- Následující požadované údaje nejsou u této VŠKP vyplněny: Název v angličtině, Anotace, Anotace v angličtině, Klíčová slova, Klíčová slova v angličtině
Hlavní téma
Změny v zastoupení mastných kyselin mléčného tuku skotu v závislosti na složení krmiva
Hlavní téma v angličtině
Changes of fatty acid composition in cow's milk fat related to different forage and concentrate treatments
Název dle studenta
Změny v zastoupení mastných kyselin mléčného tuku skotu v závislosti na složení krmiva
Zastoupení mastných kyselin (MK), které jsou hlavní součástí mléčného tuku je již řadu let předmětem výzkumu v souvislosti s jejich významem pro nutriční, technologické a senzorické vlastnosti mléka a mléčných produktů. Složení krmné dávky je jedním z nejdůležitějších faktorů, které spektrum MK mění a dává tak možnost ovlivnit složení mléčného tuku, který je v současné době hodnocen spíše negativně a je jedním z důvodů snížené spotřeby mléka.
Cílem diplomové práce bude posouzení spektra MK mléčného tuku dojnic při zkrmování krmných dávek s odlišným podílem jetelové siláže a odlišným zastoupením doplňkové směsi, vysvětlení příčin rozdílů s doporučením optimální varianty s ohledem na objemnou složku i složení doplňkové směsi.
Diplomová práce bude vypracována v rámci zahraniční stáže (projekt SLU - Milk from cereals and high quality herbage only ) studentky na Swedish University of Agricultural Sciences podle následující osnovy:
1. Úvod - charakteristika a význam řešené problematiky
2. Literární přehled - současný stav poznání problematiky
3. Cíl práce
4. Materiál a metody - charakteristika krmných dávek, odběr vzorků a jejich analýza, popis použitých metod včetně statistických
5. Výsledky - tabulkové a grafické zpracování získaných dat navazující na cíle práce a jejich statistické vyhodnocení
6. Diskuse - vysvětlení příčin rozdílů, porovnání získaných dat se zjištěnými literárními údaji, doporučení vhodných variant krmné dávky
7. Závěr (v anglickém jazyce) - stručné shrnutí výsledků vlastní práce, návrhy a doporučení
8. Závěr (v českém jazyce) - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov
9. Seznam literatury
Zásady pro vypracování
Zastoupení mastných kyselin (MK), které jsou hlavní součástí mléčného tuku je již řadu let předmětem výzkumu v souvislosti s jejich významem pro nutriční, technologické a senzorické vlastnosti mléka a mléčných produktů. Složení krmné dávky je jedním z nejdůležitějších faktorů, které spektrum MK mění a dává tak možnost ovlivnit složení mléčného tuku, který je v současné době hodnocen spíše negativně a je jedním z důvodů snížené spotřeby mléka.
Cílem diplomové práce bude posouzení spektra MK mléčného tuku dojnic při zkrmování krmných dávek s odlišným podílem jetelové siláže a odlišným zastoupením doplňkové směsi, vysvětlení příčin rozdílů s doporučením optimální varianty s ohledem na objemnou složku i složení doplňkové směsi.
Diplomová práce bude vypracována v rámci zahraniční stáže (projekt SLU - Milk from cereals and high quality herbage only ) studentky na Swedish University of Agricultural Sciences podle následující osnovy:
1. Úvod - charakteristika a význam řešené problematiky
2. Literární přehled - současný stav poznání problematiky
3. Cíl práce
4. Materiál a metody - charakteristika krmných dávek, odběr vzorků a jejich analýza, popis použitých metod včetně statistických
5. Výsledky - tabulkové a grafické zpracování získaných dat navazující na cíle práce a jejich statistické vyhodnocení
6. Diskuse - vysvětlení příčin rozdílů, porovnání získaných dat se zjištěnými literárními údaji, doporučení vhodných variant krmné dávky
7. Závěr (v anglickém jazyce) - stručné shrnutí výsledků vlastní práce, návrhy a doporučení
8. Závěr (v českém jazyce) - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov
9. Seznam literatury
Seznam doporučené literatury
ELGERSMA, A. et al.: Modifying milk composition through forage. Anim. Feed Sci. Technol., 2006, 131 (3-4): 207-225.
GERMAN, J. B. et al.: A reappraisal of the impact of dairy foods and milk fat on cardiovascular disease risk. Europ. J. Nutr., 2009, 48 (4): 191-203.
JENSEN, R.G.: The composition of bovine milk lipids: January 1995 to December 2000. J. Dairy Sci., 2002, 85 (2): 295-350.
KALAČ, P.- SAMKOVÁ, E.: The effects of feeding various forages on fatty acid composition of bovine milk fat: A review. Czech J. Anim. Sci., 2010, 55 (12): 521-537.
SAMKOVÁ, E. et al.: Mastné kyseliny mléčného tuku skotu a faktory ovlivňující jejich zastoupení. Vědecká monografie. 1. vyd. České Budějovice: JU ZF, 2008. 90 s.
Databáze Web of Science, CAB Abstracts, Proquest, FSTA, Scopus, Springer Link, atd. dostupné na: http://www.zf.jcu.cz/public/departments/knihovna/, příp. http://www.lib.jcu.cz
Seznam doporučené literatury
ELGERSMA, A. et al.: Modifying milk composition through forage. Anim. Feed Sci. Technol., 2006, 131 (3-4): 207-225.
GERMAN, J. B. et al.: A reappraisal of the impact of dairy foods and milk fat on cardiovascular disease risk. Europ. J. Nutr., 2009, 48 (4): 191-203.
JENSEN, R.G.: The composition of bovine milk lipids: January 1995 to December 2000. J. Dairy Sci., 2002, 85 (2): 295-350.
KALAČ, P.- SAMKOVÁ, E.: The effects of feeding various forages on fatty acid composition of bovine milk fat: A review. Czech J. Anim. Sci., 2010, 55 (12): 521-537.
SAMKOVÁ, E. et al.: Mastné kyseliny mléčného tuku skotu a faktory ovlivňující jejich zastoupení. Vědecká monografie. 1. vyd. České Budějovice: JU ZF, 2008. 90 s.
Databáze Web of Science, CAB Abstracts, Proquest, FSTA, Scopus, Springer Link, atd. dostupné na: http://www.zf.jcu.cz/public/departments/knihovna/, příp. http://www.lib.jcu.cz