Cílem této práce je dokumentovat působení správné výživy na stav diabetu mellitu II. V teoretické části jsou popsány jednotlivé typy diabetu a jejich léčba. Následuje výklad o správné výživě a jejím působení na člověka s tímto onemocněním. Dále se teoretická část zabývá tím, jak může diabetikům pomoct pohybová aktivita. Rovněž jsou zmíněny psychologické aspekty onemocnění. Výzkumná část je založena na kazuistice pacientky s diabetem 2. typu. Autorka práce jí doporučila dietní jídelníček a navrhla plán pro pohybové aktivity. Práce obsahuje kompletní charakteristiku pacientky - rodinou, osobní, sociální a nutriční anamnézu, farmakologii, a dokumentuje průběh spolupráce s touto diabetičkou. Na závěr jsou zařazeny jídelní i pohybové plány, které autorka pro pacientku připravila.
Anotace v angličtině
The aim of this work was to document the impact of proper nutrition on the course of type II diabetes mellitus. In the theoretical part of the thesis the individual types of diabetes and their treatment are described. Then the definition of healthy nutrition (dieting) and its effects on diseased patient follows. The subsequent theoretical part concerns about how healthy physical activity can aid diabetics. In addition the psychological aspects of the disease are mentioned. Research part of thesis is based on the description of the case report of a patient with type II diabetes. The author projected a dietary bill of fare and also a plan for physical activity. This work contains a complete characteristic of the patient including family, personal and nutritious history, medicaments and report of the cooperation with this patient. At the end of the work a detailed dietary and exercise plan, which was used by the author for this patients is enclosed.
Glycaemia, type II diabetes mellitus, diet for diabetics, carbohydrates, pancreas, physical activity
Rozsah průvodní práce
75 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této práce je dokumentovat působení správné výživy na stav diabetu mellitu II. V teoretické části jsou popsány jednotlivé typy diabetu a jejich léčba. Následuje výklad o správné výživě a jejím působení na člověka s tímto onemocněním. Dále se teoretická část zabývá tím, jak může diabetikům pomoct pohybová aktivita. Rovněž jsou zmíněny psychologické aspekty onemocnění. Výzkumná část je založena na kazuistice pacientky s diabetem 2. typu. Autorka práce jí doporučila dietní jídelníček a navrhla plán pro pohybové aktivity. Práce obsahuje kompletní charakteristiku pacientky - rodinou, osobní, sociální a nutriční anamnézu, farmakologii, a dokumentuje průběh spolupráce s touto diabetičkou. Na závěr jsou zařazeny jídelní i pohybové plány, které autorka pro pacientku připravila.
Anotace v angličtině
The aim of this work was to document the impact of proper nutrition on the course of type II diabetes mellitus. In the theoretical part of the thesis the individual types of diabetes and their treatment are described. Then the definition of healthy nutrition (dieting) and its effects on diseased patient follows. The subsequent theoretical part concerns about how healthy physical activity can aid diabetics. In addition the psychological aspects of the disease are mentioned. Research part of thesis is based on the description of the case report of a patient with type II diabetes. The author projected a dietary bill of fare and also a plan for physical activity. This work contains a complete characteristic of the patient including family, personal and nutritious history, medicaments and report of the cooperation with this patient. At the end of the work a detailed dietary and exercise plan, which was used by the author for this patients is enclosed.
Glycaemia, type II diabetes mellitus, diet for diabetics, carbohydrates, pancreas, physical activity
Zásady pro vypracování
1. Studium odborné literatury.\\
2. Sestavení obsahu bakalářské práce na základě konzultací s vedoucím práce.\\
3. Na základě studia odborné literatury vysvětlit vliv výživy a pohybové aktivity.\\
4. Sestavení individuálního stravovacího plánu a intervenčního programu pro diabetičku 2.typu.\\
5. Realizace intervenčního plánu a reedukace o stravování.\\
6. Analýza výsledků a statistické zpracování.\\
7. Závěry a doporučení pro diabetičku 2.typu.\\
Cíl práce:\\
1. Sledovat hmotnostní úbytek a změny laboratorních hodnot u sledovaného subjektu.\\
2. Aplikací intervenčního pohybového programu preventivně působit proti pozdním komplikacím diabetu mellitu.\\
Zásady pro vypracování
1. Studium odborné literatury.\\
2. Sestavení obsahu bakalářské práce na základě konzultací s vedoucím práce.\\
3. Na základě studia odborné literatury vysvětlit vliv výživy a pohybové aktivity.\\
4. Sestavení individuálního stravovacího plánu a intervenčního programu pro diabetičku 2.typu.\\
5. Realizace intervenčního plánu a reedukace o stravování.\\
6. Analýza výsledků a statistické zpracování.\\
7. Závěry a doporučení pro diabetičku 2.typu.\\
Cíl práce:\\
1. Sledovat hmotnostní úbytek a změny laboratorních hodnot u sledovaného subjektu.\\
2. Aplikací intervenčního pohybového programu preventivně působit proti pozdním komplikacím diabetu mellitu.\\
Seznam doporučené literatury
BARTAŠKOVÁ, D., MENGEROVÁ, O., Cukrovka, Media Publishing, 1.Vydání, Havlíčkův Brod 2008,str.8-24, ISBN: 978-80-85936-60-5\\
BRAND-MILLER, J.,FOSTER-POWELL, COLAGIURI, S., K., Glukózová revoluce, Triton, Praha 2004, str.38, ISBN: 80-7254-535-3\\
DYLEVSKÝ, I., Somatologie, Olomouc: EPAVA, 2000, str. 280-281, ISBN: 80-86297-05-5
JIRKOVSKÁ, A.a kol., Jak (si) léčit a kontrolovat diabetes- Manuál pro edukaci diabetiků, Praha, PANAX 1999 a 2000, str.125\\
KELLER, U., MEIER, R., BERTOLI, S., Klinická výživa, 1.Vydání, Praha 1993, Scienta media , str.70, ISBN: 978-80-85936-60-5\\
SCHREIBER, M., Funkční Somatologie, 1.Vydání, Praha 1998, str. 276, ISBN: 80-86022-28-5\\
Seznam doporučené literatury
BARTAŠKOVÁ, D., MENGEROVÁ, O., Cukrovka, Media Publishing, 1.Vydání, Havlíčkův Brod 2008,str.8-24, ISBN: 978-80-85936-60-5\\
BRAND-MILLER, J.,FOSTER-POWELL, COLAGIURI, S., K., Glukózová revoluce, Triton, Praha 2004, str.38, ISBN: 80-7254-535-3\\
DYLEVSKÝ, I., Somatologie, Olomouc: EPAVA, 2000, str. 280-281, ISBN: 80-86297-05-5
JIRKOVSKÁ, A.a kol., Jak (si) léčit a kontrolovat diabetes- Manuál pro edukaci diabetiků, Praha, PANAX 1999 a 2000, str.125\\
KELLER, U., MEIER, R., BERTOLI, S., Klinická výživa, 1.Vydání, Praha 1993, Scienta media , str.70, ISBN: 978-80-85936-60-5\\
SCHREIBER, M., Funkční Somatologie, 1.Vydání, Praha 1998, str. 276, ISBN: 80-86022-28-5\\