Předmětem mé diplomové práce bylo zhodnotit obsah jódu v mase potravinových zvířat. Práce přináší aktuální informace o obsahu jódu v mase v České republice. Odběr vzorků byl prováděn v průběhu let 2004 až 2007. Celkem bylo odebráno 63 vzorků, u kterých byl obsah jódu stanoven modifikovanou metodou Sandell - Kollthofa. Průměrný obsah jódu mase byl: králíci 19,2; prasata z domácích chovů 16,17; prasata z komerčních chovů 16,96; divoká prasata 57,72 a srnčí zvěř 38,31 g I kg-1 mokré hmoty. Byly prokázány regionální a sezónní rozdíly.
Anotace v angličtině
The main goal of my diploma thesis was to review the amount of iodine in meat of foodanimals. This diploma thesis brings current information about the iodine content in meat in The Czech Republic. The samples were extracted during the years 2004 to 2007. On the whole 63 samples, in which the content of iodine was set by Sandell - Kollthof method, were taken. The average content of iodine in meat was as follows : rabbits 19,2; domestic pigs 16,17; market pigs 16,96; wild pigs 57,72 and deer 38,31 g I kg-1 wet matter. Regional and seasonal differences were proved.
Klíčová slova
Maso, obsah jódu v mase, nadbytek jódu, prasata, králík, zvěřina
Klíčová slova v angličtině
Meat, iodine content in meat, iodine abundance, pigs, rabbit, deer
Rozsah průvodní práce
58 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Předmětem mé diplomové práce bylo zhodnotit obsah jódu v mase potravinových zvířat. Práce přináší aktuální informace o obsahu jódu v mase v České republice. Odběr vzorků byl prováděn v průběhu let 2004 až 2007. Celkem bylo odebráno 63 vzorků, u kterých byl obsah jódu stanoven modifikovanou metodou Sandell - Kollthofa. Průměrný obsah jódu mase byl: králíci 19,2; prasata z domácích chovů 16,17; prasata z komerčních chovů 16,96; divoká prasata 57,72 a srnčí zvěř 38,31 g I kg-1 mokré hmoty. Byly prokázány regionální a sezónní rozdíly.
Anotace v angličtině
The main goal of my diploma thesis was to review the amount of iodine in meat of foodanimals. This diploma thesis brings current information about the iodine content in meat in The Czech Republic. The samples were extracted during the years 2004 to 2007. On the whole 63 samples, in which the content of iodine was set by Sandell - Kollthof method, were taken. The average content of iodine in meat was as follows : rabbits 19,2; domestic pigs 16,17; market pigs 16,96; wild pigs 57,72 and deer 38,31 g I kg-1 wet matter. Regional and seasonal differences were proved.
Klíčová slova
Maso, obsah jódu v mase, nadbytek jódu, prasata, králík, zvěřina
Klíčová slova v angličtině
Meat, iodine content in meat, iodine abundance, pigs, rabbit, deer
Zásady pro vypracování
Úvod a cíl: Živočišné produkty jsou významným zdrojem jodu v lidské výživě. Obsah jodu ve svalovině je také ukazatelem saturace zvířat jodem. Cílem práce je získat přehled o obsahu jodu ve svalovině vybraných druhů jatečních zvířat případně i lovné zvěře.\\
Literární přehled: Popište význam jodu, projevy a příčiny jeho nedostatku, formy saturace zvířat jodem a faktory ovlivňující jeho obsah ve svalovině.\\
Materiál a metody: Zhodnoťte obsah jodu ve svalovině vybraných druhů jatečních zvířat, případně v mase lovné zvěře. Vyjádřete druhové závislosti, souvislosti mezi příjmem a obsahem jodu ve svalovině, případně další biologické a chovatelské vlivy. Jod bude analyzován ve svalovině po alkalickém spalování spektrofotometricky.\\
Výsledky: Výsledky zpracujte do tabulek a grafů, doplňte komentářem. Rozdíly vyhodnoťte statisticky.\\
Diskuse: Srovnejte výsledky s literárními údaji z domácí i zahraniční literatury.\\
Souhrn: Uveďte nejvýznamnější poznatky z vlastní práce.
Zásady pro vypracování
Úvod a cíl: Živočišné produkty jsou významným zdrojem jodu v lidské výživě. Obsah jodu ve svalovině je také ukazatelem saturace zvířat jodem. Cílem práce je získat přehled o obsahu jodu ve svalovině vybraných druhů jatečních zvířat případně i lovné zvěře.\\
Literární přehled: Popište význam jodu, projevy a příčiny jeho nedostatku, formy saturace zvířat jodem a faktory ovlivňující jeho obsah ve svalovině.\\
Materiál a metody: Zhodnoťte obsah jodu ve svalovině vybraných druhů jatečních zvířat, případně v mase lovné zvěře. Vyjádřete druhové závislosti, souvislosti mezi příjmem a obsahem jodu ve svalovině, případně další biologické a chovatelské vlivy. Jod bude analyzován ve svalovině po alkalickém spalování spektrofotometricky.\\
Výsledky: Výsledky zpracujte do tabulek a grafů, doplňte komentářem. Rozdíly vyhodnoťte statisticky.\\
Diskuse: Srovnejte výsledky s literárními údaji z domácí i zahraniční literatury.\\
Souhrn: Uveďte nejvýznamnější poznatky z vlastní práce.
Seznam doporučené literatury
Underwood, E.J. et al.: The Mineral Nutrition of Livestock. CABI Publishing, Wallingford 2001, 614 s.\\
Fiedler, J.H., Rösler, H.J.: Spurenelemente in der Umvelt. Gustav Fischer Verlag Jena - Stuttgart, 385s.\\
Kursa, J. Herzig, I.: Problematika nadbytku jodu. Studie. Vědecký výbor veterinární MZe ČR. VÚVel Brno 2003, 18 s.\\
Oliveriusová, L.: Obsah jodu v prostředí v ČR. In: Sborník: Jak řešit nedostatek jodu v naší výživě. Státní zdravotní ústav Praha, 1997, 8 s.\\
Borkovcová, I., Řehůřková, I.: Studium expozičních zdrojů jódu v potravinách. Zpravodaj ředitelství SU Praha, 6, 2001: 5-8.\\
Macro and Trace Elements. Friedrich Schiller University. Jena (1990-2004).
Seznam doporučené literatury
Underwood, E.J. et al.: The Mineral Nutrition of Livestock. CABI Publishing, Wallingford 2001, 614 s.\\
Fiedler, J.H., Rösler, H.J.: Spurenelemente in der Umvelt. Gustav Fischer Verlag Jena - Stuttgart, 385s.\\
Kursa, J. Herzig, I.: Problematika nadbytku jodu. Studie. Vědecký výbor veterinární MZe ČR. VÚVel Brno 2003, 18 s.\\
Oliveriusová, L.: Obsah jodu v prostředí v ČR. In: Sborník: Jak řešit nedostatek jodu v naší výživě. Státní zdravotní ústav Praha, 1997, 8 s.\\
Borkovcová, I., Řehůřková, I.: Studium expozičních zdrojů jódu v potravinách. Zpravodaj ředitelství SU Praha, 6, 2001: 5-8.\\
Macro and Trace Elements. Friedrich Schiller University. Jena (1990-2004).