Bakalářská práce popisuje složení kravského mléka a uvádí nutriční význam mléka a mléčných výrobků ve výživě lidí. Práce rozděluje a definuje jednotlivé druhy mléčných výrobků. Dále se zabývá vývojem spotřeby mléka a mléčných výrobků v jednotlivých letech v České republice a Evropské unii, včetně uvedení významných negativních faktorů ovlivňujících jejich spotřebu. Zaměřuje se také na inovační směry, které se týkají nových trendů v oblasti balení.
Anotace v angličtině
The Bachelor's thesis describes the composition of cow's milk and states the nutritional importance of milk and dairy products in human diet. The thesis specifies and defines individual types of dairy products. Furthermore, it concentrates on how the annual consumption of milk and dairy products in the Czech Republic and European Union changed during history. The thesis also mentions important negative factors influencing this consumption. Finally, the thesis focuses on innovative ways related to new trends in packaging.
Bakalářská práce popisuje složení kravského mléka a uvádí nutriční význam mléka a mléčných výrobků ve výživě lidí. Práce rozděluje a definuje jednotlivé druhy mléčných výrobků. Dále se zabývá vývojem spotřeby mléka a mléčných výrobků v jednotlivých letech v České republice a Evropské unii, včetně uvedení významných negativních faktorů ovlivňujících jejich spotřebu. Zaměřuje se také na inovační směry, které se týkají nových trendů v oblasti balení.
Anotace v angličtině
The Bachelor's thesis describes the composition of cow's milk and states the nutritional importance of milk and dairy products in human diet. The thesis specifies and defines individual types of dairy products. Furthermore, it concentrates on how the annual consumption of milk and dairy products in the Czech Republic and European Union changed during history. The thesis also mentions important negative factors influencing this consumption. Finally, the thesis focuses on innovative ways related to new trends in packaging.
Spotřeba mléka a mléčných výrobků v České republice má v současnosti velmi negativní trend a je navíc z téměř 40 % kryta dovozem. Snižující se spotřeba je ovlivněna nižší koupěschopností obyvatelstva, konkurencí jiných potravin, příp. nedostatečnou informovaností o nutričním významu mléka a mléčných výrobků.
Cílem práce bude zpracovat literární přehled, v němž bude uveden nutriční význam mléka a mléčných výrobků, vývoj spotřeby v posledních desetiletích v ČR a EU včetně uvedení negativních vlivů způsobujících pokles. Součástí práce bude rovněž kapitola věnovaná inovačním směrům a spotřebitelským trendům.
V závěru budou získané informace shrnuty a budou formulována odpovídající praktická doporučení.
Zásady pro vypracování
Spotřeba mléka a mléčných výrobků v České republice má v současnosti velmi negativní trend a je navíc z téměř 40 % kryta dovozem. Snižující se spotřeba je ovlivněna nižší koupěschopností obyvatelstva, konkurencí jiných potravin, příp. nedostatečnou informovaností o nutričním významu mléka a mléčných výrobků.
Cílem práce bude zpracovat literární přehled, v němž bude uveden nutriční význam mléka a mléčných výrobků, vývoj spotřeby v posledních desetiletích v ČR a EU včetně uvedení negativních vlivů způsobujících pokles. Součástí práce bude rovněž kapitola věnovaná inovačním směrům a spotřebitelským trendům.
V závěru budou získané informace shrnuty a budou formulována odpovídající praktická doporučení.
Seznam doporučené literatury
Menrad K.: Market and marketing of functional food in Europe. J. Food Eng., 2003, 56 (2-3): 181-188.
Padilla M.: International markets for dairy products: yesterday and tomorrow. Prospects for a sustainable dairy sector in the Mediterranean. Book Series: EAAP, 2002, 99: 401-411.
Siro I. et al.: Functional food. Product development, marketing and consumer acceptance - A review. Appetite, 2008, 51 (3): 456-467.
Samková, E. (ed.). Mléko: produkce a kvalita. 1. vyd., České Budějovice: JU ZF 2012.
Databáze WOS, CASLIN, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST, dostupné na www: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze
Dokumenty, publikace a informace Společnosti pro výživu (http://www.vyzivaspol.cz/), Potravinářské komory ČR (http://www.foodnet.cz/), popř. internetových portálů www.agronavigator.cz, www.mze.cz a www.czso.cz; dále odborné publikace v časopisech Výživa a potraviny, Mlékařské listy aj.
Legislativní předpisy (zákony, vyhlášky, nařízení) ČR a EU týkající se živočišných produktů
Seznam doporučené literatury
Menrad K.: Market and marketing of functional food in Europe. J. Food Eng., 2003, 56 (2-3): 181-188.
Padilla M.: International markets for dairy products: yesterday and tomorrow. Prospects for a sustainable dairy sector in the Mediterranean. Book Series: EAAP, 2002, 99: 401-411.
Siro I. et al.: Functional food. Product development, marketing and consumer acceptance - A review. Appetite, 2008, 51 (3): 456-467.
Samková, E. (ed.). Mléko: produkce a kvalita. 1. vyd., České Budějovice: JU ZF 2012.
Databáze WOS, CASLIN, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST, dostupné na www: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze
Dokumenty, publikace a informace Společnosti pro výživu (http://www.vyzivaspol.cz/), Potravinářské komory ČR (http://www.foodnet.cz/), popř. internetových portálů www.agronavigator.cz, www.mze.cz a www.czso.cz; dále odborné publikace v časopisech Výživa a potraviny, Mlékařské listy aj.
Legislativní předpisy (zákony, vyhlášky, nařízení) ČR a EU týkající se živočišných produktů