V současnosti je v Evropě trend k návratu pěstování tradičních krmných plodin. Jednou z nich je oves, jenž je všestranně využitelný již od nepaměti. I v dnešní době je oves zpracováván a využíván v potravinářském průmyslu a dále jako krmivo pro hospodářská zvířata. Další využití ovsa je i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Má vysoký obsah bílkovin a tuku, beta-glukanů, minerálních prvků. Obsahuje vitamín B a E, lecitin, niacin a antioxidanty.
Pokus byl prováděn na pozemku Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, během jednoho roku. V diplomové práci byl sledován vliv předplodiny na výnos a kvalitu ovsa.
V pokusu byly zařazeny tři předplodiny kukuřice, řepka a obilnina (pšenice jarní), po nich bylo zaseto deset odrůd ovsa, čtyři nahé a šest pluchatých, u nichž byl sledován vliv předplodiny na jejich výnos a kvalitu. Hodnocené znaky se sledovaly během vegetace, před sklizní a po sklizni. Během vegetace se sledovalo vzcházení a metání, výška porostu, stupeň polehnutí ovsa, počet lat na m2, zaplevelení, choroby a škůdci, po sklizni se stanovoval výnos sklizeného zrna jeho vlhkost a objemová hmotnost, počet zrn v latě, hmotnost tisíce zrn a podíl zrna na sítě.
Z naměřených hodnot vyplývá, že jako celkově nejlepší předplodina v roce 2012 byla kukuřice a nejlepších výsledků bylo dosaženo u odrůd Abel, Avenuda, Atego, Pogon, Salo.
Anotace v angličtině
Nowadays trend in Europe is returning to harvesting of traditional feeding crops. One of these crops is oat which has been universally used since time immemorial. Even today oats are processing and using in food industry and as a feed for farm animals. Further using of oats is in cosmetics and pharmaceutical industry. Oats contain high amount of proteins and fats, beta-glukan and mineral elements. Oats include vitamins B and E, lecitin, niacin and antioxidants.
Research was executing on fields of University of South Bohemia in České Budějovice during one year. An impact on crop yield and quality of oats was observed in dissertation.
There were used three crops corn, rape and cereal (spring wheat) in research. After these crops were sown ten varieties of oats, four naked and six husked varieties. At these varieties were observed an impact on crop yield and quality of oats. Evaluated characters were monitored during the vegetation, pre-harvest and post-harvest. There were observed germination and methane, height of vegetation, the degree of lodging oats, the number of lat m2, weeds, diseases and pests, after harvest was determine harvested grain yield, moisture and density, number of grains per panicle, thousand grain weight and grain on a network share during the vegetation.
From the measured values follows that the best crop in year 2012 was corn and the best results were achieved by variety Abel, Avenuda, Atego, Pogon, Salo.
Klíčová slova
oves, hmotnost tisíce zrn, objemová hmotnost, velikostní třídění na sítech, výška porostu vliv předplodiny na výnos a kvalitu ovsa
Klíčová slova v angličtině
oats, weight of thousand grains, bulk density, size grading on the screens, height of vegetation, the impact on crop yield and quality of oats
Rozsah průvodní práce
79 s.
Jazyk
CZ
Anotace
V současnosti je v Evropě trend k návratu pěstování tradičních krmných plodin. Jednou z nich je oves, jenž je všestranně využitelný již od nepaměti. I v dnešní době je oves zpracováván a využíván v potravinářském průmyslu a dále jako krmivo pro hospodářská zvířata. Další využití ovsa je i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Má vysoký obsah bílkovin a tuku, beta-glukanů, minerálních prvků. Obsahuje vitamín B a E, lecitin, niacin a antioxidanty.
Pokus byl prováděn na pozemku Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, během jednoho roku. V diplomové práci byl sledován vliv předplodiny na výnos a kvalitu ovsa.
V pokusu byly zařazeny tři předplodiny kukuřice, řepka a obilnina (pšenice jarní), po nich bylo zaseto deset odrůd ovsa, čtyři nahé a šest pluchatých, u nichž byl sledován vliv předplodiny na jejich výnos a kvalitu. Hodnocené znaky se sledovaly během vegetace, před sklizní a po sklizni. Během vegetace se sledovalo vzcházení a metání, výška porostu, stupeň polehnutí ovsa, počet lat na m2, zaplevelení, choroby a škůdci, po sklizni se stanovoval výnos sklizeného zrna jeho vlhkost a objemová hmotnost, počet zrn v latě, hmotnost tisíce zrn a podíl zrna na sítě.
Z naměřených hodnot vyplývá, že jako celkově nejlepší předplodina v roce 2012 byla kukuřice a nejlepších výsledků bylo dosaženo u odrůd Abel, Avenuda, Atego, Pogon, Salo.
Anotace v angličtině
Nowadays trend in Europe is returning to harvesting of traditional feeding crops. One of these crops is oat which has been universally used since time immemorial. Even today oats are processing and using in food industry and as a feed for farm animals. Further using of oats is in cosmetics and pharmaceutical industry. Oats contain high amount of proteins and fats, beta-glukan and mineral elements. Oats include vitamins B and E, lecitin, niacin and antioxidants.
Research was executing on fields of University of South Bohemia in České Budějovice during one year. An impact on crop yield and quality of oats was observed in dissertation.
There were used three crops corn, rape and cereal (spring wheat) in research. After these crops were sown ten varieties of oats, four naked and six husked varieties. At these varieties were observed an impact on crop yield and quality of oats. Evaluated characters were monitored during the vegetation, pre-harvest and post-harvest. There were observed germination and methane, height of vegetation, the degree of lodging oats, the number of lat m2, weeds, diseases and pests, after harvest was determine harvested grain yield, moisture and density, number of grains per panicle, thousand grain weight and grain on a network share during the vegetation.
From the measured values follows that the best crop in year 2012 was corn and the best results were achieved by variety Abel, Avenuda, Atego, Pogon, Salo.
Klíčová slova
oves, hmotnost tisíce zrn, objemová hmotnost, velikostní třídění na sítech, výška porostu vliv předplodiny na výnos a kvalitu ovsa
Klíčová slova v angličtině
oats, weight of thousand grains, bulk density, size grading on the screens, height of vegetation, the impact on crop yield and quality of oats
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Zjistit vliv předplodiny na výnos, jeho tvorbu a vybrané ukazatele kvality u souboru odrůd ovsa.
1) Úvod - stručný nástin významu tématu.
2) Literární přehled - nové poznatky na základě studia doporučené i další získané literatury.
3) Metodický postup:
a. podílet se na založení porostu ovsa v rámci maloparcelkového pokusu s vybranými odrůdami nahého a pluchatého ovsa (projekt NAZV QH 81060);
b. během vegetace provádět fenologická pozorování a sledovat tvorbu a redukci základních výnosotvorných prvků po třech předplodinách (obilnina, řepka, kukuřice);
c. podílet se na sklizni pokusu, po sklizni vyhodnotit základní výnosové prvky a provést vybrané rozbory kvality zrna (objemová hmotnost).
4) Výsledková část - uspořádání do tabulek a grafů.
5) Diskuze - porovnání dosažených výsledků s literárními údaji.
6) Závěr - shrnutí výsledků vlastní práce.
7) Seznam literatury
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Zjistit vliv předplodiny na výnos, jeho tvorbu a vybrané ukazatele kvality u souboru odrůd ovsa.
1) Úvod - stručný nástin významu tématu.
2) Literární přehled - nové poznatky na základě studia doporučené i další získané literatury.
3) Metodický postup:
a. podílet se na založení porostu ovsa v rámci maloparcelkového pokusu s vybranými odrůdami nahého a pluchatého ovsa (projekt NAZV QH 81060);
b. během vegetace provádět fenologická pozorování a sledovat tvorbu a redukci základních výnosotvorných prvků po třech předplodinách (obilnina, řepka, kukuřice);
c. podílet se na sklizni pokusu, po sklizni vyhodnotit základní výnosové prvky a provést vybrané rozbory kvality zrna (objemová hmotnost).
4) Výsledková část - uspořádání do tabulek a grafů.
5) Diskuze - porovnání dosažených výsledků s literárními údaji.
6) Závěr - shrnutí výsledků vlastní práce.
7) Seznam literatury
Seznam doporučené literatury
Moudrý, J.: Základy pěstování ovsa. Institut výchovy a vzdělávání Mze ČR v Praze, 32s.,1993
Moudrý, J. : Bezpluchý oves. Metodiky pro zavádění výsledků výzkumů do zemědělské praxe. Ústav vědeckotechnických informací pro zemědělství, 36s., 1992
Welch, W.R. : The Oat Crop. Production and utilization. Chapman & Hall , London, 1995
Vědecké a odborné časopisy: Rostlinná výroba, Úroda, Farmář, Agromagazín
Internetové databáze AGRIS, CAB, Current content, aj.
Seznam doporučené literatury
Moudrý, J.: Základy pěstování ovsa. Institut výchovy a vzdělávání Mze ČR v Praze, 32s.,1993
Moudrý, J. : Bezpluchý oves. Metodiky pro zavádění výsledků výzkumů do zemědělské praxe. Ústav vědeckotechnických informací pro zemědělství, 36s., 1992
Welch, W.R. : The Oat Crop. Production and utilization. Chapman & Hall , London, 1995
Vědecké a odborné časopisy: Rostlinná výroba, Úroda, Farmář, Agromagazín
Internetové databáze AGRIS, CAB, Current content, aj.