Cílem mé bakalářské práce bylo ověřit vliv nahrazení rybího oleje řepkovým na obsah tuku ve svalovině a kompozici mastných kyselin u sivena amerického (Salvelinus fontinalis) s využitím technologie ?finishing feeding?. Experiment probíhal v roce 2012 po dobu 135 dní a jedinci sivena amerického byli rozděleni do 4 skupin. Dvě skupiny byly krmeny celou dobu krmivem obsahujícím pouze řepkový olej nebo rybí olej. Zbylé dvě skupiny měly výkrm rozdělen do dvou fází. V každé fázi byly ryby krmeny jinou dietou. V první fázi se prováděl výkrm, kde byl částečně nahrazen rybí olej olejem řepkovým a ve druhé už krmivem, které tuto náhradu neobsahovalo (?finishing feeding?).
50% nahrazení rybího oleje olejem řepkovým neměla vliv na obsah tuku ve svalovině sivena amerického. Obsah MUFA a n-6 PUFA stoupal s množstvím podávaného řepkového olej, ale zároveň klesal obsah n-3 PUFA, EPA, DHA a poměr n-3/n-6. Následná aplikace technologie ?finishing feeding? s použitím krmiva s rybím olejem měla vliv opačný. Dále se podařila prokázat vysoká spolehlivost předpovědi kompozice mastných kyselin pomocí ředícího modelu. Na základě těchto zjištění lze s vysokou pravděpodobností předpovědět jednak změny kompozice mastných kyselin ve svalovině sivena, ale také vypočítat jak dlouhou dobu je nutno aplikovat "finishing feeding" pro dosažení požadovaných hodnot EPA+DHA, popř. n-3 HUFA.
Anotace v angličtině
The aim of my bachelor thesis was to evaluate the effect of fish oil substitution for rapeseed oil in the feed on the fat content and fatty acid composition in the flesh of Brook trout (Salvelinus fontinalis) in the finishing feeding technology. The experiment was conducted in 2012 for the period of 135 days. The individuals of Brook trout were divided into four groups. The first two groups were fed with the feed containing only rapeseed or fish oil. The feeding of the remaining two groups was divided into two phases. In the first phase the fish oil was partly replaced by the rapeseed oil. In the second phase the fish oil was replaced by the feed which contained fish oil only.
It was proved that a half replacement of the fish oil with the rapeseed oil does not influence the content of fat in the flesh of Brook trout. We observed that the fish had the higher content of MUFA and n-6 PUFA and lower content of n-3 PUFA, DHA, EPA and n-3/n-6 with increasing period where the feed with rapeseed oil was served. Following application of the finishing feeding technology with the use of feed with fish oil had the opposite effects. Furthermore, the dilution model was proved to be highly reliable for the prediction of the fatty acids composition. Based on these findings, it is possible to predict changes of fatty acid composition in the flesh of Brook trout as well as to predict how long is needed to apply finishing feeding to reach required content of EPA+DHA or n-3 HUFA.
Cílem mé bakalářské práce bylo ověřit vliv nahrazení rybího oleje řepkovým na obsah tuku ve svalovině a kompozici mastných kyselin u sivena amerického (Salvelinus fontinalis) s využitím technologie ?finishing feeding?. Experiment probíhal v roce 2012 po dobu 135 dní a jedinci sivena amerického byli rozděleni do 4 skupin. Dvě skupiny byly krmeny celou dobu krmivem obsahujícím pouze řepkový olej nebo rybí olej. Zbylé dvě skupiny měly výkrm rozdělen do dvou fází. V každé fázi byly ryby krmeny jinou dietou. V první fázi se prováděl výkrm, kde byl částečně nahrazen rybí olej olejem řepkovým a ve druhé už krmivem, které tuto náhradu neobsahovalo (?finishing feeding?).
50% nahrazení rybího oleje olejem řepkovým neměla vliv na obsah tuku ve svalovině sivena amerického. Obsah MUFA a n-6 PUFA stoupal s množstvím podávaného řepkového olej, ale zároveň klesal obsah n-3 PUFA, EPA, DHA a poměr n-3/n-6. Následná aplikace technologie ?finishing feeding? s použitím krmiva s rybím olejem měla vliv opačný. Dále se podařila prokázat vysoká spolehlivost předpovědi kompozice mastných kyselin pomocí ředícího modelu. Na základě těchto zjištění lze s vysokou pravděpodobností předpovědět jednak změny kompozice mastných kyselin ve svalovině sivena, ale také vypočítat jak dlouhou dobu je nutno aplikovat "finishing feeding" pro dosažení požadovaných hodnot EPA+DHA, popř. n-3 HUFA.
Anotace v angličtině
The aim of my bachelor thesis was to evaluate the effect of fish oil substitution for rapeseed oil in the feed on the fat content and fatty acid composition in the flesh of Brook trout (Salvelinus fontinalis) in the finishing feeding technology. The experiment was conducted in 2012 for the period of 135 days. The individuals of Brook trout were divided into four groups. The first two groups were fed with the feed containing only rapeseed or fish oil. The feeding of the remaining two groups was divided into two phases. In the first phase the fish oil was partly replaced by the rapeseed oil. In the second phase the fish oil was replaced by the feed which contained fish oil only.
It was proved that a half replacement of the fish oil with the rapeseed oil does not influence the content of fat in the flesh of Brook trout. We observed that the fish had the higher content of MUFA and n-6 PUFA and lower content of n-3 PUFA, DHA, EPA and n-3/n-6 with increasing period where the feed with rapeseed oil was served. Following application of the finishing feeding technology with the use of feed with fish oil had the opposite effects. Furthermore, the dilution model was proved to be highly reliable for the prediction of the fatty acids composition. Based on these findings, it is possible to predict changes of fatty acid composition in the flesh of Brook trout as well as to predict how long is needed to apply finishing feeding to reach required content of EPA+DHA or n-3 HUFA.
Cílem práce bude vypracovat literární rešerši zaměřenou na problematiku vlivu alternativních krmiv na obsah omega 3 mastných kyselin ve svalovině ryb a následně ověřit nahrazení rybího oleje za rostlinný a jeho vliv na obsah a složení tuku u sivena amerického.
V rámci vypracování bakalářské práce bude v první řadě zpracována literární rešerše zaměřená na problematiku vlivu alternativních krmiv na obsah omega 3 mastných kyselin ve svalovině ryb. Hlavní náplní práce bude krmný pokus zaměřený na nahrazení rybího oleje za rostlinný a jeho vliv na obsah a složení tuku u sivena amerického. Ideou je to, že v průběhu chovu sivena se bude používat krmivo založené na méně hodnotných, avšak dlouhodobě udržitelných rostlinných olejích a po určitou dobu před dodáním na trh se budou ryby krmit dietou obsahující rybí olej pro dosažení dávek n-3 kyselin v mase doporučovaných pro prevenci a léčbu kardiovaskulárních chorob.
Vlastní krmný pokus bude probíhat na pstruhařství Annín (Klatovské rybářství a.s.), analýzy a vyhodnocování dat bude probíhat ve VÚRH JU. V pokusu budou použity 2 diety. První bude běžně komerčně dostupná směs určená k výkrmu lososovitých ryb a obsahující rybí olej. Ve druhé dietě bude rybí olej z podstatné části nahrazen olejem rostlinným (řepkovým). Pro pokus bude použit siven americký o hmotnosti 100 g. Ryby budou nasazeny do 8 průtočných kanálů o rozměrech 1 x 1 x 8 m. Na každý kanál bude nasazeno stejné množství ryb, které budou vybrány z jednoho odchovávaného hejna. V průběhu experimentu budou ryby krmeny buď dietou A (rostlinný olej) nebo B (rybí olej) nebo jejich kombinací. Každá varianta bude realizována v duplikátu. První skupina bude po celou dobu (150 dní) krmena dietou A, druhá skupina po celou dobu dietou B. Třetí skupina bude krmena nejprve dietou A a po 80 dnech přejde na dietu B. Čtvrtá skupina bude krmena nejprve dietou A a po 115 dnech výkrmu přejde na dietu B. Vzorky svaloviny pro analýzy mastných kyselin budou odebírány na počátku pokusu, dále po 80 a 115 dnech a na konci experimentu. Extrakce lipidů ze vzorků masa a krmiv a jejich obsah bude stanoven podle Hara and Radin (1978). Z celkového lipidu budou připraveny metylestery mastných kyselin podle Appelqvist (1968). Kompozice mastných kyselin bude stanovena pomocí plynové chromatografie podle Eriksson and Pickova (2007). Získaná data budou statisticky vyhodnocena a porovnána s literaturou.
Práce bude podporována pilotním projektem: Praktické ověření technologie "finishing feeding" v produkci sivena amerického (Salvelinus fontinalis) v podmínkách českého rybářství.
Zásady pro vypracování
Cílem práce bude vypracovat literární rešerši zaměřenou na problematiku vlivu alternativních krmiv na obsah omega 3 mastných kyselin ve svalovině ryb a následně ověřit nahrazení rybího oleje za rostlinný a jeho vliv na obsah a složení tuku u sivena amerického.
V rámci vypracování bakalářské práce bude v první řadě zpracována literární rešerše zaměřená na problematiku vlivu alternativních krmiv na obsah omega 3 mastných kyselin ve svalovině ryb. Hlavní náplní práce bude krmný pokus zaměřený na nahrazení rybího oleje za rostlinný a jeho vliv na obsah a složení tuku u sivena amerického. Ideou je to, že v průběhu chovu sivena se bude používat krmivo založené na méně hodnotných, avšak dlouhodobě udržitelných rostlinných olejích a po určitou dobu před dodáním na trh se budou ryby krmit dietou obsahující rybí olej pro dosažení dávek n-3 kyselin v mase doporučovaných pro prevenci a léčbu kardiovaskulárních chorob.
Vlastní krmný pokus bude probíhat na pstruhařství Annín (Klatovské rybářství a.s.), analýzy a vyhodnocování dat bude probíhat ve VÚRH JU. V pokusu budou použity 2 diety. První bude běžně komerčně dostupná směs určená k výkrmu lososovitých ryb a obsahující rybí olej. Ve druhé dietě bude rybí olej z podstatné části nahrazen olejem rostlinným (řepkovým). Pro pokus bude použit siven americký o hmotnosti 100 g. Ryby budou nasazeny do 8 průtočných kanálů o rozměrech 1 x 1 x 8 m. Na každý kanál bude nasazeno stejné množství ryb, které budou vybrány z jednoho odchovávaného hejna. V průběhu experimentu budou ryby krmeny buď dietou A (rostlinný olej) nebo B (rybí olej) nebo jejich kombinací. Každá varianta bude realizována v duplikátu. První skupina bude po celou dobu (150 dní) krmena dietou A, druhá skupina po celou dobu dietou B. Třetí skupina bude krmena nejprve dietou A a po 80 dnech přejde na dietu B. Čtvrtá skupina bude krmena nejprve dietou A a po 115 dnech výkrmu přejde na dietu B. Vzorky svaloviny pro analýzy mastných kyselin budou odebírány na počátku pokusu, dále po 80 a 115 dnech a na konci experimentu. Extrakce lipidů ze vzorků masa a krmiv a jejich obsah bude stanoven podle Hara and Radin (1978). Z celkového lipidu budou připraveny metylestery mastných kyselin podle Appelqvist (1968). Kompozice mastných kyselin bude stanovena pomocí plynové chromatografie podle Eriksson and Pickova (2007). Získaná data budou statisticky vyhodnocena a porovnána s literaturou.
Práce bude podporována pilotním projektem: Praktické ověření technologie "finishing feeding" v produkci sivena amerického (Salvelinus fontinalis) v podmínkách českého rybářství.
Seznam doporučené literatury
Bell JG, Henderson RJ, Tocher DR, Sargent JR, 2003. Replacement of dietary fish oil with increasing levels of linseed oil: modification of flesh fatty acid compositions in Atlantic salmon (Salmo salar) using a fish oil finishing diet. Lipids 39: 223-232.
Izquierdo MS, Montero D, Robaina L, Caballero MJ, Rosenlund G, Ginéz R, 2005. Alterations in fillet fatty acid profile and flesh quality in gilthead seabream (Sparus aurata) fed vegetable oils for a long term period. Recovery of fatty acid profiles by fish oil feeding. Aquaculture 250: 431-444.
Jobling M, 2004. "Finishing" feeds for carnivorous fish and the fatty acid dilution model. Aquaculture Research 35:706-709.
Lane RL, Trushenski JT, Kohler CC, 2006. Modification of fillet composition and evidence of differential fatty acid turnover in sunshine bass Morone chrysops x M. saxatilis following change in dietary lipid source. Lipids 41: 1029-1038.
Pickova J, Morkore T, 2007. Alternate oils in fish feeds. Eur J Lipid Technol 109:256-263.
Simopoulos AP, 1999. Essential fatty acids in health and chronic disease. American Journal of Clinical Nutrition 70:560S-569S.
Seznam doporučené literatury
Bell JG, Henderson RJ, Tocher DR, Sargent JR, 2003. Replacement of dietary fish oil with increasing levels of linseed oil: modification of flesh fatty acid compositions in Atlantic salmon (Salmo salar) using a fish oil finishing diet. Lipids 39: 223-232.
Izquierdo MS, Montero D, Robaina L, Caballero MJ, Rosenlund G, Ginéz R, 2005. Alterations in fillet fatty acid profile and flesh quality in gilthead seabream (Sparus aurata) fed vegetable oils for a long term period. Recovery of fatty acid profiles by fish oil feeding. Aquaculture 250: 431-444.
Jobling M, 2004. "Finishing" feeds for carnivorous fish and the fatty acid dilution model. Aquaculture Research 35:706-709.
Lane RL, Trushenski JT, Kohler CC, 2006. Modification of fillet composition and evidence of differential fatty acid turnover in sunshine bass Morone chrysops x M. saxatilis following change in dietary lipid source. Lipids 41: 1029-1038.
Pickova J, Morkore T, 2007. Alternate oils in fish feeds. Eur J Lipid Technol 109:256-263.
Simopoulos AP, 1999. Essential fatty acids in health and chronic disease. American Journal of Clinical Nutrition 70:560S-569S.