Při nákupu sladovnického a krmného ječmene od zemědělských družstev, společností, podniků i menších samostatně hospodařících rolníků, je hodnocena jakost podle ukazatelů, které jsou stanoveny normami. Byla uvedena řada faktorů, které se podílejí na výsledné kvalitě zrna. Byla popsána kritéria kvality a laboratorní metody, podle kterých se postupuje při stanovení jakosti ječmene v laboratoři podniku ZZN Pelhřimov. Průměrné hodnoty výsledků rozborů sladovnického ječmene v letech 2008 - 2012 byly porovnány s celostátním průměrem, který každoročně hodnotí ČÚPS v Brně. Sladovnická kvalita je kromě genetické podstaty nejvíce ovlivněna průběhem počasí v jednotlivých ročnících.
Anotace v angličtině
By the purchasing of malting barley and fodder barley from collective farms, companies, smaller enterprises and also independently farming farmers the quality is evaluated by indicators which are determined by valid standards. A range of factors participating in resulting grain quality. The quality criterions and laboratory methods were created in order to specify the quality of barley in the company laboratory ZZN Pelhřimov. Average values of the results of analysis of malting barley in years 2008 - 2012 were compared wiht the national average which its yearly evaluated by ČÚPS in Brno. In addition to the genetical base the malting quality is mostly influenced by the sequence weather in individual years.
spring barley, winter barley, malting barley, evaluation of quality, moisture, N-substances, germination
Rozsah průvodní práce
63 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Při nákupu sladovnického a krmného ječmene od zemědělských družstev, společností, podniků i menších samostatně hospodařících rolníků, je hodnocena jakost podle ukazatelů, které jsou stanoveny normami. Byla uvedena řada faktorů, které se podílejí na výsledné kvalitě zrna. Byla popsána kritéria kvality a laboratorní metody, podle kterých se postupuje při stanovení jakosti ječmene v laboratoři podniku ZZN Pelhřimov. Průměrné hodnoty výsledků rozborů sladovnického ječmene v letech 2008 - 2012 byly porovnány s celostátním průměrem, který každoročně hodnotí ČÚPS v Brně. Sladovnická kvalita je kromě genetické podstaty nejvíce ovlivněna průběhem počasí v jednotlivých ročnících.
Anotace v angličtině
By the purchasing of malting barley and fodder barley from collective farms, companies, smaller enterprises and also independently farming farmers the quality is evaluated by indicators which are determined by valid standards. A range of factors participating in resulting grain quality. The quality criterions and laboratory methods were created in order to specify the quality of barley in the company laboratory ZZN Pelhřimov. Average values of the results of analysis of malting barley in years 2008 - 2012 were compared wiht the national average which its yearly evaluated by ČÚPS in Brno. In addition to the genetical base the malting quality is mostly influenced by the sequence weather in individual years.
spring barley, winter barley, malting barley, evaluation of quality, moisture, N-substances, germination
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Porovnání kvalitativních kritérií sladovnického a krmného ječmene používaných v praktických podmínkách zvoleného podniku.
1) Úvod - stručný nástin významu tématu.
2) Literární přehled - nové poznatky na základě studia doporučené i další získané literatury.
(pojem "kvalita", sladovnická kvalita, krmná kvalita, faktory ovlivňující kvalitu sladovnického a krmného ječmene, kritéria kvality).
3) Metodický postup:
a) podnik ZZN Pelhřimov (popis činnosti, dodávky od zemědělců, odběry vzorků, technologické zatřídění);
b) zhodnotit používaná kritéria kvality sladovnického a krmného ječmene v letech 2008-2012 v uvedeném podniku a porovnat je s průměrem ČR.
4) Výsledková část - uspořádání do tabulek a grafů, slovní komentář.
5) Závěr - shrnutí výsledků vlastní práce, návrhy opatření.
6) Seznam literatury.
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Porovnání kvalitativních kritérií sladovnického a krmného ječmene používaných v praktických podmínkách zvoleného podniku.
1) Úvod - stručný nástin významu tématu.
2) Literární přehled - nové poznatky na základě studia doporučené i další získané literatury.
(pojem "kvalita", sladovnická kvalita, krmná kvalita, faktory ovlivňující kvalitu sladovnického a krmného ječmene, kritéria kvality).
3) Metodický postup:
a) podnik ZZN Pelhřimov (popis činnosti, dodávky od zemědělců, odběry vzorků, technologické zatřídění);
b) zhodnotit používaná kritéria kvality sladovnického a krmného ječmene v letech 2008-2012 v uvedeném podniku a porovnat je s průměrem ČR.
4) Výsledková část - uspořádání do tabulek a grafů, slovní komentář.
5) Závěr - shrnutí výsledků vlastní práce, návrhy opatření.
6) Seznam literatury.
Seznam doporučené literatury
Prugar J. a kol: Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí, VÚPS a Komise jakosti rostlinných produktů ČAZV, Praha, 2008
Zimolka, J.: Ječmen - formy a užitkové směry v ČR. Proffi Press Praha, 2006
ČSN 46 11 00 - 5, ČSN 46 12 00 -3
Situační a výhledové zprávy Mze ČR
Vědecké a odborné časopisy: Úroda, Farmář, Agromagazín
Internetové databáze AGRIS, CAB, Current content, aj.
Seznam doporučené literatury
Prugar J. a kol: Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí, VÚPS a Komise jakosti rostlinných produktů ČAZV, Praha, 2008
Zimolka, J.: Ječmen - formy a užitkové směry v ČR. Proffi Press Praha, 2006
ČSN 46 11 00 - 5, ČSN 46 12 00 -3
Situační a výhledové zprávy Mze ČR
Vědecké a odborné časopisy: Úroda, Farmář, Agromagazín
Internetové databáze AGRIS, CAB, Current content, aj.