Diplomová práce obsahuje základní informace týkající se virové hepatitidy E, zejména původce, genotypů lidských i zvířecích kmenů, klinického obrazu a výskytu v České republice i v zahraničí.
Praktická část je zaměřena na analýzu trendu od prvotního výskytu virové hepatitidy E v České republice po současnost. Dále je výzkum zaměřen na nemocnost v jednotlivých krajích České republiky, ta je porovnávána s nemocností v Plzeňském kraji. Praktická část se dále zabývá specifikací zdroje, cesty přenosu a možnostmi prevence před virovou hepatitidou E.
Práce byla zpracována na základě kvantitativního i kvalitativního přístupu. Kvantitativní výzkum byl splněn sekundární analýzou dat, na základě evidence a hlášení infekčních onemocnění z programu EPIDATu. Kvalitativní výzkum byl naplněn polostandardizovaným rozhovorem s panem doc. MUDr. Petrem Pazdiorou, CSc. a s panem MVDr. Václavem Poláčkem. Na základě obecného shrnutí z rozhovorů byl vytvořen edukační materiál v podobě informačního letáku.
Od roku 1996 bylo celkem do roku 2012 zaznamenáno 894 případů HEV. V roce 1996 byl v České republice evidován pouze jeden případ virové hepatitidy E. Od roku 1997 do roku 2005 byl výskyt spíše sporadický a v celostátním měřítku nevýznamný. Od roku 2006 byl nárůst virové hepatitidy E lineární. Výskyt se znatelně zvýšil v roce 2009 a v roce 2011. Virová hepatitida má v České republice stoupající trend výskytu. Virové hepatitidě E nelze předcházet aktivní imunizací, očkovací látka je zkoumána. Mezi základní preventivní opatření patří dodržovat zásady hygieny, nepít vodu z neznámých zdrojů, pokrmy připravovat jen v pitné vody a ovoce si před konzumací důkladně omýt a poté oloupat. Před vycestováním do zahraničí je třeba se informovat o výskytu virové hepatitidy v lokalitě, kterou chceme navštívit. Do prevence dále patří vyvarovat se při zpracování masa křížení čistých a nečistých provozů. Před konzumací jelit, jitrnic, steaků a paštik věnovat dostatek času tepelnému opracování.
Z výzkumu vyplývá, že je třeba věnovat virové hepatitidě E dostatek pozornosti. Může se zdát, že výskyt v České republice není závažný, přesto je důležité se zaměřit na informovanost veřejnosti o této nákaze a posílit možnou prevenci, aby nedošlo k rozšíření.
Anotace v angličtině
The thesis contains basic information regarding Viral hepatitis E, particularly the causative agents, human and animal strains, the clinical picture and occurrence in the Czech Republic as well as abroad.
The practical part is focused on analysis of trends of occurrence of the viral hepatitis E in the Czech Republic from the very earliest, up until the present time. The research further looks at morbidity in the different regions of the Czech Republic, which is compared to the morbidity in Plzen region. The practical part further focuses on the specific source, route of transmission and possible preventive measures against viral hepatitis E.
In this work, both quantitative and qualitative types of research were used. In quantitative research, secondary analysis of data was used from various sources like EPIDAT. In the qualitative research, semi standardised interviews with doc. MUDr. Petr Pazdiora CSc, and with MVDR. Vaclav Polacek. Based on the interviews, an educational material in form of a leaflet was created.
From the year 1996 to the year 2012, a total of 894 cases of HEV where recorded. In 1996, there was only one case of Viral hepatitis E which was recorded. From 1997 to 2005, the occurrence was sporadic and negligible. From 2006, there was a linear increase in viral hepatitis E. The incidence significantly increased in the year 2009 and 2011. In the Czech Republic, Viral Hepatitis E has an upward trend of occurrence. Viral hepatitis E cannot be prevented by active immunization, possibility of a vaccine is still being investigated. Basic preventive measures include maintaining principles of hygiene like avoiding drinking water from unknown sources, food should be prepared using drinking water and fruit should be properly washed and then peeled before consumption. It is important to find out about the occurrence of viral hepatitis E, before travelling to any foreign country. During meat processing, it is important to avoid cross contamination between clean and unclean operations. Before consuming foods like black pudding, sausages, steaks and pies, it is important to ensure that this food is properly cooked using adequate heat and for a period of time. From the research, it can be concluded that, there is need to devote adequate attention to viral hepatitis E. It may seem that the incidence in the Czech Republic is not serious, but it is important to focus on public awareness of this disease, especially the preventive measures so as to stop it from spreading.
Klíčová slova
Virová hepatitida E, Zdroj, Přenos, Nemocnost, Prevence
Klíčová slova v angličtině
Viral hepatitis E, Source, Transmission, Morbidity, Prevention
Rozsah průvodní práce
89 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce obsahuje základní informace týkající se virové hepatitidy E, zejména původce, genotypů lidských i zvířecích kmenů, klinického obrazu a výskytu v České republice i v zahraničí.
Praktická část je zaměřena na analýzu trendu od prvotního výskytu virové hepatitidy E v České republice po současnost. Dále je výzkum zaměřen na nemocnost v jednotlivých krajích České republiky, ta je porovnávána s nemocností v Plzeňském kraji. Praktická část se dále zabývá specifikací zdroje, cesty přenosu a možnostmi prevence před virovou hepatitidou E.
Práce byla zpracována na základě kvantitativního i kvalitativního přístupu. Kvantitativní výzkum byl splněn sekundární analýzou dat, na základě evidence a hlášení infekčních onemocnění z programu EPIDATu. Kvalitativní výzkum byl naplněn polostandardizovaným rozhovorem s panem doc. MUDr. Petrem Pazdiorou, CSc. a s panem MVDr. Václavem Poláčkem. Na základě obecného shrnutí z rozhovorů byl vytvořen edukační materiál v podobě informačního letáku.
Od roku 1996 bylo celkem do roku 2012 zaznamenáno 894 případů HEV. V roce 1996 byl v České republice evidován pouze jeden případ virové hepatitidy E. Od roku 1997 do roku 2005 byl výskyt spíše sporadický a v celostátním měřítku nevýznamný. Od roku 2006 byl nárůst virové hepatitidy E lineární. Výskyt se znatelně zvýšil v roce 2009 a v roce 2011. Virová hepatitida má v České republice stoupající trend výskytu. Virové hepatitidě E nelze předcházet aktivní imunizací, očkovací látka je zkoumána. Mezi základní preventivní opatření patří dodržovat zásady hygieny, nepít vodu z neznámých zdrojů, pokrmy připravovat jen v pitné vody a ovoce si před konzumací důkladně omýt a poté oloupat. Před vycestováním do zahraničí je třeba se informovat o výskytu virové hepatitidy v lokalitě, kterou chceme navštívit. Do prevence dále patří vyvarovat se při zpracování masa křížení čistých a nečistých provozů. Před konzumací jelit, jitrnic, steaků a paštik věnovat dostatek času tepelnému opracování.
Z výzkumu vyplývá, že je třeba věnovat virové hepatitidě E dostatek pozornosti. Může se zdát, že výskyt v České republice není závažný, přesto je důležité se zaměřit na informovanost veřejnosti o této nákaze a posílit možnou prevenci, aby nedošlo k rozšíření.
Anotace v angličtině
The thesis contains basic information regarding Viral hepatitis E, particularly the causative agents, human and animal strains, the clinical picture and occurrence in the Czech Republic as well as abroad.
The practical part is focused on analysis of trends of occurrence of the viral hepatitis E in the Czech Republic from the very earliest, up until the present time. The research further looks at morbidity in the different regions of the Czech Republic, which is compared to the morbidity in Plzen region. The practical part further focuses on the specific source, route of transmission and possible preventive measures against viral hepatitis E.
In this work, both quantitative and qualitative types of research were used. In quantitative research, secondary analysis of data was used from various sources like EPIDAT. In the qualitative research, semi standardised interviews with doc. MUDr. Petr Pazdiora CSc, and with MVDR. Vaclav Polacek. Based on the interviews, an educational material in form of a leaflet was created.
From the year 1996 to the year 2012, a total of 894 cases of HEV where recorded. In 1996, there was only one case of Viral hepatitis E which was recorded. From 1997 to 2005, the occurrence was sporadic and negligible. From 2006, there was a linear increase in viral hepatitis E. The incidence significantly increased in the year 2009 and 2011. In the Czech Republic, Viral Hepatitis E has an upward trend of occurrence. Viral hepatitis E cannot be prevented by active immunization, possibility of a vaccine is still being investigated. Basic preventive measures include maintaining principles of hygiene like avoiding drinking water from unknown sources, food should be prepared using drinking water and fruit should be properly washed and then peeled before consumption. It is important to find out about the occurrence of viral hepatitis E, before travelling to any foreign country. During meat processing, it is important to avoid cross contamination between clean and unclean operations. Before consuming foods like black pudding, sausages, steaks and pies, it is important to ensure that this food is properly cooked using adequate heat and for a period of time. From the research, it can be concluded that, there is need to devote adequate attention to viral hepatitis E. It may seem that the incidence in the Czech Republic is not serious, but it is important to focus on public awareness of this disease, especially the preventive measures so as to stop it from spreading.
Klíčová slova
Virová hepatitida E, Zdroj, Přenos, Nemocnost, Prevence
Klíčová slova v angličtině
Viral hepatitis E, Source, Transmission, Morbidity, Prevention
Zásady pro vypracování
Současný stav
Virová hepatitida E je virové onemocnění jater způsobené virem hepatitidy E. Virus hepatitidy E je malý neobalený RNA virus z čeledi Hepeviridae a rodu Hepevirus. Tento virus vykazuje ve vodním prostředí významnou odolnost. Přenos se uskutečňuje fekálně-orální cestou, nejčastějším vehikulem je voda. V současné době je však ve vyspělých zemích stále častěji prokazován zvířecí rezervoár nákazy, nejčastěji u prasat. Taktéž některá další zvířata, jako například primáti, krávy, ovce, kozy a hlodavci jsou k této infekci vnímavé. Vysoký výskyt virové hepatitidy E je vázán na oblasti s nízkou socioekonomickou úrovní, ovšem řada onemocnění osob, u kterých nebyl prokázán pobyt v cizině, byla v posledních letech zaregistrována i ve vyspělých zemích. Nejvyšší výskyt tohoto onemocnění je v Indii, Bangladéši a Pákistánu. V České republice bylo v roce 2011 hlášeno celkem 163 případů onemocnění virovou hepatitidou E. V současné době nelze nákaze předcházet aktivní imunizací.
Cíle práce
Cíl 1: Vyhodnotit výsledky analýzy trendů výskytu virové hepatitidy E v České republice za období let 1996 až 2011.
Cíl 2: Porovnat nemocnost virovou hepatitidou E v letech 1996 až 2011 v Plzeňském kraji a ostatních krajích ČR.
Cíl 3: Specifikovat významné zdroje, cesty přenosu nákazy a možnosti prevence virové hepatitidy E.
Hypotézy
Hypotézy budou stanoveny na základě výzkumných otázek.
Výzkumné otázky
1. Jaké jsou významné zdroje a cesty přenosu u virové hepatitidy E?
2. Jaké jsou možnosti prevence nákazy původcem virové hepatitidě E v České republice?
3. Jaké jsou možnosti prevence nákazy původcem virové hepatitidy E v souvislosti s cestováním?
Metodika
Práce bude zpracována na základě kvantitativního i kvalitativního přístupu. Kvantitativní přístup bude splněn sekundární analýzou dat - evidence a hlášení infekčních onemocnění, EPIDAT. Bude provedena spolupráce s protiepidemickým oddělením KHS Plzeňského kraje. Kvalitativní přístup bude naplněn polostandardizovaných rozhovorem s místně příslušným orgánem ochrany veřejného zdraví - epidemiologem KHS Plzeňského kraje a s pracovníkem veterinární správy Plzeňského kraje.
Zásady pro vypracování
Současný stav
Virová hepatitida E je virové onemocnění jater způsobené virem hepatitidy E. Virus hepatitidy E je malý neobalený RNA virus z čeledi Hepeviridae a rodu Hepevirus. Tento virus vykazuje ve vodním prostředí významnou odolnost. Přenos se uskutečňuje fekálně-orální cestou, nejčastějším vehikulem je voda. V současné době je však ve vyspělých zemích stále častěji prokazován zvířecí rezervoár nákazy, nejčastěji u prasat. Taktéž některá další zvířata, jako například primáti, krávy, ovce, kozy a hlodavci jsou k této infekci vnímavé. Vysoký výskyt virové hepatitidy E je vázán na oblasti s nízkou socioekonomickou úrovní, ovšem řada onemocnění osob, u kterých nebyl prokázán pobyt v cizině, byla v posledních letech zaregistrována i ve vyspělých zemích. Nejvyšší výskyt tohoto onemocnění je v Indii, Bangladéši a Pákistánu. V České republice bylo v roce 2011 hlášeno celkem 163 případů onemocnění virovou hepatitidou E. V současné době nelze nákaze předcházet aktivní imunizací.
Cíle práce
Cíl 1: Vyhodnotit výsledky analýzy trendů výskytu virové hepatitidy E v České republice za období let 1996 až 2011.
Cíl 2: Porovnat nemocnost virovou hepatitidou E v letech 1996 až 2011 v Plzeňském kraji a ostatních krajích ČR.
Cíl 3: Specifikovat významné zdroje, cesty přenosu nákazy a možnosti prevence virové hepatitidy E.
Hypotézy
Hypotézy budou stanoveny na základě výzkumných otázek.
Výzkumné otázky
1. Jaké jsou významné zdroje a cesty přenosu u virové hepatitidy E?
2. Jaké jsou možnosti prevence nákazy původcem virové hepatitidě E v České republice?
3. Jaké jsou možnosti prevence nákazy původcem virové hepatitidy E v souvislosti s cestováním?
Metodika
Práce bude zpracována na základě kvantitativního i kvalitativního přístupu. Kvantitativní přístup bude splněn sekundární analýzou dat - evidence a hlášení infekčních onemocnění, EPIDAT. Bude provedena spolupráce s protiepidemickým oddělením KHS Plzeňského kraje. Kvalitativní přístup bude naplněn polostandardizovaných rozhovorem s místně příslušným orgánem ochrany veřejného zdraví - epidemiologem KHS Plzeňského kraje a s pracovníkem veterinární správy Plzeňského kraje.
Seznam doporučené literatury
1. HUSA, Petr. Virové hepatitidy. 1. vyd. Lékařská fakulta a Fakultní nemocnice Brno, Klinika infekčních chorob: Galén, 2005. ISBN 8072623044.
2. HUSA, Petr a Libuše HUSOVÁ. Virové hepatitidy. 1. vyd. Brno: Triton, 2000. ISBN 8072541579
3. EHRMANN, Jiří a Petr HŮLEK. Hepatologie. 1. vyd. Praha: Galén, 2010. ISBN 9788024731186.
4. LATA, Jan a Tomáš VAŇÁSEK. Kritické stavy v hepatologii. 1. vyd. Praha: Galén, 2005. ISBN 8024704048.
5. HOUCINE, Neffati. Seroprevalence of hepatitis E virus infection in rural and urban populations, Tunisia. CLINICAL MICROBIOLOGY AND INFECTION. 2012, roč. 18, č. 5. DOI: 10.1111/j.1469-0691.2012.03793.x.
Seznam doporučené literatury
1. HUSA, Petr. Virové hepatitidy. 1. vyd. Lékařská fakulta a Fakultní nemocnice Brno, Klinika infekčních chorob: Galén, 2005. ISBN 8072623044.
2. HUSA, Petr a Libuše HUSOVÁ. Virové hepatitidy. 1. vyd. Brno: Triton, 2000. ISBN 8072541579
3. EHRMANN, Jiří a Petr HŮLEK. Hepatologie. 1. vyd. Praha: Galén, 2010. ISBN 9788024731186.
4. LATA, Jan a Tomáš VAŇÁSEK. Kritické stavy v hepatologii. 1. vyd. Praha: Galén, 2005. ISBN 8024704048.
5. HOUCINE, Neffati. Seroprevalence of hepatitis E virus infection in rural and urban populations, Tunisia. CLINICAL MICROBIOLOGY AND INFECTION. 2012, roč. 18, č. 5. DOI: 10.1111/j.1469-0691.2012.03793.x.