Kukuřice a čirok jsou světově nejvýznamnější plodiny pěstované pro krmné, potravinářské či technické účely. Cílem této práce je formou literárního přehledu shrnout informace o vlastnostech těchto plodin a možnostech jejich využití pro pícninářské účely.
U čiroku je porovnán vliv meziřádkové vzdálenosti na výnos píce u jednotlivých odrůd čiroku. Z tohoto pohledu lze konstatovat, že meziřádková vzdálenost má u jednotlivých odrůd významný vliv na výnos píce. V pokusech bylo dokázáno, že nejvyšší výnosy byly dosaženy při meziřádkové vzdálenosti 12,5 50 cm. Při meziřádkové vzdálenosti 75 cm došlo ke snížení výnosu.
U kvalitativních parametrů kukuřice bylo porovnáno její nutriční složení v závislosti na sušině. Ze zdrojů je patrné, že optimální sušina sklízené hmoty je v rozmezí 30 33 %. Je to sušina, kdy rostliny obsahují vodorozpustné cukry potřebné pro fermentační proces a vlastní výživu zvířat. A také tyto rostliny již obsahují dostatečně vysoký podíl škrobu. Sušina celé rostliny nižší než 28 % a vyšší než 35 % není vhodná pro silážování.
Anotace v angličtině
Maize and sorghum are the most important crops worldwide, used for fodder, food and technical purposes. The aim of this thesis is to summarize information about the properties of these crops and possibilities of their usage as fodder plants.
The sorghum is compared to determine the effect of the inter-row spacing on the yield of each variety of sorghum plant. The comparison resulted in the statement that the inter-row spacing has a significant effect on the yield of each species. The experiments proved that 12.5 50 cm rows resulted in the highest yields while the 75 cm rows showed decrease in the yields.
The qualitative parameters of maize were tested for nutrient composition in relation to dry matter. The sources established that the optimum dry matter of the harvested material ranges between 30 33 %. It is the dry matter when the plants contain water-soluble sugar needed for fermentation process and animal nutrition. These plants also contain sufficiently high proportion of starch. The dry matter of the plant lower than 28 % and higher than 35 % is not suitable for silage.
Klíčová slova
čirok, kukuřice, výnos, kvalita
Klíčová slova v angličtině
sorghum, maize, yield, quality
Rozsah průvodní práce
52 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Kukuřice a čirok jsou světově nejvýznamnější plodiny pěstované pro krmné, potravinářské či technické účely. Cílem této práce je formou literárního přehledu shrnout informace o vlastnostech těchto plodin a možnostech jejich využití pro pícninářské účely.
U čiroku je porovnán vliv meziřádkové vzdálenosti na výnos píce u jednotlivých odrůd čiroku. Z tohoto pohledu lze konstatovat, že meziřádková vzdálenost má u jednotlivých odrůd významný vliv na výnos píce. V pokusech bylo dokázáno, že nejvyšší výnosy byly dosaženy při meziřádkové vzdálenosti 12,5 50 cm. Při meziřádkové vzdálenosti 75 cm došlo ke snížení výnosu.
U kvalitativních parametrů kukuřice bylo porovnáno její nutriční složení v závislosti na sušině. Ze zdrojů je patrné, že optimální sušina sklízené hmoty je v rozmezí 30 33 %. Je to sušina, kdy rostliny obsahují vodorozpustné cukry potřebné pro fermentační proces a vlastní výživu zvířat. A také tyto rostliny již obsahují dostatečně vysoký podíl škrobu. Sušina celé rostliny nižší než 28 % a vyšší než 35 % není vhodná pro silážování.
Anotace v angličtině
Maize and sorghum are the most important crops worldwide, used for fodder, food and technical purposes. The aim of this thesis is to summarize information about the properties of these crops and possibilities of their usage as fodder plants.
The sorghum is compared to determine the effect of the inter-row spacing on the yield of each variety of sorghum plant. The comparison resulted in the statement that the inter-row spacing has a significant effect on the yield of each species. The experiments proved that 12.5 50 cm rows resulted in the highest yields while the 75 cm rows showed decrease in the yields.
The qualitative parameters of maize were tested for nutrient composition in relation to dry matter. The sources established that the optimum dry matter of the harvested material ranges between 30 33 %. It is the dry matter when the plants contain water-soluble sugar needed for fermentation process and animal nutrition. These plants also contain sufficiently high proportion of starch. The dry matter of the plant lower than 28 % and higher than 35 % is not suitable for silage.
Klíčová slova
čirok, kukuřice, výnos, kvalita
Klíčová slova v angličtině
sorghum, maize, yield, quality
Zásady pro vypracování
Abstrakt: Stručný popis řešeného tématu, jeho hospodářský, ekologický a ekonomický význam. Cíl práce. Stručný popis metodiky a způsobů řešení tématu. Přehled nejdůležitějších výsledků a doporučení, vyplývajících z řešené problematiky. Úvod a cíl práce: Bakalářská práce bude zpracována formou literární rešerše, doplněnou případně o tabulkové a grafické zpracování získaných údajů a o vlastní komentář (diskuzi) k literárním údajům. Cílem práce bude posouzení pěstování čiroku a kukuřice pro pícninářské účely. Stručný nástin hospodářského, ekonomického a ekologického významu tématu. Literární přehled: Botanická a morfologická charakteristika čiroku a kukuřice. Nároky na podmínky pěstování. Různé způsoby zakládání porostů a ošetřování během vegetace. Sklizeň porostů dle různých způsobů využití. Různé způsoby konzervace píce. Zhodnocení vybraných kvantitativních a kvalitativních ukazatelů. Abiotické a biotické vlivy působící na výnos a kvalitu píce. Tabulkové a grafické zpracování zjištěných hodnot a jejich vyhodnocení vhodnými grafickými metodami. Porovnání různých literárních údajů. Závěr: Přehledné shrnutí nejdůležitějších poznatků a doporučení vyplývajících ze studované problematiky. Seznam použité literatury: V abecedním řazení podle ČSN 01 01 97 Bibliografická citace
Zásady pro vypracování
Abstrakt: Stručný popis řešeného tématu, jeho hospodářský, ekologický a ekonomický význam. Cíl práce. Stručný popis metodiky a způsobů řešení tématu. Přehled nejdůležitějších výsledků a doporučení, vyplývajících z řešené problematiky. Úvod a cíl práce: Bakalářská práce bude zpracována formou literární rešerše, doplněnou případně o tabulkové a grafické zpracování získaných údajů a o vlastní komentář (diskuzi) k literárním údajům. Cílem práce bude posouzení pěstování čiroku a kukuřice pro pícninářské účely. Stručný nástin hospodářského, ekonomického a ekologického významu tématu. Literární přehled: Botanická a morfologická charakteristika čiroku a kukuřice. Nároky na podmínky pěstování. Různé způsoby zakládání porostů a ošetřování během vegetace. Sklizeň porostů dle různých způsobů využití. Různé způsoby konzervace píce. Zhodnocení vybraných kvantitativních a kvalitativních ukazatelů. Abiotické a biotické vlivy působící na výnos a kvalitu píce. Tabulkové a grafické zpracování zjištěných hodnot a jejich vyhodnocení vhodnými grafickými metodami. Porovnání různých literárních údajů. Závěr: Přehledné shrnutí nejdůležitějších poznatků a doporučení vyplývajících ze studované problematiky. Seznam použité literatury: V abecedním řazení podle ČSN 01 01 97 Bibliografická citace
Seznam doporučené literatury
Zimolka, J. a kol.: Kukuřice - hlavní a alternativní užitkové směry. Profi Press, Praha, 2008, 200 s. ISBN 978-80-86726-31-1
Nedělník, J. a kol.: Výroba kukuřičné siláže a různých fyziologických typů hybridů kukuřice: uplatněná certifikovaná metodika. VÚP Troubsko, Mendelova univerzita, Brno, 2011, 36 s.
ISBN 978-80-86908-25-0
Hermuth, J. a kol.: Čirok obecný - Sorghum bicolor (L.) MOENCH: Možnosti využití v podmínkách České republiky: metodika pro praxi. VÚRV, Praha, 2012, 47 s. ISBN 978-80-7427-093-2
Jančovič, J. a kol.: Krmoviny I. (pestovanie pol'ných krmovin). VÚTI pre pôlnohospodárstvo, Nitra, 2005, 100 s. ISBN 80-89088-40-6.
Časopisy: Plant, Soil and Environment, Journal of Agrobiology, Úroda
Internetové databáze: ISI Web of Knowledge, Scopus, Agris, Agricola, Agroweb
Seznam doporučené literatury
Zimolka, J. a kol.: Kukuřice - hlavní a alternativní užitkové směry. Profi Press, Praha, 2008, 200 s. ISBN 978-80-86726-31-1
Nedělník, J. a kol.: Výroba kukuřičné siláže a různých fyziologických typů hybridů kukuřice: uplatněná certifikovaná metodika. VÚP Troubsko, Mendelova univerzita, Brno, 2011, 36 s.
ISBN 978-80-86908-25-0
Hermuth, J. a kol.: Čirok obecný - Sorghum bicolor (L.) MOENCH: Možnosti využití v podmínkách České republiky: metodika pro praxi. VÚRV, Praha, 2012, 47 s. ISBN 978-80-7427-093-2
Jančovič, J. a kol.: Krmoviny I. (pestovanie pol'ných krmovin). VÚTI pre pôlnohospodárstvo, Nitra, 2005, 100 s. ISBN 80-89088-40-6.
Časopisy: Plant, Soil and Environment, Journal of Agrobiology, Úroda
Internetové databáze: ISI Web of Knowledge, Scopus, Agris, Agricola, Agroweb