Tématem diplomové práce je senzorické hodnocení vybraného druhu masného výrobku v závislosti na technologii výroby. Práce se zabývá zjištěním postoje spotřebitelů k paštikám a dále podle vybraných senzorických metod vyhodnotit kvalitu vybraného sortimentu paštik. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku masných výrobků, historii výroby paštik, její druhy a nabídky na současném trhu. Jsou zde popsány jednotlivé suroviny používané při výrobě paštik a výroba samotná. V další části je pojednáváno o definici senzorické analýzy, jejich podmínkách a použitých metodách.
Praktická část obsahuje dotazník, který je zaměřen na různé věkové skupiny, které jsou porovnávány mezi sebou v závislosti na postoji spotřebitelů k paštikám. Dále podle vybraných senzorických metod jsou provedeny zkoušky pro zvolené druhy paštik. Nakonec byl pro firmu Mauz, s.r.o. zapojen průzkum, který se týkal atraktivity a ceny obalů paštik.
Anotace v angličtině
The topic of this thesis is sensory evaluation of a selected type of meat product, depending on a manufacturing technology. This work deals with findings on consumers' attitudes pates and evaluating the quality of selected assortment of pates selected by sensory analysis. The theoretical part is focused on the characteristics of meat products, history of pates, its types and an offer on a current market. The thesis describes different raw materials used in the manufacture of pates and production itself. The next part deals with the definition of sensory analysis, conditions and used methods.
The practical part includes a questionnaire that is focused on different age group that are compared with each other, depending on the attitude of consumers towards pates. Than selected sensory methods have been tested for the selected types of pates. Finally it was involved research for the company Mauz, s.r.o., which concerned an attractiveness and cost of packing pates.
Klíčová slova
Paštika, kvalita, senzorická analýza
Klíčová slova v angličtině
Pate, quality, sensory analysis
Rozsah průvodní práce
79 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tématem diplomové práce je senzorické hodnocení vybraného druhu masného výrobku v závislosti na technologii výroby. Práce se zabývá zjištěním postoje spotřebitelů k paštikám a dále podle vybraných senzorických metod vyhodnotit kvalitu vybraného sortimentu paštik. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku masných výrobků, historii výroby paštik, její druhy a nabídky na současném trhu. Jsou zde popsány jednotlivé suroviny používané při výrobě paštik a výroba samotná. V další části je pojednáváno o definici senzorické analýzy, jejich podmínkách a použitých metodách.
Praktická část obsahuje dotazník, který je zaměřen na různé věkové skupiny, které jsou porovnávány mezi sebou v závislosti na postoji spotřebitelů k paštikám. Dále podle vybraných senzorických metod jsou provedeny zkoušky pro zvolené druhy paštik. Nakonec byl pro firmu Mauz, s.r.o. zapojen průzkum, který se týkal atraktivity a ceny obalů paštik.
Anotace v angličtině
The topic of this thesis is sensory evaluation of a selected type of meat product, depending on a manufacturing technology. This work deals with findings on consumers' attitudes pates and evaluating the quality of selected assortment of pates selected by sensory analysis. The theoretical part is focused on the characteristics of meat products, history of pates, its types and an offer on a current market. The thesis describes different raw materials used in the manufacture of pates and production itself. The next part deals with the definition of sensory analysis, conditions and used methods.
The practical part includes a questionnaire that is focused on different age group that are compared with each other, depending on the attitude of consumers towards pates. Than selected sensory methods have been tested for the selected types of pates. Finally it was involved research for the company Mauz, s.r.o., which concerned an attractiveness and cost of packing pates.
Klíčová slova
Paštika, kvalita, senzorická analýza
Klíčová slova v angličtině
Pate, quality, sensory analysis
Zásady pro vypracování
Úvod: Stručný nástin významu tématu a cíl práce. Cílem práce bude pomocí metody senzorického hodnocení potravin a potravinářských produktů, správnou volbou senzorických metod, matematicko-statistickým zpracováním získat ze souboru individuálních posouzení objektivní a reprodukovatelný výsledek. Literární přehled: zhodnocení významu senzorické analýzy, která se i přes vysoký stupeň rozvoje analytických metod udržela dodnes. Materiál a metody: popis metodiky pro různé účely hodnocení. Výsledky: vyhodnocení primárních dat od skupiny posuzovatelů, uspořádání do tabulek a grafů. Diskuse: porovnání vlastních výsledků s literárními údaji , posouzení možností praktického uplatnění dosažených výsledků, poznatků a doporučení. Závěr: Přehledné shrnutí nejdůležitějších poznatků, závěrů a doporučení, vyplývajících z řešené problematiky. Seznam použité literatury: V abecedním řazení podle ČSN 01 01 97 "Bibliografická citace" Obsah: Uvedení stran jednotlivých kapitol práce.
Zásady pro vypracování
Úvod: Stručný nástin významu tématu a cíl práce. Cílem práce bude pomocí metody senzorického hodnocení potravin a potravinářských produktů, správnou volbou senzorických metod, matematicko-statistickým zpracováním získat ze souboru individuálních posouzení objektivní a reprodukovatelný výsledek. Literární přehled: zhodnocení významu senzorické analýzy, která se i přes vysoký stupeň rozvoje analytických metod udržela dodnes. Materiál a metody: popis metodiky pro různé účely hodnocení. Výsledky: vyhodnocení primárních dat od skupiny posuzovatelů, uspořádání do tabulek a grafů. Diskuse: porovnání vlastních výsledků s literárními údaji , posouzení možností praktického uplatnění dosažených výsledků, poznatků a doporučení. Závěr: Přehledné shrnutí nejdůležitějších poznatků, závěrů a doporučení, vyplývajících z řešené problematiky. Seznam použité literatury: V abecedním řazení podle ČSN 01 01 97 "Bibliografická citace" Obsah: Uvedení stran jednotlivých kapitol práce.
Seznam doporučené literatury
Zákon č.110/1997 Sb. O potravinách a tabákových výrobcích, včetně příslušných novelizací.