Informace o kvalifikační práci Italský systém kontrolovaných označení původu pro vína - existující apelace, jejich význam pro výrobce, trh a spotřebitele
Bakalářská práce je zaměřena na téma ,,Italský systém kontrolovaných označení původu pro vína - existující apelace, jejich význam pro výrobce, trh a spotřebitele".
Práce je rozdělena do dvou částí. První část pojednává o historii třídění vín na území dnešní Itálie, o tom, jak vznikala současná označení pro vína, která mají původ ve Francii, a o procesu vylepšování klasifikace italských vín za posledních padesát let.
Druhá část je věnována nedávné reformě společné organizace trhu s vínem, která zavedla využívání evropských označení 'chráněné zeměpisné označení' a 'chráněné označení původu' i pro vína. Je zde popsáno, kdy a jakým způsobem byla přenesena příslušná evropská nařízení do italské legislativy. V závěru je charakterizován význam těchto označení pro výrobce, trh a spotřebitele.
Bakalářská práce obsahuje resumé v italštině.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis focus on the topic The Italian system of Controlled Designations of Origin for Wines - Existing Appellations, Their Importance for Producers, Market and Consumers.
The thesis is divided in two parts. The first of them focuses on the history of the wine classification in the area of current Italy, the wine categories currently used for wines/the roots of the current indications for wines which originated in France and the process of improving the marking of the Italian wines during the last fifty years.
The second part is devoted to the recent reform of the common organisation of the market in wine that introduced the use of two European Quality labels 'Protected Geographical Indication' and 'Protected Designation of Origin' for wines. This part also describes when and how European standarts were implemented as national standards. In the conclusion there is characterized the importance of the wine designation for producers, market and consumers.
The Bachelor thesis contains the summary in Italian.
Klíčová slova
Apelace, Společná zemědělská politika, společná organizace trhu s vínem, chráněné označení původu, chráněné zeměpisné označení, víno, Piemont, Barolo, Indicazione Geografica Tipica (IGT), Denominazione di Origine Controllata (DOC), Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)
Klíčová slova v angličtině
Appellation, Common Agriculture Policy, Common Organisation of the Market in Wine, Protected Designation of Origin, Protected Geographical Indications, wines, Piemonte, Barolo, Indicazione Geografica Tipica (IGT), Denominazione di Origine Controllata (DOC), Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)
Rozsah průvodní práce
50 s., 82 050 slov
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na téma ,,Italský systém kontrolovaných označení původu pro vína - existující apelace, jejich význam pro výrobce, trh a spotřebitele".
Práce je rozdělena do dvou částí. První část pojednává o historii třídění vín na území dnešní Itálie, o tom, jak vznikala současná označení pro vína, která mají původ ve Francii, a o procesu vylepšování klasifikace italských vín za posledních padesát let.
Druhá část je věnována nedávné reformě společné organizace trhu s vínem, která zavedla využívání evropských označení 'chráněné zeměpisné označení' a 'chráněné označení původu' i pro vína. Je zde popsáno, kdy a jakým způsobem byla přenesena příslušná evropská nařízení do italské legislativy. V závěru je charakterizován význam těchto označení pro výrobce, trh a spotřebitele.
Bakalářská práce obsahuje resumé v italštině.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis focus on the topic The Italian system of Controlled Designations of Origin for Wines - Existing Appellations, Their Importance for Producers, Market and Consumers.
The thesis is divided in two parts. The first of them focuses on the history of the wine classification in the area of current Italy, the wine categories currently used for wines/the roots of the current indications for wines which originated in France and the process of improving the marking of the Italian wines during the last fifty years.
The second part is devoted to the recent reform of the common organisation of the market in wine that introduced the use of two European Quality labels 'Protected Geographical Indication' and 'Protected Designation of Origin' for wines. This part also describes when and how European standarts were implemented as national standards. In the conclusion there is characterized the importance of the wine designation for producers, market and consumers.
The Bachelor thesis contains the summary in Italian.
Klíčová slova
Apelace, Společná zemědělská politika, společná organizace trhu s vínem, chráněné označení původu, chráněné zeměpisné označení, víno, Piemont, Barolo, Indicazione Geografica Tipica (IGT), Denominazione di Origine Controllata (DOC), Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)
Klíčová slova v angličtině
Appellation, Common Agriculture Policy, Common Organisation of the Market in Wine, Protected Designation of Origin, Protected Geographical Indications, wines, Piemonte, Barolo, Indicazione Geografica Tipica (IGT), Denominazione di Origine Controllata (DOC), Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)
Zásady pro vypracování
Práce bude věnována tématu označování kvality potravinářských výrobků, které je v současné době aktuální v souvislosti s důrazem na kvalitu potravin, snahou o lepší informovanost spotřebitelů a lepší orientaci na trhu, jakož i v souvislosti se snahou o ochranu kulinárních tradic.\\
Diplomantka se zaměří na italský systém označení kvality pro vína (DOC, DOCG), o jeho původu a důvodech jeho zavedení, o vztahu k systému označení zavedených Evropskou unií a o procesu a zásadách přidělování značek. Poté může o tomto systému pojednat konkrétněji na příkladu produkce některé z italských vinařských oblastí. Bude mít na zřeteli význam těchto označení pro výrobce, trh a spotřebitele a pokusí se jej v závěru práce zhodnotit.\\
Práce bude psána česky, s rozsáhlejším resumé v italštině.\\
Zásady pro vypracování
Práce bude věnována tématu označování kvality potravinářských výrobků, které je v současné době aktuální v souvislosti s důrazem na kvalitu potravin, snahou o lepší informovanost spotřebitelů a lepší orientaci na trhu, jakož i v souvislosti se snahou o ochranu kulinárních tradic.\\
Diplomantka se zaměří na italský systém označení kvality pro vína (DOC, DOCG), o jeho původu a důvodech jeho zavedení, o vztahu k systému označení zavedených Evropskou unií a o procesu a zásadách přidělování značek. Poté může o tomto systému pojednat konkrétněji na příkladu produkce některé z italských vinařských oblastí. Bude mít na zřeteli význam těchto označení pro výrobce, trh a spotřebitele a pokusí se jej v závěru práce zhodnotit.\\
Práce bude psána česky, s rozsáhlejším resumé v italštině.\\
Seznam doporučené literatury
Ivan Jáč, Hospodářská geografie Evropské unie. Liberec, Technická univerzita v Liberci, 2008.\\
Mario Fregoni, La piramide DOC. Storia, contenuti, interpretazioni della 164/92. Bologna, Edagricole, 1994.\\
http://ec.europa.eu\\
http://www.europarl.europa.eu\\
http://eur-lex.europa.eu\\
http://www.politicheagricole.it/ (stránky italského ministerstva zemědělství)\\
Seznam doporučené literatury
Ivan Jáč, Hospodářská geografie Evropské unie. Liberec, Technická univerzita v Liberci, 2008.\\
Mario Fregoni, La piramide DOC. Storia, contenuti, interpretazioni della 164/92. Bologna, Edagricole, 1994.\\
http://ec.europa.eu\\
http://www.europarl.europa.eu\\
http://eur-lex.europa.eu\\
http://www.politicheagricole.it/ (stránky italského ministerstva zemědělství)\\
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, schémata
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Diplomantka představila svou práci, použité metody a dosažené výsledky. V diskusi suverénně a s hlubokou znalostí problematiky reagovala na dotazy komise.