Bakalářská práce uvádí výsledky studie zabývající se významem kofeinu v dietním režimu adolescentů. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou kofeinu, popisuje žádoucí i nežádoucí účinky kofeinu na lidský organismus a uvádí jeho nejznámější zdroje. Dále je v teoretické části charakterizováno období adolescence, je představena vhodná výživa, pitný režim a pohyb v životě adolescentů. Praktická část práce vyhodnocuje nejpreferovanější druhy kofeinových nápojů a potravinových doplňků, četnost konzumace a jejich účel v dietním režimu adolescentů. Dále zjišťuje způsob, jakým se dostaly kofeinové potraviny adolescentům do povědomí, kde je nejčastěji získávají a konzumují. Analýza vychází z kvantitativního výzkumu, který byl proveden pomocí anonymního dotazníkového šetření. Získané údaje jsou zpracovány v grafické a tabulkové podobě.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis presents the results of studies on the importance of caffeine in dieting of adolescents. The theoretical part of the thesis deals with the characteristics of caffeine, describes both desirable and undesirable effects of caffeine on the human body and presents his best-known sources. The theoretical part describes the characteristics of adolescence, there is introduced appropriate nutrition, fluid intake and the movement in the life of adolescents. Practical part of thesis evaluates the most preferred types of caffeine beverages and dietary supplements, frequency of consumption and their purpose in dieting of adolescents. It also investigates how the caffeine food is got adolescents in awareness, where is most often acquired and consumed. The analysis is based on quantitative research, which was conducted by using anonymous questionnaires. The obtained data are processed in graphical
and tabular form.
Klíčová slova
kofein, káva, čaj, produkty obsahující kofein, adolescence, výživa
Bakalářská práce uvádí výsledky studie zabývající se významem kofeinu v dietním režimu adolescentů. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou kofeinu, popisuje žádoucí i nežádoucí účinky kofeinu na lidský organismus a uvádí jeho nejznámější zdroje. Dále je v teoretické části charakterizováno období adolescence, je představena vhodná výživa, pitný režim a pohyb v životě adolescentů. Praktická část práce vyhodnocuje nejpreferovanější druhy kofeinových nápojů a potravinových doplňků, četnost konzumace a jejich účel v dietním režimu adolescentů. Dále zjišťuje způsob, jakým se dostaly kofeinové potraviny adolescentům do povědomí, kde je nejčastěji získávají a konzumují. Analýza vychází z kvantitativního výzkumu, který byl proveden pomocí anonymního dotazníkového šetření. Získané údaje jsou zpracovány v grafické a tabulkové podobě.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis presents the results of studies on the importance of caffeine in dieting of adolescents. The theoretical part of the thesis deals with the characteristics of caffeine, describes both desirable and undesirable effects of caffeine on the human body and presents his best-known sources. The theoretical part describes the characteristics of adolescence, there is introduced appropriate nutrition, fluid intake and the movement in the life of adolescents. Practical part of thesis evaluates the most preferred types of caffeine beverages and dietary supplements, frequency of consumption and their purpose in dieting of adolescents. It also investigates how the caffeine food is got adolescents in awareness, where is most often acquired and consumed. The analysis is based on quantitative research, which was conducted by using anonymous questionnaires. The obtained data are processed in graphical
and tabular form.
Klíčová slova
kofein, káva, čaj, produkty obsahující kofein, adolescence, výživa
1.Vyhledávání a studium odborné literatury, periodik, internetových zdrojů.\\
2.Stanovení cíle, hypotéz, metodiky výzkumné části.\\
3.Zpracování obsahu bakalářské práce.\\
4.Komplexní zpracování obsahu bakalářské práce teoretické části- definice kofeinu, jeho význam, metabolismus kofeinu, pozitivní, negativní účinky, charakteristika adolescence.\\
5.Komplexní zpracování obsahu bakalářské práce praktické části- (výzkumná část, dotazníkové šetření, analýza výsledků, hodnocení).\\
6.Prezentace výsledků.\\
7.Závěry a doporučení pro praxi.\\
Cíl práce:\\
1.Zjistit jakým způsobem je kofein u adolescentů konzumován (potraviny, nápoje, potravinové doplňky).\\
2.Stanovit přístup ke zdrojům kofeinu (kavárny, automaty, domov, prodejny s potravinovými doplňky,...)\\
3.Zjistit frekvenci zapojení kofeinu do diety adolescentů.\\
Zásady pro vypracování
1.Vyhledávání a studium odborné literatury, periodik, internetových zdrojů.\\
2.Stanovení cíle, hypotéz, metodiky výzkumné části.\\
3.Zpracování obsahu bakalářské práce.\\
4.Komplexní zpracování obsahu bakalářské práce teoretické části- definice kofeinu, jeho význam, metabolismus kofeinu, pozitivní, negativní účinky, charakteristika adolescence.\\
5.Komplexní zpracování obsahu bakalářské práce praktické části- (výzkumná část, dotazníkové šetření, analýza výsledků, hodnocení).\\
6.Prezentace výsledků.\\
7.Závěry a doporučení pro praxi.\\
Cíl práce:\\
1.Zjistit jakým způsobem je kofein u adolescentů konzumován (potraviny, nápoje, potravinové doplňky).\\
2.Stanovit přístup ke zdrojům kofeinu (kavárny, automaty, domov, prodejny s potravinovými doplňky,...)\\
3.Zjistit frekvenci zapojení kofeinu do diety adolescentů.\\
Seznam doporučené literatury
FIŠAR, Z. a kol. Vybrané kapitoly z biologické psychiatrie. 2. vyd. Praha : Grada Publishing, 2009. 384 s ISBN 978-80-247-2737-0\\
IVERSEN, L. Léky a drogy : Průvodce pro každého. 1. vyd. Praha : Dokořán, 2006.
143 s. ISBN 80-7363-061-3.\\
KREJČÍ, I. O kávě a
aji. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2000.
100 s. ISBN 80-7169-535-1.\\
STANĚK, J. Alkaloidy. Praha: Československá akademie věd, 1957. 653 s.\\
MORAVCOVÁ, J. Biologicky aktivní přírodní látky. Praha: VŠCHT, 2006, 107 s.\\
FRAŇKOVÁ, Slávka. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha : Karolinum, 2003. 256 s. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 80-246-0548-1.\\
FRÜHAUF, Pavel. et al. Fyziologie a patologie dětské výživy. Praha : Karolinum, 2003. 62 s. ISBN 80-246-0069-2.\\
GREGORA, Martin. Výživa malých dětí. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2004. 96 s. ISBN 80-247-9022-X.\\
MACEK, Petr. Adolescence. 2. upr. vyd. Praha : Portál, 2003. 144 s. ISBN 80-7178-747-7.\\
Seznam doporučené literatury
FIŠAR, Z. a kol. Vybrané kapitoly z biologické psychiatrie. 2. vyd. Praha : Grada Publishing, 2009. 384 s ISBN 978-80-247-2737-0\\
IVERSEN, L. Léky a drogy : Průvodce pro každého. 1. vyd. Praha : Dokořán, 2006.
143 s. ISBN 80-7363-061-3.\\
KREJČÍ, I. O kávě a
aji. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2000.
100 s. ISBN 80-7169-535-1.\\
STANĚK, J. Alkaloidy. Praha: Československá akademie věd, 1957. 653 s.\\
MORAVCOVÁ, J. Biologicky aktivní přírodní látky. Praha: VŠCHT, 2006, 107 s.\\
FRAŇKOVÁ, Slávka. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha : Karolinum, 2003. 256 s. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 80-246-0548-1.\\
FRÜHAUF, Pavel. et al. Fyziologie a patologie dětské výživy. Praha : Karolinum, 2003. 62 s. ISBN 80-246-0069-2.\\
GREGORA, Martin. Výživa malých dětí. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2004. 96 s. ISBN 80-247-9022-X.\\
MACEK, Petr. Adolescence. 2. upr. vyd. Praha : Portál, 2003. 144 s. ISBN 80-7178-747-7.\\
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Z. Andrýsková bakalářskou práci obhájila. Blíže viz. posudky.