Práce se zabývá složením kozího mléka a vlivy působícími na jejich změnu. Kozí mléko je surovina, jejíž kvalitu ovlivňuje velké množství faktorů. Výsledkem této práce jsou utříděné informace o faktorech působících na množství a složení produkovaného kozího mléka, které jsou rozděleny do tří základních kategorií - biologické vlivy, výživové vlivy a vlivy technologie a managementu. Největší podíl na ovlivnění množství a složení kozího mléka mají vlivy výživové, a to zejména množství, nutriční vlastnosti a kvalita krmiv a vody. Dalším klíčovým faktorem jsou genetické dispozice zahrnující individualitu zvířete, plemennou příslušnost a šlechtění. Z ostatních faktorů podílejících se významně na jakosti kozího mléka lze zmínit zdravotní stav zvířete, věk, průběh laktace, technologii a hygienu dojení, technologii chovu a ustájení a klimatické podmínky. Méně významným faktorem je např. časnost odstavu kůzlat. Všechny faktory jsou vzájemně provázané, proto např. zanedbání několika méně důležitých faktorů může výrazně negativně ovlivnit složení kozího mléka, i když bude věnována nadstandardní péče faktorům, které jsou považovány za klíčové a naopak. Proto je důležité brát na zřetel všechny podílející se faktory od průběhu tvorby kozího mléka až po jeho zpracování.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis deals with composition of goat milk and effects influencing changes in the composition of goat milk. Goat milk is a product, quality of which is affected by a large number of factors. The outcome of this thesis is classified information about factors affecting the amount and composition of produced goat milk; the factors are divided into three main categories - biological factors, nutritional factors and factors of technology and management. Nutritional factors, in particular amount, quality and nutritional properties of feed and water, most affect the amount and composition of produced milk. Another essential factor is a genetic disposition which includes the individuality of the goat, its breed and pedigree. Among the other significant factors which affect quality of goat milk, we can classify health, age, lactation phase, technology and hygiene of milking, housing and treatment and a climate. Less important factor is e.g. earliness of weaning kids. All the factors are interconnected. Neglecting several less important factors can significantly negatively affect the composition of goat milk even though extraordinary care will be given to factors that are considered essential (and vice versa). Therefore it is important to take into consideration all factors involved, from the process of creation of goat milk to its manufacture.
Práce se zabývá složením kozího mléka a vlivy působícími na jejich změnu. Kozí mléko je surovina, jejíž kvalitu ovlivňuje velké množství faktorů. Výsledkem této práce jsou utříděné informace o faktorech působících na množství a složení produkovaného kozího mléka, které jsou rozděleny do tří základních kategorií - biologické vlivy, výživové vlivy a vlivy technologie a managementu. Největší podíl na ovlivnění množství a složení kozího mléka mají vlivy výživové, a to zejména množství, nutriční vlastnosti a kvalita krmiv a vody. Dalším klíčovým faktorem jsou genetické dispozice zahrnující individualitu zvířete, plemennou příslušnost a šlechtění. Z ostatních faktorů podílejících se významně na jakosti kozího mléka lze zmínit zdravotní stav zvířete, věk, průběh laktace, technologii a hygienu dojení, technologii chovu a ustájení a klimatické podmínky. Méně významným faktorem je např. časnost odstavu kůzlat. Všechny faktory jsou vzájemně provázané, proto např. zanedbání několika méně důležitých faktorů může výrazně negativně ovlivnit složení kozího mléka, i když bude věnována nadstandardní péče faktorům, které jsou považovány za klíčové a naopak. Proto je důležité brát na zřetel všechny podílející se faktory od průběhu tvorby kozího mléka až po jeho zpracování.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis deals with composition of goat milk and effects influencing changes in the composition of goat milk. Goat milk is a product, quality of which is affected by a large number of factors. The outcome of this thesis is classified information about factors affecting the amount and composition of produced goat milk; the factors are divided into three main categories - biological factors, nutritional factors and factors of technology and management. Nutritional factors, in particular amount, quality and nutritional properties of feed and water, most affect the amount and composition of produced milk. Another essential factor is a genetic disposition which includes the individuality of the goat, its breed and pedigree. Among the other significant factors which affect quality of goat milk, we can classify health, age, lactation phase, technology and hygiene of milking, housing and treatment and a climate. Less important factor is e.g. earliness of weaning kids. All the factors are interconnected. Neglecting several less important factors can significantly negatively affect the composition of goat milk even though extraordinary care will be given to factors that are considered essential (and vice versa). Therefore it is important to take into consideration all factors involved, from the process of creation of goat milk to its manufacture.
Jakost mléka a mléčných výrobků z něj vyráběných je podmíněna kvalitní surovinou, na kterou jsou kladeny stále vyšší požadavky. Výslednou kvalitu přitom již v prvovýrobě ovlivňuje řada faktorů - podmínky a úroveň získávání a ošetřování mléka, výživa a krmení, šlechtitelská a plemenářská práce v chovu a další.
Cílem bakalářské práce bude formou literárního přehledu zpracovat problematiku jakosti kozího mléka a faktorů, které na jakostní ukazatele působí.
Vlastní práce bude zahrnovat současný stav poznání získaný studiem literárních pramenů s ohledem na hlavní živiny a významné složky mléka. Faktory budou rozděleny na biologické a výživové.
V závěru budou získané informace shrnuty a budou formulována odpovídající praktická doporučení.
Zásady pro vypracování
Jakost mléka a mléčných výrobků z něj vyráběných je podmíněna kvalitní surovinou, na kterou jsou kladeny stále vyšší požadavky. Výslednou kvalitu přitom již v prvovýrobě ovlivňuje řada faktorů - podmínky a úroveň získávání a ošetřování mléka, výživa a krmení, šlechtitelská a plemenářská práce v chovu a další.
Cílem bakalářské práce bude formou literárního přehledu zpracovat problematiku jakosti kozího mléka a faktorů, které na jakostní ukazatele působí.
Vlastní práce bude zahrnovat současný stav poznání získaný studiem literárních pramenů s ohledem na hlavní živiny a významné složky mléka. Faktory budou rozděleny na biologické a výživové.
V závěru budou získané informace shrnuty a budou formulována odpovídající praktická doporučení.
Seznam doporučené literatury
Goetsch A.L. et al.: Factors affecting goat milk production and quality. Small Ruminant Res., 2011, 101 (1-3): 55-63.
Chilliard Y.: A review of nutritional and physiological factors affecting goat milk lipid synthesis and lipolysis. J. Dairy Sci., 2003, 86 (5): 1751-1769.
Jenness R.: Composition and characteristics of goat milk: Review 1968-1979. J. Dairy Sci., 1980, 63: 1605-1630.
Mioc B. et al.: Factors affecting goat milk yield and composition. Mljekarstvo, 58 (4): 305-313.
Samková, E. (ed.). Mléko: produkce a kvalita. 1. vyd., České Budějovice: JU ZF 2012.
Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin 1. 1 vyd. Tábor: OSSIS 2009, 580 s.
Databáze WOS, CASLIN, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST, dostupné na www: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze
Vědecké a odborné publikace v časopisech a sbornících: př. Mlékařské listy, Mléko a sýry, Náš chov, Ingrovy dny, Veterinářství, Výživa a potraviny aj.
Legislativní předpisy (zákony, vyhlášky, nařízení) ČR a EU týkající se zásad a požadavků na jakost a zdravotní nezávadnost živočišných produktů
Seznam doporučené literatury
Goetsch A.L. et al.: Factors affecting goat milk production and quality. Small Ruminant Res., 2011, 101 (1-3): 55-63.
Chilliard Y.: A review of nutritional and physiological factors affecting goat milk lipid synthesis and lipolysis. J. Dairy Sci., 2003, 86 (5): 1751-1769.
Jenness R.: Composition and characteristics of goat milk: Review 1968-1979. J. Dairy Sci., 1980, 63: 1605-1630.
Mioc B. et al.: Factors affecting goat milk yield and composition. Mljekarstvo, 58 (4): 305-313.
Samková, E. (ed.). Mléko: produkce a kvalita. 1. vyd., České Budějovice: JU ZF 2012.
Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin 1. 1 vyd. Tábor: OSSIS 2009, 580 s.
Databáze WOS, CASLIN, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST, dostupné na www: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze
Vědecké a odborné publikace v časopisech a sbornících: př. Mlékařské listy, Mléko a sýry, Náš chov, Ingrovy dny, Veterinářství, Výživa a potraviny aj.
Legislativní předpisy (zákony, vyhlášky, nařízení) ČR a EU týkající se zásad a požadavků na jakost a zdravotní nezávadnost živočišných produktů