Tímto výzkumem bylo zjištěno, že nejčastěji konzumovaným kofeinovým nápojem u studentů (mužů) JU je čaj, a kofeinové nápoje jsou nejčastěji konzumovány pro jejich chuť. Zpracováním výsledků výzkumu je rovněž zjištěno, že kofeinové nápoje nemají vysoké zastoupení v pitném režimu respondentů.
Anotace v angličtině
In this research it was found that the most frequently consumed caffeine drink by the student (men) JU is a tea and caffeinated drinks are most often consumed for thein taste. Processing research results also revelaed that caffeinated drinks have not a hight proportion of respondents it the drinking regime.
Klíčová slova
Kofein, kofeinové nápoje, energetické nápoje, kolové nápoje, druhy kávy, druhy čaje, zdraví, zdravotní účinky.
Klíčová slova v angličtině
Caffeine, caffeinated drinks, energy drinks, cola drinks, types of coffees, types of teas, health, health effects.
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tímto výzkumem bylo zjištěno, že nejčastěji konzumovaným kofeinovým nápojem u studentů (mužů) JU je čaj, a kofeinové nápoje jsou nejčastěji konzumovány pro jejich chuť. Zpracováním výsledků výzkumu je rovněž zjištěno, že kofeinové nápoje nemají vysoké zastoupení v pitném režimu respondentů.
Anotace v angličtině
In this research it was found that the most frequently consumed caffeine drink by the student (men) JU is a tea and caffeinated drinks are most often consumed for thein taste. Processing research results also revelaed that caffeinated drinks have not a hight proportion of respondents it the drinking regime.
Klíčová slova
Kofein, kofeinové nápoje, energetické nápoje, kolové nápoje, druhy kávy, druhy čaje, zdraví, zdravotní účinky.
Klíčová slova v angličtině
Caffeine, caffeinated drinks, energy drinks, cola drinks, types of coffees, types of teas, health, health effects.
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Provést výzkum druhové a množstevní konzumace nápojů s kofeinem v pitném režimu studentů JU.\\
Zásady pro vypracování:\\
1. Vyhledání a studium odborné literatury vztahující se k tématu zadané DP. Studium důvěryhodných a ověřených internetových zdrojů vztahující se k tématu. \\
2. Sestavení obsahu diplomové práce na základě konzultací s vedoucím práce.\\
3. Stanovení cílů a úkolů diplomové práce. Určení metodického postupu pro zpracování diplomové práce.\\
4. Využití dotazníkové metody s cílem zjištění situace v oblasti pití kofeinových nápojů u studentů JU s ohledem na případná zdravotní rizika této konzumace. Sledovaný soubor 300 vybraných studentů JU.\\
5. Zpracování a vyhodnocení získaných výsledků.\\
6. Diskuze a závěry zjištěných výsledků v podobě doporučení v oblasti konzumace kofeinových nápojů.\\
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Provést výzkum druhové a množstevní konzumace nápojů s kofeinem v pitném režimu studentů JU.\\
Zásady pro vypracování:\\
1. Vyhledání a studium odborné literatury vztahující se k tématu zadané DP. Studium důvěryhodných a ověřených internetových zdrojů vztahující se k tématu. \\
2. Sestavení obsahu diplomové práce na základě konzultací s vedoucím práce.\\
3. Stanovení cílů a úkolů diplomové práce. Určení metodického postupu pro zpracování diplomové práce.\\
4. Využití dotazníkové metody s cílem zjištění situace v oblasti pití kofeinových nápojů u studentů JU s ohledem na případná zdravotní rizika této konzumace. Sledovaný soubor 300 vybraných studentů JU.\\
5. Zpracování a vyhodnocení získaných výsledků.\\
6. Diskuze a závěry zjištěných výsledků v podobě doporučení v oblasti konzumace kofeinových nápojů.\\
Seznam doporučené literatury
ČERVENÁ. D.; ČERVENÝ, K. (1994). Léčba výživou. Martin: Neografia, 213 s., ISBN 80-85186-56-X.\\
DITTRICH, K.; LEITZMANN, C. (1999). Bioaktivní látky proti rakovině a infarktu. Olomouc: Fontána, 101 s., ISBN 80-86179-51-6.\\
FOŘT, P. (2007). Tak co mám jíst? Praha: Grada, 417 s., ISBN 978-80-247-1459-2\\
HAAS, R. (1996). Jezte chytře, myslete chytře. Olomouc: Votobia, 301 s., ISBN 80-7198-099-4.\\
HYNEK, B. (2009). Čaj a jeho význam v pitném režimu. 12 - 13 s., ISSN 1210-6631.\\
KUKAČKA, V.; KOKEŠ, R. (2008). Životní styl studentů JU. Výzkumná zpráva. České Budějovice, 30 s.\\
KUKAČKA V. (2010). Udržitelnost zdraví. České Budějovice: Zemědělská fakulta JU, 228 s., ISBN 978-80-7394-217-5.\\
STRUNECKÁ, A.; PATOČKA, J. (2012). Doba jedová 2. Praha: Triton, 367 s., ISBN 978-80-7387-555-8.\\
Seznam doporučené literatury
ČERVENÁ. D.; ČERVENÝ, K. (1994). Léčba výživou. Martin: Neografia, 213 s., ISBN 80-85186-56-X.\\
DITTRICH, K.; LEITZMANN, C. (1999). Bioaktivní látky proti rakovině a infarktu. Olomouc: Fontána, 101 s., ISBN 80-86179-51-6.\\
FOŘT, P. (2007). Tak co mám jíst? Praha: Grada, 417 s., ISBN 978-80-247-1459-2\\
HAAS, R. (1996). Jezte chytře, myslete chytře. Olomouc: Votobia, 301 s., ISBN 80-7198-099-4.\\
HYNEK, B. (2009). Čaj a jeho význam v pitném režimu. 12 - 13 s., ISSN 1210-6631.\\
KUKAČKA, V.; KOKEŠ, R. (2008). Životní styl studentů JU. Výzkumná zpráva. České Budějovice, 30 s.\\
KUKAČKA V. (2010). Udržitelnost zdraví. České Budějovice: Zemědělská fakulta JU, 228 s., ISBN 978-80-7394-217-5.\\
STRUNECKÁ, A.; PATOČKA, J. (2012). Doba jedová 2. Praha: Triton, 367 s., ISBN 978-80-7387-555-8.\\