Produkce drůbežího masa má v ČR a ve světě stále stoupající trend.
Je to dáno především vysokou výkrmovou schopností, krátkým reprodukčním
intervalem, dietetickými vlastnostmi masa a účinností přeměny živin. Ročně
je v Evropské unii na jídlo vyprodukováno okolo 9,6 miliardy kuřat. Brojlerová
kuřata jsou specializovaným typem kuřete chovaným a konzumovaným pro maso.
V celosvětovém srovnání největší podíl produkce drůbežího masa zajišťují USA
a země Evropské unie. Česká republika patří objemem produkce k méně dynamicky
se vyvíjejícím zemím. Kuřecí maso je levnější než ostatní druhy masa a tento fakt
výrazně navýšil jeho podíl na trhu. Je to dáno tím, že kuřecí maso obsahuje mnoho
hodnotných bílkovin a jeho kuchyňská úprava je velice jednoduchá.
Předmětem zadané diplomové práce bylo vyhodnocení vybraných vlivů
na přírůstek brojlerových kuřat v zemědělském podniku Agro Čejetice s.r.o.
v časovém sledu pěti let (2008?2012). Práce byla zaměřena na výpočet a sledování
Indexu efektivnosti výkrmu během jednotlivých turnusů a na detailní sledování
přírůstků a ztrát v jednotlivých lokalitách. Dále také na spotřebu KKS a vazbu
na průměrnou prodejní hmotnost kuřat.
Anotace v angličtině
Production of poultry meat in the Republic and in the world has upward
trend. This is primarily due to the highly fattening ability, reproductive short interval,
dietetic properties of meat and good efficiency of conversion of feed nutrients.
Every year across the European Union is produced about 9,6 billion broiler chickens.
Broiler chicknes are specialized type of chicken bred and consume for meat.
In a global comparison of the largest share of the production of poultry meat
is provided by the United States and countries of the European Union. Czech
Republic belongs to the volume of production to less dynamically developing
countries. Chicken meat is cheaper than the other kinds of meat and this has
significantly increased its market share. This is due to the fact that chicken meat
contains many valuable protein and its cuisine is very simple.
The subject of the master thesis was to evaluate selected influences
on increment of broiler chickens in the farm Agro Čejetice s.r.o. in a time sequence
of five years (2008-2012). The thesis was focused on the index calculation and
observation of the effectiveness of the fattening period during each batch and
on detailed observation of growths and loss in each of the locations. Also
on the consumption of KKS and link to average selling weight of chicks.
Produkce drůbežího masa má v ČR a ve světě stále stoupající trend.
Je to dáno především vysokou výkrmovou schopností, krátkým reprodukčním
intervalem, dietetickými vlastnostmi masa a účinností přeměny živin. Ročně
je v Evropské unii na jídlo vyprodukováno okolo 9,6 miliardy kuřat. Brojlerová
kuřata jsou specializovaným typem kuřete chovaným a konzumovaným pro maso.
V celosvětovém srovnání největší podíl produkce drůbežího masa zajišťují USA
a země Evropské unie. Česká republika patří objemem produkce k méně dynamicky
se vyvíjejícím zemím. Kuřecí maso je levnější než ostatní druhy masa a tento fakt
výrazně navýšil jeho podíl na trhu. Je to dáno tím, že kuřecí maso obsahuje mnoho
hodnotných bílkovin a jeho kuchyňská úprava je velice jednoduchá.
Předmětem zadané diplomové práce bylo vyhodnocení vybraných vlivů
na přírůstek brojlerových kuřat v zemědělském podniku Agro Čejetice s.r.o.
v časovém sledu pěti let (2008?2012). Práce byla zaměřena na výpočet a sledování
Indexu efektivnosti výkrmu během jednotlivých turnusů a na detailní sledování
přírůstků a ztrát v jednotlivých lokalitách. Dále také na spotřebu KKS a vazbu
na průměrnou prodejní hmotnost kuřat.
Anotace v angličtině
Production of poultry meat in the Republic and in the world has upward
trend. This is primarily due to the highly fattening ability, reproductive short interval,
dietetic properties of meat and good efficiency of conversion of feed nutrients.
Every year across the European Union is produced about 9,6 billion broiler chickens.
Broiler chicknes are specialized type of chicken bred and consume for meat.
In a global comparison of the largest share of the production of poultry meat
is provided by the United States and countries of the European Union. Czech
Republic belongs to the volume of production to less dynamically developing
countries. Chicken meat is cheaper than the other kinds of meat and this has
significantly increased its market share. This is due to the fact that chicken meat
contains many valuable protein and its cuisine is very simple.
The subject of the master thesis was to evaluate selected influences
on increment of broiler chickens in the farm Agro Čejetice s.r.o. in a time sequence
of five years (2008-2012). The thesis was focused on the index calculation and
observation of the effectiveness of the fattening period during each batch and
on detailed observation of growths and loss in each of the locations. Also
on the consumption of KKS and link to average selling weight of chicks.
O ekonomické efektivnosti výkrmu rozhodují vedle výkupní ceny za kg živé hmotnosti, zejména náklady na spotřebovanou energii (teplo, světlo), na jednodenní kuře, spotřebu KKS na kg živé hmotnosti, ztráty úhynem během výkrmu a vlastní délka výkrmu. Tyto výsledky opět závisí na řadě zootechnických a zoohygienických podmínek výkrmu.
Cílem diplomové práce bude vyhodnocení vybraných vlivů na přírůstek brojlerových kuřat v daném zemědělském podniku. Vyhodnotíte spotřebu KKS a vlivy působící na spotřebu KKS. Rovněž vyhodnotíte úroveň a hlavní příčiny ztrát kuřat v průběhu výkrmu u jednotlivých turnusů. Dále vyhodnotíte ekonomickou efektivnost výkrmu kuřat.
K vypracování použijete prvotní data získaná v podniku a data získaná vlastním pozorováním.
Výsledky vyhodnotíte pomocí vhodných statistických metod a ze zjištěných výsledků vyvodíte závěry využitelné pro zemědělskou praxi.
Zásady pro vypracování
O ekonomické efektivnosti výkrmu rozhodují vedle výkupní ceny za kg živé hmotnosti, zejména náklady na spotřebovanou energii (teplo, světlo), na jednodenní kuře, spotřebu KKS na kg živé hmotnosti, ztráty úhynem během výkrmu a vlastní délka výkrmu. Tyto výsledky opět závisí na řadě zootechnických a zoohygienických podmínek výkrmu.
Cílem diplomové práce bude vyhodnocení vybraných vlivů na přírůstek brojlerových kuřat v daném zemědělském podniku. Vyhodnotíte spotřebu KKS a vlivy působící na spotřebu KKS. Rovněž vyhodnotíte úroveň a hlavní příčiny ztrát kuřat v průběhu výkrmu u jednotlivých turnusů. Dále vyhodnotíte ekonomickou efektivnost výkrmu kuřat.
K vypracování použijete prvotní data získaná v podniku a data získaná vlastním pozorováním.
Výsledky vyhodnotíte pomocí vhodných statistických metod a ze zjištěných výsledků vyvodíte závěry využitelné pro zemědělskou praxi.
Seznam doporučené literatury
Zákon č. 130/2006 Sb., vyhláška Mze č. 448/2006 Sb. a související předpisy a normy ve znění pozdějších časově platných předpisů a některé další zákony, vyhlášky a nařízení.
Charles, D.R., Groom, C.M., Bray, T.S.: The effects of temperature on broilers: Interactions between temperature and feeding regime. British Poultry Sci., 22, 1981, 475-481
Periodické časopisy: Náš chov, Slovenský chov, Farmář, Agromagazín, Nový venkov, Zemědělské aktuality ze světa, World's Poultry Science Journal, Czech Journal of Animal Science, Poultry Science, World Poultry, Poultry International a další referátové časopisy, Sborníky z konferencí k aktuálním otázkám v chovu drůbeže, elektronické databáze AGRIS, AGRICOLA, CAB apod.
Seznam doporučené literatury
Zákon č. 130/2006 Sb., vyhláška Mze č. 448/2006 Sb. a související předpisy a normy ve znění pozdějších časově platných předpisů a některé další zákony, vyhlášky a nařízení.
Charles, D.R., Groom, C.M., Bray, T.S.: The effects of temperature on broilers: Interactions between temperature and feeding regime. British Poultry Sci., 22, 1981, 475-481
Periodické časopisy: Náš chov, Slovenský chov, Farmář, Agromagazín, Nový venkov, Zemědělské aktuality ze světa, World's Poultry Science Journal, Czech Journal of Animal Science, Poultry Science, World Poultry, Poultry International a další referátové časopisy, Sborníky z konferencí k aktuálním otázkám v chovu drůbeže, elektronické databáze AGRIS, AGRICOLA, CAB apod.