Nepostradatelnost elektrické energie ve všech oblastech života včetně průmyslu vyžaduje, aby byly podniky na případné výpadky elektrické energie připraveny, což zaručí minimalizaci dopadů na obyvatelstvo.
Cílem této diplomové práce s názvem Dopady výpadku elektrické energie ve velkých potravinářských podnicích v Jihočeském kraji je analyzovat dopady výpadku elektrické energie v systému připravenosti velkých potravinářských podniků a stanovit následky, které by přerušení dodávky elektrické energie představovalo v oblasti ochrany obyvatelstva.
K získání dat pro diplomovou práci bylo využito kvalitativního výzkumu formou strukturovaných rozhovorů s pracovníky pěti potravinářských podniků odpovědnými za danou oblast. K vyhodnocení rozhovorů došlo pomocí SWOT analýzy a pro analýzu nejvýznamnějších dopadů výpadku elektrické energie v systému připravenosti podniků a v oblasti ochrany obyvatelstva pak bylo využito metody KARS.
Z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, že výpadek elektrické energie představuje pro potravinářské podniky v Jihočeském kraji okamžité zastavení výroby. Žádný z dotazovaných podniků nevlastní náhradní zdroj elektrické energie, takže časová udržitelnost nouzového zásobování elektrickou energií je nulová. Alarmující je tento fakt především z pohledu krizového řízení, protože dva z dotazovaných potravinářských podniků jsou zařazeny v Krizovém plánu Jihočeského kraje a plní opatření z něj vyplývající.
Významným faktorem ovlivňujícím aktuální stav připravenosti potravinářských podniků na výpadek elektrické energie je bezesporu fakt, že k dnešnímu dni v České republice neexistuje legislativní úprava, která by ukládala povinnost potravinářským podnikům zahrnout přípravu na výpadek elektrické energie do jejich systému řízení. Zvýšení připravenosti potravinářských podniků na výpadek elektrické energie, například v podobě zakoupení náhradního zdroje elektrické energie, by tedy vyžadovalo nemalé investice od samotných právnických a podnikajících fyzických osob.
Doufám, že tato diplomová práce poslouží nejen jako učební materiál, ale bude přinejmenším námětem k diskuzi samotným potravinářským podnikům, jako modelový příklad řešení připravenosti na výpadek elektrické energie.
Anotace v angličtině
Indispensability of electricity in all areas of life, including industry, requires enterprises to be prepared for possible power outages, which would minimize impacts on the population.
The aim of this thesis titled "Impacts of a power outage in great food - processing companies in the South Bohemia county" is to analyze possible impacts of power cuts in the awareness system of large food enterprises and to assess the effects it would have on the protection of the population when power outage occurs.
To obtain the data for the thesis, I used a qualitative research in the form of structured interviews with employees of five large food enterprises, who are responsible for the given area. SWOT analyse was used to evaluate the interviews and a KARS method was used for the analysis of the most significant impacts of an electric power outage in the system of awareness of enterprises and in the protection of the population.
The results of the research revealed a basic fact that electricity outage would mean an immediate interruption of production for the food enterprises in South Bohemia. None of the enterprises surveyed owns a standby electric power source, so the sustainability of the standby energy supply does not exist. This fact is alarming mainly from the point of view of the crisis management, because two of the surveyed enterprises are included in the Crises plan of South Bohemia and implement corresponding measures.
An important factor influencing the current state of food enterprises awareness for electricity outage is undoubtedly the fact that there is no legislation in the Czech Republic at the moment, which would impose an obligation for food enterprises to prepare for electric power outages. To increase the awareness of the food enterprises for electricity outage, for example in the form back up power sources, would require considerable investments.
I hope that this thesis will serve not only as a study material, but also will be a subject of discussion for food enterprises, presenting a model for a case of electric power outage.
Klíčová slova
kritická infrastruktura, výpadek elektrické energie, potravinářský průmysl, ochrana obyvatelstva
Klíčová slova v angličtině
critical infrastructure, power outage, food industry, protection of the population
Rozsah průvodní práce
100 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Nepostradatelnost elektrické energie ve všech oblastech života včetně průmyslu vyžaduje, aby byly podniky na případné výpadky elektrické energie připraveny, což zaručí minimalizaci dopadů na obyvatelstvo.
Cílem této diplomové práce s názvem Dopady výpadku elektrické energie ve velkých potravinářských podnicích v Jihočeském kraji je analyzovat dopady výpadku elektrické energie v systému připravenosti velkých potravinářských podniků a stanovit následky, které by přerušení dodávky elektrické energie představovalo v oblasti ochrany obyvatelstva.
K získání dat pro diplomovou práci bylo využito kvalitativního výzkumu formou strukturovaných rozhovorů s pracovníky pěti potravinářských podniků odpovědnými za danou oblast. K vyhodnocení rozhovorů došlo pomocí SWOT analýzy a pro analýzu nejvýznamnějších dopadů výpadku elektrické energie v systému připravenosti podniků a v oblasti ochrany obyvatelstva pak bylo využito metody KARS.
Z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, že výpadek elektrické energie představuje pro potravinářské podniky v Jihočeském kraji okamžité zastavení výroby. Žádný z dotazovaných podniků nevlastní náhradní zdroj elektrické energie, takže časová udržitelnost nouzového zásobování elektrickou energií je nulová. Alarmující je tento fakt především z pohledu krizového řízení, protože dva z dotazovaných potravinářských podniků jsou zařazeny v Krizovém plánu Jihočeského kraje a plní opatření z něj vyplývající.
Významným faktorem ovlivňujícím aktuální stav připravenosti potravinářských podniků na výpadek elektrické energie je bezesporu fakt, že k dnešnímu dni v České republice neexistuje legislativní úprava, která by ukládala povinnost potravinářským podnikům zahrnout přípravu na výpadek elektrické energie do jejich systému řízení. Zvýšení připravenosti potravinářských podniků na výpadek elektrické energie, například v podobě zakoupení náhradního zdroje elektrické energie, by tedy vyžadovalo nemalé investice od samotných právnických a podnikajících fyzických osob.
Doufám, že tato diplomová práce poslouží nejen jako učební materiál, ale bude přinejmenším námětem k diskuzi samotným potravinářským podnikům, jako modelový příklad řešení připravenosti na výpadek elektrické energie.
Anotace v angličtině
Indispensability of electricity in all areas of life, including industry, requires enterprises to be prepared for possible power outages, which would minimize impacts on the population.
The aim of this thesis titled "Impacts of a power outage in great food - processing companies in the South Bohemia county" is to analyze possible impacts of power cuts in the awareness system of large food enterprises and to assess the effects it would have on the protection of the population when power outage occurs.
To obtain the data for the thesis, I used a qualitative research in the form of structured interviews with employees of five large food enterprises, who are responsible for the given area. SWOT analyse was used to evaluate the interviews and a KARS method was used for the analysis of the most significant impacts of an electric power outage in the system of awareness of enterprises and in the protection of the population.
The results of the research revealed a basic fact that electricity outage would mean an immediate interruption of production for the food enterprises in South Bohemia. None of the enterprises surveyed owns a standby electric power source, so the sustainability of the standby energy supply does not exist. This fact is alarming mainly from the point of view of the crisis management, because two of the surveyed enterprises are included in the Crises plan of South Bohemia and implement corresponding measures.
An important factor influencing the current state of food enterprises awareness for electricity outage is undoubtedly the fact that there is no legislation in the Czech Republic at the moment, which would impose an obligation for food enterprises to prepare for electric power outages. To increase the awareness of the food enterprises for electricity outage, for example in the form back up power sources, would require considerable investments.
I hope that this thesis will serve not only as a study material, but also will be a subject of discussion for food enterprises, presenting a model for a case of electric power outage.
Klíčová slova
kritická infrastruktura, výpadek elektrické energie, potravinářský průmysl, ochrana obyvatelstva
Klíčová slova v angličtině
critical infrastructure, power outage, food industry, protection of the population
Zásady pro vypracování
SOUČASNÝ STAV:
Pro současnou společnost představuje energetika a potravinářství oblasti, jejichž narušení by mělo závažný dopad na zabezpečení základních životních potřeb obyvatelstva, zdraví osob nebo ekonomiku a bezpečnost státu. Tyto oblasti jsou proto zařazeny do kritické infrastruktury dle zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů. Nepostradatelnost elektrické energie ve všech odvětvích průmyslu si vyžaduje, aby podniky byly na případné výpadky připraveny, což zaručí minimalizaci dopadů na oblast obyvatelstva.
CÍLE PRÁCE:
Cíl 1: Dopady výpadku elektrické energie v systému připravenosti velkých potravinářských podniků Jihočeského kraje.
Cíl 2: Dopady výpadku elektrické energie potravinářských podniků v Jihočeském kraji v oblasti ochrany obyvatelstva.
VÝZKUMNÉ OTÁZKY:
Výzkumná otázka: Jsou potravinářské podniky v Jihočeském kraji připraveny na výpadek elektrické energie?
POPIS METODIKY:
K získání dat pro diplomovou práci bude využito kvalitativního výzkumu formou strukturovaného rozhovoru. Rozhovory budou vedeny s pracovníky 3 - 5 potravinářských podniků odpovědnými za danou oblast. K vyhodnocení připravenosti potravinářských podniků Jihočeského kraje dojde pomocí SWOT analýzy a následně bude využito rizikové analýzy pro stanovení dopadů výpadku elektrické energie na obyvatelstvo např. metodou KARS.
PŘEDPOKLÁDANÉ VYUŽITÍ V PRAXI:
Práce bude využita jako učební materiál ve výuce předmětů zabývajících se kritickou infrastrukturou nebo potravinářským průmyslem. Dále bude sloužit jako modelový příklad řešení připravenosti potravinářských podniků na výpadky elektrické energie.
Zásady pro vypracování
SOUČASNÝ STAV:
Pro současnou společnost představuje energetika a potravinářství oblasti, jejichž narušení by mělo závažný dopad na zabezpečení základních životních potřeb obyvatelstva, zdraví osob nebo ekonomiku a bezpečnost státu. Tyto oblasti jsou proto zařazeny do kritické infrastruktury dle zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů. Nepostradatelnost elektrické energie ve všech odvětvích průmyslu si vyžaduje, aby podniky byly na případné výpadky připraveny, což zaručí minimalizaci dopadů na oblast obyvatelstva.
CÍLE PRÁCE:
Cíl 1: Dopady výpadku elektrické energie v systému připravenosti velkých potravinářských podniků Jihočeského kraje.
Cíl 2: Dopady výpadku elektrické energie potravinářských podniků v Jihočeském kraji v oblasti ochrany obyvatelstva.
VÝZKUMNÉ OTÁZKY:
Výzkumná otázka: Jsou potravinářské podniky v Jihočeském kraji připraveny na výpadek elektrické energie?
POPIS METODIKY:
K získání dat pro diplomovou práci bude využito kvalitativního výzkumu formou strukturovaného rozhovoru. Rozhovory budou vedeny s pracovníky 3 - 5 potravinářských podniků odpovědnými za danou oblast. K vyhodnocení připravenosti potravinářských podniků Jihočeského kraje dojde pomocí SWOT analýzy a následně bude využito rizikové analýzy pro stanovení dopadů výpadku elektrické energie na obyvatelstvo např. metodou KARS.
PŘEDPOKLÁDANÉ VYUŽITÍ V PRAXI:
Práce bude využita jako učební materiál ve výuce předmětů zabývajících se kritickou infrastrukturou nebo potravinářským průmyslem. Dále bude sloužit jako modelový příklad řešení připravenosti potravinářských podniků na výpadky elektrické energie.
Seznam doporučené literatury
[1] Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
[2] ŠENOVSKÝ, M., ADAMEC, V., ŠENOVSKÝ, P. Ochrana kritické infrastruktury. 1. vyd. Ostrava: Edice SPBI Spektrum, 2007. 141 s. ISBN 978-80-7385-025-8.
[3] HORÁK, Rudolf. Průvodce krizovým plánováním pro veřejnou správu. Praha: Linde, 2011. 456 s. ISBN 978-807-2018-277.
[4] Koncepce potravinářství ČR pro období po vstupu ČR do EU (2004 - 2013). Praha: Ministerstvo zemědělství České republiky, 2004. 30 s.
[5] SMEJKAL, V., RAIS, K. Řízení rizik ve firmách a jiných organizacích. 3., rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2010. 354 s. ISBN 978-80-247-3051-6.
Seznam doporučené literatury
[1] Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
[2] ŠENOVSKÝ, M., ADAMEC, V., ŠENOVSKÝ, P. Ochrana kritické infrastruktury. 1. vyd. Ostrava: Edice SPBI Spektrum, 2007. 141 s. ISBN 978-80-7385-025-8.
[3] HORÁK, Rudolf. Průvodce krizovým plánováním pro veřejnou správu. Praha: Linde, 2011. 456 s. ISBN 978-807-2018-277.
[4] Koncepce potravinářství ČR pro období po vstupu ČR do EU (2004 - 2013). Praha: Ministerstvo zemědělství České republiky, 2004. 30 s.
[5] SMEJKAL, V., RAIS, K. Řízení rizik ve firmách a jiných organizacích. 3., rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2010. 354 s. ISBN 978-80-247-3051-6.