Cílem diplomové práce byla analýza jihočeské ekologické mléčné produkce a distribuce biomléka. Práce se zaměřuje na faremní produkci, zpracovatelské využití, distribuční kanály a uplatnění na regionálním trhu. Prostřednictvím zpracování dat z databáze Ústavu zemědělské ekonomiky a informací a dotazníkového šetření realizovaného na úrovni ekologických zemědělců hospodařících v Jihočeském kraji s platným certifikátem pro mléčnou produkci byl zhodnocen vývoj a současná tržní situace bio mléčné produkce v Jihočeském kraji.
Anotace v angličtině
The aim of thesis was to analyze the South Bohemian organic dairy production and distribution of organic milk. The thesis focuses on farm production, distribution channels and the application of the regional market. Through the processing of data from the database of the Institute of Agriculture Economics and Information and a questionnaire survey conducted at the level of organic farmers farming in the South Bohemian Region with a valid certificate for the milk production was assessed the development and the current market situation of organic milk production in the South Bohemian Region.
Cílem diplomové práce byla analýza jihočeské ekologické mléčné produkce a distribuce biomléka. Práce se zaměřuje na faremní produkci, zpracovatelské využití, distribuční kanály a uplatnění na regionálním trhu. Prostřednictvím zpracování dat z databáze Ústavu zemědělské ekonomiky a informací a dotazníkového šetření realizovaného na úrovni ekologických zemědělců hospodařících v Jihočeském kraji s platným certifikátem pro mléčnou produkci byl zhodnocen vývoj a současná tržní situace bio mléčné produkce v Jihočeském kraji.
Anotace v angličtině
The aim of thesis was to analyze the South Bohemian organic dairy production and distribution of organic milk. The thesis focuses on farm production, distribution channels and the application of the regional market. Through the processing of data from the database of the Institute of Agriculture Economics and Information and a questionnaire survey conducted at the level of organic farmers farming in the South Bohemian Region with a valid certificate for the milk production was assessed the development and the current market situation of organic milk production in the South Bohemian Region.
Cíl práce:
Analýza jihočeské ekologické produkce a distribuce "bio mléka". Zaměření na faremní produkci, distribuční kanály, zpracovatelské využití a uplatnění na regionálním trhu (maloobchod, stravovací služby). Vymezení možností optimalizace výrobně distribučního řetězce, podmiňujícího širší zastoupení bio mléka na regionálním trhu.
Metodický postup:
Studium teoretických východisek řešeného problému
Šetření: ekologické faremní provozy
Šetření: zpracovatelské subjekty (potravinářský průmysl)
Šetření: prodejní místa
Závěrečné zhodnocení a vymezení perspektiv rozvoje bio mléčné produkce v rámci jihočeského regionu
Rámcová osnova:
1. Úvod. 2. Literární rešerše. 3. Cíle a metodika. 4. Analýza a syntéza poznatků z realizovaných průzkumů. 5. Závěr. 6. Seznam literatury. 7. Přílohy.
Zásady pro vypracování
Cíl práce:
Analýza jihočeské ekologické produkce a distribuce "bio mléka". Zaměření na faremní produkci, distribuční kanály, zpracovatelské využití a uplatnění na regionálním trhu (maloobchod, stravovací služby). Vymezení možností optimalizace výrobně distribučního řetězce, podmiňujícího širší zastoupení bio mléka na regionálním trhu.
Metodický postup:
Studium teoretických východisek řešeného problému
Šetření: ekologické faremní provozy
Šetření: zpracovatelské subjekty (potravinářský průmysl)
Šetření: prodejní místa
Závěrečné zhodnocení a vymezení perspektiv rozvoje bio mléčné produkce v rámci jihočeského regionu
Rámcová osnova:
1. Úvod. 2. Literární rešerše. 3. Cíle a metodika. 4. Analýza a syntéza poznatků z realizovaných průzkumů. 5. Závěr. 6. Seznam literatury. 7. Přílohy.
Seznam doporučené literatury
BOUŠKA, J. Chov dojeného skotu. Praha: Profi Press, 2006. ISBN 80-86726-16-9.
DOLEŽAL, O. Mléko, dojení, dojírny. Praha: Agrospoj, 2000
MOUDRÝ, J. Marketing bioprodukce: odborná monografie. 1. vyd. Č. Budějovice: ZF JU, 2007. ISBN 9788073940348.
SMETANA, P. Faremní zpracování mléka v ekologickém zemědělství. Olomouc: Bioinstitut, o.p.s., 2009
ŠARAPATKA, B., URBAN, J. Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi. 1. vyd. Praha: Ministerstvo životního prostředí ČR, 2005. ISBN 8090358306.
Zákon č. 242/200 Sb., O ekologickém zemědělství
Seznam doporučené literatury
BOUŠKA, J. Chov dojeného skotu. Praha: Profi Press, 2006. ISBN 80-86726-16-9.
DOLEŽAL, O. Mléko, dojení, dojírny. Praha: Agrospoj, 2000
MOUDRÝ, J. Marketing bioprodukce: odborná monografie. 1. vyd. Č. Budějovice: ZF JU, 2007. ISBN 9788073940348.
SMETANA, P. Faremní zpracování mléka v ekologickém zemědělství. Olomouc: Bioinstitut, o.p.s., 2009
ŠARAPATKA, B., URBAN, J. Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi. 1. vyd. Praha: Ministerstvo životního prostředí ČR, 2005. ISBN 8090358306.
Zákon č. 242/200 Sb., O ekologickém zemědělství