Diplomová práce je zaměřena na zjištění spokojenosti strávníků, žáků a studentů tří jihočeských školních stravovacích zařízení. Formou dotazníkového šetření byly zjišťovány názory na spokojenost s pestrostí nabídky jídel, kvalitou jídla, atmosférou jídelny a chováním personálu a na celkovou spokojenost s jídelnou. Spokojenost strávníků v různých jídelnách se liší v jednotlivých aspektech i v celkovém pohledu a vyvíjí se v čase. Nejvíce byli respondenti v první i druhé vlně ankety spokojeni s přístupem zaměstnanců a s pestrostí nabídky jídel. V porovnání s první vlnou se pestrost nabídky zatím nezměnila (nepatrně poklesla), přístup zaměstnanců zůstal stejně uspokojivý. Pozitivně se změnila kvalita jídel, atmosféra jídelny a vzrostla i celková spojenost s jídelnou.
Anotace v angličtině
The diploma thesis focuses on ascertaining the satisfaction of boarders, pupils and students of three school lunchroom in South Bohemia. Through a questionnaire, their opinions on variety, quality, atmosphere of the place and the attitude of the staff were ascertained, as was the overall satisfaction with the lunchroom. The satisfaction of boarders differs in individual aspects, in overall perspective, and it also develops in time. Mostly, the respondents were satisfied with the attitude of the staff and the variety of food in the first phase of the questionnaire. Compared to it, the variety in the second phase did not change much (it dropped slightly) and the attitude of the staff was satisfactory too. The quality of meals changed positively as did the atmosphere of the lunchroom and the overall satisfaction.
Klíčová slova
školní stravování, pestrost, kvalita, obsluha
Klíčová slova v angličtině
school board, variety, quality, service
Rozsah průvodní práce
67 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce je zaměřena na zjištění spokojenosti strávníků, žáků a studentů tří jihočeských školních stravovacích zařízení. Formou dotazníkového šetření byly zjišťovány názory na spokojenost s pestrostí nabídky jídel, kvalitou jídla, atmosférou jídelny a chováním personálu a na celkovou spokojenost s jídelnou. Spokojenost strávníků v různých jídelnách se liší v jednotlivých aspektech i v celkovém pohledu a vyvíjí se v čase. Nejvíce byli respondenti v první i druhé vlně ankety spokojeni s přístupem zaměstnanců a s pestrostí nabídky jídel. V porovnání s první vlnou se pestrost nabídky zatím nezměnila (nepatrně poklesla), přístup zaměstnanců zůstal stejně uspokojivý. Pozitivně se změnila kvalita jídel, atmosféra jídelny a vzrostla i celková spojenost s jídelnou.
Anotace v angličtině
The diploma thesis focuses on ascertaining the satisfaction of boarders, pupils and students of three school lunchroom in South Bohemia. Through a questionnaire, their opinions on variety, quality, atmosphere of the place and the attitude of the staff were ascertained, as was the overall satisfaction with the lunchroom. The satisfaction of boarders differs in individual aspects, in overall perspective, and it also develops in time. Mostly, the respondents were satisfied with the attitude of the staff and the variety of food in the first phase of the questionnaire. Compared to it, the variety in the second phase did not change much (it dropped slightly) and the attitude of the staff was satisfactory too. The quality of meals changed positively as did the atmosphere of the lunchroom and the overall satisfaction.
Klíčová slova
školní stravování, pestrost, kvalita, obsluha
Klíčová slova v angličtině
school board, variety, quality, service
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Vyhodnotit spokojenost strávníků se současným stavem stravování ve vybraném veřejném stravovacím zařízení, analyzovat příčiny negativních postojů ke stávající nabídce a navrhnout možné způsoby řešení.
Literární přehled: Porovnat úroveň školního stravování v evropských zemích a v ČR z pohledu historického vývoje, rozsahu a kvality, legislativních, normativních i ekonomických aspektů.
Materiál a metody: Rešeršní část bude zpracována na základě studia dokumentů, odborné literatury a osobních konzultací se zainteresovanými osobami. Ke sběru dat slouží anketa, která bude provedena formou dotazníku ve vybraných stravovacích zařízeních v ČR.
Výsledky a diskuze: Posoudit vlastní hodnocení a výsledky dotazníkového šetření s literárními údaji.
Závěr: Stručně vyhodnotit spokojenost strávníků se současným stavem stravování a jejich postoje k udržitelnému způsobu veřejného stravování.
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Vyhodnotit spokojenost strávníků se současným stavem stravování ve vybraném veřejném stravovacím zařízení, analyzovat příčiny negativních postojů ke stávající nabídce a navrhnout možné způsoby řešení.
Literární přehled: Porovnat úroveň školního stravování v evropských zemích a v ČR z pohledu historického vývoje, rozsahu a kvality, legislativních, normativních i ekonomických aspektů.
Materiál a metody: Rešeršní část bude zpracována na základě studia dokumentů, odborné literatury a osobních konzultací se zainteresovanými osobami. Ke sběru dat slouží anketa, která bude provedena formou dotazníku ve vybraných stravovacích zařízeních v ČR.
Výsledky a diskuze: Posoudit vlastní hodnocení a výsledky dotazníkového šetření s literárními údaji.
Závěr: Stručně vyhodnotit spokojenost strávníků se současným stavem stravování a jejich postoje k udržitelnému způsobu veřejného stravování.
Seznam doporučené literatury
Blömker, S.; Perschke, M.; Voigt, W.; Zacharias, L. (1999) Koch/Köchin - Odborné vzdělávání. aid infodienst - Ochrana spotřebitelů o Výživa o Zemědělství e.V. Hrsg. v. Stam Verlag. Bonn.
Rosegrant, M. W.; Paisner, M. S.; Meijer, S.; Witcover, J. : Global food projections to 2020: emerging trends and alternative futures, 223 pp, ISBN: 0-89629-640-7
Trognon,L., Bousset,J.P., Brannigan, J.: Consumers attitudes towards regional food products: a comparison between five different European countries, 458 p., ISBN 2-7380-0949-2
Seznam doporučené literatury
Blömker, S.; Perschke, M.; Voigt, W.; Zacharias, L. (1999) Koch/Köchin - Odborné vzdělávání. aid infodienst - Ochrana spotřebitelů o Výživa o Zemědělství e.V. Hrsg. v. Stam Verlag. Bonn.
Rosegrant, M. W.; Paisner, M. S.; Meijer, S.; Witcover, J. : Global food projections to 2020: emerging trends and alternative futures, 223 pp, ISBN: 0-89629-640-7
Trognon,L., Bousset,J.P., Brannigan, J.: Consumers attitudes towards regional food products: a comparison between five different European countries, 458 p., ISBN 2-7380-0949-2