Cílem práce bylo zjistit složení mléka klisen v jednotlivých fázích laktace a změny v obsahu složek, ke kterým v průběhu laktace dochází. Dále byla zkoumána variabilita v obsahu složek mléka mezi klisnami a případná souvislost v obsahu jednotlivých složek mléka. Byly zjištěny průměrné hodnoty obsahu tuku (1,5%), bílkovin (1,62%), laktózy (6,55%) a sušiny (9,78%) v průběhu pěti měsíců laktace. Bylo zjištěno, že v průběhu laktace klesá obsah tuku (z 1,7% na 1,3%) a bílkovin (z 1,75% na 1,48%). Obsah laktózy a sušiny se nemění. Vyšší variační koeficient byl zjištěn u tuků a bílkovin (mezi 16 -17%), nižší u obsahu laktózy a sušiny (5-6%). Byla zjištěna souvislosti mezi obsahem bílkovin a tuků. Naopak nebyla prokázána souvislost mezi obsahem laktózy a bílkovin, ani mezi obsahem tuku a laktózy.
Anotace v angličtině
The objective is to determine the composition of mare´s milk at different stages of lactation and changes in its content that occurs during lactation. Variability of constituents in the milk contents between mares and possible link in the content of individual components of milk was also examined. Average values of contents were found during the five months of lactation: Fat 1.5%, protein 1.62%, lactose 6.55% and dry matter 9.78%. It was found that during lactation fat content decreases from 1.7% to 1.3% and protein content decreases from 1.75% to 1.48%. Lactose and dry matter content is unchanged. A higher coefficient of variation was found in fat and protein (between 16 -17%), lower in lactose and dry matter content (5-6%). Relation was found between protein and fat. On the contrary, no evidence of correlation between protein and lactose content, nor between the fat and lactose content was found.
Klíčová slova
Kůň, složení mléka, složky mléka, laktace, mléko klisen
Cílem práce bylo zjistit složení mléka klisen v jednotlivých fázích laktace a změny v obsahu složek, ke kterým v průběhu laktace dochází. Dále byla zkoumána variabilita v obsahu složek mléka mezi klisnami a případná souvislost v obsahu jednotlivých složek mléka. Byly zjištěny průměrné hodnoty obsahu tuku (1,5%), bílkovin (1,62%), laktózy (6,55%) a sušiny (9,78%) v průběhu pěti měsíců laktace. Bylo zjištěno, že v průběhu laktace klesá obsah tuku (z 1,7% na 1,3%) a bílkovin (z 1,75% na 1,48%). Obsah laktózy a sušiny se nemění. Vyšší variační koeficient byl zjištěn u tuků a bílkovin (mezi 16 -17%), nižší u obsahu laktózy a sušiny (5-6%). Byla zjištěna souvislosti mezi obsahem bílkovin a tuků. Naopak nebyla prokázána souvislost mezi obsahem laktózy a bílkovin, ani mezi obsahem tuku a laktózy.
Anotace v angličtině
The objective is to determine the composition of mare´s milk at different stages of lactation and changes in its content that occurs during lactation. Variability of constituents in the milk contents between mares and possible link in the content of individual components of milk was also examined. Average values of contents were found during the five months of lactation: Fat 1.5%, protein 1.62%, lactose 6.55% and dry matter 9.78%. It was found that during lactation fat content decreases from 1.7% to 1.3% and protein content decreases from 1.75% to 1.48%. Lactose and dry matter content is unchanged. A higher coefficient of variation was found in fat and protein (between 16 -17%), lower in lactose and dry matter content (5-6%). Relation was found between protein and fat. On the contrary, no evidence of correlation between protein and lactose content, nor between the fat and lactose content was found.
Klíčová slova
Kůň, složení mléka, složky mléka, laktace, mléko klisen
Mléko klisen je v některých evropských státech vzhledem ke svému složení stále žádanější surovinou pro výživu lidí. V průběhu laktace dochází ke změnám složení mléka, úroveň změn jednotlivých složek a variabilita těchto změn není dostatečně známá.\\
Cílem práce bude shromáždit informace o mléčné užitkovosti klisen a možnostech využití koňského mléka. U reprezentativního souboru klisen budete sledovat v průběhu laktace v pravidelných intervalech obsah jednotlivých složek mléka a posoudíte změny obsahu složek mléka a jejich variabilitu v průběhu laktace. U získaných vzorků mléka posoudíte vliv zjistitelných faktorů (věk klisny, stádium laktace, doba ohřebení) působících na obsah jednotlivých složek.\\
Výsledky vyhodnotíte pomocí vhodných statistických metod a vyvodíte závěry z hlediska variability složek mléka klisen a působení rozhodujících faktorů na produkci mléka.
Zásady pro vypracování
Mléko klisen je v některých evropských státech vzhledem ke svému složení stále žádanější surovinou pro výživu lidí. V průběhu laktace dochází ke změnám složení mléka, úroveň změn jednotlivých složek a variabilita těchto změn není dostatečně známá.\\
Cílem práce bude shromáždit informace o mléčné užitkovosti klisen a možnostech využití koňského mléka. U reprezentativního souboru klisen budete sledovat v průběhu laktace v pravidelných intervalech obsah jednotlivých složek mléka a posoudíte změny obsahu složek mléka a jejich variabilitu v průběhu laktace. U získaných vzorků mléka posoudíte vliv zjistitelných faktorů (věk klisny, stádium laktace, doba ohřebení) působících na obsah jednotlivých složek.\\
Výsledky vyhodnotíte pomocí vhodných statistických metod a vyvodíte závěry z hlediska variability složek mléka klisen a působení rozhodujících faktorů na produkci mléka.
Seznam doporučené literatury
Dušek, J.: Chov koní. Praha, Brázda 2007, 445 s.\\
Pikul, J., Wojtowski, J.: Fat and cholesterol kontent and fatty acid composition of mares milk during five lacation month. Journal of Dairy Research 1993, 60, 4, s. 457 - 466. ISSN:0022-0299\\
Flade, J. E. et al.: Chov a sportovně využitie koní. Príroda Bratilava, 1990\\
Malacarne, M., Martuzzi, F., Summer, A. et al.: Protein and fat composition of mares milk. International Dairy Journal 2002, 12, 11, s. 869 - 877. ISSN:0958-6946\\
Doreau, M., Martuzzi, F.: Milk yeld of nursing and diary mares. 3rd European Workshop on Equine Nutrition, JUN, 20-22, 2006, Univ. Molise, Campobasso, Italy. EAAP 2006, 120, s.57-64.
Seznam doporučené literatury
Dušek, J.: Chov koní. Praha, Brázda 2007, 445 s.\\
Pikul, J., Wojtowski, J.: Fat and cholesterol kontent and fatty acid composition of mares milk during five lacation month. Journal of Dairy Research 1993, 60, 4, s. 457 - 466. ISSN:0022-0299\\
Flade, J. E. et al.: Chov a sportovně využitie koní. Príroda Bratilava, 1990\\
Malacarne, M., Martuzzi, F., Summer, A. et al.: Protein and fat composition of mares milk. International Dairy Journal 2002, 12, 11, s. 869 - 877. ISSN:0958-6946\\
Doreau, M., Martuzzi, F.: Milk yeld of nursing and diary mares. 3rd European Workshop on Equine Nutrition, JUN, 20-22, 2006, Univ. Molise, Campobasso, Italy. EAAP 2006, 120, s.57-64.