Tato bakalářská práce pojednává o tématu poruch příjmu potravy, a také o jejich souvislosti s obezitou a módními redukčními dietami.
Teoretická část práce obsahuje základní informace o poruchách příjmu potravy, tedy obecnou charakteristiku mentální anorexie a bulimie a zmíněny jsou i poruchy atypické a nespecifické jako záchvatovité přejídání, ortorexie, bigorexie a drunkorexie.
Práce se také zabývá rizikovými faktory, které se podílejí na vzniku těchto poruch, dále jsou zde uvedena zdravotní rizika plynoucí z tohoto onemocnění a způsoby léčby nemocných. V práci je též zmíněn jak vztah poruch příjmu potravy a obezity, tak vztah těchto poruch a módních redukčních diet. Uvedena je i stručná charakteristika BMI. Závěr teoretické části je věnován prevenci poruch příjmu potravy.
Praktická část prezentuje výsledky, které vyplynuly z mého průzkumu. Výzkum byl uskutečněn na základě anonymních dotazníků pro dvě skupiny studentů, a sice Gymnázia Milevsko a Střední integrované školy Milevsko. Dotazníky jsou zaměřeny na zjištění informovanosti studentů o problematice poruch příjmu potravy, na jejich znalosti o optimální hodnotě BMI, a také na jejich zkušenosti s redukčními dietami.
Celkové výsledky výzkumu ukazují, že studenti stručný přehled o problematice poruch příjmu potravy mají, nicméně chybějící informace je nutné doplnit a zaměřit se na prevenci již v útlém věku dětí. Stejně tak je důležité nepodceňovat dodržování redukčních diet, které představují pro vznik těchto poruch značné riziko, a neopomíjet nedostatečné znalosti v souvislosti s hodnotami BMI.
Anotace v angličtině
The thesis deals with the topic of eating disorders and with their link to the obesity and trendy lowering diets.
The theoretical part involves fundamental information about eating disorders, which means general characteristics of anorexia nervosa and bulimia nervosa. Also abnormal disorders such as binge eating, orthorexia nervosa, bigorexia and drunkorexia are introduced here.
This work further deals with risk factors that participate in developing these disorders, states the health risks resulting from these diseases and their treatment. The thesis also mentions both the links of eating disorders to the obesity and the relationship of these disorders with trendy lowering diets. Also a brief BMI characteristics is introduced. The conclusion of the work is devoted to the prevention of eating disorders.
The practical part of the thesis presents the results based on my research. It had the form of blind questionnaires for two groups of students from the Secondary Grammar School of Milevsko and the Vocational School of Milevsko. The questionnaires focussed on the students? awareness of eating disorders issue, of optimum BMI and it also focused on their personal experience with lowering diets.
Overall results of the research show that the students are roughly informed about the issue, however, it is essential to supply them with lacking information and focus on prevention at tender age. At the same time it is important not to underestimate dieting, as lowering diets pose a big risk for developing these disorders and not to neglect lack of information regarding the BMI values.
Klíčová slova
Poruchy příjmu potravy, mentální anorexie, mentální bulimie, diety, BMI
Klíčová slova v angličtině
Eating disorders, Anorexia nervosa, Bulimia nervosa, Diets, Body mass index
Rozsah průvodní práce
71 s., 4 s. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce pojednává o tématu poruch příjmu potravy, a také o jejich souvislosti s obezitou a módními redukčními dietami.
Teoretická část práce obsahuje základní informace o poruchách příjmu potravy, tedy obecnou charakteristiku mentální anorexie a bulimie a zmíněny jsou i poruchy atypické a nespecifické jako záchvatovité přejídání, ortorexie, bigorexie a drunkorexie.
Práce se také zabývá rizikovými faktory, které se podílejí na vzniku těchto poruch, dále jsou zde uvedena zdravotní rizika plynoucí z tohoto onemocnění a způsoby léčby nemocných. V práci je též zmíněn jak vztah poruch příjmu potravy a obezity, tak vztah těchto poruch a módních redukčních diet. Uvedena je i stručná charakteristika BMI. Závěr teoretické části je věnován prevenci poruch příjmu potravy.
Praktická část prezentuje výsledky, které vyplynuly z mého průzkumu. Výzkum byl uskutečněn na základě anonymních dotazníků pro dvě skupiny studentů, a sice Gymnázia Milevsko a Střední integrované školy Milevsko. Dotazníky jsou zaměřeny na zjištění informovanosti studentů o problematice poruch příjmu potravy, na jejich znalosti o optimální hodnotě BMI, a také na jejich zkušenosti s redukčními dietami.
Celkové výsledky výzkumu ukazují, že studenti stručný přehled o problematice poruch příjmu potravy mají, nicméně chybějící informace je nutné doplnit a zaměřit se na prevenci již v útlém věku dětí. Stejně tak je důležité nepodceňovat dodržování redukčních diet, které představují pro vznik těchto poruch značné riziko, a neopomíjet nedostatečné znalosti v souvislosti s hodnotami BMI.
Anotace v angličtině
The thesis deals with the topic of eating disorders and with their link to the obesity and trendy lowering diets.
The theoretical part involves fundamental information about eating disorders, which means general characteristics of anorexia nervosa and bulimia nervosa. Also abnormal disorders such as binge eating, orthorexia nervosa, bigorexia and drunkorexia are introduced here.
This work further deals with risk factors that participate in developing these disorders, states the health risks resulting from these diseases and their treatment. The thesis also mentions both the links of eating disorders to the obesity and the relationship of these disorders with trendy lowering diets. Also a brief BMI characteristics is introduced. The conclusion of the work is devoted to the prevention of eating disorders.
The practical part of the thesis presents the results based on my research. It had the form of blind questionnaires for two groups of students from the Secondary Grammar School of Milevsko and the Vocational School of Milevsko. The questionnaires focussed on the students? awareness of eating disorders issue, of optimum BMI and it also focused on their personal experience with lowering diets.
Overall results of the research show that the students are roughly informed about the issue, however, it is essential to supply them with lacking information and focus on prevention at tender age. At the same time it is important not to underestimate dieting, as lowering diets pose a big risk for developing these disorders and not to neglect lack of information regarding the BMI values.
Klíčová slova
Poruchy příjmu potravy, mentální anorexie, mentální bulimie, diety, BMI
Klíčová slova v angličtině
Eating disorders, Anorexia nervosa, Bulimia nervosa, Diets, Body mass index
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky:
Problém poruch příjmu potravy je v současné době aktuální a jejich výskyt souvisí jak s dodržováním módních redukčních diet, tak se zvyšujícím se počtem obézních lidí v populaci.
Cíl práce:
Cílem práce je zjistit informovanost studentů vybraných středních škol v Milevsku o poruchách příjmu potravy, monitorování jejich zkušeností s redukčními dietami a jejich znalostí o optimální hodnotě BMI.
Hypotézy:
H1: Informovanost studentek gymnázia je vyšší než studentek Střední integrované školy.
H2: Studenti, kteří experimentovali s módními redukčními dietami, budou mít nižší BMI než studenti, kteří zkušenosti s dodržováním těchto diet nemají.
H3: Informace o poruchách příjmu potravy a módních redukčních dietách získávají studenti z mediálních zdrojů častěji než od odborných lékařů.
Metodika:
Provedení kvantitativního výzkumu na dvou souborech formou anonymních dotazníků rozdaných studentům středních škol.
Využití v praxi: Výsledky práce budou poskytnuty středním školám. Práce bude sloužit pro další výzkum poruch příjmu potravy.
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky:
Problém poruch příjmu potravy je v současné době aktuální a jejich výskyt souvisí jak s dodržováním módních redukčních diet, tak se zvyšujícím se počtem obézních lidí v populaci.
Cíl práce:
Cílem práce je zjistit informovanost studentů vybraných středních škol v Milevsku o poruchách příjmu potravy, monitorování jejich zkušeností s redukčními dietami a jejich znalostí o optimální hodnotě BMI.
Hypotézy:
H1: Informovanost studentek gymnázia je vyšší než studentek Střední integrované školy.
H2: Studenti, kteří experimentovali s módními redukčními dietami, budou mít nižší BMI než studenti, kteří zkušenosti s dodržováním těchto diet nemají.
H3: Informace o poruchách příjmu potravy a módních redukčních dietách získávají studenti z mediálních zdrojů častěji než od odborných lékařů.
Metodika:
Provedení kvantitativního výzkumu na dvou souborech formou anonymních dotazníků rozdaných studentům středních škol.
Využití v praxi: Výsledky práce budou poskytnuty středním školám. Práce bude sloužit pro další výzkum poruch příjmu potravy.
Seznam doporučené literatury
1. PAPEŽOVÁ, H. Anorexia nervosa. 1. vydání. Praha : Psychiatrické centrum, 2000. ISBN 85121-32-8
2. KRCH, F. D., MÁLKOVÁ, I. Sos nadváha : průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-521-0
3. KRCH, F. D., ET AL. Poruchy příjmu potravy. 2., aktualizované a doplněné vydání. Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0840-X
4.KRCH, F. D. Bulimie : jak bojovat s přejídáním. Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-2130-9
5. KOLEKTIV AUTORŮ. Manuál prevence v lékařské praxi, II. výživa. SZÚ Praha, 1995
6. HAINER, V. A KOLEKTIV. Základy klinické obezitologie. Grada, 2004. ISBN 80-247-0233-9
7. HAINER, V., KUNEŠOVÁ, M. Obezita. Galén, 1997. ISBN 80-85824-67-1
Seznam doporučené literatury
1. PAPEŽOVÁ, H. Anorexia nervosa. 1. vydání. Praha : Psychiatrické centrum, 2000. ISBN 85121-32-8
2. KRCH, F. D., MÁLKOVÁ, I. Sos nadváha : průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-521-0
3. KRCH, F. D., ET AL. Poruchy příjmu potravy. 2., aktualizované a doplněné vydání. Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0840-X
4.KRCH, F. D. Bulimie : jak bojovat s přejídáním. Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-2130-9
5. KOLEKTIV AUTORŮ. Manuál prevence v lékařské praxi, II. výživa. SZÚ Praha, 1995
6. HAINER, V. A KOLEKTIV. Základy klinické obezitologie. Grada, 2004. ISBN 80-247-0233-9
7. HAINER, V., KUNEŠOVÁ, M. Obezita. Galén, 1997. ISBN 80-85824-67-1