Teoretická část práce je zaměřena na možnosti přípravy dimerů trans-resveratrolu, jejich výskyt v rostlinách a možnosti izolace s důrazem na trans-epsilon-viniferin.
Experimentální část se zabývá dimerizací trans-resveratrolu zvolenými činidly, jmenovitě 2-hydroxy-1,4-naftochinonem, tetrachloro-1,4-benzochinonem, lakázou a chloridem železitým, za různých reakčních podmínek. S cílem přípravy dimerů trans-resveratrolu je dále testována Fentonova reakce a její modifikace. Poslední část této práce je věnována izolaci trans-epsilon-viniferinu z réví pomocí chromatografických metod.
Anotace v angličtině
The theoretical part is focused on the preparation of the trans-resveratrol dimers, their occurrence in the plants and their isolation possibility with emphasis to trans-epsilon-viniferin.
In the experimental part of master thesis the selected reagents, namely 2-hydroxy-1,4-naphthoquinone, tetrachloro-1,4-benzoquinone, laccase and ferric chloride, were studied with the aim of the trans-resveratrol dimer preparation. Furthermore, the Fenton reaction and its modification was also studied. Last part of this thesis is devoted to the trans-epsilon-viniferin isolation from grape cane by chromatographic methods.
Klíčová slova
trans-resveratrol, trans--viniferin
Klíčová slova v angličtině
trans-resveratrol, trans--viniferin
Rozsah průvodní práce
74 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Teoretická část práce je zaměřena na možnosti přípravy dimerů trans-resveratrolu, jejich výskyt v rostlinách a možnosti izolace s důrazem na trans-epsilon-viniferin.
Experimentální část se zabývá dimerizací trans-resveratrolu zvolenými činidly, jmenovitě 2-hydroxy-1,4-naftochinonem, tetrachloro-1,4-benzochinonem, lakázou a chloridem železitým, za různých reakčních podmínek. S cílem přípravy dimerů trans-resveratrolu je dále testována Fentonova reakce a její modifikace. Poslední část této práce je věnována izolaci trans-epsilon-viniferinu z réví pomocí chromatografických metod.
Anotace v angličtině
The theoretical part is focused on the preparation of the trans-resveratrol dimers, their occurrence in the plants and their isolation possibility with emphasis to trans-epsilon-viniferin.
In the experimental part of master thesis the selected reagents, namely 2-hydroxy-1,4-naphthoquinone, tetrachloro-1,4-benzoquinone, laccase and ferric chloride, were studied with the aim of the trans-resveratrol dimer preparation. Furthermore, the Fenton reaction and its modification was also studied. Last part of this thesis is devoted to the trans-epsilon-viniferin isolation from grape cane by chromatographic methods.