Tato diplomová práce je zaměřena na základní informace o významu pitného režimu zejména u osob vyššího věku a na vlastní problematiku pitného režimu seniorů v kolektivních zařízeních.
Teoretická část práce obsahuje informace o procesu stárnutí organizmu, významu pitného režimu ve stáří, zdravotních důsledcích při jeho nedodržování a o specifikách pitného režimu ve stáří a v horkém a chladném období. Jednotlivé kapitoly se věnují druhům pitných vod a jejich složkám, jednotlivým typům nápojů a jejich vhodnosti pro seniorskou populaci.
Praktická část analyzuje výsledky z výzkumu prováděného s pomocí anonymních dotazníků v domovech pro seniory a v léčebnách pro dlouhodobě nemocné. Tyto dotazníky byly zaměřeny na frekvenci, množství a sortiment konzumovaných nápojů v jednotlivých obdobích roku a na informovanost seniorů o pitném režimu a také na zdravotní stav seniorů.
Dotazníkové šetření dokazuje, že senioři jsou velmi dobře informováni o zásadách pitného režimu, často však jsou limitování finanční stránkou nebo absencí soběstačnosti.
Anotace v angličtině
This diploma work is aimed at the basic information about the importance of the drinkable regime especially at elderly people and at the topic of the drinkable regime at seniors in collective facilities in general.
The theoretical part contents information about the process of human organism ageing and about the importance of the drinkable regime in senior age. It solves health consequences while the drinkable regime is not being kept sufficiently and it specifies the drinkable regime in senior age during hot and colder periods of the year. In particular chapters there are specified different kinds of water, their elements, particular parts of beverages and their pertinence for the senior population.
The practical part analyses the results of the research that was performed by means of anonymous questionnaires in the facilities for seniors and in hospitals for patients under long-term treatment. These questionnaires are aimed at the frequency, amount and the assortment of the consumed beverages in particular periods of the year and it should reveal if the seniors are well informed about the drinkable regime in connection with their health condition.
The research has proved that seniors are sufficiently informed about the principles of the drinkable regime but they are often limited by the financial situation or by the level of their self-support.
Tato diplomová práce je zaměřena na základní informace o významu pitného režimu zejména u osob vyššího věku a na vlastní problematiku pitného režimu seniorů v kolektivních zařízeních.
Teoretická část práce obsahuje informace o procesu stárnutí organizmu, významu pitného režimu ve stáří, zdravotních důsledcích při jeho nedodržování a o specifikách pitného režimu ve stáří a v horkém a chladném období. Jednotlivé kapitoly se věnují druhům pitných vod a jejich složkám, jednotlivým typům nápojů a jejich vhodnosti pro seniorskou populaci.
Praktická část analyzuje výsledky z výzkumu prováděného s pomocí anonymních dotazníků v domovech pro seniory a v léčebnách pro dlouhodobě nemocné. Tyto dotazníky byly zaměřeny na frekvenci, množství a sortiment konzumovaných nápojů v jednotlivých obdobích roku a na informovanost seniorů o pitném režimu a také na zdravotní stav seniorů.
Dotazníkové šetření dokazuje, že senioři jsou velmi dobře informováni o zásadách pitného režimu, často však jsou limitování finanční stránkou nebo absencí soběstačnosti.
Anotace v angličtině
This diploma work is aimed at the basic information about the importance of the drinkable regime especially at elderly people and at the topic of the drinkable regime at seniors in collective facilities in general.
The theoretical part contents information about the process of human organism ageing and about the importance of the drinkable regime in senior age. It solves health consequences while the drinkable regime is not being kept sufficiently and it specifies the drinkable regime in senior age during hot and colder periods of the year. In particular chapters there are specified different kinds of water, their elements, particular parts of beverages and their pertinence for the senior population.
The practical part analyses the results of the research that was performed by means of anonymous questionnaires in the facilities for seniors and in hospitals for patients under long-term treatment. These questionnaires are aimed at the frequency, amount and the assortment of the consumed beverages in particular periods of the year and it should reveal if the seniors are well informed about the drinkable regime in connection with their health condition.
The research has proved that seniors are sufficiently informed about the principles of the drinkable regime but they are often limited by the financial situation or by the level of their self-support.
Současný stav:
Pitný režim je stále aktuální a zároveň opomíjené téma. Jednou a nemalou skupinou z naší populace jsou senioři. S věkem se u nich vytrácí pocit žízně, a právě proto je u této skupiny nutné ho svědomitě dodržovat. Zároveň může mít negativní dopad na jejich zdraví při nesprávném dodržování.
Cíl práce:
Zjistit rozdíly v pitném režimu seniorů v závislosti na sortimentu nápojů a ročním období.
Hypotézy:
H1 - Senioři si neuvědomují nezbytnost dodržování pitného režimu.
H2 - Existuje rozdíl v sortimentu nápojů konzumovaných seniory v různém období roku.
H3 - Senioři jsou v pitném režimu limitováni zdravotním stavem.
Metodika:
Kvantitativní výzkum pomocí anonymních dotazníků.
Sledovaný soubor budou tvořit dvě skupiny seniorů. Z léčebny dlouhodobě nemocných v Jindřichově Hradci a z domova pro seniory též v Jindřichově Hradci.
Předpokládané využití v praxi:
Osvětlit lépe téma týkající se pitného režimu seniorů a také možnost poskytnout výsledky práce pro další využití v praxi.
Zásady pro vypracování
Současný stav:
Pitný režim je stále aktuální a zároveň opomíjené téma. Jednou a nemalou skupinou z naší populace jsou senioři. S věkem se u nich vytrácí pocit žízně, a právě proto je u této skupiny nutné ho svědomitě dodržovat. Zároveň může mít negativní dopad na jejich zdraví při nesprávném dodržování.
Cíl práce:
Zjistit rozdíly v pitném režimu seniorů v závislosti na sortimentu nápojů a ročním období.
Hypotézy:
H1 - Senioři si neuvědomují nezbytnost dodržování pitného režimu.
H2 - Existuje rozdíl v sortimentu nápojů konzumovaných seniory v různém období roku.
H3 - Senioři jsou v pitném režimu limitováni zdravotním stavem.
Metodika:
Kvantitativní výzkum pomocí anonymních dotazníků.
Sledovaný soubor budou tvořit dvě skupiny seniorů. Z léčebny dlouhodobě nemocných v Jindřichově Hradci a z domova pro seniory též v Jindřichově Hradci.
Předpokládané využití v praxi:
Osvětlit lépe téma týkající se pitného režimu seniorů a také možnost poskytnout výsledky práce pro další využití v praxi.
Seznam doporučené literatury
1.FOŘT, Petr. Co jíme a pijeme. 1. vydání. Praha 1 : Olympia, 2003. 252 s. ISBN 80-7033-814-8
2.KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. 1.vydání. Praha 7 : Grada Publishing, 2004. 136 s. ISBN 80-247-0736-5
3.PÁNEK, Jan, et al. Základy výživy. 1.vydání. Praha : Svoboda servis, 2002. 207 s.ISBN 80-86320-23-5
4.PROVAZNÍK, Kamil; KOMÁREK, Lumír. Manuál prevence v lékařské praxi. 1 vydání. Praha 1 : Fortuna, 2004. 736 s. ISBN 80-7168-942-4
Seznam doporučené literatury
1.FOŘT, Petr. Co jíme a pijeme. 1. vydání. Praha 1 : Olympia, 2003. 252 s. ISBN 80-7033-814-8
2.KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. 1.vydání. Praha 7 : Grada Publishing, 2004. 136 s. ISBN 80-247-0736-5
3.PÁNEK, Jan, et al. Základy výživy. 1.vydání. Praha : Svoboda servis, 2002. 207 s.ISBN 80-86320-23-5
4.PROVAZNÍK, Kamil; KOMÁREK, Lumír. Manuál prevence v lékařské praxi. 1 vydání. Praha 1 : Fortuna, 2004. 736 s. ISBN 80-7168-942-4