Cílem bakalářské práce bylo zpracovat přehled o obsahu významných stopových prvků v kravském mléce (jod, zinek, měď, mangan) a zhodnotit význam mléka jako jejich přirozeného zdroje ve výživě člověka. Průměrný obsah jodu v kravském mléce v chovech Jihočeského kraje v roce 2009 byl 360,91 ?g/l, v roce 2010 440,62 ?g/1 a v roce 2011 337,14 ?g/1. Průměrný obsah zinku v kravském mléce v roce 2009 byl 4825,15 ?g/1. Průměrný obsah mědi v kravském mléce v roce 2009 byl 38,78 ?g/1. Průměrný obsah manganu v kravském mléce v roce 2009 byl 16,49 ?g/1.
Průměrná spotřeba 0,16 litru mléka na osobu za den zajistila příjem jodu v roce 2009 z 39%, v roce 2010 z 47%, v roce 2011 z 36%, příjem zinku v roce 2009 z 6%, příjem mědi z 0,3% a příjem manganu z 0,07%.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to enumerate the contents of important trace elements in cow's milk (iodine, zinc, copper, manganese) and evaluate the importance of milk as the natural resources in human nutrition. The average content of iodine in cows' milk in farms of South Bohemia in 2009 was 360,91 ?g/l, 2010 440,62 ?g/l in 2011 337,14 ?g/l. The average content of zinc in cow's milk in 2009 was 4825,15 ?g/l. The average content of copper in cow's milk in 2009 was 38,78 ?g/l. The average content of manganese in cow's milk in 2009 was 16,49 ?g/l.
The average consumption of 0.16 liter of milk per person per day provided income of iodine in 2009 in 39%, in 2010 in 47%, in 2011 in 54%, income of zinc in 2009 in
6%, copper income in 0,3% and manganese income in 0,07%.
Klíčová slova
kravské mléko, jod, zinek, měď, mangan
Klíčová slova v angličtině
cow's milk, iodine, zinc, copper, manganese
Rozsah průvodní práce
52 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce bylo zpracovat přehled o obsahu významných stopových prvků v kravském mléce (jod, zinek, měď, mangan) a zhodnotit význam mléka jako jejich přirozeného zdroje ve výživě člověka. Průměrný obsah jodu v kravském mléce v chovech Jihočeského kraje v roce 2009 byl 360,91 ?g/l, v roce 2010 440,62 ?g/1 a v roce 2011 337,14 ?g/1. Průměrný obsah zinku v kravském mléce v roce 2009 byl 4825,15 ?g/1. Průměrný obsah mědi v kravském mléce v roce 2009 byl 38,78 ?g/1. Průměrný obsah manganu v kravském mléce v roce 2009 byl 16,49 ?g/1.
Průměrná spotřeba 0,16 litru mléka na osobu za den zajistila příjem jodu v roce 2009 z 39%, v roce 2010 z 47%, v roce 2011 z 36%, příjem zinku v roce 2009 z 6%, příjem mědi z 0,3% a příjem manganu z 0,07%.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to enumerate the contents of important trace elements in cow's milk (iodine, zinc, copper, manganese) and evaluate the importance of milk as the natural resources in human nutrition. The average content of iodine in cows' milk in farms of South Bohemia in 2009 was 360,91 ?g/l, 2010 440,62 ?g/l in 2011 337,14 ?g/l. The average content of zinc in cow's milk in 2009 was 4825,15 ?g/l. The average content of copper in cow's milk in 2009 was 38,78 ?g/l. The average content of manganese in cow's milk in 2009 was 16,49 ?g/l.
The average consumption of 0.16 liter of milk per person per day provided income of iodine in 2009 in 39%, in 2010 in 47%, in 2011 in 54%, income of zinc in 2009 in
6%, copper income in 0,3% and manganese income in 0,07%.
Klíčová slova
kravské mléko, jod, zinek, měď, mangan
Klíčová slova v angličtině
cow's milk, iodine, zinc, copper, manganese
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Zpracovat přehled o obsahu významných stopových prvků v kravském mléce. Zhodnotit mléko jako přirozený zdroj stopových prvků ve výživě člověka. Metodika: Z dostupných literárních pramenů zpracujte přehled o obsahu stopových prvků v kravském mléce. Zaměřte se zejména na I, Se, Mn, Cu a Zn. Uveďte faktory, které ovlivňují jejich obsah v mléce. Charakterizujte význam stopových prvků pro organizmus zvířat a člověka. Ve výsledkové části bakalářské práce uveďte přehled obsahu stopových prvků v mléce vybraných chovů dojnic (využijte výsledky KVD z let 2005-2010). Na základě spotřeby mléka v ČR na obyvatele, uveďte podíl mléka na krytí potřeby stopových prvků v lidské výživě. V práci charakterizujte i ostatní organické a anorganické složky mléka. Výsledky: Tabulkové a grafické zpracování zjištěných údajů a výsledků Diskuse: Shrnutí zjištěných údajů a výsledků. Zhodnocení mléka jako přirozeného potravního zdroje stopových prvků ve výživě. Porovnání výsledků s literárními údaji. Závěr: Přehledné shrnutí nejdůležitějších poznatků a doporučení vyplývajících z řešené problematiky. Seznam použité literatury: V abecedním řazení podle ČSN 01 01 97 Bibliografická citace. Obsah: Uvedení stran jednotlivých kapitol práce.
Téma je součástí grantu NAZV QH 81105.
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Zpracovat přehled o obsahu významných stopových prvků v kravském mléce. Zhodnotit mléko jako přirozený zdroj stopových prvků ve výživě člověka. Metodika: Z dostupných literárních pramenů zpracujte přehled o obsahu stopových prvků v kravském mléce. Zaměřte se zejména na I, Se, Mn, Cu a Zn. Uveďte faktory, které ovlivňují jejich obsah v mléce. Charakterizujte význam stopových prvků pro organizmus zvířat a člověka. Ve výsledkové části bakalářské práce uveďte přehled obsahu stopových prvků v mléce vybraných chovů dojnic (využijte výsledky KVD z let 2005-2010). Na základě spotřeby mléka v ČR na obyvatele, uveďte podíl mléka na krytí potřeby stopových prvků v lidské výživě. V práci charakterizujte i ostatní organické a anorganické složky mléka. Výsledky: Tabulkové a grafické zpracování zjištěných údajů a výsledků Diskuse: Shrnutí zjištěných údajů a výsledků. Zhodnocení mléka jako přirozeného potravního zdroje stopových prvků ve výživě. Porovnání výsledků s literárními údaji. Závěr: Přehledné shrnutí nejdůležitějších poznatků a doporučení vyplývajících z řešené problematiky. Seznam použité literatury: V abecedním řazení podle ČSN 01 01 97 Bibliografická citace. Obsah: Uvedení stran jednotlivých kapitol práce.
Téma je součástí grantu NAZV QH 81105.
Seznam doporučené literatury
Trávníček, J., Herzig, I., Kroupová, V., Pešinová, H., Richterová, J., Staňková M. (2009): Vývoj obsahu jódu v kravském mléce v České republice.Veterinářství, 59 (9): 558-560
Kursa, J., Trávníček, J., Illek, J., Kroupová V. (2006): Selen a zinek v mléce jako potravině. Veterinářství. 56 (2): 116-120.
Trávníček J. et al. (2004): Mléko jako zdroj zinku a selenu. Vědecký výbor veterinární, VÚVeL v Brně, 20 s.
Trávníček J. et al. (2005): Mléko jako zdroj manganu a molybdenu. Vědecký výbor veterinární, VÚVeL v Brně, 28 s.
Elektronické informační zdroje Akademické knihovny JU v Č. Budějovicích (internetové databáze): ISI Web of Knowledge (Web of Science), Agroweb, Agris, Scopus, Česká zemědělská a bibliografická databáze atd.
Seznam doporučené literatury
Trávníček, J., Herzig, I., Kroupová, V., Pešinová, H., Richterová, J., Staňková M. (2009): Vývoj obsahu jódu v kravském mléce v České republice.Veterinářství, 59 (9): 558-560
Kursa, J., Trávníček, J., Illek, J., Kroupová V. (2006): Selen a zinek v mléce jako potravině. Veterinářství. 56 (2): 116-120.
Trávníček J. et al. (2004): Mléko jako zdroj zinku a selenu. Vědecký výbor veterinární, VÚVeL v Brně, 20 s.
Trávníček J. et al. (2005): Mléko jako zdroj manganu a molybdenu. Vědecký výbor veterinární, VÚVeL v Brně, 28 s.
Elektronické informační zdroje Akademické knihovny JU v Č. Budějovicích (internetové databáze): ISI Web of Knowledge (Web of Science), Agroweb, Agris, Scopus, Česká zemědělská a bibliografická databáze atd.