Tato diplomová práce se zabývá studiem sekundárních sirných metabolitů hub s výraznými senzorickými vlastnostmi. Pozornost byla zaměřena zejména na jedlou houbu Lentinula edodes a některé druhy rodu Marasmius, které jsou charakteristické pro svou česnekovou chuť a vůni.
Teoretická část diplomové práce nabízí popis i ostatních druhů hub, u kterých lze díky jejich výrazným senzorickým vlastnostem předpokládat existenci těkavých sirných sloučenin. Tyto vlastnosti jsou typické například pro některé zástupce rodů Entoloma, Gymnopus, Mycena, Thelephora nebo rod Tuber.
Experimentální část byla zaměřena na izolaci a spektrální charakterizaci prekurzoru senzoricky aktivních sloučenin jedlé houby Marasmius perforans, triviálně glutamyl marasminu. Dalším cílem bylo metodou GC/MS identifikovat těkavé sirné sloučeniny přítomné v plodnicích Marasmius alliaceus a Thelephora palmata.
Anotace v angličtině
This thesis was focused on sulfur-containing secondary metabolites of mushrooms with significant sensory characteristics, in particular those exhibiting an alliaceous odor.The attention has been focused especially on the edible mushroom Lentinula edodes and some other species of the genus Marasmius, which are characteristic mainly for their garlic like taste and odor.
The experimental part is focused on isolation and spectral characterization of the precursor of sensory active compounds of edible mushroom Marasmius perforans, trivially named -glutamyl-marasmin. Furthermore, this thesis focuses on GC/MS analysis of volatile compounds present in extracts of Marasmius alliaceus and Thelephora palmata.
Klíčová slova
-
Klíčová slova v angličtině
-
Rozsah průvodní práce
67 s. (10958 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá studiem sekundárních sirných metabolitů hub s výraznými senzorickými vlastnostmi. Pozornost byla zaměřena zejména na jedlou houbu Lentinula edodes a některé druhy rodu Marasmius, které jsou charakteristické pro svou česnekovou chuť a vůni.
Teoretická část diplomové práce nabízí popis i ostatních druhů hub, u kterých lze díky jejich výrazným senzorickým vlastnostem předpokládat existenci těkavých sirných sloučenin. Tyto vlastnosti jsou typické například pro některé zástupce rodů Entoloma, Gymnopus, Mycena, Thelephora nebo rod Tuber.
Experimentální část byla zaměřena na izolaci a spektrální charakterizaci prekurzoru senzoricky aktivních sloučenin jedlé houby Marasmius perforans, triviálně glutamyl marasminu. Dalším cílem bylo metodou GC/MS identifikovat těkavé sirné sloučeniny přítomné v plodnicích Marasmius alliaceus a Thelephora palmata.
Anotace v angličtině
This thesis was focused on sulfur-containing secondary metabolites of mushrooms with significant sensory characteristics, in particular those exhibiting an alliaceous odor.The attention has been focused especially on the edible mushroom Lentinula edodes and some other species of the genus Marasmius, which are characteristic mainly for their garlic like taste and odor.
The experimental part is focused on isolation and spectral characterization of the precursor of sensory active compounds of edible mushroom Marasmius perforans, trivially named -glutamyl-marasmin. Furthermore, this thesis focuses on GC/MS analysis of volatile compounds present in extracts of Marasmius alliaceus and Thelephora palmata.
Klíčová slova
-
Klíčová slova v angličtině
-
Zásady pro vypracování
Zásady pro vypracování:\\
- Vypracujte literární rešerši se zaměřením na výskyt sirných sekundárních metabolitů\\
v houbách;\\
- pokuste se izolovat, analyzovat a identifikovat hlavní sirné sloučeniny ve vybraných druzích hub;\\
získané výsledky vyhodnoťte, vhodně zdokumentujte a diskutujte.\\
Zásady pro vypracování
Zásady pro vypracování:\\
- Vypracujte literární rešerši se zaměřením na výskyt sirných sekundárních metabolitů\\
v houbách;\\
- pokuste se izolovat, analyzovat a identifikovat hlavní sirné sloučeniny ve vybraných druzích hub;\\
získané výsledky vyhodnoťte, vhodně zdokumentujte a diskutujte.\\
Seznam doporučené literatury
Yasumoto K. et al.: A new sulfur-containing peptide from Lentinus edodes acting as a precursor for lenthionine. Agric. Biol. Chem. 35, 2059 2069, 1971.\\
Gmelin R. et al.: Epilentinsäure, ein neuer Aroma- und Geruchs-Precursor in Tricholoma Arten. Phytochemistry 19, 553 557, 1980.\\
další vědecké publikace.\\
Seznam doporučené literatury
Yasumoto K. et al.: A new sulfur-containing peptide from Lentinus edodes acting as a precursor for lenthionine. Agric. Biol. Chem. 35, 2059 2069, 1971.\\
Gmelin R. et al.: Epilentinsäure, ein neuer Aroma- und Geruchs-Precursor in Tricholoma Arten. Phytochemistry 19, 553 557, 1980.\\
další vědecké publikace.\\