev získaných v průběhu kalendářního roku". Hlavním cílem práce bylo provést rešerši daného tématu a porovnat vybrané ukazatele (obsah vody, kyselost, elektrická vodivost medu, důkaz porušení vzorků medu škrobovým sirupem, škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky aj. kvalitativní ukazatele medu) ze vzorků medu nasbíraných za určité období (květen, červen, červenec). V Experimentální části byla provedena analýza vybraných ukazatelů kvality medu
ze vzorků, které byly odebrány od včel z vlastního chovu.
Evropská norma pro obsah vody v medu byla splněna v 59 vzorcích z 60. Norma pro český med byla splněna v květnu a červnu u 9 vzorcích a v měsíci červenci u všech 20 vzorků. Normu pro kyselost medu a porušení medu škrobovým sirupem, škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky splnilo všech 60 vzorků.
Anotace v angličtině
Topic of bachelor thesis is "Selected qualitative indicators of honey from different bee hives that were obtained during a calendar year." Main aim of the thesis was to conduct a research of topic given and to compare selected indicators (water content, acidity, electrical conductivity of honey, proof of honey samples being disrupted by starch sirup, starch sugar or malt extracts and other qualitative indicators of honey) from samples of honey that has been collected during a defined period of the year (May, June, July). In the experimental part of the thesis, analysis was performed using defined indicators of quality from selected samples of honey of those that were collected from bees of our own bee hives.
European norm for water content in honey was satisfied in 59 samples out of 60. Norm for Czech honey was satisfied in May and June in 9 samples and in July in all 20 samples. Norm for honey acidity and disruption by starch sirup, starch sugar or malt extracts satisfied all 60 samples.
Klíčová slova
včelí med, kvalitativní ukazatele, obsah vody, kyselost
Klíčová slova v angličtině
honey, qualitative indicators, water content, acidity
Zásady pro vypracování
Med musí splňovat požadavky vyhlášky č. 76/2003 Sb. v konsolidovaném znění. Rostliny, kvetoucí v různých ročních obdobích, mají vliv na senzorické a zároveň i na kvalitativní ukazatele medu.
Cílem práce bude zpracovat rešerši zadaného tématu a dále porovnat vybrané kvalitativní ukazatele (obsah vody, vodivost, kyselost, senzorické hodnocení, popřípadě další ukazatele) vzorků medů získaných z vytipovaných včelstev.
Po ukončení snůšky odeberte vzorky medu z vytipovaných včelstev (cca 20) tak, že z každého úlu zvolíte jeden rámeček, který oddělíte od ostatních, buňky odvíčkujete a med vytočíte do označené nádoby, kterou uzavřete a umístíte do tmavé, větratelné místnosti s teplotou v rozmezí od 15 \stC do 25 \stC a stálou relativní vlhkostí vzduchu. Takto postupujte po ukončení každé snůšky v průběhu kalendářního roku. Po poslední snůšce vzorky analyticky (obsah vody, vodivost, kyselost popřípadě další ukazatele) a senzoricky (hodnocení s použitím stupnic) vyhodnotíte. Výsledky zpracujete statisticky. Získané výsledky sumarizujte a formulujte odpovídající závěry.
Zásady pro vypracování
Med musí splňovat požadavky vyhlášky č. 76/2003 Sb. v konsolidovaném znění. Rostliny, kvetoucí v různých ročních obdobích, mají vliv na senzorické a zároveň i na kvalitativní ukazatele medu.
Cílem práce bude zpracovat rešerši zadaného tématu a dále porovnat vybrané kvalitativní ukazatele (obsah vody, vodivost, kyselost, senzorické hodnocení, popřípadě další ukazatele) vzorků medů získaných z vytipovaných včelstev.
Po ukončení snůšky odeberte vzorky medu z vytipovaných včelstev (cca 20) tak, že z každého úlu zvolíte jeden rámeček, který oddělíte od ostatních, buňky odvíčkujete a med vytočíte do označené nádoby, kterou uzavřete a umístíte do tmavé, větratelné místnosti s teplotou v rozmezí od 15 \stC do 25 \stC a stálou relativní vlhkostí vzduchu. Takto postupujte po ukončení každé snůšky v průběhu kalendářního roku. Po poslední snůšce vzorky analyticky (obsah vody, vodivost, kyselost popřípadě další ukazatele) a senzoricky (hodnocení s použitím stupnic) vyhodnotíte. Výsledky zpracujete statisticky. Získané výsledky sumarizujte a formulujte odpovídající závěry.
Seznam doporučené literatury
HORN, H. - HAMMES, W. P.: The influence of temperature on honey quality parameters. Deutsche Lebensmittel-Rundschau, 98, 2002, pp. 366-372
KAREL, M., LUND, D. B. (editor): Physical Principes of Food Preservation. 2. ed. New York: Taylor & Francis, 2003, 603 p. ISBN 0-8247-4063-7
Council Directive 2001/110/EC of 12th December 2001 relating to honey. Official Journal of the European Communities, L 10, 2002, pp. 47-52
Česká republika. Svazová norma ČESKÝ MED: Norma jakosti. In: ČSV 1/1999. 1999. Dostupné z: http://www.volny.cz/burdikm/med/normy.htm
Česká republika. VYHLÁŠKA ze dne 6. března 2003, kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony. In: Vyhláška č. 76/2003 Sb. 2003
Odborné databáze a periodika (např. WOS, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST) dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze.
Seznam doporučené literatury
HORN, H. - HAMMES, W. P.: The influence of temperature on honey quality parameters. Deutsche Lebensmittel-Rundschau, 98, 2002, pp. 366-372
KAREL, M., LUND, D. B. (editor): Physical Principes of Food Preservation. 2. ed. New York: Taylor & Francis, 2003, 603 p. ISBN 0-8247-4063-7
Council Directive 2001/110/EC of 12th December 2001 relating to honey. Official Journal of the European Communities, L 10, 2002, pp. 47-52
Česká republika. Svazová norma ČESKÝ MED: Norma jakosti. In: ČSV 1/1999. 1999. Dostupné z: http://www.volny.cz/burdikm/med/normy.htm
Česká republika. VYHLÁŠKA ze dne 6. března 2003, kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony. In: Vyhláška č. 76/2003 Sb. 2003
Odborné databáze a periodika (např. WOS, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST) dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze.