Tato bakalářské práce se zabývá pěstováním a využitím kukuřice seté (Zea mays) v České republice za posledních 24 let. Práce je vypracována formou literární rešerše.
Kukuřice je nenahraditelnou plodinou ve výživě lidí, hojně se využívá ke krmným účelům, průmyslovému využití a k energetickým účelům. Díky široké škále hybridů se pěstuje v různých klimatických podmínkách, s konkrétním cílem pěstování a vysokým výnosovým potenciálem.
Kukuřice patří mezi velmi pěstované plodiny na našem území. Od roku 1990 do roku 2013 došlo ke změnám v pěstování a využití kukuřice. Díky těmto změnám se z České republiky stal vývozce kukuřičného zrna. Ze získaných dat a informací je možné konstatovat, že osevní plochy mají rostoucí tendenci. K tomuto faktu přispěla výstavba zemědělských bioplynových stanic, protože kukuřice je jejich hlavním substrátem. Agrotechnika kukuřice se neustále vyvíjí a její změny vedou ke snížení eroze půdy a k vyšším výnosům. Ostatní změny, ke kterým došlo v agrotechnice, osevních plochách, výnosech a důvody těchto změn, řeší tato práce.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the cultivation and use of maize (Zea mays) in the Czech Republic over the past 24 years. The work is written like a literature review.
The maize is irreplaceable crop in human nutrition and it is widely used for feeding, industrial use and for energy purposes. Thanks to wide range of hybrids the maize is grown in different climates, with the specific goal of growing and high yield potential.
Maize is widely grown crop in our country. There have been changes in the cultivation and use of maize from 1990 to 2013. Thanks to these changes, the Czech Republic became an exporter of maize grain. From the collected data and information, it can be stated that sowing areas are growing. This fact contributed to the construction of agricultural biogas plants, because the maize is the major substrate. Agrotechnics of maize is continually developing and its changes lead to reduction in soil erosion and to higher returns. Other changes that have occurred in agrotechnics, sowing areas, yields and the reasons for those changes are solved in this work.
Klíčová slova
Kukuřice, agrotechnika, osevní plochy, výnosy
Klíčová slova v angličtině
maize, agrotechnics, sowing areas, yields
Rozsah průvodní práce
51 s. (12 020 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářské práce se zabývá pěstováním a využitím kukuřice seté (Zea mays) v České republice za posledních 24 let. Práce je vypracována formou literární rešerše.
Kukuřice je nenahraditelnou plodinou ve výživě lidí, hojně se využívá ke krmným účelům, průmyslovému využití a k energetickým účelům. Díky široké škále hybridů se pěstuje v různých klimatických podmínkách, s konkrétním cílem pěstování a vysokým výnosovým potenciálem.
Kukuřice patří mezi velmi pěstované plodiny na našem území. Od roku 1990 do roku 2013 došlo ke změnám v pěstování a využití kukuřice. Díky těmto změnám se z České republiky stal vývozce kukuřičného zrna. Ze získaných dat a informací je možné konstatovat, že osevní plochy mají rostoucí tendenci. K tomuto faktu přispěla výstavba zemědělských bioplynových stanic, protože kukuřice je jejich hlavním substrátem. Agrotechnika kukuřice se neustále vyvíjí a její změny vedou ke snížení eroze půdy a k vyšším výnosům. Ostatní změny, ke kterým došlo v agrotechnice, osevních plochách, výnosech a důvody těchto změn, řeší tato práce.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the cultivation and use of maize (Zea mays) in the Czech Republic over the past 24 years. The work is written like a literature review.
The maize is irreplaceable crop in human nutrition and it is widely used for feeding, industrial use and for energy purposes. Thanks to wide range of hybrids the maize is grown in different climates, with the specific goal of growing and high yield potential.
Maize is widely grown crop in our country. There have been changes in the cultivation and use of maize from 1990 to 2013. Thanks to these changes, the Czech Republic became an exporter of maize grain. From the collected data and information, it can be stated that sowing areas are growing. This fact contributed to the construction of agricultural biogas plants, because the maize is the major substrate. Agrotechnics of maize is continually developing and its changes lead to reduction in soil erosion and to higher returns. Other changes that have occurred in agrotechnics, sowing areas, yields and the reasons for those changes are solved in this work.
Klíčová slova
Kukuřice, agrotechnika, osevní plochy, výnosy
Klíčová slova v angličtině
maize, agrotechnics, sowing areas, yields
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Hlavním cílem bakalářské práce je shrnutí poznatků o pěstování a využití kukuřice v ČR v letech 1990-2013. Práce bude vypracována formou literárního přehledu vytvořeného na základě doporučené i další
získané literatury.
1) Úvod - stručný nástin významu tématu.
2) Vypracování osnovy bakalářské práce dle kapitol a podkapitol (charakteristika kukuřice, význam ve světě a v ČR, biologická charakteristika, kvalita a využití, pěstitelské plochy,
pěstování kukuřice z hlediska GAEC, výnosy, odrůdy, agrotechnika - popsat hlavní změny za uvedené období).
3) Vyhledání odpovídajících publikací v literatuře včetně informačních databází.
4) Zpracování získaných informací a vytvoření přehledné literární rešerše na dané téma.
5) Závěr - shrnutí nejdůležitějších poznatků resp. změn v pěstování kukuřice v ČR vyplývajících ze studované problematiky.
6) Seznam literatury - v abecedním pořadí dle ČSN
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Hlavním cílem bakalářské práce je shrnutí poznatků o pěstování a využití kukuřice v ČR v letech 1990-2013. Práce bude vypracována formou literárního přehledu vytvořeného na základě doporučené i další
získané literatury.
1) Úvod - stručný nástin významu tématu.
2) Vypracování osnovy bakalářské práce dle kapitol a podkapitol (charakteristika kukuřice, význam ve světě a v ČR, biologická charakteristika, kvalita a využití, pěstitelské plochy,
pěstování kukuřice z hlediska GAEC, výnosy, odrůdy, agrotechnika - popsat hlavní změny za uvedené období).
3) Vyhledání odpovídajících publikací v literatuře včetně informačních databází.
4) Zpracování získaných informací a vytvoření přehledné literární rešerše na dané téma.
5) Závěr - shrnutí nejdůležitějších poznatků resp. změn v pěstování kukuřice v ČR vyplývajících ze studované problematiky.
6) Seznam literatury - v abecedním pořadí dle ČSN
Seznam doporučené literatury
Prugar J. a kol: Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. VÚPS a Komise jakosti rostlinných produktů ČAZV, Praha, 2008, 328s.
Stratilová, Z.: GMO bez obalu, MZe ČR, Praha, 2012.
Zimolka, J. a kol: Kukuřice - hlavní a alternativní užitkové směry, Profi Press, 2008.
Situační a výhledové zprávy Mze, sborníky z konferencí a seminářů
Vědecké a odborné časopisy: Úroda, Farmář, Agromagazín
Internetové databáze AGRIS, CAB, Current content, aj.
Seznam doporučené literatury
Prugar J. a kol: Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. VÚPS a Komise jakosti rostlinných produktů ČAZV, Praha, 2008, 328s.
Stratilová, Z.: GMO bez obalu, MZe ČR, Praha, 2012.
Zimolka, J. a kol: Kukuřice - hlavní a alternativní užitkové směry, Profi Press, 2008.
Situační a výhledové zprávy Mze, sborníky z konferencí a seminářů
Vědecké a odborné časopisy: Úroda, Farmář, Agromagazín
Internetové databáze AGRIS, CAB, Current content, aj.