Cílem této práce bylo ověření produkční účinnosti šrotovaného a tepelně upraveného triticale v porovnání s obilovinami bez úprav během 135ti denního krmného pokusu na rybnících v soustavě Naděj.
Bylo sledováno dávkování krmiv, technika přikrmování a kondiční stav nasazených
tržních kaprů v pokusných rybnících s přihlédnutím ke kvalitě vodního prostředí a množství přirozené potravy. Na konci pokusu byly vyhodnoceny hlavní produkční
ukazatele a údaje byly statisticky vyhodnoceny.
Nepodařilo se prokázat vyšší produkční účinnost mechanicky a tepelně upravených
obilovin. Nejvyšší produkční účinnost byla zjištěna u varianty s přikrmováním triticale bez úprav (FCR - 1,4; SGR ? 0,97 %.d-1; PER ? 6,74), dále pak u varianty s přikrmováním triticale tepelně upraveným (FCR ? 1,63; SGR ? 0,88 %.d-1; PER ? 5,79) a nejnižšího produkčního účinku dosáhlo triticale šrotované (FCR ? 1,68; SGR ? 0,86 %.d-1; PER ? 5,62).
Výsledky ovlivnila rozdílná úroveň kvantity zooplanktonu ve sledovaných rybnících.
Anotace v angličtině
The aim of this study was to examine the production efficiency of processed triticale and compared to unmodified triticale during 135 day feeding experiment on ponds in the system Naděj.
Dosing of feed, feeding technique and condition of the market carp in experimental ponds, the quality and quantity of natural food were observed. At the end of the experiment the main production indicators were evaluated and data were statistically evaluated.
Higher production efficiency of mechanical and thermally processed cereals was not proved. The highest production efficiency was observed in variant with triticale supplementary feeding without processing (FCR ? 1.4; SGR ? 0.97 %.d-1; PER ? 6.74) and in variant with thermally processed triticale (FCR ? 1.63; SGR ? 0.88 %.d-1; PER ? 5.79). The lowest effective production was reached using grinded triticale (FCR ? 1.68; SGR ? 0.86 %.d-1; PER ? 5.62).
Results were affected by different levels of quantity of zooplankton in the monitored ponds.
common carp, processed cereals, triticale, production indicators,
zooplankton, zobenthos
Rozsah průvodní práce
101 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této práce bylo ověření produkční účinnosti šrotovaného a tepelně upraveného triticale v porovnání s obilovinami bez úprav během 135ti denního krmného pokusu na rybnících v soustavě Naděj.
Bylo sledováno dávkování krmiv, technika přikrmování a kondiční stav nasazených
tržních kaprů v pokusných rybnících s přihlédnutím ke kvalitě vodního prostředí a množství přirozené potravy. Na konci pokusu byly vyhodnoceny hlavní produkční
ukazatele a údaje byly statisticky vyhodnoceny.
Nepodařilo se prokázat vyšší produkční účinnost mechanicky a tepelně upravených
obilovin. Nejvyšší produkční účinnost byla zjištěna u varianty s přikrmováním triticale bez úprav (FCR - 1,4; SGR ? 0,97 %.d-1; PER ? 6,74), dále pak u varianty s přikrmováním triticale tepelně upraveným (FCR ? 1,63; SGR ? 0,88 %.d-1; PER ? 5,79) a nejnižšího produkčního účinku dosáhlo triticale šrotované (FCR ? 1,68; SGR ? 0,86 %.d-1; PER ? 5,62).
Výsledky ovlivnila rozdílná úroveň kvantity zooplanktonu ve sledovaných rybnících.
Anotace v angličtině
The aim of this study was to examine the production efficiency of processed triticale and compared to unmodified triticale during 135 day feeding experiment on ponds in the system Naděj.
Dosing of feed, feeding technique and condition of the market carp in experimental ponds, the quality and quantity of natural food were observed. At the end of the experiment the main production indicators were evaluated and data were statistically evaluated.
Higher production efficiency of mechanical and thermally processed cereals was not proved. The highest production efficiency was observed in variant with triticale supplementary feeding without processing (FCR ? 1.4; SGR ? 0.97 %.d-1; PER ? 6.74) and in variant with thermally processed triticale (FCR ? 1.63; SGR ? 0.88 %.d-1; PER ? 5.79). The lowest effective production was reached using grinded triticale (FCR ? 1.68; SGR ? 0.86 %.d-1; PER ? 5.62).
Results were affected by different levels of quantity of zooplankton in the monitored ponds.
common carp, processed cereals, triticale, production indicators,
zooplankton, zobenthos
Zásady pro vypracování
V podmínkách polointenzívního chovu tržního kapra na rybnících Rybářství Třeboň se dlouhodobě používají dostupné druhy obilovin. V současné době se nabízí možnost zvýšit jejich produkční účinnost i různými vhodným úpravami. Hlavním cílem diplomové práce bude ověřit účinnost šrotovaných a tepelně upravených obilovin v chovu kapra na rybnících Nadějské soustavy. Autor bude sledovat počet krmných míst, dávkování krmiv a techniku přikrmování, růst a kondiční stav nasazených tržních kaprů v pokusných rybnících s přihlédnutím ke kvalitě vodního prostředí a množství přirozené potravy.Po výlovech rybníků vyhodnotí hlavní ukazatele produkce.
Zásady pro vypracování
V podmínkách polointenzívního chovu tržního kapra na rybnících Rybářství Třeboň se dlouhodobě používají dostupné druhy obilovin. V současné době se nabízí možnost zvýšit jejich produkční účinnost i různými vhodným úpravami. Hlavním cílem diplomové práce bude ověřit účinnost šrotovaných a tepelně upravených obilovin v chovu kapra na rybnících Nadějské soustavy. Autor bude sledovat počet krmných míst, dávkování krmiv a techniku přikrmování, růst a kondiční stav nasazených tržních kaprů v pokusných rybnících s přihlédnutím ke kvalitě vodního prostředí a množství přirozené potravy.Po výlovech rybníků vyhodnotí hlavní ukazatele produkce.
Seznam doporučené literatury
Horvat,L. et al.,2002: Carp and pond fishculture. J.Wiley and Sons.,New York,158 s.
Hůda ,J.,2009: Produkční využití obilovin v chovu kapra. Disertační práce ZF JU, 159 s.
Urbánek,M. et al.2009: Investigation of fat content in market common carp (Cyprinus carpio L.) flash during the growing season, Aquaculture Nutrition 2009 (in press)
a další podle pokynů vedoucího práce
Seznam doporučené literatury
Horvat,L. et al.,2002: Carp and pond fishculture. J.Wiley and Sons.,New York,158 s.
Hůda ,J.,2009: Produkční využití obilovin v chovu kapra. Disertační práce ZF JU, 159 s.
Urbánek,M. et al.2009: Investigation of fat content in market common carp (Cyprinus carpio L.) flash during the growing season, Aquaculture Nutrition 2009 (in press)
a další podle pokynů vedoucího práce