Polynenasycené mastné kyseliny, jejich zdroje a využití v potravinách jsou dnes studovaným a zkoumaným tématem mnoha vědců. Jejich vliv na zdraví organismu je prokázaný v mnoha hlediscích. Praktická část se proto zabývá zjištěním a porovnáním znalostí této problematiky ve vybraných skupinách, konkrétně studentů středních a vysokých škol. Teoretická část je zaměřena na zdroje polynenasycených mastných kyselin a jejich využití ve výživě.
Anotace v angličtině
Polyunsaturated fatty acids, their sources and usage in food are nowadays studied and researched topic for many scientists. Their influence on the health of the organism has been proved in many points of view. The practical part is therefore devoted to finding and comparing the knowledge of this issue in chosen groups, namely pupils from high schools and university students. The theoretical part focuses on the sources of polyunsaturated fatty acids and their usage in nutrition.
Klíčová slova
polynenasycené mastné kyseliny, esenciální mastné kyseliny, výživa, zdroje, zdraví, poměr polynenasycených mastných kyselin řady omega 3 a omega 6
Klíčová slova v angličtině
polyunsaturated fatty acids, essential fatty acids, nutrition, sources, health, ratio of polyunsaturated fatty acids omega 3 and omega 6 series
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Polynenasycené mastné kyseliny, jejich zdroje a využití v potravinách jsou dnes studovaným a zkoumaným tématem mnoha vědců. Jejich vliv na zdraví organismu je prokázaný v mnoha hlediscích. Praktická část se proto zabývá zjištěním a porovnáním znalostí této problematiky ve vybraných skupinách, konkrétně studentů středních a vysokých škol. Teoretická část je zaměřena na zdroje polynenasycených mastných kyselin a jejich využití ve výživě.
Anotace v angličtině
Polyunsaturated fatty acids, their sources and usage in food are nowadays studied and researched topic for many scientists. Their influence on the health of the organism has been proved in many points of view. The practical part is therefore devoted to finding and comparing the knowledge of this issue in chosen groups, namely pupils from high schools and university students. The theoretical part focuses on the sources of polyunsaturated fatty acids and their usage in nutrition.
Klíčová slova
polynenasycené mastné kyseliny, esenciální mastné kyseliny, výživa, zdroje, zdraví, poměr polynenasycených mastných kyselin řady omega 3 a omega 6
Klíčová slova v angličtině
polyunsaturated fatty acids, essential fatty acids, nutrition, sources, health, ratio of polyunsaturated fatty acids omega 3 and omega 6 series
Zásady pro vypracování
1. Vyhledání zdroů vědecké a odborné literatury vztahujících se k tématu bakalářské práce.\\
2. Zpracování literární rešerše.\\
3. Stanovení cílů bakalářské práce.\\
4. Stanovení metodického postupu bakalářsképráce.\\
5. Zpracování zjištěných výsledků.\\
6. Diskuze a závěry zjištěných výsledků.\\
7. Zpracování seznamu uvedené literatury.\\
Cíl bakalářské práce:\\
Cílem bakalářské práce bude studium odborné a vědecké literatury k tématu:\\ Zdroje polynenasycených mastných kyselin a možnosti jejich využití ve výživě" a zpracování literární rešerše a přehledu litertury. dále bude provedena a vyhodnocena dotazníková akce "Ověření a srovnání znalostí v tomto tématu mezi studenty středních škol a studenty vysokých škol a problematika mastných kyselin".\\
Zásady pro vypracování
1. Vyhledání zdroů vědecké a odborné literatury vztahujících se k tématu bakalářské práce.\\
2. Zpracování literární rešerše.\\
3. Stanovení cílů bakalářské práce.\\
4. Stanovení metodického postupu bakalářsképráce.\\
5. Zpracování zjištěných výsledků.\\
6. Diskuze a závěry zjištěných výsledků.\\
7. Zpracování seznamu uvedené literatury.\\
Cíl bakalářské práce:\\
Cílem bakalářské práce bude studium odborné a vědecké literatury k tématu:\\ Zdroje polynenasycených mastných kyselin a možnosti jejich využití ve výživě" a zpracování literární rešerše a přehledu litertury. dále bude provedena a vyhodnocena dotazníková akce "Ověření a srovnání znalostí v tomto tématu mezi studenty středních škol a studenty vysokých škol a problematika mastných kyselin".\\
Seznam doporučené literatury
KADLEC, P., et al. Technologie potravin I.. Praha: VŠCHT, 2002.300 s. ISBN 80-7080-509-9\\
KADLEC, P., et. al. Technologie potravin II.. Praha: VŠCHT, 2002. 236 s. ISBN 80-7080-510-2.\\
KALAČ, P. Funkční potraviny. České Budějovice: Dona, s.r.o., 2003. 130 s. ISBN 80-7322-029-6.\\
PÁNEK, J., et al. Základy výživy. Praha: Svoboda servis, 2002, 209 s. ISBN 80-86320-23-5\\
VELÍŠEK, J., et al. Chemie potravin I..Tábor: OSSIS, 19999. 352 s. ISBN 80-902391-3-7\\
VELÍŠEK, J., et al. Chemie potravin II.. Tábor: OSSIS, 1999, 328 s. ISBN 80-902391-4-5\\
VELÍŠEK, J., et al. Chemie potravin III.. Tábor: OSSIS, 1999. 368 s. ISBN 80-902391-5-3.\\
Seznam doporučené literatury
KADLEC, P., et al. Technologie potravin I.. Praha: VŠCHT, 2002.300 s. ISBN 80-7080-509-9\\
KADLEC, P., et. al. Technologie potravin II.. Praha: VŠCHT, 2002. 236 s. ISBN 80-7080-510-2.\\
KALAČ, P. Funkční potraviny. České Budějovice: Dona, s.r.o., 2003. 130 s. ISBN 80-7322-029-6.\\
PÁNEK, J., et al. Základy výživy. Praha: Svoboda servis, 2002, 209 s. ISBN 80-86320-23-5\\
VELÍŠEK, J., et al. Chemie potravin I..Tábor: OSSIS, 19999. 352 s. ISBN 80-902391-3-7\\
VELÍŠEK, J., et al. Chemie potravin II.. Tábor: OSSIS, 1999, 328 s. ISBN 80-902391-4-5\\
VELÍŠEK, J., et al. Chemie potravin III.. Tábor: OSSIS, 1999. 368 s. ISBN 80-902391-5-3.\\