Diplomová práce představí problematiku malých faremních mlékáren na příkladu faremních provozů hospodařících na území Jihočeského kraje. Vymezí cíl práce zaměřený na zhodnocení aktuální situace v oblasti faremního zpracování mléka s ohledem na cíl Společné zemědělské politiky po roce 2013, tedy zvýšit efektivnost zemědělské produkce za účelem dosažení potravinové soběstačnosti.
Anotace v angličtině
This thesis presents problems of small dairy farm on the example of farm operations employed in the South Bohemian Region. It will define the goal of the work focused on the evaluation of the current situation in farm processing of milk with regard to the objective of the Common Agricultural Policy after 2013. The strategy aims to increase the efficiency of agricultural production.
Klíčová slova
malá faremní mlékárna, producent mléka, platné legislativní předpisy, faremní produkce, kráva, ovce, koza
Klíčová slova v angličtině
small dairy farm, producent of milk, legislation in force, farm production, cow, sheep, goat
Rozsah průvodní práce
108 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce představí problematiku malých faremních mlékáren na příkladu faremních provozů hospodařících na území Jihočeského kraje. Vymezí cíl práce zaměřený na zhodnocení aktuální situace v oblasti faremního zpracování mléka s ohledem na cíl Společné zemědělské politiky po roce 2013, tedy zvýšit efektivnost zemědělské produkce za účelem dosažení potravinové soběstačnosti.
Anotace v angličtině
This thesis presents problems of small dairy farm on the example of farm operations employed in the South Bohemian Region. It will define the goal of the work focused on the evaluation of the current situation in farm processing of milk with regard to the objective of the Common Agricultural Policy after 2013. The strategy aims to increase the efficiency of agricultural production.
Klíčová slova
malá faremní mlékárna, producent mléka, platné legislativní předpisy, faremní produkce, kráva, ovce, koza
Klíčová slova v angličtině
small dairy farm, producent of milk, legislation in force, farm production, cow, sheep, goat
Zásady pro vypracování
Cíl práce:
Práce vymezí základní požadavky na provoz malých faremních mlékáren a bude analyzovat zkušenosti jejich provozovatelů. Do závěru budou promítnuty názory dalších zainteresovaných stran (např. SVS, SZIF, dodavatelé provozních zařízení).
Metodický postup:
Studium odborné literatury
Databáze faremních mlékáren
Představení a vzájemné porovnání vybraných mlékárenských provozů
Komunikace s vybranými pověřenými orgány veřejné správy a výrobci/dodavateli provozních zařízení
Formulace závěrů
Rámcová osnova:
1. Úvod. 2. Literární přehled. 3. Cíle a metodika. 4. Malé faremní mlékárny. 5. Dotčené výrobní a správní organizace. 6. Závěr. 7. Přehled použité literatury. 8. Přílohy.
Zásady pro vypracování
Cíl práce:
Práce vymezí základní požadavky na provoz malých faremních mlékáren a bude analyzovat zkušenosti jejich provozovatelů. Do závěru budou promítnuty názory dalších zainteresovaných stran (např. SVS, SZIF, dodavatelé provozních zařízení).
Metodický postup:
Studium odborné literatury
Databáze faremních mlékáren
Představení a vzájemné porovnání vybraných mlékárenských provozů
Komunikace s vybranými pověřenými orgány veřejné správy a výrobci/dodavateli provozních zařízení
Formulace závěrů
Rámcová osnova:
1. Úvod. 2. Literární přehled. 3. Cíle a metodika. 4. Malé faremní mlékárny. 5. Dotčené výrobní a správní organizace. 6. Závěr. 7. Přehled použité literatury. 8. Přílohy.
Seznam doporučené literatury
Filipová, M. Faremní zpracování ve světle hygienických předpisů. In: [online]. 1.vydání. Brno, 2008 [cit. 2012-01-18]. Dostupné z: http://www.thinktank.cz/index.php?id=371.
Hrbek, I. Nové prístupy k faremnímu zpracování mléka. In: [online]. [cit. 2012-01-18]. Dostupné z: http://www.bio-mleko.cz/soubory/nove-pristupy-k-faremnimu-zpracovani-haccp-a-dalsi.pdf.
Pešek, M. Ošetřování, hodnocení jakosti a zpracování mléka na farmě. 1. vyd. Praha: Institut výchovy a vzdělávání MZe ČR, 1999. ISBN 80-7105-191-8 : 25.00. Příručka maloproducenta [online]. 1.vydání: Trast pro ekonomiku a společnost, 2008 [cit. 2012-01-18]. Dostupné z: http://www.thinktank.cz/fileadmin/thinktank-upload/texty/prirucka-maloproducenta.pdf.
www.szif.cz
www.mze.cz
www.asz.cz
www.svscr.cz
Seznam doporučené literatury
Filipová, M. Faremní zpracování ve světle hygienických předpisů. In: [online]. 1.vydání. Brno, 2008 [cit. 2012-01-18]. Dostupné z: http://www.thinktank.cz/index.php?id=371.
Hrbek, I. Nové prístupy k faremnímu zpracování mléka. In: [online]. [cit. 2012-01-18]. Dostupné z: http://www.bio-mleko.cz/soubory/nove-pristupy-k-faremnimu-zpracovani-haccp-a-dalsi.pdf.
Pešek, M. Ošetřování, hodnocení jakosti a zpracování mléka na farmě. 1. vyd. Praha: Institut výchovy a vzdělávání MZe ČR, 1999. ISBN 80-7105-191-8 : 25.00. Příručka maloproducenta [online]. 1.vydání: Trast pro ekonomiku a společnost, 2008 [cit. 2012-01-18]. Dostupné z: http://www.thinktank.cz/fileadmin/thinktank-upload/texty/prirucka-maloproducenta.pdf.
www.szif.cz
www.mze.cz
www.asz.cz
www.svscr.cz