Cílem bakalářské práce byla analýza masné užitkovosti u stáda vykrmovaných býků tvořeného majoritním zastoupením plemene aberdeen angus formy RED. Výkrm probíhal v nadmořské výšce 850- 950 m n.m. a v režimu ekologického zemědělství. Soubor býků tvořilo 23 býků na soukromé farmě. U souboru vykrmovaných býků byly získány údaje o výkrmnosti a jatečné hodnotě.
Průměrná živá hmotnost odstavených telat byla 297 kg při průměrném věku sedm měsíců. Průměrná porážková hmotnost jatečných zvířat dosáhla 634 kg a průměrná hodnota jatečně opracovaného těla 349 kg a průměrná jatečná výtěžnost 54 %.
Průkazné rozdíly byly zjištěny mezi přírůstky mezi krmným obdobím a pastevním obdobím, kdy v prvním krmném období po odstavu dosahovala hodnota denního přírůstku 0,36 kg/den a v prvním pastevním období již 0,66 kg/den. Při druhém zimním období dosahovali býci průměrný denní přírůstek 0,45 kg/den a při druhém pastevním období 0,64kg/den.
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis was the analysis of meat performance of the herd of fattened bulls containing the majority of the Aberdeen Angus RED form. The fattening took place at 850-950 m a.s.l. in the organic farming regime. The set of bulls consisted of 23 bulls kept on the private farm. From the group of fattened bulls data about feeding quality and carcass values were obtained.
The average live weight of weaned calves was 297 kg with the average age of seven months.
The average slaughter weight of slaughter animals was 634 kg and the average carcass weight was 349 kg and the average carcass yield was 54 %.
Significant differences were found within gains between the winter season and the grazing period when in the first winter period after weaning the daily gain was 0.36 kg per day and in the first grazing period was 0.66 kg per day. During the second winter period bulls reached the average gain of 0.45 kg per day and during the second grazing period of 0.64 kg per day.
Klíčová slova
skot, výkrm býků, pastevní chov, ekologické zemědělství
Klíčová slova v angličtině
cattle, fattening of bulls, grazing, organic farming
Rozsah průvodní práce
32 s. (61 869 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce byla analýza masné užitkovosti u stáda vykrmovaných býků tvořeného majoritním zastoupením plemene aberdeen angus formy RED. Výkrm probíhal v nadmořské výšce 850- 950 m n.m. a v režimu ekologického zemědělství. Soubor býků tvořilo 23 býků na soukromé farmě. U souboru vykrmovaných býků byly získány údaje o výkrmnosti a jatečné hodnotě.
Průměrná živá hmotnost odstavených telat byla 297 kg při průměrném věku sedm měsíců. Průměrná porážková hmotnost jatečných zvířat dosáhla 634 kg a průměrná hodnota jatečně opracovaného těla 349 kg a průměrná jatečná výtěžnost 54 %.
Průkazné rozdíly byly zjištěny mezi přírůstky mezi krmným obdobím a pastevním obdobím, kdy v prvním krmném období po odstavu dosahovala hodnota denního přírůstku 0,36 kg/den a v prvním pastevním období již 0,66 kg/den. Při druhém zimním období dosahovali býci průměrný denní přírůstek 0,45 kg/den a při druhém pastevním období 0,64kg/den.
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis was the analysis of meat performance of the herd of fattened bulls containing the majority of the Aberdeen Angus RED form. The fattening took place at 850-950 m a.s.l. in the organic farming regime. The set of bulls consisted of 23 bulls kept on the private farm. From the group of fattened bulls data about feeding quality and carcass values were obtained.
The average live weight of weaned calves was 297 kg with the average age of seven months.
The average slaughter weight of slaughter animals was 634 kg and the average carcass weight was 349 kg and the average carcass yield was 54 %.
Significant differences were found within gains between the winter season and the grazing period when in the first winter period after weaning the daily gain was 0.36 kg per day and in the first grazing period was 0.66 kg per day. During the second winter period bulls reached the average gain of 0.45 kg per day and during the second grazing period of 0.64 kg per day.
Klíčová slova
skot, výkrm býků, pastevní chov, ekologické zemědělství
Klíčová slova v angličtině
cattle, fattening of bulls, grazing, organic farming
Zásady pro vypracování
Při chovu skotu lze využít jejich vysoké adaptační schopnosti a chovat je i bez stájových objektů a to i v horských oblastech. Při výkrmu masných plemen lze tak s úspěchem využít i jejich výborné pastevní schopnost při produkci kvalitního masa. Cílem bakalářské práce je provést analýzu stáda vykrmovaných kříženců s masným plemenem aberdeen angus při celoročním bezstájovém chovu na soukromé ekologické farmě v horské oblasti.
V literární části bakalářské práce se zaměříte na zásady růstu u skotu a faktory ovlivňující masnou užitkovost, systémy výkrmu, dosahované výsledky u nás i v zahraničí. Z legislativy zjistíte podmínky výkrmu skotu v ekologickém zemědělství.
Na zvolené farmě s produkcí jatečného skotu, vytvoříte z vykrmovaných zvířat datový soubor. Základní ukazatele získáte ze zootechnické evidence (číslo, datum narození, genotyp) a v průběhu výkrmu podchytíte individuálně jejich živou hmotnost. Po porážce zvířat zjistíte HJUT, netto přírůstek, popř. zatřídění jatečných těl a dopočítáte ukazatele intenzity růstu.
Podkladová data zpracujete do tabulek a grafů, výsledky okomentujete a porovnáte s údaji v literatuře, posoudíte podmínky na farmě z pohledu welfare zvířat na základě vlastních poznatků navrhnete případná opatření do konkrétních podmínek chovu.
Zásady pro vypracování
Při chovu skotu lze využít jejich vysoké adaptační schopnosti a chovat je i bez stájových objektů a to i v horských oblastech. Při výkrmu masných plemen lze tak s úspěchem využít i jejich výborné pastevní schopnost při produkci kvalitního masa. Cílem bakalářské práce je provést analýzu stáda vykrmovaných kříženců s masným plemenem aberdeen angus při celoročním bezstájovém chovu na soukromé ekologické farmě v horské oblasti.
V literární části bakalářské práce se zaměříte na zásady růstu u skotu a faktory ovlivňující masnou užitkovost, systémy výkrmu, dosahované výsledky u nás i v zahraničí. Z legislativy zjistíte podmínky výkrmu skotu v ekologickém zemědělství.
Na zvolené farmě s produkcí jatečného skotu, vytvoříte z vykrmovaných zvířat datový soubor. Základní ukazatele získáte ze zootechnické evidence (číslo, datum narození, genotyp) a v průběhu výkrmu podchytíte individuálně jejich živou hmotnost. Po porážce zvířat zjistíte HJUT, netto přírůstek, popř. zatřídění jatečných těl a dopočítáte ukazatele intenzity růstu.
Podkladová data zpracujete do tabulek a grafů, výsledky okomentujete a porovnáte s údaji v literatuře, posoudíte podmínky na farmě z pohledu welfare zvířat na základě vlastních poznatků navrhnete případná opatření do konkrétních podmínek chovu.
Seznam doporučené literatury
Bureš, D., Bartoň, L. (2010): Využití masných plemen chovaných v ČR pro křížení a produkci jatečného skotu. VÚŽV Praha Uhříněves, 16 s.
Zahrádková R. et al. (2009): Masný skot od A až do Z. ČSCHMS Praha, 397 s.
Mládek, J., Pavlů, V., Hejcman, M., Gaisler, J. (2006): Pastva jako prostředek údržby trvalých travních porostů v chráněných územích. VÚRV Praha, 35 s.
Kvapilík, J. et al. (2006): Chov krav bez tržní produkce mléka. VÚŽV Praha Uhříněves, 89 s.
Šarapatka, B., Hejduk, S., Čížková, S. (2005): Trvalé travní porosty v ekologickém zemědělství. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Šumperk, 24 s.
Teslík, V. et al. (2001): Management stáda masného skotu. Zemědělské informace, ÚZPI Praha, 56 s.
Doležal, O. et al. (1996): Technologie a technika chovu skotu. SCHČSS Praha, 184 s.
Odborné články týkající se sledované problematiky v časopisech Czech Journal of Animal Science, Archiv für Tierzucht, Journal of Agrobiology, Journal of Central European Agriculture, Farmář, Náš chov, Výzkum v chovu skotu, Agromagazín, a ve sbornících z odborných konferencí.
Seznam doporučené literatury
Bureš, D., Bartoň, L. (2010): Využití masných plemen chovaných v ČR pro křížení a produkci jatečného skotu. VÚŽV Praha Uhříněves, 16 s.
Zahrádková R. et al. (2009): Masný skot od A až do Z. ČSCHMS Praha, 397 s.
Mládek, J., Pavlů, V., Hejcman, M., Gaisler, J. (2006): Pastva jako prostředek údržby trvalých travních porostů v chráněných územích. VÚRV Praha, 35 s.
Kvapilík, J. et al. (2006): Chov krav bez tržní produkce mléka. VÚŽV Praha Uhříněves, 89 s.
Šarapatka, B., Hejduk, S., Čížková, S. (2005): Trvalé travní porosty v ekologickém zemědělství. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Šumperk, 24 s.
Teslík, V. et al. (2001): Management stáda masného skotu. Zemědělské informace, ÚZPI Praha, 56 s.
Doležal, O. et al. (1996): Technologie a technika chovu skotu. SCHČSS Praha, 184 s.
Odborné články týkající se sledované problematiky v časopisech Czech Journal of Animal Science, Archiv für Tierzucht, Journal of Agrobiology, Journal of Central European Agriculture, Farmář, Náš chov, Výzkum v chovu skotu, Agromagazín, a ve sbornících z odborných konferencí.