Práce se zabývá charakteristikou zdrojů antioxidantů a zjišťuje hloubku znalostí o antioxidantech u studentů středních škol. Teoretická část charakterizuje a dělí antioxidanty významné pro lidské zdraví. Dále jsou zde rozděleny, popsány a srovnány hlavní zdroje antioxidantů v lidské stravě. Praktická část obsahuje dotazníkovou akci vztahující se k otázkám ohledně teoretického zájmu o antioxidanty a jejich příjmu v potravě u studentů středních škol ve věku 17-19 let. Výsledky jsou analyzovány a graficky znázorněny. Z výzkumu vyplývá, že více než polovina respondentů pojem antioxidanty zná a přijímá tyto látky ze stravy. Přesto je důležité zvýšit znalosti o antioxidantech již u mladých lidí a dbát na příjem těchto esenciálních látek z pestré stravy.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis is to characterize sources of antioxidants and inquire the depth of knowledge about antioxidants among students of secondary school. The theoretical part of the thesis describes and divides important antioxidants for human health. The main sources of antioxidants in human diet are there divided, described and compared as well. The practical part of the thesis includes the inquiry which evaluates the theoretical interest in antioxidants and dietary intake of antioxidant supplements among 17-19 years-old secondary school students. The results are analyzed and graphically displayed. Research shows that more than a half of the respondents know the term antioxidants and consume these substances in the diet. However, it is important to increase knowledge of antioxidants already among young people and ensure the intake of these essential substances from a varied diet.
Klíčová slova
antioxidanty, volné radikály, reaktivní formy kyslíku a dusíku, vitamíny, stopové prvky, polyfenoly, potraviny, výživa, doplňky stravy
Práce se zabývá charakteristikou zdrojů antioxidantů a zjišťuje hloubku znalostí o antioxidantech u studentů středních škol. Teoretická část charakterizuje a dělí antioxidanty významné pro lidské zdraví. Dále jsou zde rozděleny, popsány a srovnány hlavní zdroje antioxidantů v lidské stravě. Praktická část obsahuje dotazníkovou akci vztahující se k otázkám ohledně teoretického zájmu o antioxidanty a jejich příjmu v potravě u studentů středních škol ve věku 17-19 let. Výsledky jsou analyzovány a graficky znázorněny. Z výzkumu vyplývá, že více než polovina respondentů pojem antioxidanty zná a přijímá tyto látky ze stravy. Přesto je důležité zvýšit znalosti o antioxidantech již u mladých lidí a dbát na příjem těchto esenciálních látek z pestré stravy.
Anotace v angličtině
The aim of the thesis is to characterize sources of antioxidants and inquire the depth of knowledge about antioxidants among students of secondary school. The theoretical part of the thesis describes and divides important antioxidants for human health. The main sources of antioxidants in human diet are there divided, described and compared as well. The practical part of the thesis includes the inquiry which evaluates the theoretical interest in antioxidants and dietary intake of antioxidant supplements among 17-19 years-old secondary school students. The results are analyzed and graphically displayed. Research shows that more than a half of the respondents know the term antioxidants and consume these substances in the diet. However, it is important to increase knowledge of antioxidants already among young people and ensure the intake of these essential substances from a varied diet.
Klíčová slova
antioxidanty, volné radikály, reaktivní formy kyslíku a dusíku, vitamíny, stopové prvky, polyfenoly, potraviny, výživa, doplňky stravy
1.Vyhledávání zdrojů vědecké a odborné literatury vztahující se k tématu.\\
2. Zpracování literárního přehledu - rešerše.\\
3. Stanovení cílů pro bakalářskou práci.\\
4. Stanovení metodického postupu pro zpracování bakalářské práce.\\
5. Zpracování zjištěných výsledků.\\
6. Diskuze a závěry zjištěných výsledků.\\
7. Zpracování seznamu uvedené literatury.\\
Cíl bakalářské práce: \\
Cílem bakalářské práce bude studium odborné a vědecké literatury k danému tématu a zpracování literární rešerše. V práci budou charakterizovány a srovnávány zdroje a způsoby příjmu antioxidantů podle různých hledisek. Dále bude provedena a vyhodnocena dotazníková akce vztahující se k otázkám ohledně teoretického zájmu o antioxidanty a jejich příjem v potravě u dospělé populace.\\
Zásady pro vypracování
1.Vyhledávání zdrojů vědecké a odborné literatury vztahující se k tématu.\\
2. Zpracování literárního přehledu - rešerše.\\
3. Stanovení cílů pro bakalářskou práci.\\
4. Stanovení metodického postupu pro zpracování bakalářské práce.\\
5. Zpracování zjištěných výsledků.\\
6. Diskuze a závěry zjištěných výsledků.\\
7. Zpracování seznamu uvedené literatury.\\
Cíl bakalářské práce: \\
Cílem bakalářské práce bude studium odborné a vědecké literatury k danému tématu a zpracování literární rešerše. V práci budou charakterizovány a srovnávány zdroje a způsoby příjmu antioxidantů podle různých hledisek. Dále bude provedena a vyhodnocena dotazníková akce vztahující se k otázkám ohledně teoretického zájmu o antioxidanty a jejich příjem v potravě u dospělé populace.\\
Seznam doporučené literatury
HLÚBIK, P., OPLTOVÁ, L. Vitamíny. 1.vyd. Praha: Grada Publishing, 2004. 232 s. ISBN 80-247-0373-4.\\
KADLEC, P., et al. Technologie potravin I.. Praha : VŠCHT, 2002. 300 s. ISBN 80-7080-509-9.\\
KADLEC, P., et al. Technologie potravin II.. Praha : VŠCHT, 2002. 236 s. ISBN 80-7080-510-2.\\
KALAČ, P. Funkční potraviny. České Budějovice : Dona, s. r. o. , 2003. 130 s. ISBN 80-7322-029-6.\\
PÁNEK, J., et al. Základy výživy. Praha : Svoboda servis, 2002. 207 s. ISBN 80-86320-23-5.\\
POSPÍŠIL, J. Antioxidanty. 3.vyd. Praha : Academia, 1973. 392 s. ISBN 509-21-875.\\
ŠTÍPEK, S. et al. Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a v nemoci. Praha : Grada Publishing, 2000, 295s. ISBN 80-7169-704-4.\\
VELÍŠEK, J., et al. Chemie potravin I.. Tábor : OSSIS, 1999. 352 s. ISBN 80-902391-3-7.\\
VELÍŠEK, J., et al. Chemie potravin II.. Tábor : OSSIS, 1999. 328 s. ISBN 80-902391-4-5.\\
VELÍŠEK, J., et al. Chemie potravin III.. Tábor : OSSIS, 1999. 368 s. ISBN 80-902391-5-3.\\
Seznam doporučené literatury
HLÚBIK, P., OPLTOVÁ, L. Vitamíny. 1.vyd. Praha: Grada Publishing, 2004. 232 s. ISBN 80-247-0373-4.\\
KADLEC, P., et al. Technologie potravin I.. Praha : VŠCHT, 2002. 300 s. ISBN 80-7080-509-9.\\
KADLEC, P., et al. Technologie potravin II.. Praha : VŠCHT, 2002. 236 s. ISBN 80-7080-510-2.\\
KALAČ, P. Funkční potraviny. České Budějovice : Dona, s. r. o. , 2003. 130 s. ISBN 80-7322-029-6.\\
PÁNEK, J., et al. Základy výživy. Praha : Svoboda servis, 2002. 207 s. ISBN 80-86320-23-5.\\
POSPÍŠIL, J. Antioxidanty. 3.vyd. Praha : Academia, 1973. 392 s. ISBN 509-21-875.\\
ŠTÍPEK, S. et al. Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a v nemoci. Praha : Grada Publishing, 2000, 295s. ISBN 80-7169-704-4.\\
VELÍŠEK, J., et al. Chemie potravin I.. Tábor : OSSIS, 1999. 352 s. ISBN 80-902391-3-7.\\
VELÍŠEK, J., et al. Chemie potravin II.. Tábor : OSSIS, 1999. 328 s. ISBN 80-902391-4-5.\\
VELÍŠEK, J., et al. Chemie potravin III.. Tábor : OSSIS, 1999. 368 s. ISBN 80-902391-5-3.\\
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Posluchačka práci obhájila. Blíže - viz posudek vedoucího bakalářské práce.