V systému ekologického zemědělství se hospodaří více v souladu s přírodou. Je podporováno šetrné zacházení s životním prostředím, biodiverzita, kvalitní péče o půdu, upřednostňování obnovitelných zdrojů a recyklace surovin.Tento zemědělský systém umožňuje produkovat vysoce kvalitní potraviny. Tato bakalářská práce je zpracována formou literární rešerše. Jejím cílem je ukázat odlišné zásady při pěstování zeleniny v ekologickém zemědělství. První část této práce je zaměřena na ekologické zemědělství a zahrnuje vymezení základních pojmů, popis cílů a principů ekologického zemědělství, jeho vývoj v České republice, Evropské unii a ve světě. Druhá část práce obsahuje základní informace týkající se zásady pěstování zeleniny, její ochrany, kvality, kontroly, certifikace, označování a skladování zeleniny v systému ekologického zemědělství.
Anotace v angličtině
In the organic farming system is farmed more consistent with nature. Careful handling with the environment, biodiversity, quality care of the soil, preference of renewable resources and recycling of materials are supported. This agricultural system is able to produce high quality food. This bachelor thesis is a literary review. Its aim is to show the different principles in the cultivation of vegetables in organic agriculture. The first part of this thesis is focused on organic farming and it includes the definition of basic concepts, description of the targets and principles of organic farming and its development in the Czech Republic, the European Union and the world. The second part of this thesis contains basic information, which relate to the principle of growing vegetables, their protection, quality control, certification, labeling and storage of vegetables in the organic farming system.
V systému ekologického zemědělství se hospodaří více v souladu s přírodou. Je podporováno šetrné zacházení s životním prostředím, biodiverzita, kvalitní péče o půdu, upřednostňování obnovitelných zdrojů a recyklace surovin.Tento zemědělský systém umožňuje produkovat vysoce kvalitní potraviny. Tato bakalářská práce je zpracována formou literární rešerše. Jejím cílem je ukázat odlišné zásady při pěstování zeleniny v ekologickém zemědělství. První část této práce je zaměřena na ekologické zemědělství a zahrnuje vymezení základních pojmů, popis cílů a principů ekologického zemědělství, jeho vývoj v České republice, Evropské unii a ve světě. Druhá část práce obsahuje základní informace týkající se zásady pěstování zeleniny, její ochrany, kvality, kontroly, certifikace, označování a skladování zeleniny v systému ekologického zemědělství.
Anotace v angličtině
In the organic farming system is farmed more consistent with nature. Careful handling with the environment, biodiversity, quality care of the soil, preference of renewable resources and recycling of materials are supported. This agricultural system is able to produce high quality food. This bachelor thesis is a literary review. Its aim is to show the different principles in the cultivation of vegetables in organic agriculture. The first part of this thesis is focused on organic farming and it includes the definition of basic concepts, description of the targets and principles of organic farming and its development in the Czech Republic, the European Union and the world. The second part of this thesis contains basic information, which relate to the principle of growing vegetables, their protection, quality control, certification, labeling and storage of vegetables in the organic farming system.
Abstrakt: Stručný popis řešeného tématu, jeho hospodářský, ekologický a ekonomický význam. Cíl práce. Stručný popis metodiky a způsobů řešení tématu. Přehled nejdůležitějších výsledků a doporučení, vyplývajících z řešené problematiky. Úvod a cíl práce: Bakalářská práce bude zpracována formou literární rešerše, doplněná případně o tabulkové a grafické zpracování získaných údajů a o vlastní komentář (diskuzi) k literárním údajům. Cílem práce je ukázat odlišné zásady při pěstování zeleniny v ekologickém zemědělství. Stručný nástin hospodářského, ekonomického a ekologického významu tématu. Literární přehled: Zásady pěstování, ochrana, kvalita, kontrola, certifikace, označování a skladování zeleniny v systému ekologického zemědělství. Ekonomické zhodnocení pěstování zeleniny v systému ekologického zemědělství. Fotografická a obrazová dokumentace. Případné tabulkové a grafické zpracování zjištěných hodnot. Porovnání literárních údajů. Závěr: Přehledné shrnutí nejdůležitějších poznatků a doporučení vyplývajících ze studované problematiky. Seznam použité literatury: V abecedním řazení podle ČSN 01 01 97 Bibliografická citace. Obsah: Uvedení stran jednotlivých kapitol práce.
Zásady pro vypracování
Abstrakt: Stručný popis řešeného tématu, jeho hospodářský, ekologický a ekonomický význam. Cíl práce. Stručný popis metodiky a způsobů řešení tématu. Přehled nejdůležitějších výsledků a doporučení, vyplývajících z řešené problematiky. Úvod a cíl práce: Bakalářská práce bude zpracována formou literární rešerše, doplněná případně o tabulkové a grafické zpracování získaných údajů a o vlastní komentář (diskuzi) k literárním údajům. Cílem práce je ukázat odlišné zásady při pěstování zeleniny v ekologickém zemědělství. Stručný nástin hospodářského, ekonomického a ekologického významu tématu. Literární přehled: Zásady pěstování, ochrana, kvalita, kontrola, certifikace, označování a skladování zeleniny v systému ekologického zemědělství. Ekonomické zhodnocení pěstování zeleniny v systému ekologického zemědělství. Fotografická a obrazová dokumentace. Případné tabulkové a grafické zpracování zjištěných hodnot. Porovnání literárních údajů. Závěr: Přehledné shrnutí nejdůležitějších poznatků a doporučení vyplývajících ze studované problematiky. Seznam použité literatury: V abecedním řazení podle ČSN 01 01 97 Bibliografická citace. Obsah: Uvedení stran jednotlivých kapitol práce.
Seznam doporučené literatury
Urban J., et al.: Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi, I. díl (Základy ekologického zemědělství, agroenvironmentální aspekty a pěstování rostlin). Ministerstvo životního prostředí ČR. 2003
Časopisy: Zahradnictví, Zahrádkář, Vinařský obzor, Vinohrad, Plant, Soil and Environment, Journal of Agrobiology, Úroda, Agromagazín
Internetové databáze: ISI Web of Knowledge, Scopus, Agris, Agricola, Agroweb
Seznam doporučené literatury
Urban J., et al.: Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi, I. díl (Základy ekologického zemědělství, agroenvironmentální aspekty a pěstování rostlin). Ministerstvo životního prostředí ČR. 2003
Časopisy: Zahradnictví, Zahrádkář, Vinařský obzor, Vinohrad, Plant, Soil and Environment, Journal of Agrobiology, Úroda, Agromagazín
Internetové databáze: ISI Web of Knowledge, Scopus, Agris, Agricola, Agroweb