Informace o kvalifikační práci Pedagogické pojetí přípravy absolventů oboru cestovního ruchu se zaměřením na gastronomii /v oboru kuchař/ a jeho porovnání s požadavky na trhu práce
Bakalářská práce zjišťuje, zda absolvent SOŠ oboru kuchař má se svými schopnostmi a znalostmi dobré uplatnění v praxi, zda uspokojuje požadavky zaměstnavatelů a majitelů gastronomických zařízení. Zabývá se výzkumem ze strany absolventů i zaměstnavatelů o praktických znalostech v oboru kuchař a uplatněním se na trhu práce.
Anotace v angličtině
-
Klíčová slova
absolvent, gastronomie, kuchař, řemeslo, trh práce, vzdělávací program
Klíčová slova v angličtině
-
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce zjišťuje, zda absolvent SOŠ oboru kuchař má se svými schopnostmi a znalostmi dobré uplatnění v praxi, zda uspokojuje požadavky zaměstnavatelů a majitelů gastronomických zařízení. Zabývá se výzkumem ze strany absolventů i zaměstnavatelů o praktických znalostech v oboru kuchař a uplatněním se na trhu práce.
Anotace v angličtině
-
Klíčová slova
absolvent, gastronomie, kuchař, řemeslo, trh práce, vzdělávací program
Klíčová slova v angličtině
-
Zásady pro vypracování
Autor provede ve své bakalářské práci analýzu současné úrovně vzdělávání hotelových škol a porovná jí s požadavky trhu práce a s odpovídajícími nároky na úroveň služeb v gastronomii v oboru kuchař. Výstupem práce bude porovnání požadavků na absolventy oboru s kompetencemi rozvíjenými v rámci příslušného učebního oboru.\\
V teoretické části bude autorka nejprve sledovat historii a současnost odborného vzdělávání v oboru a zaměří se na evropské trendy v odborné přípravě. Vymezí problematiku klíčových a odborných kompetencí u gastronomických oborů (oboru kuchař) a bude sledovat možnosti pro vzdělávání v tomto oboru v regionu.\\
V praktické části provede průzkum zaměřený na zmapování potřeb praxe. Bude sledovat požadavky na absolventy tak, jak je zaměstnavatelé vyjadřují v inzertní nabídce volných míst, jak o nich referují při řízeném rozhovoru či anketě a jak je definují případně i Úřady práce. Následně porovná zjištěná fakta s pohledem škol, připravujících absolventy či s pohledem samotných učňů končících ročníků. Výstupem z práce budou fakta umožňující úpravy studijních plánů a precizování profilu absolventa zmíněného oboru.
Zásady pro vypracování
Autor provede ve své bakalářské práci analýzu současné úrovně vzdělávání hotelových škol a porovná jí s požadavky trhu práce a s odpovídajícími nároky na úroveň služeb v gastronomii v oboru kuchař. Výstupem práce bude porovnání požadavků na absolventy oboru s kompetencemi rozvíjenými v rámci příslušného učebního oboru.\\
V teoretické části bude autorka nejprve sledovat historii a současnost odborného vzdělávání v oboru a zaměří se na evropské trendy v odborné přípravě. Vymezí problematiku klíčových a odborných kompetencí u gastronomických oborů (oboru kuchař) a bude sledovat možnosti pro vzdělávání v tomto oboru v regionu.\\
V praktické části provede průzkum zaměřený na zmapování potřeb praxe. Bude sledovat požadavky na absolventy tak, jak je zaměstnavatelé vyjadřují v inzertní nabídce volných míst, jak o nich referují při řízeném rozhovoru či anketě a jak je definují případně i Úřady práce. Následně porovná zjištěná fakta s pohledem škol, připravujících absolventy či s pohledem samotných učňů končících ročníků. Výstupem z práce budou fakta umožňující úpravy studijních plánů a precizování profilu absolventa zmíněného oboru.
Seznam doporučené literatury
ARMANNOVÁ, D., FUČÍK, S. Kam kráčí moderní gastronomie? Praha: Food Service, 2007/02\\
BUKOVSKÝ, R. Moderní trendy ve stravování. Praha : Food Service, 2007/02\\
DELORS, J.: Učení je skryté bohatství. Praha, PedF UK, SVP 1997.\\
Evropská komise. Eurydice. Informační síť o vzdělávání v Evropě. Praha, ÚIV, 2003.\\
JEŽKOVÁ, V. a kol. : Vzdělávací systémy v zahraničí. Praha, PedF UK, 1996.\\
JEŽKOVÁ, V., WALTEROVÁ, E.: Vzdělávání v zemích Evropské unie. Praha, PedF UK, CES, 1997.\\
kol.: Evropský systém přenosu kreditů pro odborné vzdělávání a přípravu (ECVET). Evropská komise, Brusel 2005\\
kol.: Maastrichtské komuniké o budoucích prioritách zvýšené evropské spolupráce v odborném vzdělávání a přípravě (Revize kodaňské deklarace z 30. listopadu 2002). Cedefop, Virtual communities. Překlad Národní vzdělávací fond Praha 2004.\\
kol. : Zajišťování kvality v odborné vzdělávání. www.communities.trainingvillage.gr/quality. Praha, národní vzdělávací fond 2006.\\
kol.: Vzdělávání a odborná příprava v Evropě: různé systémy, společné cíle do roku 2010. Evropská komise, Generální ředitelství pro vzdělání a kulturu. Praha, MŠMT 2003.\\
kol.: Evropský rámec kvalifikací 2006. Praha, Národní ústav odborného vzdělávání 2006.\\
ŠŤASTNOVÁ, P. a kol. (2006) Potřeby zaměstnavatelů z pohledu analýzy inzerce a názorů pracovníků personálních agentur. Praha, Národní ústav odborného vzdělávání.\\
TRHLÍKOVÁ, J., VOJTĚCH, J. (2004) Názory pracovníků Úřadů práce na uplatnění absolventů škol - 2004. . Praha, Národní ústav odborného vzdělávání.\\
VAVREČKOVÁ J. (2004) Poptávka po českých kvalifikovaných odbornících v zahraničí. Praha , Výzkumný ústav práce a sociálních věcí.\\
VAŠUTOVÁ, J. Být učitelem. Praha: Univerzita Karlova - Pedagogická fakulta, 2007\\
VAŠUTOVÁ, J. Profese učitele v českém vzdělávacím kontextu. Brno: Paido, 2005. ISBN 80-7315-082-4
Seznam doporučené literatury
ARMANNOVÁ, D., FUČÍK, S. Kam kráčí moderní gastronomie? Praha: Food Service, 2007/02\\
BUKOVSKÝ, R. Moderní trendy ve stravování. Praha : Food Service, 2007/02\\
DELORS, J.: Učení je skryté bohatství. Praha, PedF UK, SVP 1997.\\
Evropská komise. Eurydice. Informační síť o vzdělávání v Evropě. Praha, ÚIV, 2003.\\
JEŽKOVÁ, V. a kol. : Vzdělávací systémy v zahraničí. Praha, PedF UK, 1996.\\
JEŽKOVÁ, V., WALTEROVÁ, E.: Vzdělávání v zemích Evropské unie. Praha, PedF UK, CES, 1997.\\
kol.: Evropský systém přenosu kreditů pro odborné vzdělávání a přípravu (ECVET). Evropská komise, Brusel 2005\\
kol.: Maastrichtské komuniké o budoucích prioritách zvýšené evropské spolupráce v odborném vzdělávání a přípravě (Revize kodaňské deklarace z 30. listopadu 2002). Cedefop, Virtual communities. Překlad Národní vzdělávací fond Praha 2004.\\
kol. : Zajišťování kvality v odborné vzdělávání. www.communities.trainingvillage.gr/quality. Praha, národní vzdělávací fond 2006.\\
kol.: Vzdělávání a odborná příprava v Evropě: různé systémy, společné cíle do roku 2010. Evropská komise, Generální ředitelství pro vzdělání a kulturu. Praha, MŠMT 2003.\\
kol.: Evropský rámec kvalifikací 2006. Praha, Národní ústav odborného vzdělávání 2006.\\
ŠŤASTNOVÁ, P. a kol. (2006) Potřeby zaměstnavatelů z pohledu analýzy inzerce a názorů pracovníků personálních agentur. Praha, Národní ústav odborného vzdělávání.\\
TRHLÍKOVÁ, J., VOJTĚCH, J. (2004) Názory pracovníků Úřadů práce na uplatnění absolventů škol - 2004. . Praha, Národní ústav odborného vzdělávání.\\
VAVREČKOVÁ J. (2004) Poptávka po českých kvalifikovaných odbornících v zahraničí. Praha , Výzkumný ústav práce a sociálních věcí.\\
VAŠUTOVÁ, J. Být učitelem. Praha: Univerzita Karlova - Pedagogická fakulta, 2007\\
VAŠUTOVÁ, J. Profese učitele v českém vzdělávacím kontextu. Brno: Paido, 2005. ISBN 80-7315-082-4