Informace o kvalifikační práci Kritické hodnocení potenciálu bílkovin sklizňových produktů vybraných plodin z hlediska jejich uplatnění v potravinářských a biotechnologických aplikacích
- Následující požadované údaje nejsou u této VŠKP vyplněny: Název v angličtině
Hlavní téma
Kritické hodnocení potenciálu bílkovin sklizňových produktů vybraných plodin z hlediska jejich uplatnění v potravinářských a biotechnologických aplikacích
Hlavní téma v angličtině
Critical evaluation of potential of harvested product proteins in selected crops from perspective of their use in food and biotechnological applications
Název dle studenta
Kritické hodnocení potenciálu bílkovin sklizňových produktů vybraných plodin z hlediska jejich uplatnění v potravinářských a biotechnologických aplikacích
Diplomová práce se zabývá rostlinnými bílkovinami. Literární přehled pojednává o vlastnostech majoritních bílkovin u vybraných zemědělských plodin (pšenice, ječmen, oves, kukuřice, hrách, sója, řepka, brambor, topinambur) a jejich využití v potravinářství, dietách, biotechnologiích a dalších odvětvích.
Součástí diplomové práce bylo také hodnocení potenciálu produkce bílkovin u jmenovaných plodin na základě literárně a statisticky dostupných dat. Data jsou utříděna do tabulek a grafů.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with plant proteins. Literary review discusses the properties of the major proteins in selected agricultural crops (wheat, barley, oats, corn, peas, soybeans, canola, potato, Jerusalem artichoke) and their use in food, diet, biotechnology and other industries.
The diploma thesis was also assessing the potential production of proteins in these crops on the basis of literature and available statistical data. Data is organized into tables and graphs
Diplomová práce se zabývá rostlinnými bílkovinami. Literární přehled pojednává o vlastnostech majoritních bílkovin u vybraných zemědělských plodin (pšenice, ječmen, oves, kukuřice, hrách, sója, řepka, brambor, topinambur) a jejich využití v potravinářství, dietách, biotechnologiích a dalších odvětvích.
Součástí diplomové práce bylo také hodnocení potenciálu produkce bílkovin u jmenovaných plodin na základě literárně a statisticky dostupných dat. Data jsou utříděna do tabulek a grafů.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with plant proteins. Literary review discusses the properties of the major proteins in selected agricultural crops (wheat, barley, oats, corn, peas, soybeans, canola, potato, Jerusalem artichoke) and their use in food, diet, biotechnology and other industries.
The diploma thesis was also assessing the potential production of proteins in these crops on the basis of literature and available statistical data. Data is organized into tables and graphs
Cílem diplomové práce (DP) bude hodnocení potenciálu bílkovin semen a hlíz u vybraných plodin pro jejich uplatnění v potravinářských a biotechnologických aplikacích. Práce bude založena na vypracování podrobného literárního přehledu z prací domácích a zahraničních autorů o vlastnostech majoritních (či biotechnologicky zajímavých) bílkovin semen (pšenice, ječmen, oves, kukuřice, řepka, hrách, sója) a hlíz (brambor, topinambur). Literárně získané údaje budou utříděny a zpracovány do tabulek či grafů. Literárně sebraná data budou rovněž použita pro vlastní hodnocení potenciálu bílkovin z jednotlivých rostlinných zdrojů pro jejich uplatnění v potravinářství (nutriční parametry a zdravotní rizika, aminokyselinová skladba, frakční složení dle rozpustnosti, pěnivost, textura a další funkční vlastnosti) a v biotechnologických aplikacích (např. enzymové a inhibiční aktivity, antimikrobiální potenciál atd.). Vyhodnoceny budou také produkční parametry jednotlivých zdrojů (např. obsah bílkovin v sušině, produkce bílkovin na jednotku plochy apod.) k vzhledem k možnostem jejich pěstování v ČR.
Zásady pro vypracování
Cílem diplomové práce (DP) bude hodnocení potenciálu bílkovin semen a hlíz u vybraných plodin pro jejich uplatnění v potravinářských a biotechnologických aplikacích. Práce bude založena na vypracování podrobného literárního přehledu z prací domácích a zahraničních autorů o vlastnostech majoritních (či biotechnologicky zajímavých) bílkovin semen (pšenice, ječmen, oves, kukuřice, řepka, hrách, sója) a hlíz (brambor, topinambur). Literárně získané údaje budou utříděny a zpracovány do tabulek či grafů. Literárně sebraná data budou rovněž použita pro vlastní hodnocení potenciálu bílkovin z jednotlivých rostlinných zdrojů pro jejich uplatnění v potravinářství (nutriční parametry a zdravotní rizika, aminokyselinová skladba, frakční složení dle rozpustnosti, pěnivost, textura a další funkční vlastnosti) a v biotechnologických aplikacích (např. enzymové a inhibiční aktivity, antimikrobiální potenciál atd.). Vyhodnoceny budou také produkční parametry jednotlivých zdrojů (např. obsah bílkovin v sušině, produkce bílkovin na jednotku plochy apod.) k vzhledem k možnostem jejich pěstování v ČR.
Seznam doporučené literatury
Nakai S., Modler H. W. - eds. (1996): Food proteins - properties and characterization. Wiley-VCH Inc., 544 p.
Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P. (2009): Food Chemistry. Springer, 4th revised and extended ed., 1070 p.
Velíšek J., Hajšlová J. (2009): Chemie potravin. 3. rozšířené a upravené vydání. OSSIS, Tábor - 1. díl (620 s.) a 2. díl (640 s.)
Publikace časopisu s IF "Chemické listy" 1997-2010 týkající se oblasti rostlinných bílkovin http://www.chemicke-listy.cz/common/articles.html)
Databáze WoS ISI Web of Knowledge
Databáze Scopus
Seznam doporučené literatury
Nakai S., Modler H. W. - eds. (1996): Food proteins - properties and characterization. Wiley-VCH Inc., 544 p.
Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P. (2009): Food Chemistry. Springer, 4th revised and extended ed., 1070 p.
Velíšek J., Hajšlová J. (2009): Chemie potravin. 3. rozšířené a upravené vydání. OSSIS, Tábor - 1. díl (620 s.) a 2. díl (640 s.)
Publikace časopisu s IF "Chemické listy" 1997-2010 týkající se oblasti rostlinných bílkovin http://www.chemicke-listy.cz/common/articles.html)
Databáze WoS ISI Web of Knowledge
Databáze Scopus