- Následující požadované údaje nejsou u této VŠKP vyplněny: Název dle studenta, Název v angličtině, Anotace, Anotace v angličtině, Klíčová slova, Klíčová slova v angličtině
Hlavní téma
Hodnocení obsahu škrobu a dusíkatých látek u odrůd konzumních a průmyslových brambor
Hlavní téma v angličtině
EVALUATION OF STARCH AND PROTEIN CONTENT IN TABLE AND STARCH INDUSTRY POTATOES
Cílem práce bude hodnocení rozdílů v obsahu škrobu a dusíkatých látek u odrůd brambor určené pro konzumní a průmyslové účely. Obě složky představují hlavní obsahový podíl sušiny v bramborových hlízách s předpokládanými výraznými rozdíly mezi odrůdami. Zejména rozsah odrůdové variability v oblasti dusíkatých látek - obsah hrubých a čistých bílkovin a jejich vzájemný poměr - není dostatečně znám, i přes intenzivní světový výzkum hlízových proteinů pro jejich zajímavé vlastnosti. Práce bude probíhat podle následujícího schématu:\\
1. Výběr souboru konzumních a průmyslových odrůd brambor (dva soubory po deseti odrůdách s různou délkou vegetace), získání jejich certifikované sadby.\\
2. Napěstování experimentálního materiálu na pokusném pozemku ZFJU, včetně hodnocení průběhu vegetace.\\
3. Na sklizeném materiálu budou laboratorně stanoveny: obsah sušiny (lyofilizací), obsah škrobu (denzimetricky), obsah N látek (elementární analýzou jako N x 6.25) a obsah čistých bílkovin (pomocí komerčně dostupných kitů fy Pierce - Bradford Protein Assay resp. BCA Protein Assay) \\
4. Získaná data z laboratorních analýz budou statisticky vyhodnocena, budou zjišťovány vztahy mezi jednotlivými parametry pomocí korelační analýzy.
Zásady pro vypracování
Cílem práce bude hodnocení rozdílů v obsahu škrobu a dusíkatých látek u odrůd brambor určené pro konzumní a průmyslové účely. Obě složky představují hlavní obsahový podíl sušiny v bramborových hlízách s předpokládanými výraznými rozdíly mezi odrůdami. Zejména rozsah odrůdové variability v oblasti dusíkatých látek - obsah hrubých a čistých bílkovin a jejich vzájemný poměr - není dostatečně znám, i přes intenzivní světový výzkum hlízových proteinů pro jejich zajímavé vlastnosti. Práce bude probíhat podle následujícího schématu:\\
1. Výběr souboru konzumních a průmyslových odrůd brambor (dva soubory po deseti odrůdách s různou délkou vegetace), získání jejich certifikované sadby.\\
2. Napěstování experimentálního materiálu na pokusném pozemku ZFJU, včetně hodnocení průběhu vegetace.\\
3. Na sklizeném materiálu budou laboratorně stanoveny: obsah sušiny (lyofilizací), obsah škrobu (denzimetricky), obsah N látek (elementární analýzou jako N x 6.25) a obsah čistých bílkovin (pomocí komerčně dostupných kitů fy Pierce - Bradford Protein Assay resp. BCA Protein Assay) \\
4. Získaná data z laboratorních analýz budou statisticky vyhodnocena, budou zjišťovány vztahy mezi jednotlivými parametry pomocí korelační analýzy.
Seznam doporučené literatury
Debre F., Brindza J. (1996): Genotypy zemiakov z pohľadu produkcie a úžitkovej hodnoty.\\ Rostlinná výroba 42 (11): 509-515.\\
Kolbe H., Stephan-Beckmann S. (1997): Development, growth and chemical composition of the potato crop (Solanum tuberosum L.). II. Tuber and whole plant. Potato Research 40: 135-153.\\
ThermoQuest (1999): FlashEATM 1112 Operating Manual. TMQ, Milan, 310 p.\\
Bárta J. (2002): Studium vlivu dusíkatého hnojení na kvalitu konzumních brambor.\\Disertační práce. ZF JU v Českých Budějovicích, 191 p.\\
Med J. (2004): Přehledy odrůd - brambory. ÚKZÚZ v Brně. Brno,\\ 110 p.
Seznam doporučené literatury
Debre F., Brindza J. (1996): Genotypy zemiakov z pohľadu produkcie a úžitkovej hodnoty.\\ Rostlinná výroba 42 (11): 509-515.\\
Kolbe H., Stephan-Beckmann S. (1997): Development, growth and chemical composition of the potato crop (Solanum tuberosum L.). II. Tuber and whole plant. Potato Research 40: 135-153.\\
ThermoQuest (1999): FlashEATM 1112 Operating Manual. TMQ, Milan, 310 p.\\
Bárta J. (2002): Studium vlivu dusíkatého hnojení na kvalitu konzumních brambor.\\Disertační práce. ZF JU v Českých Budějovicích, 191 p.\\
Med J. (2004): Přehledy odrůd - brambory. ÚKZÚZ v Brně. Brno,\\ 110 p.